TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 30 april 2010

Pengarna leder Swansea

The Championship
Gör Swansea sitt mot Doncaster hemma på söndag medan Blackpool förlorar mot Bristol City så har Wales två klubbar i Play-Off till Premier League. Swanseas spelare säger nu att de är mer taggade än någonsin inför helgens kamp. Nerver och hjärta tillsammans med pengar står på spel.
Just pengar är det som får Swansea att tagga till lite extra.
Den världsledande revisionsbyrån Deloitte uppges säga att priset för att vinna 2010 års play-off den 22 maj kan bli uppemot totalt 90 miljoner pund. I svensk valuta blir detta närmare miljarden. En ruskig summa.
Med andra ord så står det en hel del på spel.
Men för att nå dessa pengar så bör Swansea göra allt som står i dess makt för att vinna mot Doncaster samtidigt som man får förlita sig på att Bristol City vinner mot Blackpool.
Nervkriget har därmed börjat.

Inverness-duo till Doncaster?

Scottish League/The Championship
Doncaster Rovers är intresserade av Inverness CT-spelarna Adam Rooney och Jonathan Hayes, båda 22 år. Den engelska Championship-klubben har sedan en längre tid tillbaka haft ögonen på duon och kommer att skicka en representant till Caledonian Stadium i helgen då Inverness möter Dundee hemma. Anfallaren Rooney har gjort 26 mål den här säsongen, medan den irländska mittfältaren Hayes gjort 10 mål. Rooney och Hayes har haft en betydande roll i Inverness under säsongen och har stor del i att klubben tagit steget upp i Scottish Premier League. Vad är bäst; att sälja av klubben bästa spelare för att få in en större summa pund eller att behålla duon och satsa på dem i kommande högsta ligaspel? Ett dilemma i Inverness.

Sean Gregan - Bäst i Oldham

League One
Oldhams lagkapten Sean Gregan kan med stolthet säga att han är klubbens mest populära spelare, nyttigaste,bästa och mest berättigad kaptensbindeln.
Gregan vann nämligen alla fyra av klubbens utmärkelser och priser denna säsongen. Den 36-åriga försvararen vann priset som Årets Spelare som både lagkamrater och supportrar varit med att rösta om. Supporterklubbar och hemsidor var även med och röstade fram Gregan till den bästa spelaren i klubben denna säsong.
En veteran likt Gregan kan inte få ett bättre avslut på sin karriär än med en sådan här utmärkelse.
Det är bara att gratulera!

Publikfavoriten Virgo tvingas lämna Brighton

League One
Brightons manager Gus Poyet och försvararen Adam Virgo har en personkemi som inte går ihop. En sådan batalj vinner Poyet genom att inte förlänga kontraktet med supportrarnas kelgris,
Den 27-årige försvararen är en favorit bland supportrarna med 158 matcher sedan 2004. En produkt av gott akademiarbete och ett bevis på att det går att få fram lysande talanger i trakterna kring Brighton. Virgos talang förde honom 2005 till Glasgow och Celtic. Där fick han dock inte den speltid han behövde. Därför lånades han ut till Coventry och Colchester innan han 2008 vände hemåt mot Brighton.
Trots blomstrande under tidigare managers såsom Mark McGhee och Russell Slade så fråntogs Virgo kaptensbindeln av Poyet då denne anställdes som manager på Withdean Stadium. Det fungerade inte mellan duon. Det klickade inte överhuvudtaget. Det blev inte bättre då Virgo blev utvisad i en match mot Leeds i februari. Där såg Poyet sin chans att peta Virgo för gott. Sedan dess har han varit bänkad.
Två vinnarskallar, ledargestalter och starka viljor i en och samma klubb. Poyet bestämmer. Det får Virgo finna sig i. Synd bara att det drabbar supportrarna.

Malaysier kan få Ridsdale på fall

The Championship
Ordförande Peter Ridsdale ser ut att vara på väg att lämna Cardiff City.
Detta efter att den malaysiska affärsmannen Datuk Chan Tien Ghee bestämt sig för att pumpa in 6 miljoner pund i klubben, ta hand om investeringarna och begära 49% av aktierna i klubben.
Går detta igenom så kommer The Bluebirds bli skuldfria. Något som är det mest ultimata i dagsläget.
I Datuk Chan Tien Ghees värld så finns det ingen plats i Cardiff för Ridsdale i framtiden.
Han blir överflödig.
Ridsdale har alltid hävdat att han kommer att avsluta sitt femåriga samarbete med klubben när dess ekonomiska framtid är säkrad. Ironiskt nog så kan han få lämna klubben just på grund av denna anledningen inom en snar framtid.
Ridsdale har verkat i Cardiff sedan mars 2005 då han anställdes för att arbeta sida vid sida med den dåvarande ordföranden Sam Hammam. Sedan dess har miljoner pund växt i skulder.
Ridsdale har varit dyr i drift.Inte så länge till ifall malaysiern får sin vilja och önskemål igenom.

Shrewsbury sparkar Simpson

League Two
Förra säsongen ledde han Shrewsbury till playoff-final och hyllades därefter.
Denna säsongen har inte Paul Simpson fått några hyllningar till sig. Istället väljer klubben att avskeda honom. Anledningen är att klubben missade både direkt uppflyttning och play-off.
Det finns idag en minimal chans att Shrewsbury skall klara en play-off plats. Vinst i resterande två matcher samtidigt som de sex lagen ovanför dem förlorar sina kvarstående matcher. Detta lär inte hända. Därför meddelar klubben nu att Simpson inte har någon framtid hos Town som nu ligger på en tolfte plats i tabellen.
Kraven var stenhårda från styrelsen innan säsongen. Vinn eller försvinn.
Simpson klarade inte av att leva upp till kraven. Förra årets succémanager är i år en syndabock. Det svänger snabbt.

Fulham till Europafinal

Europa League
Simon Davies och Zoltan Gera. Så stavas hjältenamn idag.
Duon vände 0-1 till seger för Fulham hemma på Craven Cottage mot Hamburg och spelade sig till Europa League-finalen. Finalen spelas ironiskt nog i tyskarnas hemstad och där möter Fulham Atletico Madrid som turligt nog slog ut Liverpool. Förlust med 2-1 men vidare på grund av mål på bortaplan. Drömmen om en helengelsk final gick därmed i spillror. Nu står det engelska hoppet till Fulham. Första gången någonsin i en europeisk final. Grattis Fulham och lycka till!

Oavgjort på Nene Park - Fördel York

BSP Play-Off
* Robinson och hans kamrater i Rushden & Diamonds lyckades aldrig med det som var prio igår.
Att stoppa James Constable från att göra sitt 24:e mål för Oxford denna säsong.
R&D gav dock inte upp. Mark Byrne kvitterade för hemmalaget på Nene Park och matchen slutade lika. Fördel Oxford i returen som spelas på måndag.

* I den andra semifinalen i kvalet till League Two så sitter York City FC i förarsätet.
Det kan dem tacka skyttekungen Richard Brodie för som gjorde 1-0 till hemmalaget i sista minuten. Luton har därför pressen på sig i returen på måndag och det är något som kan gynna York som lär spela defensivt och på resultatet från första matchen.
***
Vad tror ni om Oxford mot York i finalen på Wembley? Det tror nämligen jag i skrivande stund.

torsdag 29 april 2010

Saunders storstädning upprör i Wrexham

Blue Square Premier
TLC hade härom dagen ett reportage om Wrexham och dess manager Dean Saunders. Walesklubben hade planer på framtiden med att gallra ut dåligt material och ersätta det med ett friskt lagbygge som kan föra klubben upp i Football League igen.
Två år i rad i den femte divisionen har inte lett någonstans. Alla runt klubben förväntar sig framsteg och uppflyttning. Det har man gjort sedan klubben rasade ur League Two för två år sedan. En ändring måste ske och den skall vara drastisk.
Nu har domen kommit. Saunders slog handen hårt i bordet och meddelade att 11 spelare får lämna klubben under sommaren.
Ett helt lag försvinner och en halv trupp. Saunders storstädar och tänker på framtiden. Då ser han inte mellan fingrarna.
Anfallarna Wes Baynes och Matty Wolfenden har gjort sitt i klubben medan försvararna Mike Williams och Sam Williamson inte erbjuds några nya kontrakt.
Mittfältarna Mark Jones, Hedi Taboubi, Silvio Spann, Nathan Fairhurst, Jamie McCluskey, Luke Holden och Steve Abbott har alla blivit tillsagda att leta efter nytt arbete.
Endast fem spelare i truppen erbjuds nytt kontrakt. Däribland skyttekungen och förra landslagsmittfältaren Kris O´Leary.
Saunders kritiseras nu av supportrarna för att vara väldigt naiv och partisk i sitt handlande. Managerns favoritspelare får stanna även om de är sämre än spelare som inte erbjudits nytt kontrakt. Saunders kör sitt race. Han vill under klubbens kommande tredje säsong i Blue Square Premier vinna titeln och gå upp i Football League igen.
Han har meddelat klubben och supportrarna att ”ifall man inte gör bra ifrån sig och inte visar rätt mentalitet så har man ingen framtid i hans klubb”.
Det blev 11 spelare varse om idag.

Butcher och Malpas förlänger

Scottish Premier League
Färska nykomlingen Inverness Caledonian Thistle har idag presenterat en nyhet som gör supportrarna lika nöjda som då man för en tid sedan vann andra divisionen.
Klubbens ordförande George Fraser meddelade idag att klubben förlänger kontraktet med managern Terry Butcher och hans assistent Maurice Malpas. Duon stannar i klubben till maj 2012.
Dessa två veteraner inom skotsk och engelsk fotboll är en ytterst viktig del i Inverness-klubbens existens och framtid. Butcher och Malpas har tagit klubben spikrakt upp i seriesystemet och har en spännande framtid i högsta ligan nästa säsong. En nykomling med små resurser på alla fronter kan då känna trygghet i att ha två erfarna ledare i Butcher och Malpas.
Mycket viktigt.

Higgs dementerar MK Dons-rykten

League One
Rykten har på senare tid placerat Bristol Rovers manager Paul Trollope i MK Dons. Detta är rykten som får Rovers ordförande Nick Higgs att reagera kraftigt. Higgs dementerar vartenda påstående och hävdar att Trollope är bunden till Rovers i flera år framöver. Trollope är mannen som skall fullborda Rovers dröm om en klättring i seriesystemet. Till detta behöver han kapital och det är något han kommer att sätta sig ned inom en framtid med Higgs och diskutera. Nyförvärv och spelarbudget. Trollope är en viktig bricka i Rovers framtid. En man som MK Dons bara kan drömma om.

Robinson räds inte Oxford

Blue Square Premier/Play-Off
Lottningen är klar. De fyra lagen har fått reda på sina kommande motståndare.
Rushden & Diamonds börjar hemma mot Oxford United ikväll.
Nu får Oxford verkligen bekänna färg och återupprätta hedern. De som skall stå för det är målkungen och säsongens 23-målsskytt James Constable. Tillsammans med anfallspartnern
Jack Midson skall han göra sitt yttersta för att vinna första matchen på Nene Park.
Där sätter dock R&D ned foten. Försvararen Kurt Robinson räds inte motståndarna och tycker inte att någon av de nämnda anfallarna är större hot än att lagkamraterna Jamie Stuart och Simon Downer kan ta ned dem på jorden.
Vinnaren ikväll har bästa utgångsläge på måndag då returen går på Kassam Stadium.
Först då får man reda på vem av klubbarna som får möta antingen Luton eller York i finalen.

Linfield tog ligatiteln tillbaka

Irish Premier League
En poäng hade räckt för att säkra det 49:e ligaguldet. Linfield ville mer än så.
Man kämpade för seger.
Robert Garrett såg till att skapa guldyra på Windsor Park igår. Hans mål betydde seger i derbymatchen mot Cliftonville som i sin tur betyder att Linfield vinner ligan.
En säsong stannade pokalen hos Glentoran. I år var det dags att hämta hem den till Windsor Park. För fyrtionionde gången.
En glädjens dag bland alla supportrar till The Blues.
En sådan händelse är värt att lyfta på kepsen för.
Som så brukligt då mästare skall hyllas.
Grattis Linfield!

Sunderlands frälsare

Premier League
Sunderland kan denna säsongen nå klubbens bästa placering sedan säsongen 2000/01.
En topp-10 plats. En stor bidragande orsak till denna prestation är nyförvärvet Darren Bent. Anfallarens 25 mål denna säsongen har placerat honom i skytteligatoppen och tagit fart i en klubb som förr var kända för att ha måltorka. Bents prestationer så här långt är outstanding och han har själv sett till att under en så kort tid som en säsong sälla sig till klubblegender likt Kevin Phillips och Niall Quinn. Sunderlandsupportrarna är inte vana med målsprutor under senare år. Bent har ändrat på det.

onsdag 28 april 2010

Dubbelt grattis till Notts County

League Two
En total urladdning på tisdagskvällen betydde serieseger. Notts County kunde fira dubbelt igår. Först en förkrossande 5-0-vinst borta mot jumbon och nedflyttningslaget Darlington och sedan en titt i tabellen och inse att Rochdale inte kan komma förbi. Det stavas GLÄDJE.
TLC ser hela sagan om Notts County som något alldeles sällsynt udda. Jag hade mycket svårt att se The Magpies orka lyfta efter all turbulens man var med om efter de förra ägarna, Svennis och Backe. Klubben har verkligen tagit sig i kragen och är värda all beröm. Man kan tacka nya managern Steve Cotterill för bragden. Utan honom hade det aldrig lyckats.
TLC lyfter givetvis på den berömda kepsen och gratulerar världens äldsta klubb till seriesegern och en plats i League One nästa säsong.

Birmingham tar priset

Premier League
Sedan Manchester City gick från att vara en fattig klubb helt utan resurser till att bli en klubb med närmast obegränsade resurser har man fått vänja sig vid att betala sanslösa överpriser för allt man velat köpa. Man har köpt Joleon Lescott för 22 miljoner pund, Nigel de Jong för 16 och Craig Bellamy för 14 men frågan är om inte Birminghams krav för att släppa utlånade målvakten Joe Hart till säsongens tre avslutande matcher tar priset;

Engångsersättning på 460.000 pund.
City står för Harts lön som uppgår till 30.000 pund/vecka.
Kompensation på 800.000 pund för varje tabellplacering Birmingham tappar fr.o.m nu fram till säsongslutet.
Ersättning för försämrad biljettförsäljning till följd av en sämre tabellplacering.
Och slutligen, 250.000 pund extra om Manchester City tog Champions League-platsen.
Vad ska man säga? Jag blev helt mållös när jag läste detta.....

Darlington vill värva sig tillbaka

League Two
Säsongen har inte hunnit sluta än förrän jumbon Darlington satsar på en revansch till nästa säsong. Sedan en lång tid tillbaka är det klart att The Quakers nästa säsong spelar i femste divisionen Blue Square Premier. Managern Simon Davey är dock beredd på att värva sig tillbaka och hoppas innerligt att sejouren i Blue Square blir ettårig.
För en snabb comeback har han värvat till sig Sunderlands mittfältare Jamie Chandler, 21 år, och tysken Dominik Werling som har ett förflutet i Barnsley tillsammans med Davey.
Många degraderade klubbar förväntar sig en snabb comeback. Oftast blir det inte så. Davey får med andra ord förlita sig på det som finns tillhanda nu. Alla lag vill dessutom slå en nykomling från en högre serie. Nästa säsong kan istället utvecklas till en mardröm för revanschlystna Darlington.

Barnet får vänta på nytt kontrakt

League Two
Barnet hade kunnat säkra kontraktet till nästa säsongs spel i League Two. Detta satte Accrington Stanley stopp för. Anfallaren Billy Kee gjorde igår Stanleys och matchens enda mål i den 70:e minuten. Detta får Barnet att inse att de två sistamatcherna kommer bli livsavgörande.
Fyra poäng före Grimsby. Ironiskt nog möts de båda i nästa omgång. Först då kan det avgöras vem som stannar kvar och vem som åker ut.

Den tredjeplacerande tankeställaren

League One
Tranmere borta och Swindon hemma. Så ser de två sista omgångarna ut för Milwall.
I södra London hoppas man givetvis på vinst i de bägga matcherna och samtidigt att Leeds tappar poäng i sina avslutande matcher. Yorkshireklubben har Charlton borta och Bristol Rovers hemma kvar. Bägge klubbarna går givetvis för sex poäng i slutomgångarna.
Då kan faktiskt Swindon dyka upp som gubben i lådan.
Vinner tredjeplacerande Swindon hemma mot Brentford och borta mot Millwall samtidigt som Leeds och Millwall tappar i sina andra matcher så är det annat läge. Då kan det bli Swindon som följer med Norwich upp i The Championship. Har någon i Millwall och Leeds tänkt den tanken?

Simpson kniper igen kassan

League Two
Macclesfields manager Gary Simpson säger att han kommer att arbeta med en liknande lönebudget nästa säsong. En lika sparsam som under denna säsongen.Han berättar för BBC Radio Manchester att många av klubbens unga spelare inte är vana vid höga löner och att det är bra för en klubb som Macclesfield i kärva ekonomiska tider.Alla spelare kommer få minska i lön vare sig de vill eller inte.Ross Draper och Vinny Mukendi har nyligen tecknat nya avtal på Moss Rose men många i truppen är bundna av kontrakt under sommaren.Simpson har fått den otacksamma uppgiften att pussla ihop de ekonomiska bitarna. Några spelare lär komma att beklaga sig över sänkt lön eller att inte få löneförhöjning men det är sådant man får ta i hårda tider. Det gäller att tänka långsiktigt och extremt ekonomiskt.Simpson fick managerrollen i Macclesfield efter Keith Alexanders död. En tung mantel att axla men Simpson har gett sig in i rollen på ett bra sätt. Klubben ligger nu på nittonde plats i serien och har därmed säkrat nytt kontrakt till nästa säsong.

Inte samma Somma som innan

League One
Davide Somma är en mångfacetterad person. En sydafrikan med italienskt ursprung som är uppvuxen i USA. Denna bakgrund har tagit den 25-åriga anfallaren från Peruga, vidare till MSL och sedan till Leeds. I Leeds blev det svårt att konkurrera med Beckford och därför lånades Somma ut. Först till Chesterfield i slutet av november 2009. Tre matcher med The Spireites blev det innan flyttlasset gick vidare.Den 25 februari debuterade han på lån för Lincoln City i League Two. Klubbens manager Chris Sutton var lyrisk. Allt Somma fick till sig behandlades till fullo. På 12 matcher för Lincoln gjorda Somma åtta mål.
Detta har nu fått Leeds manager Simon Grayson att nicka till. Utlåningen har gett frukt och Somma har fått speltid. Dessutom har han mognat och anpassat sig till den engelska fotbollen. Nu erbjuds Somma ett nytt kontrakt. Ett kontrakt som gör en framtida karriär på Elland Road högst möjlig.
Både Somma och alla inblandade klubbar har tjänat på historien. Det gynnar som sagt alla parter.

tisdag 27 april 2010

Dundertabbe a´la Dixon

Arsenals backlegend Lee Dixon gjorde allt som oftast briljanta insatser i Arsenaltröjan.Vid ett tillfälle gick det dock inte lika bra. I en match mot Coventry 1991.Se hans lagkamrat Ian Wright presentera och återskapa denna händelse.

Hårdkokt humor från Stoke

Premier League
Den engelska tidningen The Guardian har idag en aningen chockerande artikel om gemenskapen i Stoke. Enligt The Guardian skall lagkaptenen Abdoulaye Faye ha slagit lagkamraten Glenn Whelan i ansiktet efter 7-0-förlusten mot Chelsea. Orsaken till bråket uppges vara att Faye värmde upp i badtofflor inför matchen. Ja, vad säger man? Bisarrt och tragiskt med en stor smula komedi. Humor är det ju hur som helst.
Turbulens i Stoke-truppen har det varit tidigare.

I vintras brakade tränaren Tony Pulis samman med anfallaren James Beattie över en inställd julfest. Den gången ska Pulis har försökt skalla och slå Beattie. Ni fattar själva; en brittisk manager som ger sig på för att tukta sina spelare denna gången i tron om att han var jultomte.

Det får Sir Alex och Graeme Souness att framstå som lugna individer.

Både spelare och ledare skall enligt The Guardian ha fått gå emellan slagskämparna, som nu riskerar bestraffning från manager Pulis. Frågan är hur han bemöter det inträffade? Och vem straffade Pulis då han gav Beattie samma medicin som Whelan fick?
Det är riktig humor från staden som inhyser lika många sköna individer. Ruffiga Stoke lever verkligen upp till sitt rykte.

Profiler vi minns - Des Walker

En av de första svarta spelarna i det engelska landslaget var även en av Sheffield Wednesdays bästa mittbackar någonsin och en man som alltid gjorde sitt bästa för att nobba media.
Desmond Sinclair Walker, även kallad Des Walker, föddes i Londonstadsdelen Hackney 1965 men skulle komma att inleda karriären i Nottingham Forest 1984. Dåvarande managern Brian Clough ville bygga upp ett nytt Forest-storlag och såg den då 18-årige hårdingen Des Walker som en bra backlippa. Det blev åtta säsonger, 264 matcher och ett mål för Forest innan Walker lämnade England 1992.
Då hade han redan hunnit att bli en erfaren landslagsspelare.
Förbundskaptenen Bobby Robson tog 1988 ut Walker i den trupp som skulle spela landskamp mot Danmark. Det skulle mellan 1988 och 1993 bli 59 landskamper för England och spel i VM 1990 och EM 1992. Walker lade av i landslaget efter att England missat att kvalificera sig till VM i USA 1994.
Men åter till klubblagskarriären;
Italienska Sampdoria hade under EM i Sverige 1992 fått upp ögonen för försvararen. Eller rättare sagt hade dåtidens Sampdoria manager Sven-Göran Eriksson fått det. För 1,5 miljoner pund värvades Walker till Genua men det skulle snart visa sig bli ett dåligt klubbyte. Walker gick småskadad igenom en säsong i den italienska ligan och spelade 30 matcher för Sampdoria innan Sheffield Wednesday värvade hem honom 1993.
Mellan 1993 och 2001 gjorde Walker mer än 300 matcher för Sheffield Wednesday. Detta under åtta olika managers. Han blev snabbt supportrarnas kelgris och en respekterad lagkapten. Åtta framgångsrika säsonger skulle det bli i Sheffield innan Walker 2001 var tvungen att säljas. Klubben hade inte råd att ha samma elitsatsning som tidigare och var även på väg neråt i seriesystemet efter flera framgångsrika år. Walker blev saknad av supportrarna i klubben och omröstad till den andre bästa mittbacken någonsin. Hans hårda spel var älskvärt och lika tufft som hans inställning till media. Walker talade sällan till journalister.
Som 37-åring 2002 skrev han ännu en gång på för Nottingham. Walker skulle komma att göra 57 matcher för ungdomens arbetsgivare. Åldern tog ut sin rätt och som 39-åring 2004 gav han upp.
En av Englands genom tidernas bästa mittback lade skorna på hyllan.

Det senaste från England

*Som om det inte vore nog med nedflyttning från Premier League, 119 miljoner pund i skulder, undermålig spelartrupp och stora problem att få tag på en riktig ägare. Även nästa säsong kan bli jobbig för Portsmouth, det snackas om att man kan få börja med hela 17 minuspoäng och då blir det enbart kamp för nytt kontrakt som gäller för sydkustklubben.
*****
*Paul Lamberts övergång från Colchester till Norwich rör fortfarande upp känslor. Norwich tog kontakt och värvade Lambert på ett regelvidrigt sett och för det kommer man nu att straffas av Football League. Det troliga är att man slipper poängavdrag men att det kommer kosta klubben en hel del pengar. Ärendet avgörs troligtvis inom den kommande veckan.
*****
*Snart kan man börja planera nästa säsongs resor till andra sidan av Nordsjön. Spelschemat för Championship, L1 och L2 släpps torsdag 17 juni.
Viktiga datum som man redan nu kan lägga på minnet är lördag 7 augusti då ligaspelet startar och 10-11 augusti då ligacupen spelar sin första omgång.
*****
*Steven Gerrard har haft sin jobbigaste säsong hittills under karriären och nu kommer info som kan förklara åtminstone en del. Enligt uppgifter har Gerrard gått till domstol för att stoppa News of the world från att publicera artiklar om en smaskig otrohetshärva som innehåller både oönskade graviditeter, 16 åriga tjejer och Derby-spelare.
Informationen lär väl komma fram på ett eller annat sett framöver men det kanske kan förklara Gerrards svaga spel och ointresse som synts under säsongen.

Ledaren i Leicester

The Championship
Leicesters ägare Milan Mandaric är supernöjd med sin manager Nigel Pearson och vill att den 46-årige managern skall stanna i flera år till i klubben. Oavsett om man tar sig upp till Premier League via Play-Off eller inte. Pearson har verkligen gjort en sensationell resa med The Foxes. Jag förstår att en kräsen person som Mandaric fastnat för Pearson. Managerns säsong så här långt har varit fantastisk. Förra säsongen sprang The Foxes sönder League One. Pearson är mannen för det framtida Leicester. En ledare som har mycket att ge. Har Leicester tur så kan Pearson ge klubben en Premier League-biljett. Klart att Mandaric vill ha Pearson i truppen.

Hockadays mardröm

Blue Square Premier
Helgens missöde i Forest Green är det värsta som klubbens manager Dave Hockaday varit med om någonsin under sin karriär.
Den 52-årige managern finner inga ord efter förlusten mot jumbon Grays som betydde att hans klubb degraderades. Underskattelse och högmod fällde Forest Green och istället tog Gateshead chansen och på målskillnad hålla Forest Green bakom sig.
Forest Green har sedan 1998, i 12 hela säsonger, regelbundet spelat i femte divisionen. Det gör man inte nästa säsong.
Frågan är om Hockaday är kvar nästa säsong? Sedan han kom till klubben och tog över dem i september förra året så har man bara rasat. Det är inte heller någon framtidsbild som klubbens styrande vill ha ifall man föväntar sig en comeback.

Palace får vänta till sista omgången

The Championship
Då West Bromwich Steven Reid igår efter 17 minuters spel på Selhurst Park gjorde självmål så hade Crystal Palace säkrat kontraktet till nästa säsong. Serietvåan WBA ville dock annat och kvitterade genom Gabriel Tamas minuterna senare. Med Neil Danns utvisad pressades Palace tillbaka men var ändå nära en seger i slutet då Stern John var farligt nära att göra mål. Poängen räcker dock inte till att förnya kontraktet. Det får man istället göra till helgen. Bortamatch mot konkurrenten Sheffield Wednesday på Hillsborough. Vinst eller oavgjort för Palace och man är klara för spel i The Championship även nästa säsong. Förlust så går Wednesday om och säkrar isåfall sitt kontrakt. Räkna med skräckslagna ugglor och örnar på Hillsborough till helgen.

Bournemouth ser fram emot League One-derbyn

League Two
Då Brett Pitman och Alan Connell ordnade 2-0-segern på bortaplan mot Burton i helgen så betydde det uppflyttning för The Cherries. Manager Eddie Howe kan pusta ut. Våren har varit både upp och ner och stabiliteten i truppen har inte varit likt i höstas. Nu hamnade man slutligen på en tredje plats. En direktuppflyttning. Två omgångar kvar men League One-kontraktet är säkrat. Det som Eddie Howe ser som roligast med detta är sydkustderbyt mot Southampton nästa säsong. De bägge klubbarna har inte mött varandra i seriesammanhang på 50 år. Nästa säsong är det dags igen. Dessutom får man möta Plymouth och Brighton i liknande sydkustderbyn.
Det är bara att gratulera Howe och hans körsbär. League One säsongen 2010/11 blir söderns revansch.

måndag 26 april 2010

Norwich No.1

Tredjemålvakter har oftast ingen glädjande tillvaro. Förutom då Fraser Forster. I Newcastle har han inte fått spela sedan 2006. Istället har 22-åringen lånats ut till Stockport, Bristol Rovers och Norwich. Hos de sistnämnda har han spelat större delen av säsongen. Forster är en bidragande orsak till att Norwich vann League One. 36 ligamatcher och fyra cupmatcher. Med ett sådant CV så lär Forster inte i första taget gå tillbaka till tredje valet i Newcastle. Hans framtid ser bättre ut än så.

Saunders slår näven i Wrexham-bordet

Blue Square Premier
Skall du spela för Wrexham så skall du ge järnet. Du skall offra blod, svett och tårar. Annars kan det kvitta och du kan söka dig någon annanstans. Det meddelar klubbens manager Dean Saunders som kommer inleda stora förändringar i sommar. Fem-sex nya spelare skall in. Samtliga med meriter från högre seriesammanhang och spelare som Saunders vet håller måttet.
Samtidigt präglas även Wrexham av dålig ekonomi. Detta har fått klubben att skära ned på lönerna i truppen samt banta ned den. Det skall vara kvalité framför kvantitet.
Det är slut på halvdana insatser på Racecourse Ground. Nästa säsong skall walesarna tillbaka upp i Football League. Årets elfte plats i serien skall säsongen 2010/11 istället bli nummer ett. Det är höga krav. Lev upp till dem eller försvinn.

Villa bäst i Birmingham

Premier League
Sju minuter från full tid så slog han till på samma sätt som i förra matchen. James Milner straffade motståndarna. Denna gången i derbyt mot Birmingham. Det hundrade ligamötet rivalerna emellan. Återigen bevisar Villa att man är störst i Birmingham och återigen bevisar James Milner att han är en klasspelare. Sjunde ligamålet av sammanlagt 11 mål denna säsong.
Segern fråntar dock inte Birminghams dominans. Gästerna var stundtals det bättre laget men fick ge vika då domaren Atkinson blåste straff. En straff som dömdes mycket på grund av att majoriteten av den 42,788 stora derbypubliken var hemmablind. Atkinson vågade inget annat. Så anser ivarjefall Birminghams manager Alex McLeish.
Segrar är inte alltid rättvisa. Stora lags framgångar kommer lätt av ett favoritskap. Så även igår.
Men Aston Villa är ett bra bygge.
Martin O´Neills gäng har sedan den katastrofala insatsen i 1-7-förlusten mot Chelsea tagit sig i kragen och lyckats ta 13 av 15 möjliga poäng. Det är starkt.

Målsnåla Swansea

The Championship
Sjundeplacerade Swansea är ett målsnålt lag. Walesarna har producerat minst mål i The Championship. Det offensiva spelet har avtagit sedan klubben sålde Scotland till Wigan. Bästa målgöraren denna säsong är Darren Pratley. Anfallaren har dock endast gjort sju mål för klubben. Fyrtio gjorda mål på 45 omgångar är dåligt. Till och med sämre än jumbon Peterborough som gjort 44 mål. Defensivt och i mål är man däremot annorlunda. Efter Newcastle är man den klubb som hållit bäst tätt bakåt under säsongen.
Målskillnaden kan dock ligga Paulo Sousas manskap i fatet. En poäng skiljer mellan Swansea och plyaoff-placerande Blackpool. Förlorar Blackpool mot Bristol City i sista matchen samtidigt som Swansea kryssar så är det ändå Blackpool som kniper playoff-platsen på bättre målskillnad.
Swansea måste därför vinna och hoppas innerligt på att Bristol City gör det bästa ifrån sig borta mot Blackpool.

Guld igen men inte i kassaskåpet

Scottish Premier League
Glasgow Rangers säkrade igår klubbens 53:e ligatitel och den andra raka.
Nu hoppas även klubben på att managern Walter Smith stannar som manager.
I ekonomikrisens tider så är Rangers drabbade och den 62-åriga succémanagern har varit kontraktslös sedan i januari just på grund av att man inte har råd med en kontraktskrivning. Nu hoppas man få sålt klubben och på så sätt kunna få in nytt och färskt kapital i det sinande kassaskåpet. Rangers har på de senaste åren lyckas dra till sig närmare 350 miljoner kronor i skulder. Inte ens en ligatitel kan dra in den summan.

SJUka resultat

En utklassningsseger kommer sällan ensam. Chelseas kross av Stoke hemma på Stamford Bridge igår fick mig att hoppa till. 7-0. Kan man vinna med så mycket och hur gör man för att förlora med de siffrorna? Ofattbart egentligen i en serie som Premier League. Chelsea var dock inte ensamma om att göra så många mål. I Skottland vann redan klara seriesegrarna Inverness CT borta mot nästjumbon Ayr med samma resultat. På bortaplan dessutom.
Finns det ens någon gnutta självförtroende i ett lag som förlorar med de siffrorna?

söndag 25 april 2010

Good bye you three!

Premier League
Liverpool gjorde sin plikt idag mot Burnley och fixade därmed dem ut ur Premier League.
Nu står det klart!

Hull City
Burnley
Portsmouth

Off you go!

Adjö,farväl och good bye!
Burnley fick en säsong på sig medan Hull fick två.
Nu är bägge tillsammans med Pompey körda.
Nästa säsong kan man glänsa bäst man vill i The Championship!
Med tryck på sig!

Watford ordnade nytt kontrakt

The Championship
Watford hotades fram till igår av nedflyttning. Nu är The Hornets på säker mark och har ett nytt kontrakt på fickan.
Detta efter en total urladdning hemma på Vicarage Road mot Reading.
Danny Graham kunde inför de 15,949 åskådarna ge hemmalaget ledningen. Islänningen Heidar Helguson utökade några minuter in i andra halvlek. Spiken i Reading-kistan satte Graham då han med gårdagens andra mål fastställde resultatet 3-0.
Watford vann välförtjänt och manager Malky Mackays grabbar kunde fira nytt kontrakt ända in på småtimmarna.
Grattis Hornets!

Blades hyvlade ned Swansea

The Championship
Det var två matcher mellan Sheffield och Wales igår.Den slutade oavgjort. För då Cardiff kanske släcke lampan för Owls med 3-2 så gjorde Sheffield United sitt hemma då man besegrade Swansea med 2-0. Richard Cresswell inledde målskyttet inför de 25,966 åskådarna på Bramall Lane. Gästerna var dock det bästa laget och hade målchans efter målchans på suveräna Paddy Kenny i Blades-målet. Den skandalomsusade målvakten var en vägg och hindrade på så sätt walesarna från en playoff-plats. Det gjorde dem också själva på egen hand då holländaren Dorus de Vries i sista minuten gjorde ett självmål som utökade ledningen till 2-0 för Blades. Sheffield United putsade upp en fin avslutning inför hemmafansen. Seger i sista omgången kan få klubben till en åttonde placering denna säsong. Swansea däremot tappade sin playoff till Blackpool. Förlusten i Sheffield kan bli ödesdiger för Jack Army. Nu krävs det en vinst mot Doncaster i sista omgången och att Blackpool tappar poäng hemma mot Bristol City. Saker och ting ser inte lika självklara ut nu som för ett par omgångar sedan.

Hetare än en krutdurk

League One
Jag fascineras av League One och jag har gjort det hela säsongen. På något sätt har den serien intresserat mig mer än någon annan. Klassiska klubbar i en levande tredje division.
En krutdurk som kommer att avgöras på mållinjen.
Bara en sådan sak som att det står mellan två rivalklubbar som Leeds och Millwall. En poäng skiljer mellan kval och direktuppflyttning.
En av dem kommer dock att få kvala och kommer då att få göra det med redan klara Swindon, Charlton och Huddersfield.
Southampton som spurtat upp som en raket nu under våren hade med största möjliga tur kunnat ta den efterlängtade kvalplatsen. Det enda som hämmade dem var den försmädliga mållösa hemmamatchen mot Oldham i förra omgången. Vinst där så hade man säkerligen tagit Huddersfields plats. Nu är det istället sju poäng lagen emellan med två omgångar kvar.

Fem klubbar slåss om nytt kontrakt. Bottenlagen Wycombe och Tranmere har inte gett upp och kommer kämpa till sista blodsdroppen om att ge Gillingham, Exeter och Leyton Orient en utmaning.

Norwich säkrade uppflyttning för en tid sedan. Igår säkrade man seriesegern. Varken Leeds eller Millwall eller de tre andra klubbarna kan nu komma åt dem om första platsen.
Men egentligen kan alla klubbarna från plats två till sex vara med att kriga om en direktuppflyttning. Det skiljer sex poäng för Huddersfield upp till direktuppflyttning. Bara en sådan sak. Krutdurken kan komma att explodera på mållinjen i en serie som varit mest underhållande denna säsong.

Grattis på förhand Hammers

Premier League
West Ham har förmodligen klarat nytt kontrakt i Premier League. Vinst med 3-2 hemma mot Wigan samtidigt som Hull förlorade hemma mot Sunderland betyder att The Hammers skurit bort Hull från nedflyttningshängslet. Däremot kan Burnley komma att ställa till problem för Östlondon-laget. Med en match mindre spelad, möter Liverpool hemma idag, så kan Burnley sätta käppar i hjulet för West Hams existens. Sedan tror jag inte att Burnley vinner hemma mot Liverpool, men man vet ju aldrig.... Förlust mot Pool betyder hur som helst att West Ham är i Premier League även nästa säsong. Idag är det med andra ord många i östra London som håller tummarna för Liverpool.

1000 matcher men utan vinst

Irish Premier League
Som jag skrev här om dagen, så kunde Linfield igår säkra ligaguldet ifall man på bortaplan besegrade Crusaders. I samma match skulle Linfields veteran, 39-åriga försvararen Noel Bailie, kunna komma att göra sin 1000:de match för klubben. Det skulle han även komma att göra. Han hyllades och hedrades och fick även spela i en specialsydd matchtröja. Någon vinst blev det dock inte. Matchen slutade mållös och med två omgångar kvar av sösongen så kan Linfield istället ta titeln nu i veckan då man möter värsta konkurrenten Cliftonville hemma på Windsor Park. Poäng i den matchen så är guldet bärgat. Då har Bailie hunnit passera 1000-strecket.
Bedriften är riktigt stor. Bailie är en av få elitspelare som kan stoltsera med en sådan merit.

Jason Koumas-Från Wrexham till Wigan

Wrexham-födda Jason Koumas växte upp i samma kull som Steven Gerrard och Michael Owen och var en i mängden av Liverpools lysande akademi talanger. Därför var det mer än vågat den dag han nobbade ett anbud om fortsatt kontrakt med akademin och istället skrev på för Birkenhead-laget Tranmere Rovers. Mittfältaren Koumas debuterade för Tranmere som 19-åring 1998 och skulle komma att tillbringa fyra år på Prenton Park. Med över 100 matcher och 25 mål för Rovers så erbjöd West Bromwich Koumas ett kontrakt 2002. Jason Koumas var nu mitt uppe i sin karriär och hade året innan stått och vägt om att spela för antingen Wales eller Cypern i landslagssammanhang. Valet av Cypern var möjligt efter att hans far, en grekcypriotisk skeppsredare, härstammade från ön. Sonen Koumas valde dock att tacka ja till det erbjudande han fick av dåvarande förbundskaptenen Mark Hughes och skulle fram till 2009 komma att göra 10 mål på 34 landskamper. Det blev fem säsonger, 123 matcher och 23 mål för WBA. Under denna tid hann Koumas även med att bli utlånad till sitt lands huvudstadslag, Cardiff City. Här gjorde han succé till den grad att City lade ett bud på mittfältaren. WBA tackade nej. Under utlåningen till Cardiff skulle det bli 12 mål på 44 matcher och publiken fullkomligt älskade den hårdhudade Koumas.
WBA skulle dock krypa till korset vad det gällde en fösäljning av Koumas. Men det skulle inte bli Cardiff för honom. Istället lättade 2007 Wigan på plånboken, lade upp 5,3 miljoner pund och shoppade till sig mittfältaren. Koumas har sedan dess tillhört The Latics men dragits med skador och aldrig riktigt passat in i laget. Slöseriet har fått klubbar som Newcastle, WBA och Leicester att rikta uppmärksamhet men som bara stannat där.
Jason Koumas är en playmaker. En hårt arbetande mittfältare som lika gärna passar fram till mål som att göra dem själv. En typisk brittisk mittfältare.

Mycket rivalitet i fotbollens Kent

I grevskapet Kent öster om London är det endast Gillingham FC som är ett dugligt fotbollslag. The Gills är Kents enda bidrag till Football League.
Näst bäst i seriesystemet är den supporterägda Northfleet-klubben Ebbsfleet som dessvärre åkte ur Blue Square Premier denna säsong.
Residentsstaden Maidstone har sitt United i Isthmian League som ser Gillingham som sin största rival trots att de bägge aldrig möts. Maidstone kan ändå se Dartford som sin rival som även dessa spelar i Isthmian League och som förövrigt är en stor stad i Kent. Men något riktigt derby spelas det inte i Kent. Eller? Jo, nästan ute till havs.
Isle of Thanet är en före detta ö som i dag är den östligaste punkten i grevskapet Kent på den engelska sydöstkusten. Tidigare fanns det flera hundra meter mellan fastland och ön, men sundet slammade igen och nu återstår det endast en halvö.
Det är härifrån som de båda Isthmian-League klubbarna Margate och Ramsgate kommer ifrån.
Klubbar i sjunde respektive åttonde divisionen brukar aldrig dra mer än ett par hundra åskådare till sina matcher. Men då de bägge lagen möts så fördubblas antalet åskådare. Publikrekordet är från säsongen 06/07 då Margate som nykomling i Isthmian League tog emot Ramsgate i det första Thanet-derbyt på många år. Över 1600 åskådare dök upp till matchen. En publiksiffra som lag i den högsta amatörligan inte ens kan skryta om. En annan derbyrival är Dover.
Av serieskillnader så har möten lagen emllan varit mer sällsynta de senaste åren men då både Margate och Dover spelade i Blue Square Premier säsongen 2001/02 så drog derbymötena över 6000 åskådare sammanlagt på Hartsdown Park i Margate och på Crabble Stadium i Dover.
Så att säga att det endast finns ett lag i Kent är en sanning med modifikation. Det finns allt ett par till ifrån grevskapet som vill vara med.

lördag 24 april 2010

Cardiffs lycka blir Ugglornas misär

The Championship
Cardiff närmar sig Premier League och Sheffield Wednesday kommer allt närmare League One. En av de nervigaste matcherna idag utspelade sig på Cardiff City Stadium. Bägge lagen var i behov av tre poäng för att kunna vara säkra på sin sak. I Cardiffs fall handlade det om att säkra en play-off-plats. Lite värre var det i Sheffield där man skrek om tre poäng för att på så sätt klara sig kvar i serien. Det skulle visa sig bli hemmalaget som inför 23,304 åskådare kunde vinna med 3-2. Hemmalagets Jay Bothroyd kunde jubla högst med sina två mål. Ett jubel som betyder fortsatt misär hos The Owls som nu mer än gärna ser att Crystal Palace förlorar måndagens möte med WBA. Gör man det så blir sista omgången en riktig holmgång. Då möts nämligen Sheffield Wednesday och Crystal Palace….