TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 30 juni 2012

Blue Square Premier - En sammanfattning

Junis sista dag får bli TLC:s sista sammanfattning av säsongen 2011/12. Vi har betat av Premier League och ner till League Two. Ikväll sätter vi punkt med sammanfattningen av femte divisionen Blue Square Premier.

Hur gick det då? Ja, inte direkt så som experterna hade trott. Tvärtom. Det snackades om Luton i vanlig ordning tillsammans med Wrexham, York och de forna Football League-klubbarna Grimsby, Stockport och Darlington. Så blev det aldrig. Istället svävade lilla Fleetwood Town upp, slog alla på fingrarna och vann serien med klara 103 poäng, fem poäng mer än tabelltvåan Wrexham. Anfallaren Jamie Vardy var den bidragande orsaken som med sina 31 mål på 36 matcher vann skytteligan. Vardy såldes i slutet av maj till Leicester och inbringade sköna pund i Towns kassa som man nu kan börja bygga upp ett nytt lag i Football League.

Wrexham såg under säsongen ut att ta klivet upp men tappade mycket då manager Dean Saunders värvades till Doncaster. De andra toppkandidaterna då? Inget av de forna Football League-lagen klarade favorittrycket. Den bästa av dem var Grimsby och dessa slutade på en 11:e plats. Darlington åkte ur och har med sin usla ekonomi tvingats ner till Northern League, motsvarande division 9/10.
Åkte ur gjorde även Kettering. Klubben som tidigare säsonger varit en utmanare om seriesegern har hål i sin kassakista och blöder svårt ekonomiskt. Konkurshotet har hängt tungt över klubben. Man hamnade jumbo i serien och tvångsnedflyttades två divisioner till Southern Football League.

Kettering var säsongens besvikelse, fiasko och flopp i en och samma mening. I samma fack vill TLC placera Luton Town. The Hatters är varje år med och slåss i toppen. Man har spelarna som kan avgöra men man håller aldrig fullt ut. Kenilworth Road-klubben faller alltid på mållinjen.

Lite av en besvikelse får vi allt kalla Gateshead för. Newcastleklubben ledde serien under hösten men tappade på grund av många skador i en tunn trupp. Det straffade sig. The Tynesiders rasade ner till en åttonde plats och lär göra allt för att revanschera sig till nästa säsong.

Årets prestation stod naturligtvis Lancashireklubben Fleetwood för. Enastående av en klubb med mindre resurser än något av lagen på den övre halvan. Ett gediget lagbygge med lojalitet, lagkänsla och en målspruta i Vardy. Det räckte. Fotbollen vann.

Även tabelltrean Mansfield och kvalsegrarna York City gjorde en fin säsong. York är tillbaka i Football League och man är det för att stanna ifall man skall tro på ägarna och sponsorerna som värvar tungt för att klara spel i League Two. Mansfield har ett ungt och duktigt lag och en bra manager i 40-årige Paul Cox. Där har vi en stark utmanare till uppflyttning nästa säsong.

Det spelades 552 matcher under säsongen där 1574 mål gjordes vilket innebär att det gjordes 2,85 mål per match.

Den största hemmasegern får delas upp på tre. Grimsby-Stockport, York-Kettering och Mansfield-Barrow slutade alla 7-0.

Den största bortasegern för säsongen stod seriesegrarna för då de den 1 januari slog Southport med klara och förnedrande 6-0.

Den målrikaste matchen slutade med sammanlagda nio mål. Två stycken dessutom då Kidderminster Harriers den 18 oktober slog Braintree med 5-4 och Mansfields 6-3 seger borta mot Alfreton den 20 mars.

Luton får kritik och diss av TLC allt som oftast. Då det kommer till publik är The Hatters ledande i femte divisionen. Klanderfria. Klubben har bäst publiksnitt och hade den bästa publiksiffran då man den 21 april mötte Kidderminster. Hemma på Kenilwort Road i segermatchen 1-0 så hade man 8415 åskådares stöd i ryggen.

Den lägsta publiksiffran för säsongen stod Hayes & Yeading för då man den 23 augusti mötte Bath City. Endast 172 åskådare bevittnade matchen som slutade 1-1.

Det var då - Bilden berättar


St James Park i Exeter, våren 1988. Gästande Cardiff har sina supportrar på ståplatsläktaren bakom mål och dessa är inte glada. Felaktiga domslut och hets från hemmapubliken har taggat bortasupportrarna till den grad att polisen befarar en planstormning. Ett femtiotal poliser avböjer en sådan aktion och håller supportrarna kvar på sin sektion. Efter matchen väntar en större mob med Exeter ligister utanför utsläppet. Där är polisen inte lika förberedda.

Visste du att...

Vad har USA:s president Barack Obama gemensamt med den framlidne skräckfilmsregissören Alfred Hitchcok, skådespelarna Keira Knightley och John Cleese samt sångaren Steve Harris?
Samtliga var och är uttalade West Ham-sympatisörer. Klubben från östra London berör därmed ända upp på världshärskarnas topp.

Den som väntar på något stort...

Arsenal logo at the Emirates Stadium.jpgArsenal FC, grundade 1886, är en av Englands största klubbar. Londonklubben fick dock vänta på framgångarna. Det skulle ta 44 år innan man vann den första titeln, FA Cupen efter seger med 2-0 mot Huddersfield. Året efter blev Arsenal ligamästare för första gången efter att ha gjort hela 127 mål på 42 matcher. Nu var Highburyklubben en av de stora och de kommande åren skulle man totaldominera i England med tre raka ligatitlar från 1933-1935 samt 1938. Vid denna tid dominerades det engelska landslaget av spelare från den rödvita klubben. Arsenals bästa årtionde som förening var onekligen 1930-talet med fem ligatitlar och två FA Cups pokaler. Maktfaktorn var hög och folket i norra London slog sig gärna för brösten. Att det skulle ta 44 år var en annan sak. Lön för mödan.

Övergångar - 29 juni

Newcastle släpper Guthrie till nykomlingar, York värvar offensiv duo, Ben Foster byter klubb i West Midlands och Huddersfield plockar ifrån Manchester United reserver. TLC har fredagens övergångar här:
***
Keith Andrews [West Brom - Bolton] FreeTransfer
Michael Coulson [Grimsby - York] FreeTransfer
Warren Cummings [Klubblös - AFC Wimbledon]
Ben Foster [Birmingham City - West Brom] Okänd summa
Danny Guthrie [Newcastle United - Reading] FreeTransfer
John McReady [Darlington - York] FreeTransfer
James Meredith [York - Bradford] FreeTransfer
Oliver Norwood [Manchester United - Huddersfield] FreeTransfer

fredag 29 juni 2012

Cirkeln är sluten för födelsebarnet?

TLC lyfter dagen till ära på kepsen och gratulerar Leeds-försvararen Andy O´Brien på sin 33-års dag. Den Harrogate-födde mittbacken som inledde karriären som pojklagsspelare i Leeds men som slog igenom i Bradford City 1996. O´Brien spelade fem säsonger i klubben och gjorde närmare 150 matcher innan han 2001 skrev på för Newcastle. Gänglige O´Brien på 191 cm var en klippa i försvaret och blev uttagen i det irländska landslaget, ett landslag som han gjort 26 landskamper för fram tills 2006 då han meddelade att han inte längre orkade med lanslagspel. O´Brien deltog i VM 2002 och spelade samtliga matcher klanderfritt.
Newcastle sålde O´Brien till Portsmouth 2005 där han blev manager Alain Perrins första värvning. Snabbt blev han ratad i försvaret då istället Sol Campbell och Linvoy Primus var ordinarie.Två säsonger blev det i Pompey innan det bar iväg till Bolton. På Reebok Stadium gick det bättre, 74 matcher blev det innan barndomens klubb hörde av sig igen. Leeds United ville ha O´Briens tjänster och försvararen kunde inte tacka nej till den klubb som lade grunden till hans karriär. Cirkeln är sluten. Åtminstone för tillfället. TLC säger grattis på födelsedagen.
Cheers O´Brien!

Att ta sig öl över huvudet

När Sheffield United 2009 åkte ur The Championship så var det första gången på 23 år som The Blades åkte ner i tredje divisionen. Något som supportrarna till klubben aldrig trodde skulle hända. I synnerhet inte tre år tidigare då klubben gått upp i Premier League. Då, vid uppflyttningen till Premier League, så var självförtroendet och kaxigheten på topp. En barägare i staden triumferade; "Vi är i PL för att stanna. Baren är fri till er alla här inne den dagen Blades spelar i trean."
Som tur var för barägaren så kursade stället året efter. Då hade man redan åkt ur Premier League och rutschbanan neråt i seriesystemet hade börjat.
Med facit i hand hade stället förmodligen fått stänga igen säsongen 2010/11 då det stod klart att Blades rasat ner i trean.

Time to say goodbye

Stuart Pearce valde Micah Richards, Craig Bellamy samt Ryan Giggs som sina tre överåriga spelare, i den trupp som spelar för Storbritannien i OS, i sommar.
Inga konstigheter där, rent fotbollsmässigt. Men med David Beckham utelämnad från truppen finns det förstås en annan aspekt: den om ett avslut på en karriär, en kröning, en Beckham som fick "sin" sista turnering.

Tänkte jag. Men ändrade mig snart. För helt ärligt tror jag inte, och uppenbarligen heller inte Pearce, att Beckham skulle ha bidragit med så mycket. Fotbollsmässigt, då. Som ledare, symbol och ikon, no doubt. Men då tänkte jag att såpass rakryggad kan väl Pearce ändå vara att han faktiskt förklarar skälen.

Men så tänkte jag om igen. Ge Beckham den värdiga avslutningen han bör få. Alltså som en slags os-ambassadör eller möjligen som en del i Pearces ledarstab. I de rollerna tror jag att Beckham gör sig bäst. Numer.

Sedan att det kommer kännas konstigt, ja fel rent av, att se Storbritannien(!) spela fotboll. Det får vi behandla senare. När jag sitter på bättre uppkoppling än vad X2000 kan erbjuda. Och med ett bekvämare tangentbord än iphonens. 

D-day genom Langham

Övergångar - 27-28 juni

Torquay värvar från Arsenal, Huddersfield hämtar förstärkning från skotska Premier League, Fulham hittar kroatiskt i Tyskland, Doncaste laddar om i League One med två starka nyförvärv och Barnet fortsätter värva från West Ham. TLC har onsdagen och torsdagens övergångar.
***
Mathieu Baudry [Bournemouth - Leyton Orient] Free Transfer
Jordan Brown [West Ham - Barnet] Free Transfer
Tom Cruise [Arsenal - Torquay] Free Transfer
James Hayter [Doncaster - Yeovil] Free Transfer
Jamie McAllister [Bristol City - Yeovil] Free Transfer
Mladen Petric [Hamburg - Fulham] Free Transfer

Michael Poke [Brighton - Torquay] Free Transfer
Michael Symes [Bournemouth - Leyton Orient] Free Transfer
Robbie Blake [Bolton - Doncaster] Free Transfer
David Cotterill [Klubblös - Doncaster] Free Transfer
Ishmel Demontagnac [Notts County - Northampton] Free Transfer

Samba Diakite [Nancy - QPR] Okänd summa
Paul Dixon [Dundee United - Huddersfield] Free Transfer
Mark Ellis [Torquay - Crewe] Okänd summa
Lewis Hatch [Klubblös - Accrington] 
Damien McCrory [Dagenham & Redbridge - Burton] Free Transfer

Det populära kortspelet

Gillingham är "helvetets plats på jorden". Det anser klubbens förre anfallare, 33-årige Mark McCammon.McCammon hävdar att klubben systematiskt tryckt ner svarta spelare genom åren och gett vita spelare bättre villkor på alla plan. Så ser han på saken. McCammon själv som värvades till klubben som fixstjärna 2008 hade då den högsta lönen i truppen med klausuler som få. Då Gills rasade ner till League Two klarade klubben inte av att hålla samma ekonomi och skar därför i lönerna. Den högst betalda drabbades därmed hårt. Rätt logiskt. Något som McCammon idag anser vara rasistiskt och därför har stämt klubben och dess ordförande för "rasdiskriminering". Det är lätt att spela ut ett sådant kort. Det andra sidan av myntet då? Vad TLC förstått är McCammon inte den lättaste människan att spela och arbeta tillsammans med. Personkemin strulade och den var färglös. Attitydsproblemen som gjorde det oundvikligt för ledare och lagkamrater att få en vänrelation med spelaren. Det uppdagas inte.
Istället spelas ett av modern tids bästa kort ut, samma som utnyttjats flitigt utan bevisliga grunder av flertalet spelare den senaste tiden. En debatt som är enkelriktad. Ifrågasätter du det offentligt så hängs du ut.  Media sväljer allt med hull och hår, undergräver allt och vill hitta syndabockar medan den andra sidan av myntet aldrig synas.

onsdag 27 juni 2012

Orient for a fiver

The Leyton Orient CrestHar du sett dokumentärserien "Orient for a fiver"? Här har du den i fem avsnitt. 
En vardagsstory om laget från östra London som för några år sedan såldes för kaffepengar.

Del 1.
Del 2.
Del 3.
Del 4.
Del 5.
http://www.youtube.com/watch?v=zEsXme2xO3w&feature=relmfu

Ljus i Leeds-tunneln

Leeds supportrar börjar se ljuset i tunneln. En framtid utan den nuvarande ägaren Ken Bates ser ut att bli sann. Klubben släppte under gårdagskvällen ett uttalande som bekräftar att en försäljning av klubben snart är ett faktum.

Efter flera veckor av spekulationer kom igår ett officiellt uttalande från klubben, som bekräftar det supportrarna knappt vågat hoppas på. Ken Bates och Leeds United ser till slut ut att gå skiljda vägar. Yorkshire Evening Posts hemsida blev så belastad att den kraschade när nyheten nådde tidningens läsare.
En talesman för klubben säger idag att; "Vi sitter i en mycket bekväm sits. Vi pratar om stora ekonomiska resurser och goda investeringar på lång sikt."

Bates köpte Leeds 2011 och har sedan övertagandet varit en nagel i ögat på varje Leeds supporter med sin arrogans och bristande ledarstil. TLC hoppas för Leeds och dess supportrar att ett nytt övertagande bara blir till det bättre. Elland Road-klubben är en av giganterna inom engelsk fotboll och hör hemma i finrummet. Återstår att se ifall de nya, idag okända, nya ägarna kan valla dem tillbaka till fornstora dagar.

Otack är världens lön

Alan ConnellSwindon Town tog steget upp i tredje divisionen då man vann League Two i våras. Manager Paulo DiCanio är inte nöjd; "-Vi skall vidare", säger italienaren och får sin chef, ordföranden Jeremy Wray att mysa. Till BBC Wiltshire säger Wray; "-Jag gillar attityden. Jag gillar respektlösheten. Jag gillar att utmana." Höjningen av Swindon-ribban går inte hem hos alla. Fyra spelare som var med att spela upp Swindon blev igår tillsagda att söka sig nya klubbar. Antingen är de för gamla eller så håller de inte det mått som DiCanio och Wray vill att Swindon skall ha i höst. Alan Connell, Lee Cox, Mattia Lanzano och Jonathan Smith var samtliga ordinarie och bidragande orsaker till seriesegern i våras. Nu är de transferlistade. DiCanio blickar ut över transferhorisonten och vill ha mer. Mycket brukar vilja ha det. Wray är fortfarande lika nöjd och fortsätter sitt myspratande; "-DiCanio vill satsa på spelare som har meriter från spel i Championship. Jag skall ge honom det." Och så lär det bli samtidigt som det gamla gardet ser portarna på County Ground slå igen bakom sig. Samma spelare som gav klubben uppflyttning. Det var tacken.

Dagens länk

En utflyttad engelsman boendes i USA ger sin syn på saken och sambandet mellan fotboll och musik. Intressant sida.

http://www.footballandmusic.co.uk/

16 års slit för att missa det bästa

Han kallas för "Århundradets spelare" på Selhurst Park och drömde om att spela Crystal Palace till ligatiteln och ut i Europa. Jim Cannon är alla tiders spelare i Palace och är den som tjänstgjort längst på Selhurst Park. Den skotska mittbacken spelade i klubben under 16 års tid (1972-1988) och skulle där komma att göra 571 matcher och 30 mål. En optimist ut i fingerspetsarna som aldrig såg några hinder. Cannon var drömmaren som såg Palace som ett av lagen som skulle ta över den engelska fotbollsscenen och spela ute på de stora europeiska arenorna. Ironiskt nog hade han lagt skorna på hyllan då klubben tre år efter att han slutat hamnat på en tredje plats i Premier League och kvalificerat sig för UEFA Cupen. Cannon grämer sig fortfarande över att ha missat det.

tisdag 26 juni 2012

Sunderland vill visa upp en bättre sida av Afrika med ny tröjsponsor.

Sunderland får ny tröjsponsor kommande två säsonger, vad är det för intressant med det tänker ni? Detta är inte vilken sponsor som helst utan ett non-profit företag vid namn Invest Africa kommer pryda nordöst-klubbens tröja. Invest Africa är ett sammarbete mellan ledande företag i Afrika som försöker skapa och visa vilka affärsmöjligheter kontinenten bjuder. Kopplingen mellan Black Cats och Afrika är dessutom inte helt taget ur luften, förutom spelare som Asamoah Gyan, John Mensah och Sulley Muntari har Sunderland även ett sammarbeta med en klubb från Ghana vid namn Asante Kotoko.

Verkställande direktören Margaret Byrne menar att nordöstra England och Afrika har mycket gemensamt.
"De har precis som vi en underbar passion för fotboll. Vi är väldigt stolta att visa att vi stödjer Invest Africa's verksamhet genom det här avtalet. Det känns bra att ge något tillbaka till både vår egen region och en kontinent som varit en stor del av de senaste årens succé här i Sunderland."

Fotbollen förbrödrar

Då den Moderna Fotbollen slukar världens största sport och sätter supportrars hjärtan i brand så visar omvärlden sin avsky och en förbrödrande ådra. Då nyheten om att Cardiff Citys malaysiska ägare ville byta färg på lagets dräkt från blått till rött så väckte det starka protester. Liksom många andra klubbar så opponerade Sheffield Wednesday sig. Budskapet på banderollen är tydligt.


Tipstack till Mårten

Ropa inte hej förrän...

Känslor kan uttryckas på olika sätt. En del är återhållsamma och inåtbundna medan andra är mer spontana och utåtriktade. I spontana Harvey Osborns fall gick hans utåtriktade känslospel aningen för långt då han en dag i maj 1964 fick meddelandet att han flyttats upp från Coventrys juniortrupp till A-laget för att ersätta en långtidsskadad ordinarie spelare. Den 17-årige mittbacken firade uttagningen med att gå ut och festa med kompisarna. Framåt småtimmarna var Osborn långt ifrån nykter och spelklar för matchen som skulle spelas bara timmar senare. En polis som stoppade den unga mannen och påtalade att det ej var tillåtet att vingla runt ute i vägen fick sig en stor kram. Polisen svarade med ett batongslag över smalbenet. Det krasade till. Olyckan var framme direkt då polisen konstaterade att Osborns ben var av. Istället för fyllecell så blev det ilfart till lasarettet. Någon match blev det inte den dagen. Karriären som skulle ta sin början fick sig istället ett drastiskt slut.

Tipstack till U.I Nilsson

Det var då - Bilden berättar

Året är 1984 och Watford är en stolt klubb. För första gången i dess 93-åriga historia har man tagit sig till final i FA Cupen och klubbens ägare Elton John är överlycklig. Dagen efter avancemanget, inför tusentals hyllande supportrar på stortorget i Watford gratulerar han sin manager Graham Taylor till prestationen. Inte lika muntert blev det efter den spelade finalen där motståndaren Everton vann med 2-0.

Visste du att...

74 säsonger i andra-divisionen (dagens Championship) under 125 år som förening. Barnsley FC är klubben som spelat flest säsonger i den näst högsta ligan.

Övergångar 23-26 juni

Arsenal värvar fransk EM-spelare, Brighton hämtar från Valencia och York förstärker inför sin Football League-comeback. TLC har de senaste dagarnas nyförvärv.
******
Craig Easton [Klubblös - Torquay United]
Olivier Giroud [Montpellier - Arsenal] Okänd summa
Michael Jacobs [Northampton - Derby County] Free Transfer
Oli Johnson [Oxford United - York City] FreeTransfer
Dean Leacock [Leyton Orient - Notts County] FreeTransfer
Bruno Saltor [Valencia - Brighton] FreeTransfer
James Wallace [Everton - Tranmere] Okänd summa
Guy Branston [Bradford - Aldershot] FreeTransfer
Danny Murphy [Fulham - Blackburn] FreeTransfer
Sean Scannell [Crystal Palace - Huddersfield] Okänd summa

måndag 25 juni 2012

Stökigt i Bedford efter Englands EM-debacle

Besvikelsen var stor efter Englands uttåg ur fotbolls-EM igår, inte minst i Bedford. Polisen beräknar att runt 1200 engelska supportrar följt matchen på pubar runt om i staden och efter förlusten kunde runt 150 stycken inte hålla känslorna tillbaka. Gruppen med engelska supportrar tog sig till Russel Park för konfrontera firande italienska fans. Bedford har en stor del invånare med Italiensk påbrå då många under andra världskriget flydde till staden för att börja nya liv och dessa blev givetvis måltavla för de besvikna engelsmännen.

Mark Turner vid lokala polisen poängterar att ordningen snabbt var återställd men att det var en mycket otrevlig situation för oskyldigt firande italienare då deras fordon bland annat attackerades efter att de bildat en liten konvoj.
"I det stora hela har turneringen inte skapat några problem här i Bedford men igår förstördes det tyvärr av ett par idioter".
 Det hela skall ha avslutats med att tre personer greps för bland annat misshandel och skadegörelse meddelar Bedfordshire Police.

EXTRA! EXTRA! Inget Rangers i SPL nästa säsong!

Aberdeen FC tillkännagav för en liten stund sedan i ett pressmeddelande att man beslutat sig för att rösta emot "nya" Rangers övertagande av "gamla" Rangers plats i skotska premier league. Detta innebär att fem klubbar tillkännagett att de kommer rösta emot förslaget, vilket omöjliggör att Rangers kan få den åtta mot fyra majoritet de behöver för att förslaget skall godkännas.
Rangers enda chans är nu att lyckas övertala en av de klubbar som officiellt bestämt sig att rösta nej att ändra sig, samt att samtliga resterande klubbar röstar till rangers fördel - de flesta av dessa har lämnat omröstningens öde i supportrarnas händer.
En omöjlighet kan tyckas, men större mirakel har skett.
Slutgiltig omröstning sker den 4:e juli.

Om Rangers nekas återinträde återstår att ansöka om nytt medlemskap i skotska fotbollförbundet. Klubben får därefter börja om i division tre - med de regler som gäller i skrivande stund.

söndag 24 juni 2012

Mardrömmen fortsätter för Darlington.

Att Darlington har haft finansiella problem har varit allmänt känt en längre tid, nu kommer ett nytt bakslag för klubben som åkte ur BSP denna säsongen. Tack vare att de nya ägarna DFC 1883 Ltd inte fått sitt CVA (Credit value adjustmen) gå igenom i rätten tvingas man nu lämna även Blue Square North. CVA är ett upplägg för hur man skall betala av Darlingtons skulder och tack vare att förslaget nekades existerar alltså inte Darlington längre och den förening som träder in i Northern Premier League är en nybildad klubb.

Laura Drew som arbetar för DFC 1883 Ltd är besviken. "Det känns som en käftsmäll, vi kände att vi hade ett bra upplägg och är otroligt besvikna att FA inte gick med på villkoren. Nu får vi helt enkelt ta inspiration från klubbar som Chester, Wrexham och andra som gjort samma resa."
Som om inte detta vore nog kommer även den nybildade föreningen, som inte har ett namn än dela arena med Shildon AFC som man även möter i serien. £25,000 kostar kalaset som innebär att "Quakers" supportrar får en över tre mils resa till sina kommande hemmamatcher på Dean Street.

Supporterorganisation lägger motbud på Pompey

Supporterorganisationen Pompey Supporters Trust (PST) har lagt ett bud på fotbollsklubben, och hoppas därmed kunna pressa ut den tidigare ägaren Balram Chainrai ur bilden. 
Inkassoföretaget Begbies Traynor Group som har hand om administrationen av den hårt ekonomiskt utsatta klubben har bekräftat budet.
Chainrais företag, Portpin, har lagt in ett förslag på en företagslösning där klubbens fordringsägare får en en viss ersättning för utestående skulder, och nu återstår det att se om PST's bud matchar detta.
Fordringsägarna skall hålla ett möte under måndagen, och där kommer samtliga bud att gås igenom. Vinnande budgivare kommer fortfarande att ha ett stort jobb framför sig om man vill nå en lyckad utkomst. Den största uppgiften blir naturligtvis att fortsätta jobba och förhandla med klubbens fordringsägare.
Klubben har för närvarande svindlande 58 miljoner pund i skulder, sedan deras förre ägare Convers Sports Initiatives tvingades gå in i administration. 
Andra fordringsägare är det brittiska skatteverket, och inte minst - Balram Chanrai, som har hela 19 miljoner pund att kräva in. Något som naturligtvis försvårar för PST.
Klubbens största enskilda krav verkar dock ligga hos spelarfacket Professional Footballers' Association, på runda 24 miljoner pund, men den summan verkar enligt Begbies Traynor Groups jurister vara förhandlingsbart. Läget är dock så pass kritiskt att samma jurister i förra veckan gick ut och varnade eventuella budgivare att om man inte kommer med realistiska bud nu så är det konken nästa.

Supportrar till klubben har fått skänka, utan motkrav naturligtvis, minimum tusen pund till PST för att hålla budet vid liv och fem stycken individer har gått in med en över miljon pund vardera. "-Om vi får möjligheten av klubbens fordringsägare att att över Portsmouth FC, så är vårt mål inställt på att få ett slut på den fruktansvärda ekonomiska vanvård klubben har lidit under de senaste åren, och se till att vi aldrig hamnar här igen" säger Ashley Brown, ordförande för PST, och fortsätter "-vårt bud kan naturligtvis inte rätta till alla fel som begåtts, men vi kan se till att de inte begås igen och vi tror att vi erbjuder det bästa alternativet för klubbens och samhällets framtid". Ordföranden i Portsmouths kommunfullmäktige, Gerald Vernon Jackson, säger att han välkomnar PST's bud, men beklagar att staden inte kan bidra med ekonomisk hjälp då staden och PST värderar klubbens tillgångar, främst arenan Fratton Park, olika.

Oxford gjorde storförlust

Relationerna mellan Oxford United och förre ägaren Firoz Kassam är kyliga. Närmare bestämt iskalla med glödheta aggressioner emellan parterna. I synnerhet från United sida. Klubben meddelade idag att man förra säsongen gjorde en förlust på närmare 300,000 pund på grund av en arenatvist med Mr Kassam. Kassam var ordförande i klubben fram till 2006 och lånade gladeligen ut tusentals pund till klubben för ombyggnationer av arenan via sitt företag Firoka. Pengar som han tvingat tillbaka med hård ränta. Kassams Firoka äger fortfarande stadion med samma namn. Detta är en nagel i ögat på klubbens supportrar som snabbt vill ändra på namnet. United håller bolagsstämma på onsdag och där kommer framtiden att formas. En talesman för klubben säger idag att; ""We have a strong fan base, strong support from our ownership and a positive future," Med det i ryggen bör man inte vara oroliga. Istället bör man lära sig av misstaget man tidigare gjort då man lagt allt sitt förtroende i händerna på en man som bara är ute efter att tjäna pengar. Oxford United är ett varumärke för Mr Kassam. Precis som vilken klubb som helst. Något man kan tjäna pengar på i massor. Tyvärr.

Den som slösar han vinner

Harry Catterick, John Moores & Joe Harper in 1973Det är idag 52 år sedan som Everton anställde John Moore som ordförande. Affärsmannen bakom imperiet Littlewoods gillade pengar men var dock inte snål. Tvärtom. Att strö pengar runt sig var Moores melodi. Ju dyrare saker var desto roligare var det att köpa. Kontorsbyggnaden på Goodison Park pimpades upp, löner höjdes, folk anställdes till höger och vänster för tjänster som egentligen inte behövdes. Moore var en tacksam arbetsgivare. Han var även bra att ha att göra med för köpare. Blackburn och Blackpool gnuggade händerna då han lade upp dåtidens storsummor på 80 respektive 110,000 pund för Fre Pickering och Alan Ball. Slöseriet gav utdelning och Everton skördade framgångar då man vann ligan 1963 och FA Cupen 1966. Moores distanslöshet till pengar skapade därmed ett stycke Everton-historia.

lördag 23 juni 2012

Pre-Season 2012/13

Chelsea åker till USA för en turnering mot Milan, Seattle, All Star-team och Paris SG. Mästarna Manchester City reser åt motsatt håll till Kina för matcher mot Arsenal och Malaysias landslag. Det röda Manchester-laget åker också till Kina (match i Shanghai mot Shenhua). Stannar även till i Sydafrika (matcher mot Ajax Cape Town och Amazulu) på sin försäsongsturné och avrundar med en match mot Vålerengen i Oslo den 5 augusti.
Liverpool å sin sida reser till Kanada för möte med Toronto, tar sig även an Roma och avslutar med en match med Tottenham. Arsenal är en annan av storklubbarna som förlägger sina matcher utomlands. Precis som City åker man till Kina men tillskillnad mot City så möter man även kinesiska Kitchee SC. En träningsturnering vid namn "Marcus Liebherr Cup" i Southampton mot hemmalaget och Rangers med start den 14 juli.
Man avslutar försäsongen med en match borta mot FC Köln den 12 augusti.

Övriga klubbar med spikade datum:

West Ham
Austria Wien, borta, lör 7 juli
Boreham Wood, borta, tis 10 juli
Southend Utd, borta, lör 14 juli
Oxford Utd, borta, tis 17 juli
Colchester Utd, borta, lör 21 juli
FC Rot-Weiss Erfurt, borta, ons 25 juli
Dynamo Dresden, borta, fre 27 juli
FC Energie Cottbus, borta sön 29 juli
Ipswich Town, borta, lör 4 augusti
***
Tottenham
LA Galaxy, USA Turné, 24 juli,
Liverpool, USA Turné, 28 juli
New York Red Bulls, USA Turné, 31 juli
***
Aston Villa
Philadelphia Union, USA Turné, 18 juli
Chigago Fire, USA Turné, 21 juli
Portland Timbers, USA Turné, 24 juli
***
Wolverhampton
Bray Wanderers, borta, lör 21 juli
Walsall, borta, lör 28 juli
Shrewsbury Town, borta, tis 31 juli
Southampton, borta, lör 4 augusti
Aston Villa, hemma, sön 11 augusti
***
Millwall
Shelbourne borta, Irland mån 16 juli
Longford Town borta, Irland ons 18 juli
Glenavon borta, lör 21 juli
Crawley Town lör 28 juli
Exeter City lör 4 augusti
Southend, borta tis 7 augusti
***
Leeds
Farlsey, borta, fre 20 juli
Preston NE, lör 4 augusti
***
Cardiff City
Forest Green Rovers, borta, 28 juli
Oxford Utd, borta,  lör 4 augusti
Matcher även mot Newcastle Utd, Cheltenham och Bournmouth.
Dock inga bestämda datum i skrivande stund. Se klubben hemsida för mer info.
***
Nottingham Forest
Orlando City, USA turné, lör 21 juli
Charleston Battery, USA turné, lör 28 juli
Aston Villa, hemma, lör 4 augusti
West Brom, hemma, fre 10 augusti
***
Sheffield Wednesday
Sporting Lissabon, borta, sön 22 juli
***
Sheffield United
Träningsläger med två matcher på Malta fr.o.m fre 20 juli.

***
För mer info och om andra klubbar, gå in på respektive klubbs egna hemsidor och se datum och tider.

Insändaren: "I Turners Hill stod allting still"

Insändaren med signaturen Hans berättar idag om en resa som började bra men slutade i något så ovanligt som ett hat mot cyklister.
***
Jag hade som jag brukar fyra gånger per år varit på en veckas semester i södra England.Vänner och släkt finns i södra London, Brighton och Crawley. Denna visit blev hetsig. Mycket skulle hinnas med och förutom att träffa mormor, morfar och kusinerna så passade jag in att se både Brighton och Crawley. Min kusin är en stor Crawley fantast och missar sällan en match med The Red Devils. En av resans höjdpunkter var därför träningsmatchen mot Swindon. En 0-0-match med dålig stämning såsom tempo. Inget att hurra för direkt. Annat var det efter matchen då grabbarna skulle ut på galej. Bra tryck och allsång med en mycket udda samling folk. Vissa såg ut som raketforskare och andra som yrkesmördare. Alla var dock Crawley och stämningen var på topp fram till pubstängning. En i sällskapet, Joey, utlovade en nattlig grillfest på sin altan i East Grinstead. En taxiresa senare var vi framme. Festen fortsatte till småtimmarna och jag somnade på soffan. Blev mycket nervös då jag vaknade upp timmarna senare och insåg att det var just denna dag som jag skulle åka hem till Sverige. Flyget gick från Gatwick och det var flera timmar innan avgång men mitt bagage fanns kvar i Crawley tillsammans med flygbiljetterna. "Ingen fara, du är där på en halvtimma" sa en av de jag var med. 
Marc, en kompis till Joey, skulle tillbaka till Crawley med sin bil och jag följde med. En bit utanför East Grinstead, i byn Turners Hill, var det bomstopp. Det gick inte att komma fram. En stor cykeltävling hölls och polis hade spärrat av området. Jag blev kallsvettig; "Om fyra timmar går mitt plan. Hinner jag det?" Jag frågade en polis som skrattade ironiskt; "Vet du vart du har hamnat? Detta är bromsklossen på sträckan London-Brighton. Cykeltävlingen du vet?" Nä, jag hade ingen aning om det och ingen hade pratat med mig om det tidigare. Polisen fortsatte; "-Hade jag varit du så hade jag bokat om flyget och satt mig på någon av pubarna." Jag blev helt tom. Minuterna senare hade jag bestämt mig; "Jag stannar här och bokar om biljetten". På byns enda pubar The Crown och Red Lion var det lika livat som på krogen i Crawley kvällen innan. Flertalet cyklister stannade till på vägen och gick in och tog sig ett par glas. En del var bra fulla då de gick ut och cyklade vidare. Styrfylla? Polisen såg uppenbarligen mellan fingrarna. Det gjorde inte resebolaget för mig. Biljetten var inte ombokningsbar utan istället fick jag punga ut med en dyr biljett med avfärd från Heathrow, men det är en annan historia. Så här i efterhand skrattar jag åt hela grejen men tiden efter resan ville jag preja av varenda cyklist jag såg på E4:an.

/Hans

Veckans turer kring Rangers

Det här börjar bli en riktig följetång, med fler intriger, tvära kast och absurditeter än Dallas och Falcon Crest - tillsammans!


Det är nästan omöjligt att hålla reda på alla trådar, men jag ska försöka sammanfatta det som hänt sedan jag skrev sist och, kanske mer intressant, vad som håller på, eller kan komma, att hända.
-Spitey


Rangers har alltså, som TLC tidigare rapporterat, bytts ut i kommande säsongs spelschema med "klubb 12". Detta sedan man inte vet vilken klubb som kommer ta ligans 12:e plats. Den gamla klubben, som juridiskt sett inte längre existerar, har en ny ägare vid namn Charles Green. Green har köpt upp Rangers tillgångar och skapat ett nytt bolag, ett så kallat "newco", och detta nya bolag har ansökt om att få ta över den gamla klubbens plats.
För att detta skall gå igenom måste först en omröstning genomföras, där alla ligaklubbarna har en röst. Klubben måste vinna omröstningen med en majoritet i favör 8 - 4 för att få plats 12. 
Två klubbar, Hearts och Dundee Utd. har redan kommit med officiella uttalanden vilka redogör att dom kommer rösta emot förslaget.
Hearts ordförande Romanov sparar inte på krutet, och säger i ett officiellt uttalande att "fotbollsmafian representerad av Rangers tidigare ägare" inte under några omständigheter kan tillåtas ett återinträde.
Under gårdagen spreds ryktet som löpeld att även Aberdeen bestämt sig för att rösta nej, men detta dementerades senare på klubbens hemsida. BBCs källor med god insyn i klubben hävdar dock att det bara är en formalitet, och klubbens tredje största aktieägare har gjort klart för att han tänker kalla till ett extra medlemsmöte om man bestämmer sig för att rösta till Glasgowklubbens fördel.


Motherwell, Inverness, St. Mirren och Kilmarnock tänker alla låta sina fans avgöra hur klubbarnas röster skall falla.


Hibs har varken sagt ja eller nej, men har i ett uttalande sagt att de finansiella och kommersiella frågor och farhågor står i underordnad betydelse till ligans sportsliga integritet. Något som kan tydas som att de skräckscenarier som tidigare målats upp om förlorade TV- och biljettintäkter inte haft så stor genomslagskraft. 
Kilmarnocks ordförande är dock bekymrad över situationen, och säger att man måste sälja 1000 årskort extra för att täcka upp de förlorade biljettintäkter som två hemmamatcher per säsong Rangers innebär. 
Samtidigt har Killies årskortsförsäljning ökat med 5% jämfört med samma period förra året...


Hur Celtic ställer sig i frågan behöver man nog inte vara raketforskare för att lista ut, även om många antytt att klubben är i behov av rivaliteten med Rangers i form av TV-intäkter från derbyn och så vidare.




De supportrar som är för ett företräde av den nya klubben verkar vara i klar minoritet, och runt om i Skottland är missnöjet stort bland fotbollsintresserade. Många anser att det är bisarrt att man ens diskuterar huruvida ett decennium av konsekvent fuskande skall gå obemärkt förbi. Detta gör självklart att ett nej ser ut att vara troligast från de klubbar som tänker låta sina supportar bestämma utfallet.


När Rangers började måla upp scenarier om uteblivna biljettintäkter och så vidare, så ärkerivalerna i Celtic naturligtvis sin chans och förklarade att man kommer bojkotta alla matcher, inte bara mot nya Rangers, utan även alla matcher mot klubbar som röstade till nya Rangers fördel. Något som naturligtvis lägger ytterligare press på klubbars ekonomier då kakan som Celtics supportrar medför är lika stor som Rangers. 


Slutligt avgörande i frågan faller den fjärde juli, då omröstningen hålls. 


Skulle Rangers inte få tillräckligt många ja-röster kommer det att bli en rockad i det skotska seriesystemet, och klubbar flyttas upp underifrån. Rangers får därefter ansöka om att börja om i tredje divisionen och spela sig uppåt. Man är inte garanterade en plats, eftersom andra klubbar oxå kan ansöka om platsen, men sannolikheten att denna ansökan inte skulle beviljas är nog minimal.


Man vet alltså inte i vilken division man kommer spela nästa år. Något man däremot vet är att det kommer dröja minst tre år tills Rangers spelar internationella tävlingsmatcher igen, detta enligt UEFAS reglement. 
Detta påverkar naturligtvis spelarna. Klubbens tränare, Ally McCoist lämnade skutan för ett par veckor sedan, och nu verkar spelarna göra likadant. Rhys McCabe och en ännu icke namngiven spelare har deklarerat att de inte skriver på för det nya bolaget, utan tänker se sig om efter nya arbetsgivare. McCabe ryktas vara på väg till England. Enligt facket är detta helt i sin ordning, men Charles Green hävdar å sin sida att de är bundna av sina kontrakt. Vad detta slutar i är svårt att se, men om Green väljer att stå på sig går det till arbetsdomstol och frågan är om man har råd, eller ork, att driva fler juridiska tvister man redan har på sin dagordning...


...Och när det kommer till juridiska tvister har klubbens administratörer, Duff & Phelps, blivit ålagda av domstol att redovisa sina relationer till företaget Ticketus, som är den gamla klubbens största sponsor. Efter att BBC Scotland visat en dokumentär som redogör för misstänkt jäv har en infekterad situation blossat upp och blivit en egen tvist. Duff & Phelps har anmält BBC för förtal, medan BBC hävdar att man har fler dokument som visar på att oegentligheter föreligger.




Naturligtvis har det florerat mängder av bisarra rykten, en del mer överdrivna än andra. Det märkligaste, som ändå verkar ha haft någon form av genomslag, var det att Rangers skulle göra en gökunge med Bury FC. 
Man skulle alltså köpa upp klubben, för att sedermera göra om den till Rangers och ta en plats i det engelska ligasystemet istället. Ett rykte som under ett dygn spred sig så långt att Burys styrelse var tvungna att kabla ut ett officiellt uttalande på sin hemsida där man dementerade hela affären.