TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 29 september 2008

Don´t mug yourself-Mike Skinner höjer rösten igen!

Everything is borrowed är namnet på Mike Skinner och The Streets nya album.
Inte alls samma som föregående album. En mycket otippad vändning.
Kännetecknena – pubar, droger och nattliv är helt bortblåst.
Detta till trots gillar jag den nya skivan.
Vet att många i vänskapskretsen har dissat den.
Jag skall vara den första att säga att den är bra.
Huvudspåret är lika emotionell som "Dry your eyes".
Resten är vardagspoesi nerskrivet och utsjunget.

Ett smakprov för er som missat:

http://www.the-streets.co.uk/
Blackburn Rovers har gått och blivit ett bårhus
BBC uppger att David Dunn, Vince Grella och nyförvärvet Paul Robinson kommer att vara indisponibla för spel de kommande veckorna.
Ett tungt slag mot ett intetsägande lag.
Blackburn Rovers tillhör inte mina favoriter.Grått lag i blåvita tröjor ifrån en sömnig industristad med glesa läktare. Med andra ord så är dem vana vid motgångar.

Läser vidare att serieledarna Chelsea lättar på sin stjärnspäckade trupp.
Helsingborg har sonderat terrängen och tydligen funnit vad man letat efter länge.
Sam Tillen.
Den okända Sam Tillen lämnade Chelsea 2005 efter att inte lyckats ta en plats i A-laget och i stället prövade han sin lycka i Brentford där det gick bra, men han valde ändå att lämna klubben tidigare i år för spel på Island i Fram Reykjavik.
Nu ser sejouren även där ut att bli kortvarig för vänsterkantsspelare, som även vikarierat som högerkantsspelare. Detta faktum torde väl glädja alla anglofila gröthalsar vid sundet.

The Championship är riktigt svårtippad.
Givna topplag storvinner hemma för att åka på däng i nästa omgång så att skjortan står rätt ut.
Inte konstigt att man aldrig får in 13 rätt på tipset.
QPR har inlett serien bra. Man lever upp till ägarnas förväntningar och har tagit ett par fina skalper. Storsegrar på hemmaplan mot bland annat Southampton och en tung skalp borta mot Aston Villa i cupen avrundades i helgen med en 2-0 förlust hemma mot Derby.
Med dagens cuplottning mot Manchester United som går av stapeln i November så verkar det vara jojo-varning på laget. Men förlorar man hemma mot Derby och vinner borta mot Villa så kan allt inträffa.

Ena veckan 6-0 mot Sheffield United i cupen och nästa vecka förlust hemma på Emirates mot nykomlingen Hull. Tigrarna trotsade alla experters tips,råd och rön och vann välförtjänt med
2-1. Efter att ha ögnat igenom The Times hemsida verkar det vara som så att Arsenal anser sig vara segrare innan matchen har börjat. Men det finns de som inte är lika nonchalanta.
Kolo Toure är en utav de spelarna som sträckte ut ett varnande finger, men snabbt fick dra tillbaka det igen. "I was scared to play against Hull" säger han till tidningen och menar att självgodheten blev Arsenals straff. Rätt åt dem.
Premier League är världens bästa liga och inget lag är dåligt.
Att på förhand ställa ut skorna och se trepoängaren framför sig är oerhört naivt.
Hull och Stoke kommer att fortsätta sätta käppar i hjulen och vara en nagel i ögat.
Det unnar jag dem och det förtjänar dem också.
Storhet går före fall. Även för den mest blåögt naive.

Till dem det berör!

Först slår man den eländiga rivalen i derbyt och blir höjda till skyarna och veckan därpå visar man DIF att de inte kan rå på GAIS under detta sekel.
I Gefle tar man poäng utan att imponera och allting ser ut att vara bra. I stort sett som ett vinnande koncept där man hela tiden, även om spelet inte alltid är det bästa, plockar poäng och strävar uppåt.
Och så möter man Halmstad. Mer än glesa läktare i betonggrytan och ett vardagslunk som vilken som helst.
Vad händer? Jo generalknas blir huvudpunkten på agendan och det grönsvarta korthuset faller ihop med dunder och brak. Det som höll på att blåsas upp till ett respekterat luftslott fick nu en tagg modell Halland i sig och pös iväg med fyra mål i baken.
Givna spelare skall skämmas idag.
Hade ni drabbats utav hybris? Satte ni ut skorna och på förväg vunnit matchen?
Matchen igår var en av de sämsta jag har sett i GAIS. Och då har jag sett många riktiga skitmatcher.
Skall ni bära den grönsvarta tröjan, den allra finaste av fotbollströjor, så skall ni göra det med stolthet, ära och värdighet.
Annars kan det kvitta!

söndag 28 september 2008

Huvudvärk och engelsk fotboll!

Skulle gått ut och käkat med frugan igår kväll.
Slutade med att man hamnde hemma hos den gode Poxy på fel sida älven och sedan fortsatte in till City och till puben Ritz, en tvärgata till Gamle Port tillsammans med gamla grönsvarta klackrävar och en uppsjö svenska ortsnamn som Uppsala och Mora.
Idag dunkar huvudet i 180 och den speed man hade under dojorna igår är helt försvunnen.
Trevligt var det ivarjefall.

Knegade igår och kom hem till Liverpoolderbyt.
Tores gjorde det han skulle för att upprätthålla hedern och det blåvita tråklaget fick åter gå hem som tvåa i staden.
Så skall det kännas för alla blåvita lag.

På Brittania Stadium i Stoke hade inte The Potters något att säga till om då gästande Chelsea gjorde som de ville och enkelt åkte hem till västra London med 3 poäng och 2-0.
Då kamerorna filmade hemmaläktaren så förstår jag att Stoke är det mest kriminella staden i England. Hemmapubliken såg ut som fängelsekunder hela högen.

Min baksmälla gör sig mer och mer påmind nu och att försöka fortsätta att skriva nu är mer än lönlöst.
Jag hör av mig senare under dagen.
Tjingeling!

lördag 27 september 2008

Y Ddraig Goch – Den Röda Draken

Y Draig Goch är walesiska för ”Den Röda Draken” och har mer eller mindre blivit en symbol för Wales då den också återfinns på den Walesiska flaggan. Myterna kring den röda draken är många, men en av de äldsta handlar om när den röda walesiska draken slåss mot den vita engelska draken och efter en lång och hård kamp lyckas vinna och på så sätt ge Wales den frihet de längtat efter.Det är även den kampen som bor i alla walesares hjärtan.Ett förakt mot England, parlamentet och unionen.

Med dryga 3 miljoner invånare och med Cardiff som huvudstad är Wales ett bergigt land.
Större delen av landet upptas av berg.Det engelska namnet Wales kommer från det germanska ordet walha, som betyder främling. På det egna språket,kymriska, heter landet Cymru och betyder ordagrant "landsmän".Den romerska provinsen Brittania, motsvarande Wales och England, var en av det Romerska rikets keltiska provinser. När Rom föll under 400-talet invaderade germanska stammar England, och de överlevande bland den keltiska befolkningen drog sig mot Wales. Det keltiska namnet för England är Lloegr, vilket betyder det förlorade landet, medan engelsmännens ord Welsh (walesare) betyder utlänning.Walesarna har alltid varit ett hårdhudat folk. Varit stolta över sitt ursprung och kända för sitt mod och humör.

Fotbollslandslaget har genom åren haft en del profiler som utmärkt sig på annat sätt än vad de borde. Vinnie Jones, John Hartson och Craig Bellamy har personifierat Wales med sina karismatiska drag.Ryan Giggs är alla tiders största stjärna i Wales fotbollshistoria. Tätt efter kommer Liverpoollegenden Ian Rush, Evertons gamla stormålvakt Neville Southall som spelade tills fyllda 43 år. Gjorde 578 engelska ligamatcher och 91 landskamper för Wales.Manchester Citys manager Mark Hughes var en gång i tiden en respekterad försvarare i Manchester United och i Chelsea. Han gjorde även 72 landskamper för hemlandet.Dean Saunders räknas även till skaran nationalhjältar. Började sin karriär i Swansea och hann med ett dussin klubbar bland annat Liverpool och Aston Villa där han firade stora triumfer.
Idag är han assisterande förbundskapten bakom John Toschak.En annan ikon i landslaget är Gary Speed. Leeds,Everton,Newcastle och Bolton har alla fått äran att ha denne spelare i laget. En spelare som var idol för många unga walesare under sin aktiva landslagskarriär.Ett landslag som chockat stora nationer men som vikt ner sig katastrofalt mot sämre.Ett labilt landslag som likt andra brittiska landslag spelar först och främst med stolthet,ära och hjärta. Bellamy och Koumas är spelare tillsammans med Davies och Earnshaw som anses ha stjärnstatus.Inför EM 2008 var man nära att ta en plats i mästerskapet. Denna knep Ryssland i den sista omgången. På Millenium Stadium i Cardiff spelas landskamperna inför en entusiastisk och patriotiskt fanatisk hemmapublik
Hur ser framtiden ut?
Aaron Ramsey,Arsenal och Gareth Bale,Tottenham är de framtida namnen i dagens landslag.Fulhams 29 åriga Simon Davies är spelaren som spelet skall byggas runt efter det att Giggs har tagit farväl. Wolverhamtons 19 åriga anfallare Sam Vokes spås bli en måltjuv av rang.Med 13 mål på 41 matcher är Robert Earnshaw dagens bästa målgörare. Earnshaw levde aldrig upp till de höga förväntningar han hade på sig som ung stjärna i Cardiff då han hade hela Premier Leagues ögon på sig. Han gjorde ändå 85 mål på 175 matcher. Idag håller han rätt låg profil i Nottingham Forest.VM 1958 räknas till de största ögonblicken i Wales fotbollshistoria. Laget gick så långt som till kvartsfinal där man åkte ut mot de kommande mästarna Brasilien med 1-0 på Nya Ullevi.Hur ser den nationell ligan ut?Wales Premier League håller i ngen hög standard. Trots detta har några utav dess lag chockat Allsvenska lag genom åren i cuperna.Smaka på dessa lagen:
Rhyl
TNS
Llanelli
Bangor City
Carmarthen
Aberystwyth
GAP Conn Q
Haverfordwest
Newtown
Port Talbot
CaerswsAirbus
UKPorthmadog
PrestatynTG
Welshpool
Caernarfon
Neath Athletic
NEWI C.D.

En del namn känner man igen. Andra definitivt inte alls.Saken är den att Wales inhemska liga är en amatörliga.Trots att Wales har sitt eget seriesystem spelar inte Cardiff, Swansea eller Wrexham där. Eftersom de deltar i det engelska seriesystemet spelar de även i de engelska liga- och FA-cuperna. Det har kostat dem många chanser att få spela ute i Europa.
Varför spelar de tre klubbarna inte i sin inhemska liga?
Då den walesiska ligan grundades 1992 var de "stora" walesiska lagen sedan länge med i den engelska ligan.Cardiff är den största utav de tre klubbarna med Swansea hack i häl.Swansea kan ju dock titulera sig Bäst I Wales nu efter senaste derbyvinsten, men det är ändå Cardiff som är det anrikaste och bästa laget.Klubben bildades 1899 som Riverside FC. Tre år senare ändrades namnet till Riverside Albion och 1908 fick klubben sitt nuvarande namn.1927 besegrades Arsenal med 1–0 i FA-Cupfinalen på Wembley. Cardiff är den enda walesiska klubb som har vunnit FA-cupen.Hemmamatcherna spelas på Ninian Park. Arenan tar 22.000 åskådare där laget brukar ha ett snitt på 18.500. En mardrömsarena för motståndarna då hemmapubliken ses som fanatiska.Den gamla ägaren Sam Hammam är även han en kontroversiell person.Han höll den ökända firman Soul Crew om ryggen under sin tid i klubben, finansierade deras resor (som han även följde med på) och uppmanade dem till hat mot de engelska klubbarna.

Swansea är lillebrodern i detta sammanhang. Den näst största staden med det näst bästa laget. Staden blev sönderbombad under Andra Världskriget men reste sig ur askan och kan idag ståta med en fin hamn, strand och en turisttillströmning utöver det vanliga.
Av stadens 226.400 invånare brukar i runda slängar 15000 besöka The Liberty Stadium varje match då The Swans, som man kallas i folkmun, spelar. Klubben grundades 1912 och är den klubben som har vunnit Welsh Cup flest gånger. En cup som man inte längre få delta i på grund av att man inte längre anses vara walesiska i den bemärkelsen att man inte är en amatörklubb.
Säsongen 07/08 vann man League One och tog steget upp till
The Championship. Den lokala firman Jack Army ”firade” detta med att totalförstöra ett Intercitytåg så pass allvarligt att man blev totalförbjudna att färdas med tåg till bortamatcherna.
Alan Tate heter en utav spelarna i laget. Han är utlånad ifrån Manchester United och har även varit i Antwerpen. Försvararen Tate hade efter en bortamatch och krogrunda varit så onykter att han inte hittade till hotellet. En taxichaufför och en anställd på hotellet fick leda honom upp till sitt rum där han fumlade med nycklar och kroppsdelar.
Då han väl kommer in på rummet skall han ha avslutat sin show med att urinera på sin rumskamrat, den sovande Trinidadiern Jason Scotland.
Denne hade vaknat upp och blivit flyförbannad. Tagit tag i Tate och gett honom några välbehövliga käftsmällar.
Vid frukosten morgonen därpå kommer Tate ner till restaurangen med solglasögon modell större och huvan på sin munkjacka uppdragen. Vad manager Roberto Martinez skall ha sagt förtäljer inte historien.

Inför denna säsongen är det två walesiska lag med i den näst högsta serien.

Wrexham är den tredje och sista klubben utav de professionella trots att man åkte ner inför denna säsongen i Non-League..
Staden är en typisk brittisk industristad med 42.576 invånare där förövrigt också den gamla GAIS-spelaren Simon Hunt såg dagens första ljus.
Inför 4901 åskådare besegrades Stevenage enkelt hemma i premiären på The Racecourse Ground. En mycket ansedd och fin multiarena i norra Wales.
Klubben är en utav de äldsta i brittisk fotboll och har anor ända tillbaka till 1872.
Denna säsongen spelar man i Conference National, även kallad
Blue Square Premier som är Non-League.
Det tog 87 år för Wrexham att åka ur ligasystemet.Inte sedan 1921 har man mött andra walesiska klubbar än Cardiff och Swansea.
Denna säsongen ställs man inför landsmännen I Newport County, Merthyr Tydfil och Colwyn Bay.
Ägaren Geoff Moss sägs ha tagit degraderingen personligt. Trots miljoner pund ur egen ficka in i klubben så klarade man ändå inte kontraktet och blev därför säsongen 07/08 utsedd Englands (trots att man är från Wales) sämsta lag.

Fotbollen är inte stor i Wales, men folket kämpar vidare och följer de sina med hjärta och själ.
Som man alltid har gjort i historien.

fredag 26 september 2008

Skitsnack i slutet av veckan..

Kan fortfarande bli upprörd över den bisarra sistuation som uppstod i matchen mellan Watford-Reading häromveckan. Efter hörna så cirkulerade bollen i målområdet för att sedan skjutas iväg.
Sedan uppstår ett frågetecken som hela fotbollsvärlden fortfarande kliar sig i huvudet åt.
Reading hade tagit ledningen med 1-0 efter att linjedomaren övertygat den 25 åriga domaren om att bollen var över mållinjen !!!!
Synundersökning och psykanalys är kravet från omvärlden till denna fjant klädd i svart.
Konspirationsteorier säger att linjedomaren och dennes fru hade spelat på matchen om vilket lag som skulle göra det första målet....
FA beviljade inget omspel på grund av att målet inte påverkade resultatet i matchen som slutade 2-2.
Hela konceptet är skandalöst.
FOTBOLLSMÖRDARE!

http://www.dailymotion.com/video/x6tsva_watford-reading-no-goal_sport

Samma Watford besegrade några dagar senare West Ham i Ligacupen med 1-0 efter att Hayden Mullins gjort självmål för gästerna. Zolas första förlust i Hammers. Det sägs att han skall ha tagit förlusten så hårt att han dissat både media,kollegor och spelare. Är utfrysning en bra ledarstil?

Walesderby var det i Swansea då Cardiff kom på besök i Ligacupen
Det gick hett till. Mittfältaren Stephen McPhail i Cardiff derbytände lite extra då han två gånger för mycket i matchen agerat rakhyvel/osthyvel mot Swanseaspelarna.
Utvisning och hetsning mot Swanseafansen som hetsade tio gånger tillbaka.
Manager Dave Jones ilsknade till och kunde efter utvisningen se sitt Cardiff vika ner sig och hemmalagets Jordi Gomez sätta en frispark bakom finske målvakten Peter Enckelmann.
Swansea kunde lämna Liberty Stadium med titeln "Bäst i Wales"
Var Zola sur efter Watford förlusten så var Dave Jones som en bålgeting.
Varenda vattenflaska och soptunna som stod i vägen för honom lär ha sparkats både högt och lågt. I ett prestigederby skall man vara hård och kall. Undra hur Jones samtal med McPhail artade sig?

Värt att notera från Ligacupens senaste omgång är att gamla anrika Leeds är på gång.
Inte bara i ligan utan också i cupen.
Robert Showunmi frälste laget med två mål då man vann hemma mot Hartlepool med 3-2.

Aston Villa tog emot det nyrika Queens Park Rangers hemma på Villa Park.
Förhandssnacket handlade inte om fotboll utan istället om dödsfallet på en steward tillörande Aston Villa vid lagens senaste möte. Stewarden skall enligt uppgift ha klämts till döds då QPR-ligister hade stormat en sektion. Repressalier och andra hämndmotiv var nu på tapeten.
Kan Aston Villa ha tänkt på detta då de förlorade mot QPR med 1-0 eller var det endast en ren underskattelse från laget som har startat Premier League så bra?

Ödeslagen Newcastle och Tottenham drabbade samman även dem i Ligacupen i onsdags.
Två lag med dåliga självförtroende och i en skakig miljö var som dömda på förhand att kryssa
0-0. Istället gick Spurs och vann på St James Park. Pavlychenko gjorde sitt första mål medan O´Hara satte tvåan. Owen reducerade i slutminuten. Kan detta innebära en vändning i ligan för Spurs? Kommer Portsmouth få sota för den dåliga inledningen på söndag eller kommer förra spelaren Defoe sänka sin gamla klubb? Oavsett om man stödjer Spurs eller inte så berörs man ändå.

Liverpoolderby imorgon. 12:45 är det avspark på Goodison Park.
För 179:de gången i historien kommer lagen att mötas i detta Merseyidederby.
Tråklaget Everton hoppas på att en repris från 2006 års möte kommer att upprepas då man vann med 3-0 till tonerna av "You´ll never walk again".

Fler derbyn i helgen då Wigan möter Man City, Man Utd tar emot Bolton medan Fulham gästas av West Ham. Det gillar vi!

Fredagar gillar jag ännu mer!
SKÅL!

torsdag 25 september 2008

Vad kan du om England?

Tusentals är de svenskar som har rest till landets huvudstad för att kolla fotboll,shoppa och festa loss på otaliga genuina pubar. Efter ett par resor är man inbiten. Man har lärt sig gatunamnen, lärt sig hitta i tunnelbanesystemet, lägger till med en bit Cockneyaccent och tror man är en Londoner. Men England är mer än bara London. Förutom London är landet indelat i 8 regioner:

Sydvästra England
Sydöstra England
Västra Midlands
Östra Midlands
Nordvästra England
Nordöstra England
Östra England
Yorkshire & Humber

Sydvästra England kallas för Englands kornbod. Milt klimat och bördig jord. Härifrån kommer Bristolklubbarna City och Rovers, Swindon och Plymouth. Även de mindre städerna Bournemouth, Torquay och Exeter har mindre bra fotbollslag ifrån en landsända som är mest berömd för grevskapet Cornwall.Cornwalls befolkning, kornerna, härstammar ifrån kelterna, har ett eget språk, korniskan, som liknar walesiskan och strider för eget självstyre.

Sydöstra England däremot har lite mer att erbjuda. Med städer som Portsmouth och Southampton är man inte bara satta på den engelska fotbollskartan,man är även historiskt stora bland folket då städerna fungerade som utposter för den brittiska flottan under Andra Världskriget. Även kuststaden Brighton som bland svenskar är känd som en språkkursstad har ett lag i ligasystemet. Lite mer än 8 miljoner människor bor i sydöstra England.

Med Birmingham som administrativt säte och med 5,2 miljoner invånare så är West Midlands ett tätbevuxet distrikt. I många avseenden. I fotbollssammanhang återfinns förutom de tre Birminghamklubbarna FC,Villa och WBA, även Wolverhamton, Walsall, Coventry, Shrewsbury, Port Vale och Stoke. Den sistnämnda staden har ett strategiskt läge i landet.
Stoke ligger nästan mittemellan alla större städer i mellersta och norra England, såsom Manchester, Birmingham, Leicester, Nottingham, Liverpool och Sheffield.

Nottingham är den största staden i East Midlands. Antagonisterna Forest och Notts County är tillsammans med Derby, Leicester, Lincoln, Oxford, Boston, Chesterfield och Northampton med dess antagonister Peterborough de städer som har klubbar i seriesystemet.
Nottingham är den största staden med sina 290.000 invånare. Man har en tättrafikerad flygplats, East Midland Airport, med tusentals passagerare varje dag.
Inom en radie av 50 km från flygplatsen ligger Leicester och Derby.

Nordvästra England är en krutdurk. En mängd rivaliserande lag i städer som anses som fattiga jämfört med andra städer i landet. Manchester och Liverpool delar posten som administrativt centrum. Bägge städerna har ett flertal lag i ligorna.
Manchester är centralt belägen i ett av Storbritanniens mest tätbefolkade regioner, med flera stora städer inom några fåtal mils avstånd, bland annat Leeds, Liverpool och Sheffield. Inom åtta mils radie bor över 10 miljoner invånare.
I Stor-Manchester finns förutom United och City även Bury, Rochdale, Bolton, Stockport, Wigan och Oldham.
På senare tid kom Manchester att spela roll även för musikindustrin, med band som The Smiths,
Oasis, Stone Roses, Happy Mondays och Joy Division (som senare blev New Order).

I Liverpool finns som bekant rivalerna Liverpool och Everton. Men en mindre klubb huserar även i stadens utkanter. Tranmere Rovers kommer från stadsdelen Merseyside som ligger på halvön Birkenhead mitt i floden Mersey. En stor andel utav Liverpools befolkning har rötter ifrån Irland och Wales. Det sägs att IRA aldrig har sprängt bomber eller kommer att göra det där just på grund utav detta faktum.
En person från Liverpool kallas liverpudlian, men går även under benämningen scouser, vilket syftar på en lokal maträtt - scouse, en slags stuvning. Ordet scouse används också om den lokala dialekten. En dialekt som är en blandning av engelska,iriska och gaeliska.
Scousers kallas man i folkmun och anses utav övrig engelsk befolkning vara tjuvaktiga. Det mesta av dessa fördomar bottnar i hög arbetslöshet och fattigdom. Precis som i Manchester är man kända för sin musik. Beatles.
Liverpool FC spelar sina hemmamatcher på den anrika arenan Anfield.
Det finns dock långt framskridna planer i Liverpool FC på att bygga en ny arena, belägen i Stanley Park. Går allt som klubben önskar kommer spelpremiär ske säsongen 2010/11.

Blackpool och Preston ligger några mil nordväst om Manchester. De bägge städerna hatar varandra som pesten, vilket har historisk anknytning. Självfallet går det därför hett till då de bägge lagen Preston Norh End och Blackpool FC möts.
I grevskapet Lancashire som även detta ligger i nordväst är Burnley huvudsäte.
Dess fotbollslag ligger långt nere i seriesystemet men dess största hatobjekt är inga mindre än Premier Leagueklubben Blackburn Rovers. Derbyn lagena emellan sker inte så ofta på grund av avstånden i seriesystemet. Då de har mötts i cuperna har det dock gått hett till.
Macclesfield och Crewe Alexandra samt det nordligaste Carlisle vid skotska gränsen är tre andra lag i regionen.

Knappt 5 mil från Manchester ligger staden Leeds. De bägge städerna är sedan urminnestider rivaler. Det började innan Anglosaxarna kom dit och har sträckt sig ända in i modern tid till heta strider på Old Trafford och Elland Road.
Är man i Leeds befinner man sig också i regionen Yorkshire & Humber.
Med sina 715.000 invånare är Stor-Leeds den administrativa staden i regionen.
Barnsley, Bradford och Doncaster ligger några tåghållplatser bort och till Sheffield,Grimsby och Huddersfield är det inte långt. Andra orter med fotbollsanknytning i regionen Hull, Middlesbrough (som ligger intill gränsen till North East), Scunthorphe, Rotherham och York.
Sheffield är den näst största staden i regionen med sina 641.000 invånare och ledande i Storbrittanien inom stål och kolindustrin. United och Wednesday är bittra rivaler i staden som även har en flygplats med det smått lustiga namnet Robin Hood Airport Doncaster Sheffield.

Cambridge är största stad i östra England, även kallat East Anglia. Jordbruk präglar denna region och har städerna Ipswich, Norwich och Colchester som respekterade fotbollslag.

Nordöstra England är den region som är mest glesbefolkad. Med Newcastle som största stad bor det 2,5 miljoner människor i regionen. Skeppsnäring och kolexport är det som Newcastle förknippas med. Geordies som befolkningen kallas är gästvänliga men hyser ett stort förakt för grannen Sunderland strax sydost om staden. De bägge städerna har varit rivaler sedan det engelska inbördeskrigets dagar då man valde motsatta sidor. Några mil söder om Sunderland ligger Hartlepool. En stad som anses vara lite finare i regionen.
Även Darlington ligger i regionen. Ett lag vars supportrar buade ut Sven-Göran Eriksson då denne coachade City i sin första match just mot Darlington.

Värt att notera är att den nordöstra staden Berwick, som ligger intill gränsen till Skottland, har ett fotbollslag vid namn Berwick Rangers som spelar sina matcher just i den skotska ligan,

måndag 22 september 2008

24/7 Party People

Då England och engelsmännen sedan urminnes tider tänkt och agerat på konservativt manér så har det även präglat det som ligger dem närmast.
Pubvärlden.
23:00 är det lyckta dörrar och för de personer som då håller på att komma i bra form kan detta faktum bli jobbigt. Att dynga till på hotellrummet är inte det ultimata.
För er som har planerat en sväng över till ön så har jag här en länk med tips på nattöppna pubar.
Håll till godo!
http://maps.google.se/maps?hl=sv&ie=UTF8&q=Night+open+pubs+in+London&fb=1&view=text&cd=1&sa=N&start=10

söndag 21 september 2008

Match Of The Match.Top 30!

Den engelska hemsidan The New Football Pools rankar möten i de engelska ligasystemet där rivalitet,hat och traditioner är starkare än den bästa fotbollen och de rikaste ägarna.

http://www.footballpools.com/football-fever/index.html

1. West Bromwich Albion and Wolverhampton Wanderers
2. Ipswich Town and Norwich City
3. Liverpool and Manchester United
4 Portsmouth and Southampton
5 Cardiff City and Swansea City
6 Aston Villa and Birmingham City
7 Sheffield United and Sheffield Wednesday
8 Bristol City and Bristol Rovers
9 Newcastle United and Sunderland
10 Brighton and Crystal Palace
11 Derby County and Nottingham Forest
12 Blackpool and Preston North End
13 Darlington and Hartlepool United
14 Luton Town and Watford
15 Blackburn Rovers and Burnley
16 Port Vale and Stoke City
17 Arsenal and Tottenham Hotspur
18 Grimsby Town and Scunthorpe United
19 Everton and Liverpool
20 Leeds United and Manchester United
21 Chester City and Wrexham
22 Chesterfield and Mansfield Town
23 Northampton T and Peterborough United
24 Bury and Rochdale
25 Manchester City and Manchester United
26 Coventry City and Leicester City
27 Millwall and West Ham United
28 Accrington Stanley and Morecambe
29 Colchester United and Southend United
30 Macclesfield Town and Stockport County

The Geordies räddning?

Kuwaitern Nasser Al Kharafi sägs vara den man som kommer att bli ägare till Newcastle.
Den amerikanska tidskriften Forbes har sammanställt en lista över världens rikaste personer.
På 46:e plats kommer Al Kharafi med sina $ 14 miljarder (ca 93,7 miljarder SEK)

Al Kharafi är 64 år och är i byggbranschen. Kan förstå varför man är så rik i den branschen när det är en sån enorm byggboom som det är just nu i mellanöstern. Han äger en av mellanösterns största konglomerat, M.A. Al-Kharafi & Sons som bl a producerar stål, aluminium, asfalt, cement, mat och monteringsfärdiga byggutrustningar, flygbolag, telekommunikation, resebyråer, bygger och utvecklar privata bostäder och affärsfastigheter, fastighetsinvesteringar, hotel och har exklusiva rättigheter för mellanöstern till snabbmatskedjor som KFC och Pizza Hut.

Något som dock är bekräftat är att det nu har startats en kampanj för att klubben ska köpas upp av sina egna supportrar. Tanken är att tillräckligt många ska bidra med tillräckligt mycket för att man ska ha råd att köpa upp klubben. Den ska sen drivas utan vinstintresse. Allt överskott pumpas direkt tillbaks till klubben. Intressant initiativ. Får väl se om de kan få ihop de pengar som krävs.

http://www.savenewcastle.com
Villa plockade hem alla tre poängen i slaget om Birmingham.
En komfortabel seger med 2-1 mot WBA efter att Carew och Agbonlahor hittat nätet.Villa är att räkna med i år.

Hull höll länge en 2-0 ledning innan Evertons Cahill och Osman lyckades ordna oavgjort på KC Stadium.Resultatet ses naturligtvis som en förlust i efterhand ur Hull-ögon sett, men hade någon räknat med Tigers framfart och poängtagningar innan säsongen? Inte jag ivarjefall.

1-1 slutade giganternas kamp med.Jag talar givetvis om Chelsea Manchester United på Stamford Bridge och 22 stycken världsstjärnor.Där fick koreanen Park Ji-Sung förmodligen göra karriärens viktigaste mål då gästerna fick bollen i mål. Chelsea hade inte marginalerna på sin sida under stunder i matchen.Då Kalou kom in så dröjde det inte länge förrän denne skallade bollen i nätmaskorna.1-1 var ett rättvist resultat mellan de två förmodligen bästa lagen i världen. Samma lag som kommer att kämpa om bucklan i år i både ligan,de inhemska cuperna samt Champions League.

Tottenham fortsatte att göra sin publik besvikna. Möter man Wigan hemma inför fulla läktare så har man som ett anrikt lag kravet på sig att vinna. Supportrar och media kräver en trepoängare där. Spelarna på plan inser inte detta och förmodligen inte tränarstaben heller.Fortfarande sist i ligan efter 0-0 idag. Sämsta placeringen någonsin.Hur länge dröjer det innan
Juande Ramos/Gustavo Poyets huvuden rullar?

Jo,Dunne,Robinho,Phillips,Evans och Fernandes hade det trevligt med Portsmouth idag.
Det var sex på menyn. Portsmouth får HIV-testa sig nu efter 6-0 i baken.
Hughes gäng fungerar bättre än vad jag trodde innan säsongen. Man har klarat sig utan Svennis och kommer att må bättre utan Thaksin Shinawatra.
Vågar samma gäng tro på samma derbyresultat som förra säsongen?
Manchesters tron är ljusblå fortfarande efter förra säsongens bägge derbyvinster.
Denna säsongen kommer kunna bjuda på fina bataljer City och United emellan.

Söndagens pizza är nu avklarad. Magen står rätt ut och en plats på soffan kommer inom de närmsta minuterna att intas.

Vi säger så.
Over and out!

Welcome To South Bermondsey




Och då var det söndag...

Det var längesedan tabellplaceringen var som den är idag.
Gamla anrika Tottenham har efter fyra omgångar endast lyckats med att skrapa ihop ett poäng.
Då man i dagens femte omgång tar emot Wigan på White Hart Lane är det mycket känslor i luften.
Supportrarna är bittra över de överbetalta stjärnornas inkompetens och de som sågas under anklarna är spelare som Michael Dawson och Ledley King. Juande Ramos och Gustavo Poyet får också sin släng av sleven.
I dagens match mot Wigan kräver supportrarna vinst. Kan bli svårt då motorn Modric är skadad. Säsongens första isåfall.

I Birmingam är det derby där West Bromwich tar emot Aston Villa hemma.
Aston Villa med Reo Cooker, Petrov, Carew och Young i form är på gång i ligan. Ett sammanspelt gäng som är storfavoriter i dagens match. Men derby är derby och då kan allt hända...

Hull kan fortsätta sin kaxiga framfart i den högsta ligan och mycket väl ta en skalp av Everton.
Första gången förövrigt som Everton spelar på KC Stadium.

Manchester City och Portsmouth är de lag som satsat stora summor på att slå sig in bland toppskiktet inom brittisk fotboll. Idag möts de bägge i Manchester där förre Pompeyspelaren Benjani Mwaruwari är utanför truppen i det City som har värvat både Robinho och Wright-Philips.
Tung match.

Match of the Match är ändå dagens tungviktare på Stamford Bridge.
Chelsea-Manchester United. En troligtvis jämn och svårspelad match där de bägge lagen kommer att spela ut varandra. Tror ändå på en 1-0 vinst till Chelsea här.

lördag 20 september 2008

Efterspelet

Arsenal gjorde det som de skulle göra.
Slå Bolton på Reebok Stadium.
Trots att Bolton genom Davies tog ledningen så pressade Gunners-maskinen på och det gav utdelning.
Eboo,Bendtner och Denilson fixade segern för ett ungdomligt och ättrigt Arsenal.

Arsenal var annars ett av de få rätt jag fick in på mitt tips inför dagen.
Som sagt är det mycket svårbedömt att tippa The Championship.
Blackpool skrällde och QPR förlorade.

Gamla Newcastlespelaren Michael Chopra frälste de supportrar som en gång hatade honom i dagens derby mot Middlesbrough. 2-0 till Stadium Of Lights gossar.
Sunderland brukar inte vara vana med derbysegrar.
Därför tror jag att Newcastle kommer att få det jobbigt då de bägge möts framöver.

Slutligen så anser jag att West Ham-spelaren Valon Behrami och Johan Elmander är fruktansvärt lika utseendemässigt.
Undra vem det är mest synd om?

Och hur gick det sedan?

Nigel Martyn,Gary Kelly, Lucas Radebe, David Wetherall, Ian Harte,Lee Bowyer, David Batty, Gary Speed, Harry Kewell,Alan Smith och Michael Bridges.
Alla har de en sak gemensamt.
De har spelat i Leeds United.
Stjärnspelare på ett eller annat sätt som blev uppköpta av andra klubbar.
Den forna toppklubben som säsongen 00/01 spelade semifinal i Champions League har rasat i fotbollsvärlden. Ett ras som inte bara handlar om sportsliga skäl.
Med tre ligatitlar och lika många pokaler i de inhemska cuperna så tillhör man klassikerna inom den brittiska fotbollen.
2004 förlorade laget för första gången sin plats i Premier League, detta till stor del på grund av klubbens grava ekonomiska problem. Samma år tvingades man sälja sin stora stjärna, Alan Smith, till rivalen Manchester United. Under hösten samma år sålde föreningen sin arena Elland Road för 9 200 000 pund, för att kunna betala lån de tagit.
Säsongen 06/07 åkte man ur The Championship.

Laget vann idag borta mot Carlisle med 2-0 och har parkerat på en tredje plats i ligan och tre poäng efter ledande Oldham.
I premiären kryssade man borta mot Yeovil för att sedan göra det samma på Elland Road mot Bristol Rovers. Säsongens första vinst, en urladdning med 5-2 i mål,kom mot Crewe hemma för att veckan efter klappa till Swindon på dess hemmaarena med 3-1.
Gamle storspelaren Gary McAllister är manager i truppen och förfogar över spelare såsom danske målvakten Casper Ankergren, slovakiska försvararen Lubomir Michalik och ett flertal unga och lovande spelare.
Leeds är på gång.
Det förtjänar dem.

Reklam och annat kommersiellt!

I förra veckan gick Storbritanniens tredje största reseföretag, XL Leisure Group i konkurs.
XL som var huvudsponsor till West Ham hade inför säsongen sponsrat 2,5 miljoner pund (ca 30 miljoner sek)om året på klubben för att ha namnet på dess matchställ.
I dagens match mot Newcastle kunde man se den annars så vackra vinrödljusblåa tröjan nedsmutsad med en sifferblaffa.Nu var visserligen XL ingen vidare snygg reklam heller för den delen, men man kan ju tycka att ledningen hellre borde ha föredragit ett rent matchställ istället för något plumpt.
På tal om West Ham och dess sponorer så har dessa genom de senaste åren haft dubbla budskap av humoristisk karaktär. Jobserve sponsrade klubben i början av seklet. Arbetslösheten i stadsdelen är stor.På ´90-talet var skomärket Doc Martens klubbens sponsor. Doc Martens gjorde stålhättade kängor som var symboliskt med blandannat Skinheadkulturen vilket det fanns en hel del av inom West Ham leden.
XL är ju även som alla känner till förkortningen för extra large. Något som många engelsmän är.

Någon som inte var tjock idag var nyförvärvet Di Michelle. Värvad från Torino och har gjort en imponerande start i West Ham. I dagens match visade han upp sig från sin bästa sidan inför ögonen på landsmannen och nye managern Gianfranco Zola. Bra löpningar,teknik och näsa för målskytte. Newcastle tvingades på knä med 3-1 i baken och den balans som Keegan började få med klubben tills han fick sparken verkar vara helt borta. Med Chris Hughton som tillfällig manager var laget stundtals helt under isen. Hughton som tidigare varit assisternade manager i Tottenham,Irländska landslaget och haft en coachroll i Newcastle såg förvirrad ut på tv-bilderna.
Ägaren Mike Ashley har gjort klubben stor skada på senare tid och utsatt supportrarna för en psykisk misshandel av sällan skådat slag. Klubben är till försäljning och Microsofts Bill Gates är tillsammans med Dubai Investment Capital och Singapore baserade företaget Profitable Group, spekulanter.
Det sistnämnda företaget har en engelsman i ledningen. Ingen mindre än den forne Liverpoolspelaren Steve McMahon. Det skulle vara en utav anledningarna till ett intresse köp.
Det sista ordet är ännu inte sagt i Geordiesdebatten.
Musik och fotbollströjor

http://www.djtees.com/tshop/store/listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=2429

Dagens drabbningar!

Ja då var det återigen lördag och med det en automatisk bänkning i fåtöljen framför Canal +.
Nordöstderby mellan Sunderland-Middlesbrough till att börja med. Matchen börjar 13:45 (12:45 engelsk tid) troligtvis för att hålla nere fylla och stök.
Derbyt i sig är långt ifrån det riktiga derbyt som Newcastle och Sunderland räknas som,men närheten till städerna och historisk rivalitet gör det till prestige av hög klass.

Middlesbrough är laget som alltid floppar. Trots mängder med pund och bra faciliteter så har felvärvningar, köp av föredettingar och depression präglat laget från en utav de mest tråkigaste och gråaste engelska städer. Laget kommer aldrig någon vart i tabellen och hamnar oftast i mittenregionen.
Säsongen har inletts med två bortaförluster och två hemmavinster.Ser man till detta så har Sunderland fördel i dagens match.
Sunderland som inför säsongen värvat det de behöver allra mest. Anfallare.
Djibril Cissé,El Hadji Diouf och David Healy är de som skall vända de senare säsongernas måltorka.
På mittfältet har man finske Teemu Tainio och Kieron Richardson som duktiga nyförvärv samtidigt som man under sommaren förstärkte backlinjen med Tottenhams Pascal Chimbonda.
Laget ser bättre ut än föregående år och derbyresultaten under moderntid mot dagens motståndare och Newcastle har varit allt annat än positiva.
Jag tror att både Middlesbrough och Newcastle kommer att få det svårt i säsongens derbyn mot Sunderland. I synnerhet Newcastle som är en klubb i gungning sedan en tid tillbaka.

På Stryktipset ser Arsenal och Liverpool ut som säkra vinnare i matcherna mot Bolton respektive Stoke.
West Ham tar emot Newcastle hemma på Upton Park och den matchen lutar nog mest mot ett kryss.
Av veckans Stryktips så är fyra av tretton matcher Premier League.
Resterande nio är Championship och anses utav mig vara rätt svårtippade.
Wolverhamton tar säkerligen Preston på Deepdale.Birmingham hemma mot Blackpool är en säker etta medan QPR lär leka med Coventry.
Ja ja, det återstår att se.

torsdag 18 september 2008

Klubben mot den moderna fotbollen!

Flera klubbar har grundats på grund av den moderna fotbollens vassa dolk.
Supportrar som har överlevt massakern har tagit saken i egna händer. Ett exempel på detta är FC United Of Manchester. Dessa har skapat rubriker. Gamla tråklaget men även kultlaget Wimbeldon försvann för ett par år sedan. Supportrar till dessa skriver på sidan:

http://www.ayorkshirewomble.com/default.asp

London Away!

Efter månader utav väntan så infann sig äntligen den dag då det skulle bära av till London.
En viss resfeber kulminerade dagen innan avgång och ett par glas fick lugna nerverna.
Samma nerver som också fick sig en törn på torsdagsmorgon med en stadig ölfrukost på centrala Hisingen.
9/11 har de senaste åren varit förknippade med terror.
Samma datum var nu förknippat med förväntningar, fest och fotboll.
Ankom Stansted runt lunch och tog sedan flygbussen in till London och inkvarteringen på Colin House, Ebury Street vid Victoria.
Ett boende som skulle komma visa sig vara i det mest bedrövliga skick.
Det rum vi först skulle få gick inte att öppna. Det var låst från insidan och låg på andra våningen…
Blev inhysta i ett rum under markplan likt en ”källarskrubb” där toalett och dusch delades med korridorens två andra rum.
Städning var bortprioriterad, bäddning likaså och hade man tur fick man rena handdukar varje dag. I ett städutrymme utanför vårat fönster hade en uteliggare barrikerat sig. Förmodligen fadern till städerskan eftersom hon servade honom med dagens skräppåsar.
Men med tanke på priset, cirka 250:- per natt och det centrala läget så fann man sig i situationen.

Första anhalt blev Fulham Broadway och ett besök på Stamford Bridge.
Biljetter till tisdagens Champions League match mellan Chelsea Bordeaux lockade.
Den kvinnliga biljettkassörskan visade sig vara av skånsk härkomst och sålde gladeligen biljetter till oss för ynkliga 25 pund styck.
Ett av målen var nu avklarade och en barrunda inleddes.
En turné som avslutades sent.

Det var med tungt huvud man stapplade ut på Londons gator och inmundigade dagens frukost på det lite mer än dyra men dock så goda Starbucks. Ett Oyster Card införskaffades. För 40 pund tog vi oss hur mycket vi ville fram och tillbaka med tunnelbanan från zon 1 till 4.
Det skulle visa sig bli en lönsam investering.
Norra London blev nästa anhalt där Seven Sisters Station fick bli vårt riktmärke.
Det absolut enda som var vackert i denna håla var White Hart Lane och Spurs souvenirshop.
Husen som kantade vägen från Seven Sisters till White Hart Lane var ruckel. En del saknade fönster, andra hade igenspikade diton och några hus hade brunnit ner och ändå inte rivits.
Det var en gudsförgäten stadsdel.
Biljettkassörskan var restriktiv då vi bad om att få inhandla biljett till månadagens Premier League drabbning mot Aston Villa. Efter att vi hade intygat med våra pass om att vi var turister så gick det bra att för 53 pund få plåten till matchen.
Med denna hårt kramad i fickan snabbade vi oss tillbaka till Seven Sisters där vi tog en buss in till de centrala delarna. Enligt folk vi talade med senare så skall området kring White Hart Lane vara riktigt ruffigt kvällstid. Av det vi såg runt lunch så kan jag förstå vad dom menade.

Från Norra London gick resan söderut och med byte från buss till tåg tog vi oss till de sydöstra stadsdelarna och till det beryktade Bermondsey. Millwall FC domäner.
Minst lika ruffigt som norra London men desto folktommare. Förmodligen för att man till skillnad från invånarna i Tottenham hade arbete att sköta.
På jakt efter The New Den och klubbshopen började vi strosa runt på stadsdelens gator.
Nya hus blandat med fallfärdiga och olika former av dynamisk miljö präglade våra hornhinnor. Den omtalade puben ”The Golden Lion” passerades och var mycket riktigt som ryktena hade gjort gällande igenbommad med plankor och spik.
Törsten gjorde sig påmind efter en lång promenad och puben ”Whelan´s” fick agera törstsläckare. Genuint brittisk pub med biljardbord, uteservering och billiga öl.
Några kalla Kronenbourg senare och med vägbeskrivning till arenan av barpersonalen lämnade vi ”Whelan´s”.
En pub som senare skulle visa sig vara tillhåll för Millwalls hårdare garde före och efter match nuförtiden då ”The Golden Lion” är igenbommad.
Vi upptäckte till vår stora förvåning efter den långa promenaden att vägen från stationen till arenan inte alls var så lång som vi hade trott.Vi hade gått fel från första stund.
Med egen träningshall, restaurang, klubbshop och en arena av klass så konstaterade vi att League One klubben Millwall hade hållit hög svensk klass. Bra och hög standard rakt igenom.
Gjorde ett besök i klubbshopen och begrundade arenan innan vi tog tåget tillbaka till Victoria.
En lång dag var över och återigen steg vi in i kvällen dimmor.

På lördagen skulle man återigen ta sig till de sydöstra nejderna av London. The Valley var arenan där dagens match mellan Charlton Athletics och Wolverhampton skulle utspela sig.
Likaså här fanns det klubbshop och restaurang med pub av hög klass.
Puben som var döpt efter en legendarisk spelare fungerade utmärkt att skåda Liverpool Manchester United på tv.
Att få biljett var inte svårt och inte dyrt heller. För 25 pund fick man tillsammans med 21.547 andra åskådare på plats se Bailey ge hemmalaget ledningen.
Stämningen som skapades av kortsidans stående publik dämpades då Wolves Ebanks-Blake satte en feldömd straff bakom hemmalagets Nicky Weaver. Wolvesfansen bakom honom som täckte hela läktaren bakom mål exploderade och började skapa en härlig stämning.
Walesaren Sam Vokes släckte hoppet för Charlton genom att sätta två strutar de sista tio minuterna. Wolves vann matchen och var nu serieledare.
På väg från arenan till stationen möts de bägge supportermassorna. Hade detta varit i Sverige hade det med all säkerhet blivit ett kaos och panik hos polisen.
Här flöt det på som om det vore samma skara.
En ytterst professionell engelsk poliskår visade att man vet hur man arbetar på bästa sätt med denna typ av arrangemang.
Matchen i sig var av hög allsvensk klass där Charlton i första halvlek var det dominerande laget men där Wolves kom in mer och mer.
Bägge lagen lär med all sannolikhet vara med och kriga om topplatserna i denna säsongs upplaga av The Championship.
Efter att ha fått vänta bland tusentals andra fotbollsentusiaster på Charltons perrong för tåget tillbaka till city så började det nu att skymma.
Varför bryta ett vinnande koncept? Det var återigen dags att besöka Londons pubvärld.

Tredje morgonen vi vaknade upp var det söndag och samma tunga huvud som de föregående mornarna. En dusch och ett par whisky senare var man återigen människa och det var dags att bege sig ut till de västra stadsdelarna och stationen White City i stadsdelen Hammersmith. Queens Park Rangers stadsdel.
Anständiga kvarter som vi tidigare under resans gång inte varit bortskämda med.
Fint väder och en behaglig promenad till arenan Loftus Road på South Africa Road.
Återigen en ytterst respektabel arena och en supportershop av rang.
Som kryddan på moset så stötte vi ihop med Ian Dowie som vi fotograferades ihop med och skakade hand med. Mycket trevlig människa.
Den gamla Southampton,Palace,West Ham och QPR spelaren är idag manager för de sistnämnda och är för mig en symbol för den brittiska fotbollskulturen.
För 30 pund var matchbiljetten våran inför dagens drabbning mot Southampton.
Supporterpuben intill arenan lockade med sin arkitektur och det som var menat att bli en öl blev istället till en generalfylla efter att vi sammanstrålat med ett sällskap QPR-grabbar.
Detta slutade med att undertecknad somnade en stund under första halvlek och i halvtidsvilan lyckades med bedriften att slå en volt i läktartrappan och hamna i knät på en äldre man som argsint vrålade att han nyss hade opererat sina knän. Smått skamsen lallade man tillbaka till sin sittplats. QPR hade inga problem med motståndet från sydkusten. 4-1 vinsten var i underkant och de i runda slängar tusentalet ditresta Saints-grabbar blev totalt överröstade av den skönsjungande hemmapubliken. Mycket bra stämning och härlig mentalitet på en riktigt bra arena.
Efter matchen var det segeröl inpå småtimmarna på hemmafansens pub. Kändes märkligt med tanke på att pubarna stängde 23:00 i övriga delar av staden. Har inget minne om hur vi kom hem till hotellet men vid uppvaknandet dagen efter var man allt annat än fräck.

Måndag och halva resan hade gått. Dagens utflyktsmål var att återigen ta sig ut till norra London. Tottenham-Aston Villa stod på menyn och hela vägen från Sevens Sisters till White Hart Lane var i Spursfärger. Med bra platser tätt inpå bortafansen,som likt Southampton, var dryga tusentalet kunde vi se ryska superlöftet Roman Pavluchenko debutera inför en entusiastisk hemmapublik.
Bästa stämningen stod Villa fansen för som hånade Tottenham i varenda ramsa.
”Shit supporters,shit team” ekade över White Hart Lane och hemmapubliken studsade av ilska och gestikulerade tillbaka mot Birminghamsborna samtidigt som ordningsvakterna i sann modern fotbollsanda manade dem att sätta sig ned.
Även på plan dominerade Villa. Tottenham var mycket bleka och ju mer Aaron Lennon sprang fel desto högre skrek publiken efter nyförvärvet David Bentley.
Lennon stannade dock kvar på plan då Bentley istället byttes in på Zokoras bekostnad.
Var Tottenhams individuellt bra spelare dåliga så var Aston Villas raka motsatsen.
Agbonlahor visade att han är giftig likaså det eviga löftet Young.
Reo Cooker och Young gjorde var sitt mål och rättvist 2-0 till bortalaget tills i minut 87 då Bent skickade bollen i mål. Hemmapubliken som tidigare blivit tystare och tystare började nu mana på sina grabbar på plan. Inbytte Villaspelaren Marlon Harewood gjorde allt han kunde för att sega i slutminuterna för gästerna. På övertid missade även redan nämnda man helt öppet mål. Helt obegripligt. Där hade min mormor nätat. Villa höll ut och kunde åka hem till Birmingham med tre pinnar i bagaget,
Vi åkte tillbaka till Victoria för att ta ett par whiskypinnar och några kalla öl från Selfridge och nattmat.
Fortsätter Tottenham som de gjorde idag blir inte denna säsongen vidare trevlig. Ramos har mycket att jobba med. I synnerhet att skapa ett lagbygge av alla individuellt duktiga spelare.
Aston Villa har börjat säsongen bra. Det ser ljust ut för dem. Har man tur kan man gå långt.
Laget ser stabilt och sammanspelat ut.
Bägge lagen är i kölvattnet av de fyra stora tillsammans med Portsmouth och Everton.
Idag drog Villa det längsta strået. Både plan och på läktaren.

Näst sista dagen på resan blev en tur ut till östra London där vi steg av tåget vid stationen Upton Park. West Ham kvarter med en multietnisk befolkning. Stadsbilden då man kom ut från stationen påminde om pakistank och indisk gatumiljö.
Men detta var Green Street, mitt i hjärtat av The Hammers domäner.
Ett snabbt besök in på puben Victoria för att sedan besöka den mycket välsorterade souvenirshopen på Boleyn Ground även kallad Upton Park, hemmaarena för West Ham United.
Puben Boleyn intill arenan brukar på matchdagar inhysa portade supportrar. Idag tog vi oss ett par Kronenbourg på stället och vilade fötterna.

Öl inhandlades på den lokala supermarketbutiken för att därefter ta en dubbeldeckare in till city. Att åka buss är verkligen underskattat. Visserligen tar det dubbelt så lång tid men man ser desto mer av miljön.
Att färdas från de östra delarna av staden till city var en klassresa ur många olika perspektiv.
En shoppingrunda inleddes på Regent Street, Oxford Street och Carnaby Street.
Ögongodis i massor av alla dess slag.

Timmarna gick och det blev dags att bege sig ut till västra London och till Stamford Bridge på Fulham Road. Gatorna var fulla av folk i blåvita kläder. Så det var med en äckelkänsla man stegade in på arenan för att sätta sig då man nästan spydde över det som hängde på varje stol.
En blåvit halsduk, utlagd av klubben för att ingå i något som skulle bli en någorlunda tifo.
Undertecknad med ressällskap vägrade greppa de fulaste av färger och fick en del blickar på sig. Den moderna fotbollen visade upp sitt fulaste tryne då matchen började och ordningspersonal beordrade folk att sitta ner. Inte nog med det så hade även UEFA bestämt att öl inte får serveras på Europamatcher. Ridå. Dålig stämning och mycket slipsfolk på arenan.
Det som en gång var en klubb som låg mig varmt om hjärtat började sakta men säkert falla långt ifrån mig. Det jag såg var inte roligt på något sätt. Den moderna fotbollens dolk har trängt så djupt in i kroppen på klubben att de riktiga supportrarna inte längre har råd med att se sitt lag.
Istället sitter det kostymklädd evenemangspublik som böjer sig och köper den moderna fotbollens filosofi samt sväljer konceptet med hull och hår.
Det var äckligt att se. Det var kallt och det var opersonligt.
Spelet var det bästa jag har sett. En elva av världsspelare krossade det franska motståndet med 4-0. Underbar fotboll men en opersonlig och kall stämning.
Chelsea är inte som de var förr. I dubbel bemärkelse.
Sorgen över detta sköljdes ner på puben Pelican utanför arenan tillsammans med segerglada hemmasupportrar.
Hemkomst till hotellet vid midnatt för att morgonen därefter med grus i ögonen stiga upp för att ta flygbussen till Stansted.
En vecka med fotboll och fest var nu över. En riktigt lyckad vecka.
Fyra matcher på sju dagar var nu avklarade. QPR drog det längsta strået rent stämningsmässigt medan Chelsea gjorde det fotbollsmässigt.
Tack Huckerby för att du deltog i ett minne för livet.

tisdag 9 september 2008

Trohet in i döden!

Läste på text-tv om nordtyska klubben Hamburg SV och deras nya projekt om att göra en fotbollskyrkogård angränsande till en "vanlig" kyrkogård. Med gräs från HSH Nordbank Arena kommer de mest hängivna supportrarna att begravas och få de slutliga vilan i HSV-jord.
Herrens vägar äro outgrundliga som en del troende skulle kunna ha sagt.
Det första jag tänkte på var Manchester United.
Har ett svagt minne att jag en gång i tiden hörde att askan av omkomna spelare och celebriteter till klubben skulle få sina urnor nergrävda runt mittcirkeln på Old Trafford.På ett sätt rätt bisarrt och på ett annat sätt fritänkande och coolt.

Satt och surfade runt bland sidor på det överväldigande nätet och fann en intressant artikel.
Hittade ett reportage om en medelålders man ifrån Nottingham.
Varenda dag i hans vuxna liv hade varit likadan. Klockan ringer sex, bilen till arbetet, köer, stress, instämpling, slentrianaktigt arbete i åtta timmar och sedan utstämpling.
Köer, trötthet och hemma då det börjar mörkna. Tre öl till nyheterna och sporten på den lokala puben, en paj till middag och sedan hemgång. Prick 21:45 ner i sängen,släcka lampan och ge frugan en puss på kinden för att sedan vända sig om och somna.
Dag in och dag ut under veckodagarna.
Helgerna var annorlunda.
Bjöd arbetskamraterna på ett leende eller två på eftermiddagen. Var först framme vid utstämplingen och tog tåget för att komma hem snabbare så att kvällen kunde bli ännu längre.
Handlade 15-20 burkar Foster, alltid Foster, i den lokala supermarket-butiken och ett par påsar chips och en flaska vin till frugan som hon kunde ha framför tv:n på kvällen då hon såg på talkshows. Program hon oftast, eller rättare sagt alltid fick se alena.
Shaun som mannen hette begav sig så snabbt han kunde till puben och till vännerna som likt honom alltid samlades där efter arbetet. Och så blev det det ständiga ämnena. Fotboll, fotboll, fotboll och ibland även en del sunkiga sexskämt.
Puben var en Forrest-pub och brukade titt som tätt ha spelare från klubben som besökte den.
En legendar inom klubben var den gamla försvararen Des Walker.
Walker var en utav Shauns favoriter och han blev alltid lika glad då Walker kom förbi.
Vid ett tillfälle då klockan blivit för mycket och fyllan ännu mer påtaglig hade han bett om Walkers autograf. Denna hade han fått på vänsterarmens undersida.
En lika berusad vän tillika tatuerare kom på idén att föreviga autografen och tog fram sin utrustning.
Shaun kom hem som han alltid gjorde den natten och somnade som brukligt i soffan i vardagsrummet. På lördagsmorgonen blev han bryskt väckt utav frugan som var på ett helvetiskt humör. "-Vem är hon?" frågade frugan. Shaun reste sig sakta upp ur sitt yrvakna bakfyllerus och såg ut som ett frågetecken. "-Vem hon?" sade en oförstående Shaun och ryckte på axlarna. Frugan blev ännu argare; "-Spela inte dum. Tror du att jag inte fattar? Du är borta varje fredag och så kommer du hem med en tatuerad underarm. Vem fan är Debbie Walker?"

I tjugo år hade de hållt ihop. I vått och torrt. Hon hade stått ut med honom och Forest sedan de träffades på arbetet dagen efter ett derby mot Notts County.
Hon hade med åren förstått att Forest var kärleken i hans liv och att hon endast var ett substitut. Nu hade hon tröttnat. Hon packade sina väskor och åkte hem till sina gamla föräldrar.
Shaun öppnade upp en Foster och lade sig tillrätta i soffan. Med varblodig underarm och mycket riktigt texten "Debbie Walker" skrattade han endast.
Var frugan så dum att hon trodde att han hade en älskarinna och att han även skulle gadda hennes namn så var hon mer än dum. Till och med dummare än en Notts County supporter.

söndag 7 september 2008

Dagen efter är man la sådär fräck...

Har en baksmälla som hade kunnat däcka en Dinosaurie.
Rödvinets fel.
Började rätt tidigt framför datorn igår med ett par pilsner och övergick då dessa var slut till vin.
Därefter marscherade jag in i dimman.
Inne i dimman minns jag att Sverige spelade på en arena som hade fått Backavallen att framstå som Emirates Stadium.
Albanerna var duktigare än vad jag trodde och Sverige kom alldeles ur banan.
Lagerbäck är en tråkig jävel. Jag fattar inte varför han skall envisas med att bara plocka ut spelare som han anser har rutin. Daniel Andersson är ett fiasko. Henrik Larsson borde ha tackat för sig då han flyttade hem till Helsingborg.
Vi skall nog vara nöjda med gårdagens resultat. Det hade kunnat gå värre.
Letade febrilt efter Migen på planen.Då jag inte såg honom där försökte jag lokalisera honom på avbytarbänken och sedan på läktaren.
Han fanns ingenstans.
Precis som under sin tid i GAIS.

Gårdagens kval-spekulationer slog dock in.
Island lyckades få oavgjort borta mot Norge, Wales slog Azerbajdzan hemma medan Tyskland slaktade lilla Liechtenstein på bortaplan.
Även England gjorde sin plikt och vann borta mot Andorra.
Men det satt långt inne. 0-0 efter första halvleken och med endast en 2-0 vinst efter 90 minuter. Vad är fel med England? Jag tror inte man längre skall skylla på förbundskaptenerna.
Det är laget som inte lever upp till sina skyhöga förväntningar och krav.

Nu orkar jag faktiskt inte skriva mer. Ögonen går i kors,huvudet värker och fingrarna som nöter tangenterna värker.
Nu skall jag bota baksmällan.
Vi hörs!

lördag 6 september 2008

England sett från kartan

Med linjal och karta utforskar jag England.
Vill veta allting så exakt som möjligt.
Vetgirig och nyfiken som få. Det är då man lär sig och det är då man blir kunnig.
Exempelvis finns det endast två stycken miljonstäder i England.
London och Birmingham.
Efter dessa två finns det en mängd städer som sniffar dem i hälarna.
Liverpool,Manchester,Leeds,Bristol,Coventry och Leicester.
Och jag som i min enfald trodde att Newcastle var mycket större än Bristol och att Leeds och Leicester endast var små hålor.

Drygt 50 mil (500 km) är det från Berwick i norr till Bournemouth i söder.
För att inte tala om det glest befolkade Cornwall i sydväst där Plymouth är det enda som kan kallas stad med sina 244.000 invånare. Ifrån Cornwall och Englands sydligaste men även västligaste punkt, Penzance,är det 40 mil (400 km) fågelvägen till huvudstaden.Storlondon har en yta på 1 579 kvadratkilometer. Ungefär halva Blekinge till ytan men med en population på cirka 14 miljoner invånare.

Om man förr sa att "Alla vägar bär till Rom" så måste det i en anglofils intresse vara London som är mittpunkten. Från London till näst största staden Birmingham är det dryga 180 km.
Till Manchester ungefär 250 km och till Liverpool på östkusten, närmare 300 km.
Fågelvägen vill säga.
Inga avstånd för en svensk.




Man lär sig alltid något nytt.

Kvalvaka!

Det är landskampslördag runt om i Europa.
VM-kval till Sydafrika 2010.
I Tirana tar Albanien emot våra svenska hjätar och några utav de albanska spelarna tror på seger. Lagkaptenen Altin Lala säger i en intervju: "-Sverige är ett sämre lag än Malta"
Idioti, skev verklighetsuppfattning eller bara ett sätt att pusha på glöden i dagens landskamp?
Jag vet inte. Hybris är det ord jag tänker på i första hand.
Albanien borta blir ingen lätt match, men definitivt en vinst. Vi vinner antingen med 1-0 eller
2-1. Det är mina odds.

Oddsen på seger till Andorra och Liechtenstein hemma mot världsmakterna inom fotboll, England och Tyskland är högre än Kebnekaise.
Desto lättare kommer Nordirland ha borta mot Slovakien i Bratislava.
Tror dock inte på vinst, men ändå ett positivt resultat. 1-1.

Wales tar emot Azerbajdzan hemma i Cardiff och allt annat än seger är fiasko.
Wales är duktiga inför sin fanatiska hemmapublik på Millenium Stadium.

Levon Pachayjan spelar hemmamatch med sitt Armenien i Jerevan idag.
Motståndet är en känslig fråga både politiskt och historiskt.
Turkiet som motståndaren heter var en gång i tiden Osmanska Riket och kuvade riken runtomkring sig. Bland annat Armenien. Det kulminerade i folkmord under perioden 1915 till 1920 då 1,5-2 miljoner armenier mördades av den turkiska ockupationsregimen.
Något som Turkiet idag förnekar.
Med anledning av detta är dagens match extra känslig.
Jag håller tummarna för Levon och med honom i båten så hoppas jag på armensk vinst!

Ett nordisk derby spelas även idag i Oslo.
Hemmanationen Norge tar emot Island och jag tror att de hårda kämparna från ön kan kriga till sig ett oavgjort resultat. Norge är inte fräcka längre vad gällande fotboll.

Ikväll är man dock bänkad!
Framåt Sverige!

Brittiska rötägg,hjältar och andra hårdingar!

Igår kom nyheten ut om att råskinnet och Newcastles Joey Barton har fått sin dom av FA.
Sex matchers avstängning och 300 000 kronor i böter.
Det var i maj 2007 som Joey Barton, då i Manchester City, helt plötsligt gick till attack mot Ousmane Dabo under en träning. Fransmannen fick ta emot flera slag och anmälde Barton för misshandel.

Efter bråket stängde Manchester City av Joey Barton och sålde honom senare till Newcastle United för 5,8 miljoner pund, motsvarande ungefär 60 miljoner kronor.
I den nya hemorten råkade han återigen i slagsmål. Denna gången på en Mc Donalds restaurang.
Offret blev redigt sönderslagen innan polis kunde ingripa och handfängsla Barton.
Domen: Ett halvårs fängelse för föreseelsen.
Efter bara 75 dagar bakom lås och bom, tidigare än beräknat, lämnade Barton fängelset den 28 juli.
För att statuera exempel har nu FA tagit i med hårdhandskarna. FA:s disciplinkommitté har beslutat att stänga av Barton i sex matcher för överfallet på Ousmane Dabo. Han ska dessutom betala cirka 300 000 kronor i böter.
2004 var det fest med Manchester City. Jamie Tandy hette en junior som hade tagit teget upp till A-laget och var känd för att vara en liten joker.
Han gjorde dock ett litet misstag under kvällens fest. Han dissade Bartons val av kostym.
Det skulle han aldrig ha gjort. Barton höll fast Tandy och fimpade en cigarr i ögat på killen.
Tandy fick akut läkarvård och Barton fick böta tusentals pund.

Barton är dock inte ensam i skaran av fotbollsspelare som har utmärkt sig på ett negativt sätt.
Det finns en hel del spelare som har gjort saker de inte borde.

Robbie Fowler blev inte bara uppmärksammad för sin kontroversiella målgest då han skulle snorta upp sidolinjen. Under sin tid i Leeds gjorde han även där rubriker.
Fowler sloknade på väg hem från en fest och tog en tupplur i passagerarsätet i sin bil. En förbi passerande fotograf tog tillfället i akt och knäppte en bild. En slumrande Fowler vaknade, rusade ur bilen och slog sönder kameran – inför ögonen på flera vittnen. Senare under natten greps han av polis, fick sova ruset av sig i arresten innan han släpptes dagen efter. Leeds valde att inte straffa Fowler.
Samme Fowler var på julfest med Liverpool och hamnade återigen i rubriker då han och lagkamraten Jamie Carragher äntrade en pub i maskeradkläder.
Jamie Carragher kommer utklädd till Quasimodo, ringaren i Notre Dam, medan partyräven Robbie Fowler anländer som Saddam Hussein. Flera strippor deltar, precis som vanligt. Carragher bestämmer sig tidigt för att göra dem sällskap och slungar i väg sin mundering, smetar in sig i vispgrädde och kryper runt på golvet. Naken. Allt fångas av tabloidtidningen News of the Worlds kamera och pressarna stoppas.

Denna sortens spelare har det funnits många utav i England,Skottland,Wales och övriga delar utav övärlden. Listan kan göras lång över spelare som har utmärkt sig med nävarna utanför fotbollsplanen.
Jag tänker främst på "problembarnen" i Leeds i slutet av 90-talet och i början av seklet.
Michel Duberry, Alan Smith, Woodgate och Bowyer. I synnerhet de två sistnämnda.
Jonathan Woodgate,idag i Tottenham, samt Lee Bowyer som idag spelar för West Ham.
I December 2001 ställdes de bägge inför rätta för den brutala misshandeln av en asiatisk student nästan två år tidigare. Även våldtäktsanklagelser och dåligt uppförande både på och utanför fotbollsplan var dåtidens snackis. Lee Boywer friades helt. Jonathan Woodgates dömdes till 100 dagars samhällstjänst
Lee Bowyer hamnade till sist i West Ham där han fick dela omklädningsrum och klubb med andra hårdingar. Både Lucas Neill och Kieron Dyer är män som inte tar någon skit. Det smäller direkt. För att inte tala om Craig Bellamy. Walesaren som hoppat runt i klubbar i England och Skottland som värsta hopplärkan. Han är ökänd för sitt heta temperament både på och utanför plan.
På ett träningsläger med Liverpool i Algarve,Portugal inför matchen mot FC Barcelona 2007, hade några av Liverpool-spelarna karaoke-tävling på hotellet, bland dem Bellamy och John Arne Riise. Det sägs att när Riise vägrade att sjunga Petshop Boys "Go West" tog Bellamy senare på natten, när Riise gått och lagt sig, fram sin finaste golfklubba och slog Riise på benet med den. Inte förrän rädda lagkamrater hämtade tränaren Rafael Benitez kom dit upphörde bråket. I nästa match, den mot Barcelona, gjorde Bellamy mål framspelad av Riise och firade med att låtsas svinga en golfklubba.
Manchester Uniteds Wayne Rooney har inte bara klappat på flickvännen ett antal gånger.
Den gamle boxaren har även på en julfest med klubben sänkt en lagkamrat på en smäll efter att denne tafsat på flickvännen.
Och på tal om boxare så har vi Sunderlands manager Roy Keane som ett praktexempel.
Under hans tid i Manchester United gjorde han sig skyldig till att norrmannen Alf-Inge Håland invalidiserades efter en regelvidrig tackling. Keane har flera gånger gjort sig känd för sitt humör.
I FA-cupfinalen mot Millwall för några år sedan blev terrorbalansen ett faktum då han ställdes emot Dennis Wise på plan. Wise psykade Keane hela matchen. Ett psykkrig som Wise personligen vann men som Millwall förlorade på plan.
Arsenal hade på 1990-talet en startelva med riktiga festprissar som levde ett alternativt liv.
Alkohol,droger och andra laster var Tony Adams,David Rocastle,Lee Dixon och Paul Mersons vardag.

Jag har nu tagit upp ett par stycken namn och personligheter. Britter allihop.
Wales är synonymt med modiga och krigiska keltiska frihetskämpar.
Förutom nämnda Bellamy så har även John Hartson,Vinnie Jones och Robbie Savage gjort ett avtryck utanför fotbollspalnen.
Vi börjar med John Hartson. Hartson har likt många andra rastlösa spelare bytt klubbar titt som tätt. Bland annat Arsenal,West Ham och Celtic.
Hartsons tuffa attityd har gjort honom känd vid sidan av hans målgörande. Han hade några kontroversiella ögonblick i sin karriär, däribland den ökända huvudsparken på Eyal Berkovic under en träning med West Ham. Hartson sparkade Berkovic efter att israelen hade slagit honom på benet när Hartson hjälpte honom komma upp. Händelsen filmades och Hartson fick betala böter för sparken.
Hartson har även fått en del röda kort i sina dagar, bl.a. för en incident under ett Old Firm-derby. Han och svenska Celtic-kollegan Johan Mjällby blev utvisade tillsammans med Rangersstjärnan Fernando Ricksen. Hartson anklagades i tidningar för att ha sjungit lovsånger om IRA tillsammans med Stephen Pearson. En expertutredning visade dock att så inte var fallet och kom fram till att de egentligen sjöng "The Fields Of Athenry" medan IRA-sångerna kom från publiken.
Tuffingarnas tuffing och som har gjort karriär på det efter sin fotbollssejour är ingen mindre än Vinnie Jones. Född i Watford med walesiskt påbrå var han London trogen med ett få undantag.
Chelsea,Wimbledon och Queens Park fick äran att ha busen på sin planhalva. Även Leeds och Sheffield United. 1986 blev han för en säsong utlånad till den svenska klubben IFK Holmsund.
Med honom i laget vann man division 2 och tog sig till kvartsfinal i Svenska Cupen.
Som fotbollsspelare var Jones känd som en av de mest hårdföra mittfältarna i engelska ligan. Under karriären blev han utvisad tolv gånger, och en gång blev han varnad efter endast tre sekunders spel. En uppmärksammad incident var då han distraherade Paul Gascoigne genom att greppa dennes testiklar. Han var också presentatör i en omtalad video från 1992 titulerad Soccer's Hard Men. I den visades arkivmaterial av Vinnie själv och flera andra "hårdföra" spelare och det ges även tips på hur "hårda män" kan bli "hårdare". FA ansåg att videon vankrediterade spelet och tvingade Vinnie att betala 20 000 pund i böter. Efter fotbollen satsade han på filmkarriär. Tills idag har han medverkt i 9 stycken.

Robbie Savage föddes 1974 i walesiska staden Wrexham och fick tidigt lära sig att använda nävarna på gården mot de äldre grabbarna. Med åren blev han en respekterad fotbollsspelare.
Kanske inte för sin teknik utan istället för den kompromisslösa inställningen.
Han var stenhård i närkamperna och spelade med hjärta och själ.
Han levde verkligen upp till sitt namn Savage (vilde) i sina klubbar Leicester,Birmingham,Blackburn och Derby.

Andra personligheter som kommit i fokus för sitt humör är Stuart Pearce. Med hjärta och mod spelade han vänsterback i blanda annat Nottingham, Newcastle, Manchester City och engelska landslaget. Tack vare sin kompromisslösa spelstil och viljestarka attityd blev Pearce allmänt känd under sitt smeknamn Psycho. En annan landsman till Pearce är Terrence Ian Butcher mer känd som Terry. Han föddes 1958 i dåvarande brittiska Singapore och gjorde 77 landskamper för England mellan 1980-1990. 1989 blev han "Kapten blod" med hela det svenska folket efter en blodig VM-kvalmatch på Råsunda. Med blodet sprutandes efter en kollision forsatte han ändå matchen med endast ett bandage. Han fick hjältestatus i England.På klubblagsnivå spelade Butcher för Ipswich Town(1978–86) och Glasgow Rangers (1986–90)

En annan hårding är Neil Ruddock. Även kallad "Razor" (rakbladet) för sina hyvlingar utav motståndarna med spel i bl.a Liverpool och West Ham. 1998 blev han rubrikernas man utanför fotbollsplanen.
West Ham Uniteds årliga julfest gick till ungefär som vanligt. Med ett litet undantag. Temat för årets julfest var 70-tal. Utanför restaurangen bestämde sig Neil Ruddock och Trevor Sinclair för att köra några John Travolta-moves. Uppe på en bil. Bilen totalförstördes och partylejonen fick tillbringa natten i finkan misstänkta för grov skadegörelse.

En annan julfest som urartade var då Celtic arrangerade en tillställning för sina spelare. På nattklubben The Sea i Newcastle fick Johan Mjällby, belgaren Joos Valgaeren och holländaren Bobby Petta rubriker då de hade fått i sig lite för mycket dricka.
Då fotografen Paul Chappel blivit påkommen att ha tagit kort på trion hade dessa stulit och förstört kameran och sedan misshandlet Chappel.
Slagsmål hade då startats med dörrvakterna på nattklubben och trion fick då hjälp av några lagkamrater. Samtliga fick sova ruset av sig i Newcastles fylleceller.

I Manchester kan allting hända.Både hos City och United.
Vi börjar i City.
Nicolas Anelka hamnade under sin tid i klubben i handgemäng med en supporter efter en fest med spelare från Manchester City.
Vittnen till slagsmålet kunde intyga att Anelka gav supportern lika mycket stryk som han själv fick och att det skall ha sett ut som en boxningsmatch.
I United har det inträffat ett flertal händelser.
På en nattklubb i Manchester 2004. Det som så många gånger förr startat som ett oskyldigt julparty urartade i ett fullskaligt slagsmål. Efter att Darren Fletcher golvats kom några raglande lagkamrater till undsättning. Tumultet lugnade ner sig men lite senare var det dags igen. Rio Ferdinand åkte på en smäll efter en hetsig ordväxling med en av gästerna. Återigen rusade lagkamraterna till undsättning och lyckades på något märkligt sätt undvika ett större barslagsmål. Uniteds champagnenota? 650 000 kronor.
Samma år inträffade ytterligare en incident som fick många att förvånas.
Den skäggige walesaren Ryan Giggs gick in på Rossetti Hotell i Manchester. Men bars ut. På Uniteds julfest blev Giggs rejält överförfriskad och så småningom också rätt odräglig. Efter en smärre gliring från reservmålvakten Roy Carroll förlorade Giggs fattningen och kallade Roys fru för slampa. Kränkningen resulterade i lättare handgemäng. Som tur var hann Nicky Butt och Rio Ferdinand gå emellan innan smockorna började hagla. Enligt vittnen fick Ryan Giggs senare bäras ut från hotellet.

Jag har tidigare i texten nämnt West Ham och dess obarmhärtiga spelare.
En utav alla dessa i raden heter Hayden Foxe och spelade för klubben 2001. Australiensaren ansågs på denna tiden lovande, men var ryktenas man vad gällande kroglivet.
På en pub i östra London skall han en kväll ha suttit sprätt på motsvarande 27.ooo kronor.
Han hängde ut genom fönster,tafsade på personalen och urinerade över hela baren. En reservlagsspelare, fortfarande oklart vem, spydde över ett bord.
Efter denna incidenten skall han ha fått free-transfer av dåvarande manager Glen Roeder.

Det finns så många mer lirare under årens lopp som utmärkt sig.
Förutom dem jag har nämnt så kan jag minnasPaul Ince,Kevin Davies,Liam Lawrence, Tony Cascarino och Colin Hendry samt många många fler.
Men en utav dem som etsat sig fast i minnet är en fransman.
En mycket kontroversiell sådan.
Eric Cantona.
Cantona föddes 1966 och har Auxerre som moderklubb.
Blev värvad 1992 till Leeds där han med en gång firade triumfer och snabbt blev fansens kelgris.
Han stannade dock endast ett år i klubben och den popularitet han hade fått av fansen i Leeds byttes snabbt till hat då han säsongen efter skrev på för Manchester United.
Han tackade en utav sina gamla fans med att spotta denne i ansiktet. Han fick p.g.a detta böta till FA. I Manchester United utmärkte han sig rejält mellan åren 1993-1997.
Han slogs bland annat med poliser i Istanbul efter en match mot Galatasaray, blev tvisad två gånger på fyra dagar och stängdes av fyra matcher i engelska ligan samt sparkade ner en motståndarsupporter. En incident det skulle talas mycket om efteråt.

I januari 1995 blev han utvisad i en match mot Crystal Palace, där han hoppade över reklamsargen och med en hoppspark gav sig på en supporter som förolämpat honom med rasistiska glåpord. Klubben tvingades stänga av honom resten av säsongen och han drabbades av den högsta böter hans kontrakt medgav. Kritiken var omfattande mot Cantona och i media lades förslaget att han skulle stängas av livet ut. I februari kom domen från FA som stängde av honom från alla tävlingsmatcher fram till september 1995 och FIFA det internationella fotbollförbundet, utfärdade samma spelförbud för Cantona över hela världen.
I mars fälldes han för misshandel i domstol och dömdes till fängelse i två veckor. Cantona hävdade att han knappast var en fara för samhället och fick också straffet sänkt till 120 timmars samhällstjänst.

fredag 5 september 2008

En engelsk karusell?!

Det dröjde inte länge från det att araberna satte fötterna inne på Stadium Of Manchester innan masshysterin satte fart. Värvnings karusellen snurrar fortare än förståndet och efter att man lyckats få Robinho från Real Madrid så skall även ett bud lagts på Juvuentus stjärnmålvakt Buffon.
I City har man redan en målvakt med framtiden för sig. En målvakt som växt med uppgiften och vallats in i organisationen. Svennis såg potential i den unge Joe Hart och lät honom bli första val framför sin landsman Isaksson.
Ett bra val ur engelska ögon sett.
Det engelska folket vill ha ett framtida landslag med det absolut bästa virket i. Böjs det i tid så kan det bli hur bra somhelst.
Det blev kullen med Manchester United ynglingar som växte fram i mitten av 1990 talet med Beckham och Scholes med flera.
Någonstans måste tränaren Hughes sätta ner foten. Må så vara att han är walesare,men han borde se talanger och framtidshopp framför etablerade stjärnor med flera år på nacken.
Över 800 miljoner är mycket pengar.
Pengar som City kan göra bättre saker för.

Just pengar var orsaken till att Kevin Keegan sade upp sig från Newcastle. Det handlade inte om hans egna lön utan istället om att han ej fick tillräckligt med kapital att handla spelare för och inte heller välja vilka spelare han ville ha.
Jag tror Newcastle gjorde fel här.Keegan var på rätt väg med The Geordies. En klubb som för ett år sedan var i kraftig gungning utan balans och självförtroende. Gamla Chelseaspelaren Gustavo Poyet sägs vara ett hett alternativ. Skall man göra rätt val nu skall man värva brittiskt.
Alan Curbishley är en manager som jag gillar. Han kom i onåd hos West Ham som även dem skakar i grundpelarna.
Med en ledare som Curbishley kan det gå rätt väg för Newcastle.
Men det hade gått bäst med Keegan.
Får man då kanske se Keegan i West Ham?

Äntligen fredag. Lunchen är imundigad och rasten slut.
Back to business och endast tre timmar kvar till helg.
Me like it!

torsdag 4 september 2008

Pengarna styr fotbollen!

Ständigt kontroversiella Oasis-sångaren Noel Gallagher ger sig in i debatten om uppköpet av Manchester City. Som den trogna Citysupporter han är applåderar han högt över att thailändarenShinawatra sålt klubben till den arabisk multimiljardnären Doktor Sulaiman Al-Fahim och dennes grupp Abu Dhabi. Samma grupp värvade med en gång klubbköpet var klart Robinho från Real Madrid och skall även seriöst ha lagt ett bud på lokalkonkurrenten United Ronaldo.
Noel skojar till det; "-Det är skönt att veta att varje droppe bensin som Manchester United-fansen köper går direkt till vår transferbudget", säger Gallagher i en intervju och syftar på att Abu Dhabi kontrollerar stora oljereserver.

Med Al-Fahim och Abu Dhabi är Premier League överfullt av stenrika klubbägare.
Bland storklubbarna är det överfullt på bankkotona. Chelsea är klubben som styrs av Roman. Hur ser det ut i övriga klubbar?
Arsenal drivs av Arsenal Holdings PLC och som bland sina aktieägare räknar diamantmiljardären Danny Frizman och Nina Bracewell-Smith. De ägare som fått mest uppmärksamhet på senare tid är den amerikanske fastighetsmiljardären Stan Kroenke, som även äger Colorado Avalanche, och synnerhet holdingbolaget Red & White - som med 24% är näst största aktieägare efter Frizman. Bakom Red & White finns bl a den ryske oligarken Alisher Usmanov. Skvallret säger att det är en tidsfråga innan Ushmanov köper resten av aktierna i "The Gunners".
Den amerikanske riskkapitalisten Randy Learner fick blodad tand för Aston Villa efter studier i England medan Blackburn leds av en familjefond, The Jack Walker-Trust, efter stålmagnaten med samma namn som dog år 2000.
Eddie Davis heter en man som hela sitt liv har stöttat Bolton.
God för flera miljarder och med ett starkt vinstdrivande vitvaruföretag är han ägare till hjärtats klubb.
Liverpoolklubben Everton har två ägare som till vardags sysslar med showbusiness: teaterimpressarion Bill Kenwright respektive Robert Earl, ägare av kedjan Planet Hollywood.
Den andra klubben från staden med samma namn,Liverpool, ägs av amerikanarna Georg Gillett och Tom Hicks. Dessa två äger klubbar i olika idrotter,anläggningar och arenor över hela USA.
Ingen utav dem sägs bry sig märkvärt om fotboll.
Liknande situation råder i Manchester United. Klubben ägs också av amerikanare. Familjen Glazer med 76 åriga Malcolm i spetsen placerar om pengar i den anrika storklubben och vet heller inte han något om fotboll. Äger även han fotbollslag i USA.

Listan kan göras längre. Aftonbladet har idag en längre artikel som är både intressant och läsvärd. Hur ser det ut i Wigan,Hull och Stoke? Blir man Boro supporter pågrundav miljöfarliga kemikalier?
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/sportchansen/article3237230.ab

Att resa kan bli problem...

Jag blir totalt vansinnig!!!
Varför? Jo den förbannade sidan www.ryanair.com är helt jävla kajko.
På riktigt.
Frugan är sugen på en Londontripp framöver.
I början av December vill vi åka.
Men hemsidan vill annat.
Att slå in datum och personuppgifter är inga problem.
Men då det kommer till att bekräfta bokningen så blir sidan vit med texten "klar" i vänster nederkant. Sedan kommer man ingen vart.
Igårkväll trodde jag att det var ett tillfälligt fel.
Idag fattade jag att det var fel.
Det funkar fan inte.
Jag blir galen.
Är det inte ett I-landsproblem,så säg?

onsdag 3 september 2008

Det bubblar i Hammers!

Alan Curbishley är på väg bort ifrån West Ham.
Enligt West Ham källor så vill "den isländska maffian" i klubben få in nytt blod i laget och då skall tre namn vara intressanta som nya managers.
Den gamla spelaren Paulo Di Canio,Palermos manager Guidolin och Kroatiens förbundskapten Slaven Bilic är de aktuella namnen.
Då Guidolin tydligen inte behärskar det engelska språket överhuvudtaget och Bilic är ett par klasser bättre än manager för West Ham så lutar det åt den gamla busen Di Canio.
Enligt rykten skall Curbishley få gå på grund av att islänningen Björgolfur Gudmundsson som äger West Ham "vill rädda sitt egna skinn".
Sedan Eggert Magnusson sålt klubben har kaos uppstått. Det som en gång var trygghet har blivit anarki.
Spelarna har reagerat och den som gått i bräschen för detta har varit den tunga målskytten Dean Ashton. Detta har medfört att, till hans glädje, en plats på transferlistan.
Tottenham är en utav klubbarna som suktar efter Ashtons signatur.

Visste du?

* Cardiff är den enda walesiska klubb som har vunnit FA-cupen. 1927 besegrades Arsenal med 1-0 på Wembley.
* Paul Merson, legendarisk Arsenalspelare, 1994 gick ut till världspressen att han var missbrukare. Inte bara en sak,utan tre. Spel,alkohol och kokainmissbruk var hans stora last.
* Stan Collymore,f.d Liverpool och Aston Villa, har sadlat om till skådespelare.
2005 slog han igenom i Basic Instinct 2 och därefter har han köpt sig ett eget bolag,
Maverick Spirit Production,ett av Storbritaniens största TV-produktions bolag.
* Att den tunga anfallaren Emile Heskey har ett mellannamn som förpliktigar. Namnet är inget mindre än ridderliga Ivanhoe. Heskey är dock bättre på huvud och fot än med lans och svärd.
* Viv Anderson hette den första svarta mannen någonsin i det engelska landslaget.
1978 debuterade han i en match på Old Wembley mot Tjeckoslovakien.
* Världens genom tiderna mest framgångsrika fotbollstränare, Sir Alex Ferguson i Manchester United, är UNICEF-ambassadör.
* Stärnsångaren Robbie Williams växte upp i stadsdelen Burslem i staden Stoke-on-Trent .
Han växte upp i en familj trogna Port Vale och lärde sig tidigt att hata derbyrivalen Stoke.
Sedan han gjort sig känd har han årligen pumpat in miljoner pund i klubbens kassa.
Tack vare hans engagemang finns fortfarande den mindre framgångsrika klubben Port Vale kvar i ligasystemet.
* Liam Lawrence är en hårdför mittfältare i Stoke City. Han inledde sin karriär i Mansfield Town 1999. Inskolningen/nollningen blev inte som hans lagkamrater hade tänkt sig. Då de andra juniorerna blev förödmjukade svarade Lawrance med att örfila upp de äldre spelarna och avsluta med att spy på lagkaptenen efter ett par timmars festande.
* Bruce Grobbelaar heter en f.d världsmålvakt från Zimbabwe.Under 90-talets början firade han triumfer i Liverpool. Grobbelaar är kanske mest känd för sina "wobbly legs" i staffläggningen mot Roma i finalen av Europacupen (som idag heter Champions League) 1984. Finalen spelades i Rom och efter full tid och förlängning var matchen fortfarande oavgjord. Under italienarnas sista straff i straffläggningen psykade Grobbelaar Graziani genom att skaka på benen (för att påvisa hur nervös Graziani var) så till den grad att italienaren missade straffen och Liverpool vann den eftertraktade titeln.
* Ifall Peter Crouch är Englands genom tiderna längsta landslagsanfallare med sina 201 cm så är definitivt Bill Foulke den tyngsta. Då Foulke debuterade i 4-0 vinsten mot Wales 1897 vägde han 165 kg. Värt att noter är att hans smeknamn var "Fatty".
* Nathan Tyson i Nottingham Forrest har ett efternamn att leva upp till.
Det skall även en linjdedomare för ett par år sedan fått erfara då denne blåst av Tysons mål mot Swansea för offside.
Tyson svarade med att springa fram till linjedomaren och med en distinkt högerslägga sänka domaren till marken.
* Staden Stoke-On-Trent är inte bara ökänd för sin kriminalitet,drogproblem och den stad med störst arbetslöshet. Man är även mån om den gamla brittiska arkitekturen som på senare år börjat rivas på andra ställen i landet. Istället för att riva,upprustar man och bygger även nytt som ser ut som det gamla. De bruna radhusen i tegel präglar hela staden.

Derbydagar

Det var en derbyhelg även i Storbritanien.
I London trodde många att Tottenham skulle agera finmiddag åt ett hungrigt Chelsea på Stamford Bridge.
Desto fler anade målkalas då Belletti tryckte in 1-0 till hemmalaget.
Tottenham var dock inte så dåliga som många trodde.
Det kroatiska nyförvärvet Luka Modric briljerade på mittfältet och resten av Spurs gjorde en mycket bra match. Så när Darren Bent kvitterade precis innan halvtidsvilan så var det inte mer än rättvist.
Chelsea som börjat säsongen på ett strålande sätt fick dela med sig av poängen till stadsrivalen Hotspurs. Ramos gäng har varit sågade längst med fotknölarna efter att Robbie Keane lämnat för Liverpool och Berbatov till Manchester United.
I söndags fick de tillbaka respekten. Med unga spelare som Huddleston,Lennon och Bentley sätter man hårt mot hårt. Nu är även en svenskdödare klar för klubben. Roman Pavljutjenko bytte Moskva mot norra London. Det kan gå vägen för ett ungt och hungrigt Tottenham.

Även i Skottland spelades det derby. Förmodligen ett utav de hetaste i världen.
Religion och klassklyftor framför fotboll och förbrödning.
"Old Firm" är sedan urminnes tider förknippat med starka känslor.
Inför 58.595 hetlevrade åskådare kämpade bortalaget Ranger ner Celtic på Celtic Park.
Kenny Miller blev ett namn för dagen.
En person som väcker känslor i staden Glasgow.
2006 värvades han från Wolves till Celtic. En övergång som kom att bli mycket uppmärksammad. Han var tidigare en Rangersspelare. Folk rasade. Det fullständigt förbjudna var nu accepterat.
Hos klubbarna och hos Kenny Miller själv.
Miller stannade en säsong i Celtic och gjorde 33 framträdanden innan han gick vidare
till Derby. Inför säsongen rörde han om i den känsliga grytan ännu en gång då han åter skrev på för Rangers. Hatad utav de bägge lagens supportar gjorde han allt för att vinna Rangers supportrarnas gunst ännu en gång.
Med två mål bidrog han till att Rangers gick segrande ur det första Glasgowderbyt med 4-2.
Han lär aldrig få några riktiga vänner i Glasgow. Oavsett hur många mål han än gör.

Obeskrivbara känslor!

Jag har inte hunnit att smälta det ännu. Började förfesten till derbyt redan på fredagen med en firmafest som hette duga och en utgång på lördagen som blev lika blöt den.
Nervös och ängslig på söndagen som fick måndagen till att gränsa till ett smärre nervsammanbrott. Derbydagar är jobbiga dagar. Så mycket spänning,dramatik och prestige står på spel. Förväntningar,kärlek,hat och funderingar. Hjärnan gick på högvarv och hjärtat likaså.

Dagen som började så bra med strålande brittsommarväder och härligt drag förvandlades timmen innan avspark till att vädrets makter öppnade upp himlen.
Det blev ett makrillväder som hette duga. Jag var genomblöt efter marschen från Gamle Port och fick inhandla mig nya varma tröjor hos souvenirståndet.
Plagg som skulle visa sig bli turkläder.
Det var som en smärre utlösning då Eyo skickade in målet i sjätte minuten.
Att helt vansinnigt stå och studsa,skrika och leva ut alla möjliga känslor inför dryga 30.000 åskådare var lika underbart som en utlösning i ett fantastiskt samlag.
TOTALT JÄVLA UNDERBART!

Men nerverna fick sig en törn. Att se GAIS leda en match gör ingen människa lugn. I synnerhet inte en Gaisare. Det sista tjugo minuterna ville jag försvinna. Upplösas i det blå och låta kroppen flöda ut i regnvattnet som låg likt ett hav runt betonggrytans gräsmatta.
När slutsignalen gick var det en fullständig lycka. Eufori då den är som bäst.

Det var 16 år sedan. Då stod man där. Älskade grönsvart hade satt pyttipannan i halsen på svenssonklubben och man svävade på moln.Sak samma i förrgår.Tårfyllt och känslosamt.GAIS årgång 2008 är den bästa jag har sett. Hela laget var bra. Blowit var klassen sämre och för en gång skull mådde man bra att befinna sig inne i betonggrytan.Trots vädrets makter och arkitektur. BÄST I STAN.Det har dem fått höra sedan igår morse. Arbetskamraterna som säger sig hålla på blowit. Sådana som är det för att alla andra är det men som sällan ser en match.Det så vanligt självgoda i dem var som bortblåst idag.Arrogansen var bortblåst och med skamsna blickar erkände dem: "GAIS var bättre"SÅ JÄVLA SKÖNT. Men det visst vi redan. Detta skall vi leva på länge.

Jag fick dra på mig en helvetes förkylning efter denna tillställning. Det var det värt. Efter 16 år så kan jag unna mig det.