TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 31 mars 2010

Livsviktig seger för Palace

The Championship
En bottenbatalj med derbykaraktär. Då vinner Crystal Palace.
Igår sprang Paul Harts grabbar totalt över Watford och detta på självaste Vicarage Road.
Stern John,Sean Scannell och Neil Danns gav Palace en gnista hopp.
Seger med 3-1 där det länge var mållöst för hemmalaget.
Vinsten var viktig. Livsviktig för att citera Paul Hart. En poäng skiljer nu lagen som ligger på varsin sida om nedflyttningsstrecket. Som det såg ut igår så är det Crystal Palace som stannar kvar.

Än lever hoppet

The Championship
David Stockdale stod för en bragdmatch då Plymouth igår spelade lika hemma mot Barnsley.
Gästerna pepprade sönder målburen men kunde aldrig överlista målvakten Stockdale.
The Pilgrims stod upp bra. Lika heroiskt som bottenlag gör då man har kniven mot halsen.
Man vann igår en poäng och man gjorde det med finess. Spelare som Bradley Wright-Phillips och Hugo Colace showade likt världsartister, gjorde Barnsleyförsvaret fullt sysselsatta och verkade inte alls bekymrade om tabelläget. Plymouths manager Paul Mariner var en nöjd man efter matchen. Man kan och man vill. Än lever hoppet på sydkusten. Fem poäng upp till säker sida om strecket. Sex matcher kvar att spela. Det är bara att köra på.

Reducerat Cardiff vann toppmatch

The Championship
Chris Burke gjorde sin 150 match för Cardiff och firade den med en seger igår.
En viktig trepoängare i toppmatchen mot Leicester.
Den skotske mittfältaren var en i mängden av 10 starka män som igår stod emot Leicesters offensiv och kunde vinna med 2-1. Ledning med 1-0 i tidigt skede genom Ross McCormack följdes upp med 2-0 av skyttekungen Peter Whittingham som utökade sin skytteligaledning.
Sedan kom kallduschen. Den ungerska försvararen Gabor Gyepes blev utvisad då han hyvlade ned James Vaughan. Leicester kämpade sig in i matchen, reducerade genom Steve Howard och satte sedan fullt ös och tryck mot Cardiffs mål. Det var kamp.
En riktigt tuff holmgång som Cardiff skulle rida ut. Tre viktiga poäng som man tar med sig in i slutspurten och i playoff-kampen. De poängen kan behövas. På lördag är det nämligen Wales-derby mot Swansea. Tre poäng mellan lagen som slåss om både ära, prestige och play-off.
Det lär bli ett svettigt Påsk-firande i draklandet.

tisdag 30 mars 2010

Sir Harris Of Bermondsey

Dagens andra Youtube-klipp är om ingen mindre än Millwall-ikonen och den levande legenden Neil "Bomber" Harris.
Sir Harris Of Bermondsey. En skyttekungs bravader i bilder. Se och njut.

Those were the Rovers days

Det är 15 år sedan Blackburn Rovers vann guldet.
Stora personligheter som Jack Walker, Alan Shearer, Colin Hendry, Terry Gennoe och Gerald Jackson satte lilla Blackburn på fotbollskartan.
Reportern Charles Lambert får oss att minnas tillbaka.

The Crazy Gang

Idag minns man Wimbledon som en del av den gamla tiden. Då det begav sig så var Wimbledon klubben man älskade att hata. Ett nödvändigt ont. Ett lag som alltid hade mer motståndarsupportrar på sina matcher än vad man hade egna fans.
Det fanns dock en skara människor som gillade konceptet. Spelarna själva i Wimbledon svetsandes samman av föraktet och utvecklade ett ”vi mot dom” tänk. Klubben kom att kallas för The Crazy Gang, ett uttryck som myntades av media efter att man vunnit FA Cupen 1988 mot Liverpool. Ledarfiguren hette Wally Downes, en hårdför mittfältare med mer än 200 matcher för Wimbledon och med practical-jokes som sin favoritsyssla. Downes älskade att jävlas med folk och gjorde det gärna i Wimbledons namn. Efter att klubben under ett decennium gjort en makalös resa från fjärde divisionen till den högsta ligan så fanns Downes med som en galjonsfigur. Laget innehöll en hel del sköna profiler som mer utmärkte sig vid sidan om plan än på densamma.
Tillsammans med Downes så var Dennis Wise, John Fashanu, Vinnie Jones och Lawrie Sanchez frontfigurerna i The Crazy Gang. Spelare som hellre tacklades och psykade motståndarna än att spela bra fotboll.
Laget som gav tråkfotbollen ett namn var uppskattat av få. Osofistikerat och amatörmässigt.
Detta fick spelarna att känna en enorm lagkänsla och trots tråkig fotboll så presterade man resultat. Gary Lineker skall vid ett tillfälle ha uttryckt sig ”Det bästa sättet att se Wimbledon spela är via text-tv”
Möjligen kan han haft rätt. Klubben hade det lägsta publiksnittet i högsta ligan men kanske ett par tusen till framför text-tv?

Visste du att...

Portsmouth största rival heter Southampton. De bägge klubbarna slåss om titeln om att vara bäst på sydkusten. Det tredje bästa laget från samma kust är Plymouth Argyle och är även dem en stor rival till Pompey.
Portsmouth och Plymouth har inte mötts i seriesammanhang de senaste säsongerna av förklarliga skäl. Men matcherna lagen emellan har historiskt varit en het potatis.
Dockyard Derby, Naval Derby eller Battle of the Ports, som matcherna kallats har derbykaraktär och rör upp känslorna i de bägge hamnstäderna. I skrivande stund ser det inte heller ut att man får mötas nästa säsong heller. För nu när Pompey är hopplöst sist i Premier League så ligger även Plymouth i botten av The Championship.

Ilska delar Shrewsbury

League Two
Shrewsburys förlust hemma mot jumbon Darlington i helgen retade upp flera supportrar. Hetsk stämning har rått i staden och på internet-forum sedan dess. Anställda och spelare i klubben har utsatts för påhopp. Detta är något som får manager Paul Simpson att reagera kraftigt. Påhopp på spelarna får dem inte att växa och utvecklas, menar Simpson. Efter en motgång behöver man stöd och då gynnas man inte av att supportrarna går till angrepp. Samtidigt försvarar sig supportergrupperna med att spelarna är betalda för att uträtta ett gott arbete. Spelarna är representanter för klubben och skall upprätthålla klubbens heder. Det gör man inte då man förlorar mot en jumbo. Arrogans och lättja är något en bottenkandidat tänder till på. Shrewsbury fick vad dem förtjänade och supportrarna har därför all rätt att reagera som de har gjort. Shrewsbury hade och har fortfarande, en lysande chans att nå playoff-spel och då förväntar sig supportrarna givetvis att spelarna visar samma uppofring som de själva gör. Hoppas bara spelarna och ledarna lär sig något av det.

Newcastle är på väg hem

The Championship
Newcastle är som en skördetröska och ångvält om vartannat. The Magpies kör över det mesta som går på minst två ben. Igår fick Nottingham känna på att möta serieledarna och det blev en tuff match. Forest visade tydligt upp varför man placerat sig i toppen. Inte förrän 20 minuter från slutet lyckades Ameobi få hål på utmärkte Forestmålvakten Camp. Det lättade upp lite. På övertid kunde dessutom spanjoren José Enrique utöka till 2-0. Återigen så vann The Geordies. Tolv poäng före trean Forest och serieledning med fyra poäng före WBA. Då skall man även ha i åtanke att Newcastle ändå har en match mindre spelad. The Championship är endast en ettårig sejour. Newcastle vill hem och är på väg tillbaka dit dem hör hemma. Det flyter på. Närmare 46,000 på St James Park igår bevittnade nästa säsongs Premier League lag. Åtminstone ett av dem. Än så länge.

måndag 29 mars 2010

Olsson i fokus i Lancashire-derby

Premier League
Blackburn kan fortsätta med att titulera sig som bäst i östra Lancashire. Detta efter att ha vunnit säsongens andra derby mot ärkerivalen Burnley på Turf Moore. Bakom segern med 1-0 stod svensken Martin Olsson.I den 18:e minuten kom han nämligen fri med Burnleys målvakt Brian Jensen. Precis när Olsson dragit bollen förbi Jensen föll han, och domaren Mike Dean pekade på straffpunkten. Ett fall för Hollywood. Olssons filmning gick hem. Straffen sattes i mål av David Dunn. Burnleyspelarna däremot rasade. Olsson skulle senare även kunna ha varit med i målprotokollet om inte domarteamet hade stått och sovit. Ett hårt ribbskott av skåningen gick ner på målinjen och visade tydligt på reprisen att mer än halva bollen var över linjen.Blackburn vann hur som helst matchen. Klubbens andra bortavinst denna säsong. Burnley däremot har svårt mot storebror. Burnley har inte vunnit mot sin rival i östra Lancashire sedan 1979. Man lär få vänta på den efterlängtade segern.

Uppgång och fall

Blue Square Premier
Oxford var stora och starka under hela hösten 2009. Likt Leeds tappade man i inledningen 2010. Det satte sina spår. Klubben har dalat ned från en säker flerpoängsledning till en andraplats. Framtiden ser inte alls lika ljus ut som den gjorde för ett par månader sedan.
Stevenage kom bakifrån. Ingen press alls. Lurade i vassen. Dök upp som gubben ur lådan för bara ett par veckor sedan. Nu leder man tabellen. Fem poäng före Oxford. Borough har skuggat toppen länge väl för att veta att de kan lägga beslag på förstaplatsen. På Oxfords bekostnad.

Historisk storvinst för Luton

Blue Square Premier
De 6,761 åskådarna på Kenilworth Road fick i lördags vara med om något historiskt. Deras Luton slog ett målrekord man inte gjort sedan 1936. Deras Luton krossade Hayes & Yeading med hela 8-0 i en match som bjöd på tre stycken tvåmålsskyttar.
Klubbens största vinst kom 1936 då man slog Bristol Rovers med 12-0. En av åskådarna då, en sjuårig pojke, fick återigen bevittna en storslagen vinst 74 år senare. Den idag 81-åriga mannen kom efter lördagens match fram till Lutons ordförande Nick Owen och förklarade att han varit vittne till bägge de historiska händelserna.
Vinsten betydde mycket för Luton och manager Richard Money. Länge har klubben saknat målglada matcher. Matcher där anfallarna gör det dem är betalda för och som bidrar till att man får en målskillnad som kan betyda mycket i seriens slutskede. Man är där nu och man är involerade i toppstriden. Sju matcher kvar på säsongen, på tredje plats i tabellen och med fem poäng till förstaplatsen. Luton har siktet inställt på en comeback.

Ingen trodde på Scunthorpe

The Championship
Jag såg Scunthorpe som ett bottenlag innan säsongen. Den av nykomlingarna som så svagast ut. På Millwalls bekostnad spelar man denna säsongen i The Championship efter att ha kvalat in.
Man har gjort det bra dessutom. Igår kom klubbens tredje raka vinst då man slog Sheffield United borta med 1-0. Paul Hayes gjorde sitt tolfte mål för säsongen och bidrog till att säkra nytt kontrakt, eller att åtminstone stärka chanserna, till nästa säsong. Dessutom satte han och Scunthorpe käppar i hjulet för Blades som nu kommer efter i jakten på en play-off plats.
Har man inga krav på sig så kan man komma långt. Ingen trodde på Scunthorpe denna säsongen. Förutom dem själva. Det räcker så. The Irons solida sammanhållning är starkare än lag fyllda med pengar och individualister.
Min, på förhand givna, nedflyttningskandidat ser ut att stanna kvar denna säsongen. Saker och ting blir inte alltid som man hade tänkt sig. Hur skall man annars förklara Nottingham och Leicesters positiva framfart denna säsongen i The Championship? Eller lågvattenmärken som QPR och Sheffield Wednesday. Det är nu den gamla slitna klyschan; bollen är rund, kommer väl till användning.

Saints JPT Mästare 09/10

Johnstone´s Paint Trophy Final
Ett lag fullt av stjärnor kan inte göra annat än att göra det de är anställda för att göra.
Att briljera och vinna.
Southamptons kollektiv körde över Carlisle i Johnstone's Paint Trophy final.
73,477 åskådare på Wembley kunde bevittna hur Rickie Lambert satte igång målfyrverkeriet i den femtonde minuten genom att sätta en straff i nätmaskorna bakom Carlisle-målvakten Collin. Sedan dundrade det till. Lallana, Papa Waigo och Antonio. Pang, krasch, bam och bom. Carlisle var konstant tvåa på bollen. Carlisles Gary Madine tröstmålade strax innan slutet. Då var det för sent. Nord mot syd. 4-1 till syd. Ett kvitto på framgång. Saints kunde inför 44,000 medresta supportrar supportrar från sydkusten lyfta bucklan från Wembleys hedersläktare. Segern var Southamptons första i cupen sedan 1976. Klubbens revansch var kommen. En del av den. En början. Det är man värda.

söndag 28 mars 2010

Darlington lyckades vinna

League Two
Jumbon Darlington gjorde det mot alla odds. Man lyckades igår att vinna en match och det skulle bli på bortaplan. Triumfen kom emot annars så starka Shrewsbury. Tadgh Purcell och Mor Diop gjorde målen tidigt och sent i matchen och kunde därmed välta omkull elfte placerande Shrewsbury. Stundtals var man även det bättre laget. Shrewsbury lär få äta upp att man underskattat sina motståndare.
Vinsten igår var klubbens andra denna säsong på bortaplan. Framtiden ser ändå becksvart ur. Hur man än glädjs över vinsten så är spel i The Conference nästa säsong mer regel än undantag.

En vinnande trio

League Two
* Chris Dagnalls hattrick igår hemma mot Grimsby hjälpte Rochdale att vinna med 4-1. Med nio omgångar kvar att spela leder The Dale nu serien med 10 poäng och är 13 poäng ovanför playoff-strecket.
*****
* Notts County hänger också med i toppstriden efter att Luke Rodgers gjorde det livsviktiga segermålet igår mot Rotherham. I matchens sista miunt slog anfallaren till och ordnade seger med 1-0 och tre viktiga poäng. Tio poäng bakom ledande Rochdale men med en match mindre spelad. Det är ljusare än tidigare i Nottingham. Jag är helt övertygad om att klubben mådde bästa av att få bort strålkastarljus och stjärnstatus efter Svennis och rika ägare. Nu mår klubben bra.
*****
* Svängiga Bournemouth mådde bäst av att Notts County besegrade Rotherham igår. Fast det visste man inte då Liam Feeny och Brett Pitman gjorde matchens enda mål i 2-0-seger hemma mot Accrington Stanley. Då matchen var slut och resultatet från Meadow Lane visades så kunde man återigen jubla. Ett dilemma däremot. Samtidigt som man inte ville att Rotherham skulle ta in bakifrån och på sikt ta över den direkta uppflyttningsplatsen så ville man ju heller inte att Notts County drar ifrån i toppen. The Cherries har allt i egna händer framöver. Ser man bara till att vinna de kvarvarande matcher som är kvar så är saken klar. Då är det bara en bonus ifall konkurrenterna tappar.

TLC undrar...

West Ham förlorade och Hull vann.
Bägge klubbarna har 27 poäng och enbart bättre målskillnad håller Hammers ovanför nedflyttningsstrecket. Jag har hela säsongen sagt och tyckt att Hammers skulle behöva en målspruta av rang så att fler mål görs på Upton Park. Vad behöver isåfall Hull?

Släkten är värst

Premier League
Tottenham hade ett familjärt besök igår på White Hart Lane. Eller rättare sagt så hade Harry Redknapp och ett par spelare i truppen det. Pompey var på besök. Då tackade Crouch och Kranjcar sin gamla arbetsgivare och nätade till sig en 2-0-vinst. Släkten är som bekant värst.

The Gunners skjöt bort guldet?

Premier League
Frågan är om inte Arsenal spelat bort sina guldchanser.
Samir Nasri gav visserligen sitt lag en sen ledning i bortamötet mot Birmingham, men på tilläggstid fick inhopparen Kevin Phillips in kvitteringen till 1-1, vilket innebär att Arsenal får väldigt tufft att nå förstaplatsen.
Krysset betydde en rejäl uppförsbacke till att utmana United och Chelsea.
Det handlar visserligen bara om fyra poäng men
jag har ändå svårt att se att man klarar av den uppgiften samtidigt tror jag inte heller att toppduon kommer ge ifrån sig särskilt många poäng framöver.

Störst går först

Premier League
Chelsea krossade, massakrerade och körde fullständigt över Aston Villa igår. Frank Lampard gjorde fyra mål i en match som Londonklubben vann med hela 7-1.
Hur mår Martin O´Neill och hans manskap idag? Söndersågade längst ankalran blir nog bara en mild behandling. Man skall aldrig kunna få sjunka så lågt. Men Chelsea har muskler och kraft därefter. Man vinner när man kan vinna och när man bör vinna. Här daltas det inte.
Samtidigt visade en annan brittisk maktfaktor sina muskler.
Manchester United slog Bolton med 4-0.
Johan Elmander fick med en dryg kvart kvar lämna planen blödande, sedan han fått Nemanja Vidics ena armbåge i huvudet. Svenskens frånvaro påverkade Boltons spel. Direkt efter den situationen började nämligen islossningen för Manchester United. Två snabba mål av Berbatov och ett av Gibson innebar en fingervisning till Chelsea. ”Vi skall också med på guldtåget”
Därmed är allt upplagt för giganternas kamp nästa helg.
På lördag kan Premier League avgöras. Då möts tabellettan Manchester United och tvåan Chelsea på Old Trafford.
Giganternas kamp. Smaka på den nästa helg. Den som vinner blir förmodligen mästare framöver.

Oturen grinar Southend i ansiktet

League One
Southend ville ge allt i bottenstriden och greppa de sista halmstråna. Det höll på att gå vägen i Bristol då man gästade Rovers. Scott Vernon gav gästerna ledningen efter fem minuter på straff. Några minuter senare utökade Scott Spencer ledningen till 2-0.
Ett kalasresultat för Southend som är i behov av alla mål och poäng man kan komma över. Ingen lycka varar dock förevigt. Bristol Rovers kom tillbaka in i matchen. Ville mer, hade mer självförtroende och vände matchen dit dem ville ha den. Scott Vernon kvitterade dock till 3-3 en bit in i andra halvlek. Nu var man åter med i matchen som blev mer och mer jämnsspelad.
Sedan kom bakslaget ännu en gång.
Belgaren Frank Moussa blev utvisad och Anthony Grant blev syndabocken då han på övertid nickade bollen i eget mål. Återigen förlust. Southend har inte turen på sin sida och saknar man den så finns det förmodligen inget hopp. Manager Steve Tilson sade i intervjuer efter matchen att man verkligen inte förtjänade att förlora. Southend var stundtals det bättre laget. Ändå förlorar man. Viljan finns, uppoffringen finns och lagmoralen är starkare än tidigare. Ändå förlorar klubben. Det stavas otur. Det ser verkligen mörkt ut för Essex stolthet.

Dramatisk toppstrid

League One
Det är spännande i League One nu. Efter gårdagens matcher så är det både nerv och ångest i de kommande slutomgångarna. Leeds och Millwall ligger nu på samma poäng.
Så skulle det komma sig efter att Millwall hade lekstuga med Stockport på The New Den. Med 5-0 vann The Lions i en match där Stockport även gjorde två självmål. Samtidigt i Norwich så hade The Canaries toppmöte mot Leeds. Ettan mot tvåan. Här ordnade Chris Martin segern för hemmalaget i den nästsista minuten. I och med segern så drog Norwich iväg med en 11-poängs serieledning.
Leeds kan idag endast trösta sig med att man har några bollars bättre målskillnad än Millwall. Det är nog det enda. På alla andra plan är Millwall starkare. De sista åtta omgångarna kan bli rena mardrömmen. Norwich sitter i en guldsits och kan med ro se ned på klubbarna som slåss om den andra uppflyttningsplatsen. På fjärde plats ligger sensationella succélaget Swindon. En ytterst imponerande säsong har resulterat i flertalet bragdmatcher. Igår vann man dessutom borta mot svårspelade Hartlepool. En poäng efter Leeds och Millwall. Nu rörs det runt i League One-grytan på allvar. Ingen sitter längre säkert. Förutom då kanske kanariefåglarna? För Norwich sitter väl säkert? Inte kan man väl tappa 11 poängs ledning?

lördag 27 mars 2010

Gamla Bury föryngrar och utvecklar

League Two
Bury har bytt klubbemblem. Efter 125 år så var det dags att få till en ungdomligare touch. Vapenskölden och heraldiken består men har blivit uppiffad. Det hoppas nu även klubben att fotbollen skall bli.
Klubbens latinska motto, Vincit Omnia, betyder direkt översatt till svenska att hårt arbete besegrar allt. Det kan verkligen behövas då man slåss om uppflyttningsplatsen till League One. Till hjälp har man lyckats skaffa till sig Manchester Citys 20-åriga talang James Poole.
Mittfältaren är den som skall stabilisera organisationen och få manager Alan Knills lagbygge att röra sig framåt.
Att ta sig upp en division hade varit en god och fin present då klubben som sagt firar 125 år denna säsong.

Morgan förstärker Aldershot

League One/League Two
Har man spelat över 250 matcher för klubbar som Colchester, Reading,Luton, Southend, Crewe och Leyton Orient så kan man sin sak. Är man dessutom anfallare så vet man man målburen står. Anfallaren och MK Dons-spelaren Dean Morgan, 26 år, har varit med förr och nu har han dessutom fått en ny arbetsgivare.
League Two-klubben Alderhot har visat intresse och lockat till sig anfallaren till Recreation Ground. Ett lån som sträcker sig säsongen ut. Med en poäng upp till playoff-plats och med nio omgångar kvar att spela kan en erfaren personlighet som Morgan ha mycket att erbjuda och ge.

Ett ljus i palatstunneln?

The Championship
En vinst på sex matcher, 30 miljoner pund i skulder och 10 minuspoäng.
År 2010 blir inget glädjefyllt år i Crystal Palace historia.
Idag avslöjar dock klubben att det kan finnas ett ljus i tunneln. Klubbens tvångsförvaltare och talesman Brendan Guilfoyle säger till brittisk media att man för täta diskussioner med intressanta spekulanter, köpare som är villiga att få upp den anrika London-klubben på benen igen.För en tid sedan ryktades det om att den amerikanske musikern P-Diddy skulle vara intresserad. Av det intresset har inte Palace ens hört en viskning sedan dess. Då är det bara till att hoppas att The Eagles får sig en stark ägare som med intresse och engagemang kan få upp klubben.

Tippa med TLC

10 rätt blev det förra veckan men bara tre mål fattades till maximal utdelning, segermål för AIK och Sheff W och kvitteringsmål för Stoke.
Denna vecka ser raden svår ut och jag har haft jobbigt att välja singelstrecken. När det gäller matcherna har jag känslan av att Arsenals guldjakt får sig en törn, Fulham tar säsongens andra bortaseger och att även Boro vinner på bortaplan för första gången på länge.

1 Kalmar FF-Elfsborg 1
Elfsborg har fått en bra start men jag tror man får det mycket svårare här, taggat hemmalag och mycket sämre plan än man är vana vid. Jag chansar och kör på etta.
2 Birmingham-Arsenal 1x2
Arsenal spelar underbar fotboll just nu men Barca väntar på onsdag och fokus kan ligga där. Dessutom saknas viktige mittbacken Vermaelen och Bendtner är tveksam till spel. Hemmalaget är starka hemma (bara 2 förluster på 15 matcher) så jag väljer att ta med alla tecken.
3 Chelsea-Aston Villa 1x M
Chelsea kan fokusera på ligan nu efter förlusten mot Inter. Jag tror de har bra chans till seger här men jag tycker de är extremt överstreckade (76%) med tanke på att Villa är det enda laget utan förlust i PL hittills i år och att man tagit poäng på Stamford Bridge två av de tre senaste säsongerna. Krysset rensar rejält.
4 Hull-Fulham 2
Fulham har spelat många matcher senaste tiden och kan vara slitna, dessutom väntar Wolfsburg på torsdag och man har bara vunnit en match borta denna säsongen. I grund och botten är de dock ett mycket bättre lag och jag tror på en matchbild som passar dem. Jag chansar och nöjer mig med tvåa.
5 Tottenham-Portsmouth 1
Stor klasskillnad mellan lagen. Pompey saknar dessutom sin bäste spelare O´Hara. Säker etta.
6 West Ham-Stoke 1
Urusel insats av hemmalaget sist och nu är läget riktigt jobbigt, bara tre poäng ovanför strecket. Man kan dock väldigt mycket bättre och någon gång är det dags att visa det, jag tror på seger mot Stoke som inte har bästa formen och inte är jättefräcka på resande fot. Jag chansar lite och kör på etta.
7 Wolverhampton-Everton 1x2
Fin form hos båda lagen och matchen känns svårtippad. Jag lockas av procenten på 1 och x men tar med alla för säkerhets skull.
8 Reading-West Brom 1x
Reading har bäst form i hela championship. Jag tror på minst en poäng trots att motståndet kommer från starka WBA. 1x får räcka.
9 Derby-Leicester x2
Tät och jämn match väntas mellan dessa lokalrivaler. Leicester har spelat bra borta på slutet och jag tror de har hyfsad chans att vinna. x2 kör jag på.
10 Plymouth-Blackpool 1
Chansen till fortsatt spel i championship finns fortfarande kvar för Plymouth. Jag tror man kämpar ner Blackpool och tar en livsviktig tre poängare. Etta.
11 Preston-Queens PR 1x2
Preston är starka hemma men QPR har spelat upp sig sedan managerbytet. Jag chansar och kör på 1x2.
12 Swansea-Ipswich 1x
Hemmalaget förnedrades av Blackpool i veckan och jag räknar med bättring i dagens match. Båda lagen spelar ofta oavgjort och procenten på kryss (21%) lockar mig. 1x blir det.
13 Watford-Middlesbrough 2
Jag tror på en matchbild som passar gästerna. De har spelat upp sig och det är bara en tidsfråga innan första bortatrean på mycket länge kommer. Jag chansar, tvåa.

Topptipset: 1x x2 1 x2 1 1 x2 och 1x.

Kör hårt alla tippare och stort lycka till!

fredag 26 mars 2010

Insidan eller utsidan pannbenet?

Skotsk fotboll
Det är de små stunderna i livet som kan bli de allra största. Tillfälligheter som aldrig kanske dyker upp igen. Ögonblick man kan relatera till och drömma sig bort till. Men även få mardrömmar av.
Då Dundee United i onsdags slog ut Rangers ur den skotska FA Cupen så bröt häftiga glädjescener ut på Tannadice Park. Ett förr så stort skotskt lag ligger idag ljusår efter glasgowduon. Då man för en gång skull råkar välta en gigant så har man ju all anledning till att fira. Många var de supportrar som vaknade upp bakfulla på torsdagens morgon för att gå till jobbet. Några var så slitna att de inte reste sig ur sängen. Sedan fanns det dem som fortsatte festandet. Den 53-årige fembarns fadern Alistair McLeish firade lyckan såpass hårt att han dyngrak tog sig till en nattöppen tatueringsstudio i London. Avståndet Dundee till London bekymrade honom inte alls. Länge hade pappa McLeish gått i tatueringstankar om att föreviga Dundee United på kroppen. Han visste inte mer än så. Minnet var för diffust förrän han vaknade upp på ett hotellrum i norra London under fredagens morgon. Sliten efter två dagars fylla tog han sig in i badrummet för att göra morgonproceduren. Då han såg sig i spegeln höll han på att ramla omkull. "1-0 to the Arabs" stod det tatuerat i pannan. Spretiga bokstäver. Araberna är ett skämtfullt smeknamn klubben har. Detta kan dock misstolkas så här i terroristtider och i synnerhet i ett land som är med och bekämpar den sortens hobby. Mannen som till vardags arbetar som jurist kommer förmodligen att ordna en laserbehandling så fort chans ges.
Han måste ha kännt sig ännu mer låg då han gick utanför hotellrummet under fredagen än då Tony Mowbray lämnade Celtic Park. Med 0-4 i baken mot St Mirren så hänger man löst. I synnerhet då man är flera poäng efter ärkerivalen i ligan. Då kvittar det ifall man vunnit 10 matcher i rad. Storförluster accepteras aldrig på toppnivå och definitivt inte i storklubbar. Får se ifall Lennon och svenske Mjällby kan ordna upp någorlunda heder efter den sortin.
Några som lär festa en längre tid är ju definitivt St Mirrens supportrar. Frågan är om dem har resultatet i pannan också?

Historisk indier till Histon

Blue Square Premier
Histon för en sömnig kamp i seriens mellanregion. Nu kan det bli ändring på detta. Klubben kommer framöver att kunna ta del av tjänster från högre ort. Leicester lånar ut sin hårdföra mittfältare Aman Verma för resten av säsongen. Aman Verma har tidigare spelat i de lägre serierna. Leicester värvade Verma i december 2008 från Redditch United och kom då att bli den förste indiska spelaren i klubbens historia någonsin. I Leicester har det mest blivit spel i reservlaget. Nu får 21-åriga Verma en stjärnstatusroll.

Tänkvärt från Edgar Street

League Two-klubben Hereford United har aldrig haft den bästa fotbollen. Klubben kan istället skryta med att ha en av ligans mest tänkvärda slogans:

“Our greatest glory lies not in never having fallen, but in rising when we fall”

Inget högmod med andra ord på Edgar Street. Istället så tar man i ödmjukt då klubben rasar i seriesystemet. Den största äran ligger då i att försöka stiga samtidigt som man faller.
Eller? Hur var det egentligen poeten i Hereford tänkte då klubben grundades 1924?

Bristol City i siffror

9-0. Största ligasegern. Mot Aldershot FC den 28 december 1946
*****
11-0. Största FA Cup-segern. Mot Chicester City den 5 november 1960.
*****
0-9. Förlustsiffrorna mot Coventry den 28 april 1934
*****
43,335. Den största publiksiffran som sett City spela på Ashton Gate. Mot Preston 1935.
*****
2008. Året klubben finalkvalade till Premier League.
Inför 86,703 åskådare på Wembley så förlorade man mot Hull City med 1-0.
*****
14. Så många vinstmatcher har klubben i rad.
En vinstmaskin från september till december 1905. Ett ligarekord.
*****
597. Antalet matcher som legendaren John Atyeo spelade för City. Mellan åren 1951-1966
skulle det bli hela 314 mål på dess matcher för anfallaren.
*****
2,25. För så många miljoner pund köpte klubben sin anfallare Nicky Maynard för från
Crewe Alexandra i juli 2008. En rekordtransfer i klubbens historia. Välinvesterade pund vill jag säga.
*****
21,497. Publikapaciteten på hemmarenan Ashton Gate.
*****
1897. Klubbens födelseår. Året då Bristol South End tog namnet Bristol City.
*****
3,5. För den miljonsumman pund köpte City in Wolverhamptons målspruta Ade Akinbiyi.
Nigerianen skulle säsongen 1998/99 komma att göra 21 mål på 47
matcher för klubben.
*****

Ja må dem leva!

Fredagen den 26 mars idag. Födelsedag för ett gäng duktiga fotbollsspelare.
Två av dem är anfallare och målkungar i sina respektive lag.
Boltons Kevin Davies fyller idag 33 år.
Davies föddes 1977 i Sheffield och spelade i Sheffield Uniteds akademi som yngling. Någon seniorfotboll blev det aldrig i Blades, istället var det Chesterfield som fick stå för Davies debut. Mellan 1993 och 1997 blev det 129 matcher och 22 mål för The Spireites.
Sedan dess har Davies spenderat två vändor till sydkusten och Southampton, haft en mindre lyckad säsong i Blackburn och imponerat under nio matcher med Millwall. Det ville sig aldrig riktigt väl förrän 2003 då Bolton anmälde intresse. Parterna kom överens om ett kontrakt och med tiden har de båda blivit ett. Sju år i klubben och 51 mål på 240 matcher. Så ser meritlistan ut för dagens födelsebarn Kevin Davies.

Glasgow Rangers har en spansk kelgris. En liten men ettrig sådan. Nacho Novo heter han och fyller idag 31 år. Den 175 centimeter lilla bolltrollaren inledde fotbollsspelandet 1997 i den lokala klubben Racing Ferrol. Efter ett par målrika år i mindre olika spanska klubbar så ringde en dag den skotska klubben Raith Rovers till Novos dåvarande klubb SD Huesca och lade ett bud. Parterna blev snart ense och 2001 flyttade Nacho Novo till Skottland. En matadors turné genom Högländerna tog sin början. Arton mål på 31 matcher i Raith under en säsong gav eko i Skottland. Dundee FC värvade till sig bolltrollaren 2002. Under två år skulle Novo komma att göra 26 mål på 71 matcher för The Dark Blues. Nu vaknade giganterna till. Både Celtic och Rangers stod på kö för att få spanjorens namnteckning. Det blev Rangers som drog vinstlotten.
Sedan dess, under sex år, har Nacho Novo varit Glasgow Rangers trogen. En publikfriare som älskar sin publik. Så mycket att han hade rumptifo för dem i en match mot Aberdeen i november 2009.
Med 115 matcher och 36 mål för The Gers så har Novo nästlat sig in i tusentals Rangers-hjärtan.
TLC lyfter på kepsen, höjer glasen och gratulerar dem båda på födelsedagen!

torsdag 25 mars 2010

Profiler vi minns - Gary Lineker

Gary Winston Lineker föddes den 30 november 1960 i Leicester.
Det blev också födelsestadens lag som han en dag skulle komma att debutera i som anfallare.
Mellan 1978-1985 skulle det bli 95 mål på 194 matcher för The Foxes.
Säsongerna 1985/86 spelade Lineker för Everton och lyckades med bedriften att näta 30 mål på 41 matcher. Detta fick Barcelona att öppna ögonen. Tre år i Spanien, över 100 matcher och 40 mål blev resultatet. Nu väntade norra London och White Hart Lane. Lineker blev Gud i Tottenham. Hans 67 mål på 105 matcher mellan 1989 till 1992 är oförglömliga.
Från 1992 och fram till karriären avslutades 1994 så representerade Lineker japanska Grampus Eight. Sedan var epoken slut. Minnena lever vidare. För alltid.
En av 1980-talets stora anfallare, en målspruta av rang. Briljerade även i det engelska landslaget där han gjorde 48 mål på 80 landskamper. Den sista landskampen var mot Sverige i EM 1992. Lineker lyckades med konststycket att aldrig dra på sig vare sig ett gult eller rött kort under hela sin karriär. Gary Lineker har sedermera blivit en uppskattad expertkommentator i fotboll för BBC Sport och journalist med regelbundet återkommande kolumner i olika dagstidningar.

Mystiska rävar

The Championship
Leicester är ett annorlunda gäng. Under säsongen som nykomling i The Championship så har man överpresterat. Klubben och organisationen är en ren och stor succé.
Resultaten är däremot lite märkligare. Ena stunden slår man topplagen och i nästa stund får man däng av bottenlag. Någon balans verkar det inte finnas. Inte pålitligt för fem penny.
Hemma mot Reading igår exempelvis. På pappret är det tre poäng. Enkla tre sådana.
I verkligheten blev det annorlunda. Förlust med 2-1.
En gamblers mardröm.
Märkligt.

TLC noterar att....

West Bromwich vann igår. Viktiga tre poäng som tar dem åtta poäng ovanför playoff-strecket.
Segern med 1-0 hemma mot Coventry bärgades tack vare Blackburn-lånet Steven Reid.
En underskattad spelare som inte fått ut sin fulla kapacitet i Blackburn. Reid kan bli den som utan tvekan tar upp WBA i Premier League igen.

Sheffield Wednesday tog tre livsviktiga poäng då man igår slog Watford med 2-1. Ett steg uppåt i tabellen för The Owls som på senare tid haft managerbyte och degraderingshot.
En viss trygghet lär råda idag på Hillsborough och bland stadens blåvita sympatisörer.

Sjukstugan Boro

The Championship
Ett virus har drabbat spelare i Middlesbrough. Flera har insjuknat efter att ha vistats på träningsarenan Rockliffe Park. De värst drabbade spelarna är Julio Arca och Gary O´Neill.
Nu väljer manager Gordon Strachan att stänga Rockliffe Park tills dess att läkarna i klubben utrett viruset. Sedan tidigare är ett flertal nyckelspelare borta från truppen pågrund av skador.
Jeremie Aliadiere, Chris Riggott, Luke Williams och Emanuel Pogatetz är alla indisponibla för spel. Boro möter här en motståndare man aldrig kan vinna över på annat sätt än att naturen får ha sin gång. Strachans gäng har haft tillräckligt många motgångar de senaste månaderna. Virus och flera skadade stjärnor är det sista man behöver.

Supportrarna ville köpa Abbey Stadium

Blue Square Premier
Cambridge United har på senare tid fått betala höga hyreskostnader för sin hemmaplan Abbey Stadium. Att som klubb gå in och köpa arenan fanns det inga ekonomiska möjligheter till. Den förra ägaren till arenan, bolaget Bideawhile, hade dessutom istället planer på att sälja arenan till företaget Grosvenor Developments. Då klubben inte kunde konkurrera så gick istället supportrarna in. Supporterföreningen ”Fans United” samlade in intresseanmälningar från över 700 personer. Dessvärre klarade man inte av tidsfristen. De nya ägarna i Grosvenor imponerades dock av den målmedvetenhet som fanns bland supportrarna och man vill nu föra en dialog med dessa för att i framtiden kunna samarbeta för klubbens bästa.
Nu har ilskan hos supportrarna vänt sig mot styrelsen. Protesterna är många och besvikelsen är stor.
Röster har höjts inom supporterleden om att klubben, Cambridge United, aldrig tagit tillvara på de chanser som funnits att vilja köpa tillbaka arenan. Styrelsen har aldrig haft något intresse i det förrän nu då supportrarna tagit ett beslut. En egen arena är guld värt. Är det bara supportrar som inser sådant?

Stolthet från Firhill

Ett av många reklammail som trillat in på mailen i dagarna kom ifrån glasgowklubben Partick Thistle. Oftast kastar jag spam-mail utan att kolla dem. Men detta mail intresserade mig.
Klubben presenterar sig som "Ett Glasgow alternativ". Bara en sådan sak. Direkt från den skotska andra divisonen och Firhill Park.
Det finns något i bilden som jag gillar. Det är den lilla människans stora stolthet. En stolthet som inte grundar sig på framgångar utan istället på traditioner och gemenskap.
Det är kaxighet och uppror.
I like it!

onsdag 24 mars 2010

Gårdagens Championship-omgång

* Newcastle vann trots turbulens i truppen. Mannen i fokus gjorde rätt för sig. Han gjorde det han har betalt för att göra. På planen. Doncaster bortabesegrades med 1-0 efter mål av Andy Carroll.
****
* Nottingham Forest gjorde även det som dem förväntades göra och som krävdes för en fortsatt toppstrid. Crystal Palace avfärdades med 2-0 hemma på City Ground efter mål av Wes Morgan och Nathan Tyson. Klubben har nu 12 raka hemmasegrar. Inte sedan 1980-talets glansdagar har detta inträffat.
****
* I Blackpool och Bristol var det målglatt. Sammanlagt 14 mål. Blackpool vann stort då man krossade konkurenten Swansea med 5-1. Brett Ormerod blev tvåmålsskytt i ett Blackpool som starkt markerade att man är med och kämpar om en playoff-plats.
Danny Haynes och Nicky Maynard gjorde två mål var då Bristol vann mot Barnsley hemma med hockeysiffrorna 5-3. I Barnsley passade maltesen Bogdanovic på att återigen näta. Anfallarens elfte för säsongen.
****
* Peterborough sågades av från Championship-grenen igår då man knockades av Scunthorpe. The Posh hade inte en chans då motståndarna Scunthorpe höjde sig flera snäpp. Förra säsongen spelade bägge klubbarna i League One. Denna säsongen är det klasskillnad. Enkel 4-0-seger till Scunthorpe.
****
* På Loftus Road så delade QPR och Derby på poängen i en match som hemmalaget var det bättre laget. Nya managern Neil Warnock var aningen frustrerad efter matchen då han ansåg att hans manskap berövats på en straff. Matchen slutade 1-1.
****
* Omgångens största skräll stod Plymouth för. På Portman Road mot Ipswich så vann The Pilgrims med 2-0. Ipswich var det bättre laget men det var gästerna Plymouth som gjorde målen. Nyttiga tre poäng som betyder en hel del i bottenstriden.
****
* Middlesbrough har floppat denna säsongen. Igår rätade man ut det med att besgera Preston hemma. På Riverside Stadium vann Boro med 2-0 efter mål av Chris Killen och Jonathan Franks. Segern betydde mycket för Gordon Strachans Boro som nu har jakten inställd på playoff-plats-striden.
****
Dagens matcher:
Cardiff v Sheff Utd
Leicester v Reading
Sheff Wed v Watford
West Brom v Coventry

En turlig poäng

League One
Brentford tog ledningen två gånger på Weston Homes då man igår mötte Colchester.
Det hjälpte inte. Succélaget Colchester som imponerat under säsongen kom tillbaka och lyckades kryssa 3-3. En viktig poäng för Colu som fortfarande ligger kvar på play-off. Lag med framgång tar poäng även om man inte förtjänar dem. Det är det som är grejen med turlighet.

Trion som har helgonförklarats

League One
Barnard, Lambert och Papa Waigo. Med sådana spelare på plan så vinner Southampton. Offensiva och attackerande Saints. Hartlepool fick känna på deras färdigheter igår.
Trion nätade varsin gång då deras Saints tog ännu en tre-poängare efter seger med 3-2.
Hur länge kan Saints få behålla en sådan målglad trio?

Moussas bollar lyfte Southend

League One
Southend vann igår sin första match på tolv omgångar. Vinsten kom hemma på Roots Hall mot Walsall. Gästerna fick Clayton McDonald utvisad i första halvlek och då tog hemmalaget kommandot. Med två mål av belgaren Franck Moussa och ett av nyförvärvet Scott Spencer så kunde The Blues för första gången på länge vinna hemma inför 6,432 lyckliga åskådare. 3-0 till Essex stolthet. Segern var ett måste för Southend som kämpar febrilt mot nedflyttningshot. En poäng upp till säker mark.

Dagens datum...

Den 24 mars 1961
Burnley bötfälldes med dåtidens rekordböter på 1.000 pund för att ha ställt upp med tio reserver i ligamatchen mot Chelsea en vecka före klubbens semifinal i FA-Cupen. Ironiskt nog spelade man 4-4 i ligamatchen men förlorade med 3-1 mot Spurs i cupen. TLC förmodar att de reserver som matchades mot Chelsea fick nytt förtroende i kommande matcher och att ordinarie spelares kvalitéer ifrågasattes.

Jack Walkers dröm blev sann

Blackburn Rovers storsatsade i början av 1990-talet då man tagit steget upp i högsta ligan. Klubben skulle etablera sig som ett storlag och då var värvningar av samma slag ett måste. Ägaren Jack Walker längtade efter framgångar. Den stenrike stålhandlaren och livslånga Blackburnsupportern ville skapa en storklubb. Han öppnade upp portmonnän och strödde ut pundsedlarna.
Ifrån Southampton inhandlade man den då 22-årige anfallstalangen Alan Shearer för 3,5 miljoner pund.
Andra dyra värvningar under säsongen 1992-93 var Chelseas försvarare Graeme Le Saux, Middlesbroughs mittfältare Stuart Ripley och Coventry anfallaren Kevin Gallacher.
Denna uppsättning spelare i ett välsvarvat Blackburn, med lagkapten Tim Sherwood som dirigent, kom att imponera under säsongen för att slutligen hamna på en fjärde plats i ligan.
Säsongen efter fortsatte värvningskampanjen. Leeds mittfältaren David Batty och Southamptons målvakt Tim Flowers var två viktiga värvningar som hjälpte Blackburn att hamna på andra plats i serien bakom mästarna Manchester United.
Säsongen 1994/95 skulle komma att bli året då Blackburn skrev historia på allvar. Det blev året man vann ligatiteln. Denna titel bärgades med stor hjälp av det nyförvärv klubben signat under året. Den 21-årige anfallaren Chris Sutton värvades från Norwich för 5 miljoner pund. Den dyraste övergången i klubbens historia och i dåtidens engelska fotboll.
Med Sutton och Shearer på topp så producerade Rovers många mål. Duon var så pass farlig och attackerande att man fick samma namn som den brittiska elit och specialstyrkan. SAS (Sutton and Shearer) kom att sprida skräck tillsammans i Rovers under två år tillsammans innan Shearer år 1996 försvann till Newcastle och Sutton flyttade till Chelsea.
Jack Walkers drömbygge föll till slut. Det höll i ett par säsonger och glänste som allra bäst 1995.

tisdag 23 mars 2010

Oddsa med TLC

Det förra spelet gick in, både Cardiff och Bajen Bandy vann med 3-1. I dag litar jag på hemmastarka lag från League One och BSP.

Spel 62
Southampton-Hartlepool 1 1,40
AFC Wimbledon-Barrow 1 1,55
Odds: 2,17
Insats: 1 u
Bolag: Expekt

Interna bråk i Newcastle

The Championship
Det går hett till på Newcastles träningar. Såpass hett att spelarna råkar i luven på varandra. Några behöver till och med söka sjukhushjälp för det.
Enligt BBC är det Newcastles lagkapten Steven Taylor som ligger på sjukhus. Det påstås att Taylor skall ha hamnat i en dispyt med lagkamraten Andy Carroll. Klubben har vägrat att kommentera händelsen men källor från sjukhuset meddelar att Taylor ligger inlagd för spräckt käke. Tidigare har lagkaptenen haft problem med knäskador. Nu kommer detta. Risken är nu stor att Taylor missar resten av säsongen.
Anfallaren och måltjuven Carroll har på senare tid betytt mycket för lagets anfallsspel där han gjort nio mål på de tio senaste matcherna. Han har tyngd, explosion och aggresivitet på fotbollsplanen. Uppenbarligen även utanför. I december 2009 greps han av polis efter ett slagsmål på en nattklubb och skall snart upp i rätten för den händelsen.
Dåliga nyheter för Newcastle som behöver all styrka man kan ha för att ta sig direkt tillbaka till Premier League. Viktiga Taylor blir borta då det kommer hetta till som mest i säsongens slutskede.
Carroll utsätter klubben för ett hot, försvagar den och skapar en spricka i gemenskapen.
Carroll bör därför straffas hårt. Oavsett hur bra han än har varit och är. Det handlar om att statuera exempel och då skall sådant aldrig tolereras.

Pengar är problem i Forest Green

Blue Square Premier
Forest Green rosar ingen marknad överhuvudtaget nuförtiden. I allmänhet inte de idrottsliga och i synnerhet inte de ekonomiska.
Klubben har stora skulder och betalas dessa inte in snart så kan allvarliga konsekvenser komma att ske.
Forest Green ordförande Trevor Horsley säger att klubben arbetar på flera kortsiktiga lösningar för att klara utestående skulder till skattemyndigheterna.Klubben missade en tidsfrist att betala 42.000 pund i fredags.Horsley säger i en intervju med BBC Gloucestershire: "Vi har lyckats att tidigarelägga en betalning från en sponsor för nästa säsong."Vi arbetar bakom kulisserna för att komma fram till en uppgörelse med staten. Vi har fått ner skulderna från 90.000 pund, men det finns fortfarande 42.000 pund kvar."Han tillade: "Vi har faktiskt skickat en check i februari är PAYE men vi har inte skickat 5,000 pund mot efterskott."Vi vill titta på en annan tidsplan för sommaren då vi inte har några löner att utbetala”."Jag har också haft ett sammanträde när det gäller att försöka sätta två lån från Stroud och Swindon Building Society och Marstons" Brewery under ett paraply, men vi behöver hjälp från allmänheten. "Supporters Trust ordförande Tim Barnard genljöd Horsley känslor, men också kritiserat klubbens kommersiella verksamhet."De anläggningar vi har är Football League-standard. Trust bildades för att ge supportrarna ett fordon för investeringar, men det är även identifierat att klubben håller en låg profil" sade Barnard ."Marknadsföring är det enda de har varit dåliga på, särskilt under de senaste fem åren. Vi gör massor av reklam på uppdrag av klubben eftersom folk inte verkar veta vad som händer.Klubben har också missat 40.000 pund i biljettintäkter efter vinterns inställda matcher och det har varit en del av problemet."Om vi kan fördubbla vår normala folkmassa mot Altrincham på lördag så skulle det räcka långt för att hjälpa vår sak."Horsley, som har affärsintressen i utlandet, bekräftade han hade varit med hjälp av kontakter i Mellanöstern för att försöka få nya pengar till klubben."Vi behöver nytt kapital och det bästa sättet är att sälja klubben till en majoritetsägare, tillade han."Jag har talat med ett par intressenter i Dubai. Det kom inte till någonting, men det är någon i Dubai som kan titta på investeringar.Summa summarum: Forest Green behöver pengar. En i mängden av alla andra klubbar i England.

Talande statistik

Blue Square Premier
Avståndet mellan toppen och botten är så här långt under säsongen stort.
Jumbon Grays Athletic och dess bottenkollega Forest Green har tillsammans skrapat ihop 50 poäng. Den poängskörden hade inte klarat av en playoff-plats ens. Laget i Blues Square Premier som ligger närmast den poängskörden är Altrincham som under sina 35 spelade omgångar dragit in 49 poäng och därmed befäst seriens tionde plats.
Kettering är seriens bästa bortalag med 12 vinster under säsongen. Hemma på Rockingham är man däremot mycket sämre. Med endast fem hemmavinster så håller seriens sjätte bästa lag bottenklass. Bästa hemmalag är senstionella serieledarna Stevenage. Manager Graham Westleys rödvita armé är obesegrade hemma på Broadhall Way. Tretton vinster och fem oavgjorda matcher är ett kvitto på en väl spelad säsong.

Visste du att...

Från 1883 til 2005 har Coventry City haft fyra engelske landslagsmän. Tillsammans har dessa spelat 11 landskamper. Reginald Matthew var den första som ställde upp för England 1956 och följdes av Daniel Thomas 1983. Cyrille Regis blev den tredje att dra på sig den vita tröjan 1987.
Den sista spelaren i kvartetten är Dion Dublin som gjorde tre matcher mellan februari och maj 1998.
Ingen av nämnda kvartett har gjort mål för England. I åtta av landskamperna har spelarna från Coventry varit med från start, men det engelska landslaget har aldrig haft en kapten som representerat klubben.

Millwall bäst på Elland Road

League One
Leeds och Millwall. Smaka på den. Möten som får många andra bataljer att blekna.
Matcherna lagen emellan har på senare år utvecklats till rena rama toppmatcherna. Ära, rivalitet och heder har stått på spel. Anrika Leeds mot kaxiga Millwall. Attityd och kamp.
Igår vann kaxigheten. Inför 21.348 åskådare på Elland Road så blev hemmalaget Leeds överkörda. Steve Morison inledde efter elva minuter med att ge gästerna ledningen och fortsatte starkt fram till halvlek.
Då Leeds i den andra halvleken kämpat sig tillbaka in i matchen så kom kalldusch nummer två. Millwalls legendariska anfallare Neil Harris byttes ut och ersattes av en pigg kollega i Shaun Batt. Nu skulle det gå undan. Minuterna efter inhoppet så blixtrade Batt till och satte matchens andra mål för gästerna. Total ridå i Leeds.
Segerstatitisken hos Millwall just emot Leeds är imponerande. Bermondseyklubben är på senare tiden, med förra säsongens playoff-semifinaler färskt i minnet, för svåra för Leeds. Dessutom var det ett Millwall i god form som igår vann mot ett svackigt Leeds. Oavsett traditioner och tidigare rekord så spelar det givetvis in. Millwall var bäst igår och närmar sig nu toppduon Norwich och Leeds med stormsteg.
Räkna med rafflande slutomgångar i League One.

måndag 22 mars 2010

Evertonlegenden Dixie Dean

Många spelare har kommit och gått under Evertons 132-åriga existens men ingen har satt så djupa fotspår i klubbens historia som William Ralph Dean. Född 22 januari 1907 i Birkenhead så skulle unga Dean i ung ålder debutera för den lokala klubben Tranmere. Dean blev snabbt en fruktad och duktig centerforward och 1925 värvades han till Everton. Här fick han det namn han senare skulle komma att bli känd under. Dixie blev artist och tilltalsnamnet för resten av livet, ett smeknamn han kom att få på grund av sitt svartlockiga hårsvall.
Dixie Dean gjorde 32 mål under sin första Evertonsäsong och året efter, 1927/28, blev han den förste och hittills ende spelare att göra 60 ligamål under en säsong. Samma säsong blev Everton ligamästare, för att året efter, 1930, ramla ner i division två. Dean stannade dock kvar och laget kunde ta sig tillbaka till division ett redan efter en säsong. Dean var med om att vinna ytterligare ett ligamästerskap 1932 samt FA-cupen 1933. Vid det här laget hade Dean utsetts till lagkapten, men 1937 ställdes han utanför laget och fortsatte karriären i Notts County och senare Sligo Rovers på Irland där han avslutade karriären. Dean spelade även 16 landskamper för England och gjorde på dessa 18 mål. Det var ändå Everton som var klubben i hans hjärta. En klubb som på sätt och vis skulle bli hans död.
Dixie Dean avled i mars 1980 efter att ha drabbats av hjärtsvikt då han satt på Goodison Parks läktare under en match mellan Everton och Liverpool. År 2001 restes en staty av Dean utanför Goodison Park.
Med sina 383 mål på 433 matcher är han Evertons bäste målskytt genom tiderna.

Viktiga Whittingham

The Championship
Då Cardiff igår hemmabesegrade Watford med 3-1 så var Peter Whittingham en av målskyttarna. Mittfältarens artonde mål för säsongen innebär skytteligaledning med tre mål före Doncasters Billy Sharp.
Cardiff uttökade avståndet till Sheffield United med fem poäng och ger laget en trygg playoff-placering. Den placeringen kan man tacka sin 25-årige mittfältare för. Whittingham har betytt mycket för The Bluebirds under säsongen. Seriens bästa mittfältare.

Darlington sparkar Staunton

League Two
Ligans i särklass sämsta lag heter Darlington. Så har det sett ut större delen av säsongen och något bättre lär det inte bli. Sexton poäng på 34 matcher har man endast lyckats dra in. På tok för lite för att kunna stanna kvar i Football League. Manager Colin Todd fick sparken för klubbens misslyckande redan i oktober och anställde istället den före detta irländske landslagmannen Steve Staunton. Uppförsbacke direkt för Staunton. Senaste vinsten kom den 6 februari då man lyckades besegra Rotherham. Sedan dess, på nio omgångar, har det endast blivit två ynkliga poäng. Nu får även Stauntons huvud rulla. Efter fem månader i tjänst. Det går snabbt i Darlington. Lika snabbt som nedräkningen till Blue Square Premier. Återigen får managers bära hundhuvudet då klubbens organisation krisar. En storstädning i styrelsen hade varit det mest ultimata i Darlingtons fall. Detta skulle helst ha inträffat innan säsongens början. Nu är det för sent.

TLC noterar att....

Det sjunker i Oxford. Laget som för en tid sedan var ohotad etta i BSP har nu rasat ner på en tredje plats. Igår hade man chansen att ta tillbaka andraplatsen av Luton men detta blev svårt. Motståndaren och hemmalaget Tamworth ville inte se sig besegrat utan istället så nollades bägge lagen. Aj,aj,aj för Chris Wilder och hans manskap. Drömmen håller på att spricka?

Coventry vinnare i oavgjort Midland-derby

The Championship
Midland-derbyna mellan Leicester och Coventry brukar bli hårda tillställningar. Kamp och krig. Så även igår. Lagen delade på poängen då man spelade 2-2 på Walkers Stadium.
Andy King gav hemmalaget ledningen och även ett andra mål i första halvlek. En superb första halvlek av Leicester byttes ut till en lika god vändning för Coventry i den andra.
James McPakes reducering en bit in i den andra halvleken gav hopp hos Skyblues som kämpade på. Tre minuter från fulltid gav det utdelning. Gary Deegans kvittering tystade majoriteten av de 23,093 åskådarna. Bättre att ha bra flyt i andra halvlek än i första. Leicester slappnade av i sin 2-0-ledning. Detta straffade sig. Coventrys poäng ses därför som en seger. I ett derby är det alltid lite extra. I synnerhet då det skiljer 10 poäng mellan lagen.

söndag 21 mars 2010

Oddsa med TLC

Gårdagens spel gick inte in eftersom Aston Villa bara orkade med 2-2 hemma mot Wolves. I dag tror jag nytända Cardiff och att svensk bandys losergäng nummer ett äntligen får sitt efterlängtade guld.

Spel 61
Cardiff-Watford 1 1,70
Bollnäs-Hammarby 2 1,42
Odds: 2,41
Insats: 2 u
Bolag: Expekt

Kungen i Palatset

The Championship
Han gjorde 2-0 borta mot Blackpool igår, har gjort 13 mål under säsongen och ligger på delad femte plats i seriens skytteliga.
Darren Ambrose har framtiden för sig men inte hos sin nuvarande arbetsgivare. Crystal Palace lär aldrig kunna behålla sin måltjuv.
Den 26-årige mittfältaren som debuterade i Ipswich, blommade ut i Newcastle och slog igenom i Charlton är nuförtiden en klasspelare.
I fel lag. Hans kvalitéer är för bra för att tillhöra en klubb som ligger under strecket. Palace öde är dock missvisande.
Tabellplaceringen är Fotbollsförbundets verk efter att ha straffat Palace med 10 minuspoäng på grund av ekonomin.
Med 10 minuspoäng så är det inte konstigt att klubben ligger där dem nu ligger. Det skulle dock vara konstigt ifall Ambrose blir kvar i klubben nästa säsong.

Lojal Dunne stannar i Millwall

League One
Millwall har tecknat upp framtiden för sin försvarsveteran Alan Dunne. Den 27-åriga irländaren skrev i slutet av förra veckan på ett avtal som binder honom till The New Den fram till sommaren 2012. Att satsa på lojala spelare belönas alltid på något sätt och vis. Dunne är Millwall sedan barnsben och har gått hela vägen från akademin och upp i A-laget. För Dunne finns det ingen annan klubb än Millwall han hade kunnat tänka sig att spela för. Med mer än 200 matcher för klubben sedan 2002 så tillhör högerbacken inventarierna på The New Den. Dunne är övertygad om att Millwall i framtiden skall klara av spel i högre serier och att målet för säsongen är att ta sig uppåt. Helst med bättre resultat än förra säsongens nederlag i play-off finalen. En spelare med hjärta i klubben ger alltid lite extra. Oavsett. En sådan spelare kan få med sig resten av truppen och tillsammans med dem prestera stordåd.
En sådan spelare skall priviligeras.

TLC anser att...

Två sena mål av O´Hara och Kanu fick Portsmouth att lyckas vinna hemma på Fratton Park mot Hull. Seger med 3-2 är oerhört starkt. Pompey är värda all respekt för sin kamp.
Det är becksvart i organisationen, klubben har fått minuspoäng och framtiden är i de lägre divisionerna. Ändå kämpar laget. Man gör det för varandra och för klubben.
En säsong som varit bedrövlig på alla plan roar ingen som bryr sig om klubben det krisar i.
Istället ställer man upp för varandra på ett sätt som är mer än hedervärt.
Avram Grants grabbar bör äras.

There is only one Rickie Lambert

League One
Var Leeds och Charlton de mest imponerande lagen under hösten så har definitivt Norwich och Southampton tagit över den manteln nu. När det väl gäller så visar duon upp en tyngd som inte finns någon annanstans än på max fyra ställen i League One.
Southampton är en fröjd nu. Efter ägarbyte och generalknas så kom revanschen.

Mot allt och alla.

Igår nätade Rickie Lambert ett äkta hattrick då Saints krossade MK Dons på bortaplan. Lambert är nu uppe i 30 gjorda mål under denna säsongen. Guldfoten från Liverpool är de lägre seriernas målspruta nummer ett. Lambert har assistans av lagkamrater av samma kaliber.
Jag leker fortfarande med tanken på hur det hade kunnat se ut i serien ifall Saints inte straffats med minuspoäng inför säsongen. Går man inte upp denna säsong, för det tror jag inte man klarar av rent poängmässigt, så gör man det istället nästa säsong. Starkt som stål i anfallet.
Lambert, Barnard och Papa Waigo som explosiva spetsar och med Adam Lallana pådrivande från mittfältet. Det ser riktigt bra ut.

Derby Day UK

Det var derbydag igår i Storbritanniens tre största städer. Sammanlagt 114,765 åskådare bevittnade de tre drabbningarna. I den skotska huvudstaden vann Hearts med 2-1 över rivalen Hibernians inför 17,126 åskådare och kan också i fortsättningen se sig som storebror i staden.
I turistfällan på Emirates Stadium i norra London tog Arsenal emot West Ham och kunde inför 60,077 åskådare från hela världen enkelt manövrera ut The Hammers.
Aston Villa hade det däremot inte lika lätt hemma på Villa Park då man tog emot Wolves. De 37,562 åskådarna fick se norrmannen Carew näta bägge Villa-målen samtidigt som man fick se Wolves kämpa sig till en poäng i ett hett Black County-derby.

lördag 20 mars 2010

Lag...kamrater?

Premier League
Benoît Assou-Ekotto och Niko Kranjčar var två tuppar idagens Spurs.
Först inbördes tjafs som utmynnade i att kameruanen knuffade iväg kroaten.
Sedan samarbetar duon så bra att kroaten kan slå in det vinnande 2-1 målet borta mot Stoke.
Harry Redknapp jublar men ändå inte. Duon lär få veta hut då Harry slår näven i bordet. Interna stridigheter är aldrig bra. Inte ens ifall man råkar vinna.

Vilja slår klass

League Two
Det var botten mot toppen då Grimsby idag tog emot Bournemouth hemma på Blundell Park.
Vilja slog klass då Grimsby med en 3-2-vinst tog sin femte seger för säsongen.
Grimsby gjorde första målet och man gjorde det sista. Länge stod det 2-2. Med Brett Pitman utvisad i mitten av andra halvlek så kunde nästjumbon flytta upp pjäserna. Det gav utdelning. På övertid slog Ashley Chambers till. Seger är ingenting Grimsby och dess publik varit vana vid i år. De 4,428 åskådarna på plats jublade som om det handlade om guld. Vinsten var välbehövlig. Med endast fyra poäng upp till Cheltenham och säker mark så ser framtiden inte lika mörk ut längre. Mörker och skugga finns det däremot i Eddie Howes Bournemouth. Ekonomiska bekymmer smittar av sig på de idrottsliga prestationerna. The Cherries svänger snabbt. Det är svårt att veta var man har dem.