TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 31 januari 2013

Bekvämlighet försvagar

Publiken sviker i brittisk fotboll. Priserna? En anledning. Intresset? Förmodligen. Intresset att resa långt mitt i veckan. Cardiff har endast lyckats med att kränga 200 biljetter till sina supportrar inför lördagens heta bortamatch mot Leeds. Vi snackar om serieledarna i Championship. Är intresset så kallt i Wales? Kanske. Fråga bara Swansea som gör sin bästa säsong någonsin men som trots detta bara lyckades få med sig 193 supportrar till Sunderland. Den stora boven i dramat; tv-sända matcher. Klubben får in tv-pengar men tappar viktigt stöd från läktarplats. Just det viktiga stödet behöver Millwall nu. Man kämpar om en play-off plats till Premier League och mötte Barnsley borta i tisdags. Vad händer då? Jo, klubben slår sitt eget rekord i supporterhistoria om att vara rekordfå bortasupportrar på Oakwell. 
TV-sända matcher var det. En del av den moderna fotbollen. Boven i dramat som förslappar folket. Bekvämligheten och tillgängligheten förblindar. Den tolfte spelaren sitter snart inte ens på avbytarbänken.
217533_10151213899552046_435366732_n.jpg

En gång svikare - alltid svikare


"-Den dagen Rangers är tillbaka, då är jag där", sade Allan McGregor då han under sommaren 2012 skrev på för turkiska Besiktas. Den 26-faldige skotska landslagsmålvakten var en av många som lämnade tvångsnedflyttade Rangers under den turbulenta sommaren. Turbulens kring McGregor har det varit genom åren. Målvakten som gjort sig känd för sin arrogans straffades av skotska FA 2009 efter att varit oförskämd mot förbundskaptenen George Burley. "Disciplinära åtgärder krävs", hette det då ifrån FA:s håll. McGregor blev en tid senare avstängd från spel. Samma disciplinära åtgärder vill idag Rangers supportrar se mot spelare som tror att klubben är något man bara kan komma och gå igenom. På forum skriver representanter för supportergrupperingen Union Bears "-De spelare som stannade kvar och följde med klubben ner i trean, det är riktiga hjältar. De som lämnade är för alltid märkta som svikare, glory hunters och förrädare." Just därför kvittar det att McGregor växt upp som supporter till klubben och spelat i akademin. "Han har gjort sitt val och välkommen tillbaka är han inte", säger Jack Howley i Union Bears. Med tanke på att målvakten McGregor idag fyller 31 år så tror inte TLC att särskilt många gratulationer och födelsedagshälsningar kommer att komma ifrån Glasgow-håll.

Låt pengarna rulla.

Så var det dags igen. Transfer deadline day. Det kommer att hända saker när vi nu skriver januaris sista dag, var så säkra.
Om jag får spekulera lite så gissar jag att Harry Redknapp och Queens Park Rangers kommer vara bland de mest aktiva, under dagen. Dels för att det handlar om Redknapp, dels för att QPR behöver göra saker för att säkra fortsatt spel i högsta ligan. Och, för att QPR har gjort sig av med en del spelare senaste dagarna, och på så sätt skapat utrymme både i trupp och lönekonto.

På vissa sätt kittlar det att få hänga med i svängarna. På andra sätt gör man det med motvilja. Det handlar till stor del om desperata klubbar som vill förändra, kosta vad det kosta vill. Och tack vare det handlar det också om rätt mediokra spelare som får chansen att tjäna motbjudande stora pengar för att skriva på och spela i ett lag som till slut kanske ändå trillar ur med sura ekonomiska problem på halsen. Som exempel kan vi nämna att Chris Samba (utan att vara medioker, men kom igen) uppges få en veckolön på hundratusen pund, ifall han skriver på för QPR. De flesta klubbar i PL betalar inte så höga löner till någon av sina spelare.

För dig som vill hålla full koll rekommenderas de stora tidningarna och nyhetssajterna. Plus förstås Twitter.

tisdag 29 januari 2013

Publiken sviker i Football League

Klubbarna under Premier League har under en längre tid slitit med minskande publiksiffror. BBC Radio 4 You and Yours genomförde nyligen en undersökning bland klubbar i Football League, som spelat de senaste fem säsongerna eller mer i samma division, och upptäckte att dessa klubbar tappat i runda slängar 430,000 fans. 

Millwall är en vida känd klubb, inte minst för sina hardcoresupportrar. Men även där har man det senaste decenniet fått vänja sig vid att arenan, som tar dryga 20000 åskådare, allt som oftast är strax över halvfull - detta trots att man satsar stora pengar på att locka folk till matcherna. I snitt tappar Millwall omkring 2,5 miljoner pund varje säsong, en summa som självfallet kunnat göra extrem stor skillnad för klubben. 
"-Det återspeglar det rådande ekonomiska klimat vi lever i", säger Andy Ambler, VD för lejonen från South Bermondsey, och fortsätter "och vi har under en längre tid varit medvetna om att vi ständigt tävlar med andra fritidsaktiviteter, och det är helt upp till oss att se till att familjerna väljer att komma och se på fotboll en lördagseftermiddag". 

Klubben från sydöstra London dras med sina ökända huliganers rykte, men inne på arenan har man lagt ner enorma resurser på barnfamiljer och inte minst bortasupportrar. Barnen får sina ansikten målade, och det finns gott om hjälpsam personal. "Service with a smile", som man själva kallar det. 
Man vill få till en förändring, men inte på bekostnad av nuvarande och gamla supporters, utan en som innebär att man får dit nya samtidigt som befintliga kommer tillbaka. 
"-Visst är vår familjeläktare ett medvetet val vi gjort för att få in publik.", säger Ambler. "-det är en av våra populäraste läktare. Vi vet, statistiskt, att barn väljer vilken klubb dom ska hålla på när dom är i åtta-nio årsåldern. Vi vet oxå att Premier League är så stort att du ser barn på skolgårdarna häromkring ha på sig kläder från t.ex. Manchester United eller Chelsea. Vi är en lokal fotbollsklubb, och vi måste få den lokala befolkningen att komma tillbaka till oss om vi ska kunna överleva". 

John Dix jobbar som arenakonsult och anlitas av ett antal klubbar för att försöka komma till bukt med trytande publiksiffror, och enligt honom är Millwall långt från ensamma om att jobba med att hitta nya vägar att få publik. 
"-Klubbarna måste verkligen förstå VARFÖR fansen går på matcherna, och därefter jobba på att bygga upp lojaliteten. Behandla dom med respekt och få dom att komma igen. Men det finns andra åtgärder man kan ta till med, på en gång. Till exempel se till att det finns bekväma sittplatser, rena toaletter, bra parkeringsplatser och bra tillgänglighet. Att ordna så att folk kan handla snabbt i halvtid är jätteviktigt, och gör en enorm skillnad för hur en supporter upplever sin matchdag."

En klubb som dock lyckas fylla sin arena nästan varje match är Brighton & Hove Albion som ofta har 27000 besökande på sin nya arena, Amex Stadium. Faktiskt är man den enda klubben under premier league som drar fulla hus nästan varje match. 
Mellan 1999-2011 spelade man på arenan Withdean Stadium, med plats för 8850 besökare. Biljettpriserna låg där på mellan 23 - 28,50 pund. På nya arenan, med betydligt fler platser, blev det oxå dyrare att gå på fotboll och man får nu betala från 28 - 39 pund för sin biljett. Men publiken kommer ändå, och de två senaste säsongerna har man varit den football leagueklubb som haft bäst åskådarantal. Så bra att man nu utökar sin kapacitet med ytterligare 3000 platser inför nästa års säsong. 
Klubbens ordförande, Richard Hebbard, är dock av åsikten att det inte bara är de nya lokalerna som lockar, eller ens faktumet att laget faktiskt spelat rätt bra. 
"-Vi ser det här som mycket mer än bara 90 minuter fotboll. Vi anser att vi måste förse våra kunder med en upplevelse. Vi öppnar våra dörrar två timmar före avspark, vilket innebär att våra fans kan mötas, dricka lite och umgås. Vi stänger heller inte förrän sent på kvällen, och ibland har vi till och med liveband som uppträder i baren, vilket får folk att känna att dom betalar för en utekväll."

Klubben, även känd som The seagulls, har även tagit till initiativ för bortasupporters, bland annat tar man in en lokal ale från bortalagets hemtrakter inför varje match, man serverar bra mat i halvtid och ser till att publikvärdar och annan bemanning sköter sig och inte föser omkring bortaföljen som fårskockar. 

En stor skillnad mellan exempelvis Millwall och Brighton & Hove dock, är det motstånd man möter från andra klubbar och lokalt utbud. 
Millwall har åtta andra klubbar och Londons vibrerande liv i princip runt hörnet. 
Brighton & Hove ligger på sydkusten, har ett begränsat utbud av uteliv och över fem mil till närmsta fotbollsklubb som kan bjuda motstånd. Detta återspeglas naturligtvis i klubbarnas biljettpriser, där Millwall kan vara mer än hundralappen billigare. 

Om man får fråga supportrarna själva varför dom väljer bort fotbollen live så är just biljettpriserna det som anses vara den största boven i dramat. 
BBC genomförde nyligen en undersökning på just detta, och man kom fram till att det genomsnittliga biljettpriser gick upp med 12% bara under säsongen 2011-2012 - fem gånger mer än den vanliga inflationen. 
"-Det gäller att hitta balansen", säger Ambler i Millwall, "vi vill inte rea ut våra biljetter, samtidigt som vi absolut inte vill tappa våra trogna supportrar som gått hela livet. Men vi måste få in nya fans som kommer och följer med oss på vår resa. På så sätt kommer vi få mer pengar som vi kan köpa bättre spelare för, och på så sätt uppnå det mål som varje klubb i football league strävar efter - Premier League". 

Då alla motverkar dig

I Cheshire-staden Warrington är rugbyn sporten på allas läppar. Fotbollen kommer i andra hand. Om ens det. Det finns en förklaring till detta  Northern Premier League-klubben Warrington Town grundades 1949. Klubben hette då Stockton Heath Albion och var ett kompisgäng som, för att tala klarspråk, inte spottade i glaset. Tvärtom. Många var de matcher som hela laget spelade onyktra. Ryktet om klubben blev därefter. "Suputer" skrev dagstidningarna och såg fotbollsspelarna som allt annat än idrottsmän; "de är inte respektabla och borde inte få visas upp för allmänheten", hette det från striktare håll. Ironiskt nog hette grundaren och klubbens president Jimmy Drinkwater. Efternamnet var något som klubbens belackare gjorde sig lustiga över; "- Det vattnet är grumligt och förmodligen alkoholprocent i". I 12 år skulle det hålla i sig. 1961 fick ledningen nog. Man ville städa bort det gamla, tvätta bort den smutsiga stämpeln och det skamfilade ryktet och göra klubben till något som representerade staden. Med namnet Warrington Town skulle man få stadens invånare att börja följa laget. Trodde man. Fotbollen har aldrig rotat sig bland stadens invånare och de som följer fotboll är anhängare till Merseyside och Manchesterklubbarna. En av klubbens bästa spelare genom tiderna är Alex Birch. Den förre anfallaren förklarade sin syn på saken i debatten varför fotbollen inte får något utrymme i staden; "-Det är märkligt detta att absolutister med näsan i vädret men sina fördomar motverkat att världens största sport skall få ett riktigt fotfäste i staden. Ännu märkligare är det att liberalerna som styrt staden de senaste decennierna gått i dess släptåg. Det är motsägelsefullt. Det är oförståeligt."  TLC kan tycka att det är förvånansvärt starkt att fotbollen i staden överlevt under 64 stormiga år. Med uppbackning till den styrkan och kreativiteten så hade staden förmodligen haft ett bra lag idag.

Tipstack till Hedman.

Hjältar finns fortfarande

Månadens hjälte, kanske till och med hela årets allra redan, är Bradfords Gary Jones. Lagkaptenen tackade supportrarna efter Ligacup-semifinalen med att ge sin matchtröja till en 9-årig supporter. Pojken som dras med sviterna av en hjärntumör är på bättringsvägar och han lär inte bli sämre efter Jones gest. En mer än hedervärd sådan. Tummen upp, kepsen av och alla superlativ i världen åt ett sådant agerande, säger TLC.

I strålkastarens skugga


Street art UK. Mer dynamiskt går det inte att få en regnig veckomatch i Derby. Baseball Ground då det begav sig. Strålkastarljusen är sedan 10 år tillbaka släckta för gott på The Rams gamla arena. Arenan revs 2003 och idag är det bostäder på platsen som under 113 år var Derby Countys hem.

Belöning till de som förtjänar det!

Lönetak har vi hört talas om, vilket i sig kan vara vettigt på sina håll. Nu kommer något som påverkar oss mer direkt, vi som gillar att gå på fotboll. Football supporters' federation, FSF, föreslår nämligen ett pristag på 20 pund för bortalags supportrars biljetter. Man kallar kampanjen för Tweny's Plenty.

"Utan bortafans förlorar du stämningen på läktarna, och en stor del av det som gör fotbollen så speciell.", säger FSF ordförande Martin O'Hara. Han uppmanar nu alla fans att sluta upp bakom förslaget. "På kort sikt kanske klubbarna tjänar pengar på att krama ur bortafansen, men vi behöver ett mer lånsiktigt tänk. Vem vill gå på fotboll utan bortafans, utan passion? Vi tror att ett pristak på 20 pund skulle göra att fler har råd med fotbollen, och stoppa den nedgång av bortaresande som vi kan se. Bortafans spenderar både mest tid och mest pengar på sina lag, och de bör belönas för det.".

Mumma för en bortaresande supporter!

måndag 28 januari 2013

Cardiff måste gå upp?

Cardiff Citys malaysiska ägare Chan Thien Ghee satsar stenhårt mot Premier League och tar inga fångar. Tränare som inte presterat på önskvärd nivå har fått sparken och klubbens klassiska blå färg som man burit sedan 1908 byttes ut mot en röd för att funka bättre på den åtråvärda asiatiska marknaden.

Nu kommer rapporter som tyder på att det är dags för The Bluebirds att ta klivet upp i Premier League. Klubben blöder nämligen ekonomiskt. Bokslutet för 2011/2012 visade på rejält röda siffror - 13,6 miljoner pund har man backat. Ingen summa man skojar bort.

Får man Malcky och malaysierna jubla igen i vår?

Än mer uppseendeväckande är att jätteförlusten är ett faktum - trots att man ökat intäkterna på sponsorsidan. Tillsammans med pengarna för FA-cupfinalen innebär det att de fått in 4 miljoner mer än säsongen innan. En betydligt mycket dyrare trupp, samt den kostsamma uppsägningen av den tidigare tränarstaben sägs vara anledningen till att man trots det alltså hamnat på minus, och det rejält. Cardiff drivs onekligen inte på ett hållbart sätt, inte för den nivå man för tillfället befinner sig på. Premier League med sina enorma TV-pengar är det som investerarna från öst väntar på.

Frågorna är självklara: Vad händer om man inte går upp denna säsong? Har Malaysierna tålamod en vända till eller lämnar man då klubben att dö? Det är många i Cardiff som sover dåligt, får man anta.

Rutinerad supporter gick "bananas"

En 74-årig (!) Wimbledonsupporter greps efter League 2-matchen mot Port Vale efter att ha kastat in en banan på planen. En trist återgång till en betydligt mer rasistisk tid i engelsk fotboll kanske du tänker. Men nja, så är inte riktigt fallet. Frukten som seglade genom luften var ämnad för en vanligt förekommande anledning till frustration bland supportrar - domaren.

Nån som vill ha?
Okej, du får den...
Den äldre mannen släpptes sedan mot borgen. Om en flera decennier lång irritation mot de svartklädda männen på planen nu har släppt är i dagsläget oklart...

Rotherham på bettet

Då Rotherham i helgen förlorade mot Bristol Rovers på hemmaplan så surnade en supporter till. Han sparkade till en polisman utanför arenan. Inte så smart gjort. Nästa drag gick fort. Polismannen hade nämligen en tjänstehund vid sin sida som gjorde ett utfall. Supportern parerade utfallet och BET TILLBAKA. Vittnen till händelsen var lika chockade som poliserna som kom till kollegans och hundens undsättning. Till lokal media sade ett vittne; "-Det är sådant man man såg i tecknade serier som liten."
Kanske just så det är i Yorkshire. En miljö där Bagheera och Balou gör allt för att hamna i klorna på varandra. Mannen greps och kommer sannolikt bli åtalad för både våld mot tjänsteman och djurplågeri. Matchen då? Jo, den vann Bristol Rovers med 3-1.

Tipstack till Teddy

lördag 26 januari 2013

En bild säger mer än 1000 ord

Tippa med TLC

9 rätt förra veckan. Okej men inte mer. Singelkrysset mellan Birmingham-Brighton satt dock fint och även tvåan på Burnley. Hoppas någon hade nytta av det....
I dag är det 11 FA-cupmatcher och 2 från Championship på kupongen. Som vanligt blir det att lita på en del favoriter samt att gardera upp en del andra. PL:s bottenlag Reading & QPR tror jag kan åka på otrevliga överraskningar.

1 Bolton-Everton    x2
Bättre ordning på Bolton på slutet. Andrews skadad och inlånade Davies får ej spela. Gästerna har en del småskavanker men brukar lite likt Stoke alltid svara för 100%:iga insatser. Minst omspel tror jag på, x2.
2 Brighton-Arsenal    x2
Hemmalaget slog ut Newcastle i förra omgången och formen är riktigt bra. Arsenal mosade West Ham i veckan men nu saknas Vermaelen och Diaby. Arsenal borde dock vara minst ett nummer för stort och ska inte förlora här. x2.
3 Derby-Blackburn    x
Klurig match. Bra form hos hemmalaget men lite skador stör. Blackburn borde vara sugna på att visa sin nye manager vad man går för. Har en känsla av att man spelar tight och tillbakadraget här och att fokus nr 1 blir att undvika förlust. Jag chansar och kör krysset ogarderat.
4 Huddersfield-Leicester    2
Usel form en längre tid kostade Simon Grayson jobbet. Nu är dessutom viktige Adam Clayton skadad. Tvärt om hos gästerna, toppform och ett försvarsspel som funkar perfekt. Nye Wood öser in mål. Detta borde gästerna fixa, jag spikar tvåan.
5 Hull-Barnsley    1
Två lag med motsatt formkurva. Hemmalaget på väg neråt och bortalaget på väg upp efter en längre tids formsvacka. Jag ser dock Hull som ett klart bättre lag och dessutom tror jag att gästerna fokuserar på nytt kontrakt i championship framför avancemang i cupen. Etta.
6 Macclesfield-Wigan    x2    M
BSP mot PL. Även om Wigan vilar ett par spelare bör man klara omspel som sämst. x2.
7 Manchester U-Fulham    1
Toppform för United. Young och Evans skadade. Brukar ha lätt för Fulham, jag spikar ettan.
8 Middlesbrough-Aldershot    1
Boro har tappat formen och har en del skadade spelare bl.a viktige McDonald. Aldershot ligger två divisioner under och där kämpar man i botten. Stor klasskillnad mellan lagen, etta.
9 Norwich-Luton    1
PL vs BSP. Norwich förnedrades på Anfield förra helgen och jag räknar med bättring idag. Tredje målvakten Declan Rudd står. Luton kan spela helt utan press och truppen är fri från skador. Borde vara stor skillnad mellan lagen, jag kör på ettan.
10 Queens PR-Mk Dons    1x2
QPR har ryckt upp sig under Redknapps ledning och har inte förlorat på fem matcher. Gästerna hänger på toppen i L1 men har en del skadade spelare. Tror ändå man kan skrälla mot ett QPR som kan ha tankarna på fortsatt PL spel. Jag chansar och tar med alla tecken.
11 Reading-Sheffield U    1x2
Reading har vunnit tre raka och fått lite harmoni i truppen. Gästerna kommer ner med ett stort bortafölje + att man imponerat på resande fot, poäng i 12 av 14 matcher. Jag helgarderar.
12 Burnley-Birmingham    1  2
Tre raka segrar för Burnley nu och jag tycker det var starkt att vinna på The Den förra helgen. Skyttekungen Austin fortfarande skadad. Birmingham är enormt svårbedömda men stor kapacitet finns och man kan slå alla lag en bra dag. Zigic och King startar troligtvis på topp. Jag tror på öppen match med många målchanser. 1 2 känns helt rätt.
13 Nottingham-Watford    1x2
Svårtippad match. Rörigt i Forest där de nya ägarana verkar ställa till det mesta. Nye Henderson kan debutera. Motsatt läge hos gästerna, laget funkar utmärkt och i veckan har man njutit av några behagliga träningsdagar i Spanien. Kan spela helt avslappnat. Alla tecken.

Topptipset: x2, x2, 1x2, x2, 1, x2, 1 och 1.

Trevlig helg alla tippare!

fredag 25 januari 2013

Paolo bjöd på pizza

Paolo Di Canio får nog snart en egen sektion här på bloggen. Den egensinnige italienaren upphör inte att förvåna - häromsistens skrev vi om hur han planerade att betala för spelare med egna pengar; idag kommer en minst lika fantastisk historia om snöskottning och pizza. 

Det ville sig nämligen inte bättre att Swindon, likt flera andra engelska klubbar, drabbades hårt av kung Bores vrede inför förra hemmamatchen. Såpass att matchen mot Shrewsbury hotades att ställas in. 
Paolo och hans manskap greppade själva skyfflarna, men insåg att denna insats inte skulle vara nog och gick via klubben ut med en förfrågan om hjälp. Som tack hade Paolo lovat att bjuda på pizza. Det han insåg var inte hur många som skulle dyka upp; man beställde mat till ca 60 personer vilket tog slut i ett nafs då runt 200 slöt upp och skottade. 
"-Situationen var svårhanderad, ett riktigt nödfall! Alla trodde att matchen skulle skjutas upp, men jag var säker på att vi skulle göra vårt bästa" säger Di Canio till BBC och fortsätter, "-det var ett känslosamt ögonblick. Fäder dök med sina söner. Man såg att dom var nyfikna, men även inställda på att jobba hårt. Deras insats är fantastisk! Jag kan inte rabbla upp allas namn, men jag pratade lite med några av dom."

Matchen slutade med ännu en viktoria för Swindon, som segrade med två mål mot noll. 
"-Vi spelade inte fantastiskt som vi gjort innan, men vi vann och det är huvudsaken. När vi tog halvtidsvila och det stod 0-0 berättade jag för spelarna att förlust skulle innebära träning utomhus klockan 05:00 nästa morgon. Det räckte, ingen av dom vill gå upp så tidigt i snön."

Gröna sidan upp

Blue Square Premier-nykomlingen Nuneaton Town spelar sina matcher på Liberty Way. Arenan är bland motståndarlagen och dess supportrar känd för att vara en av Englands mest tråkigast belägna. Liberty Way ligger nämligen mitt inne i industriområdet Attleborough Fields och är granne med fabriker, skrotupplag och byggbaracker. Smuts, sot, avgaser och damm har med åren fått väggarna och läktarna på arenan att se mindre mysiga ut. Men allt är inte misär. Klubben har dock en kontrast till sin mörka omgivning. Arenans gräsmatta. Fotbollsplanen är inte bara den största i landet med sina 111 x 65 meter yta. Den är även en av de mest skötta. I klass med klubbarna i Premier League. Varför? Jo, fotbollsklubben delar arenan med stadens rugbyklubb och dessa är kräsna. Rugbyklubben har även kapital att kunna ombesörja vård av faciliteterna. Såpass råd att man har en utbildad trädgårdsskötare som arbetar heltid på arenan och behandlar gräsmattar som en familjemedlem. Denna kontrast gör Warwickshire-klubben till en profilstark förening i de lägre divisionerna. En klubb som är mer än bara namnet. Man är en del av det stora hela. En klubb som berör.

Trevlig helg

Och så glömmer vi inte av fotbollen...

Stockport satsar internationellt


Utländska managers ifrån andra nationer än de brittiska och irländska är inte många genom åren i Non League. Nästintill ingen klubb har satsat på det internationella spåret. Förutom Stockport. 2011 kom tysken Dietmar Hamann och idag presenterade The Hatters bosniern Darije Kalezic som ny manager. 43-årige Kalezic kommer närmast från holländska De Graafschap men har även verkat i belgiska toppdivisions-klubbar. Hur kommer sig detta då att lilla Stockport slår på den internationella trumman? Ordföranden Lord Snape har sin syn på saken; "-Vi är en klassisk klubb och vi vidgar våra vyer. Både i och utanför Storbritannien." Vidga sina vyer på kontinenten är dock inget som Stockport ännu gjort i större grad. Inte alls för att vara exakt. Är det ett sätt att locka till sig utländska spelare från länder där managern kommer ifrån, så har klubben misslyckats sedan Hamann anställdes 2011. Ifall Kalezic kan få sydeuropeiska känslor i den forna Football League-klubben återstår dock att se.

Ovädret skiljde agnarna från vetet

Snö, köld och blåst. Vardag för oss i nord men på de brittiska öarna är det annorlunda. I England, landet där det är höst året om, var det en ovanlig helg här om sistens. Ett rejält vinterväder av det otrevligare slaget drog in och fotbollen ställdes in på sina håll. Dock inte i Leicester - där mötte den nyrika klubben Middlesborough.




Av de 21.000 som hade köpt försköps-biljett dök bara dryg 8000 upp på The King Power Stadium. 400 av dessa var bortafans som trotsat ovädret för att stötta sitt lag. Något som Boro-managern Tony Mowbray tog fasta på i sin analys av matchen, kanske för att ta fokus från att laget förlorade matchen.

- En massivt stort tack till de som åkte dit trots förutsättningarna, sa han till klubbens hemsida.

Efter matchen har flera av de drygt 12.000 Leicester-fans som valde att stanna hemma gnällt i media om att matchen ens gick av stapeln. Säger kanske en del om vilket av lagens fans som har mest dedikation och passion för sin förening...

Tipstack till Hans Fridlund.

torsdag 24 januari 2013

New balls, please.

Ni har säkerligen alla läst mer än nog, om gårdagens stora händelse. Ja, vi pratar om när Chelseas Hazard sparkade en boll/bollkalle, när Chelsea åkte ur Ligacupen i mötet med Swansea. Men det ni antagligen inte har läst så mycket om, är hur klubbarna väljer ut sina bollkallar. Det skall vi råda bot på.

Självklart varierar det en del från klubb till klubb. Men vanligt är att det handlar om ungdomar från de egna leden och supporterföreningarna. Arsenal, till exempel, bjuder in 12 till 16-åringar från Junior Gunners, som får "provspela" för uppdraget. Manchester City å sin sida, har nyligen annonserat efter bollkallar via sin hemsida. Newcastle? Självklart hämtar de sina i Frankrike... Skämt åsido, de svartvita anordnade nyligen en lottdragning bland killar och tjejer som är med i Junior Magpies, och är under 13.

Det finns inga åldersbegränsningar uppåt. Vilket alltså skulle kunna innebära att klubbar använde sig av vuxna. Men av hävd och tradition så handlar det ju i princip alltid om ungdomar och barn. Den Swansea-kalle som blev sparkad igår, måste anses tillhöra det äldre gardet, med sina 17 år.

Stoke har under flera säsonger använt sig av Rory Delaps långa inkast, som anfallsvapen. Till sin hjälp hade man under en period bollkallar som med handdukar torkade av bollarna, och på så sätt gav Delap bättre grepp och många gånger längre inkast.
Detta gick dock inte obemärkt förbi när QPR och dåvarande managern Neil Warnock var på besök. Warnock krävde nämligen att också bortalaget skulle få samma service av bollkallarna. Så skedde förstås inte. Men Stoke var uppfinningsrika, och senare hade därför spelarna en slags handduk under tröjorna istället (det låter löjligt, men är tydligen sant). FA gjorde, förresten, inget åt Stokes något kontroversiella användning av bollkallarna. 

Vi har många gånger sett exempel på hur bollkallar är något subjektiva i hur de servar spelarna med bollar och annat, beroende på hur det går för hemmalaget. Något som är naturligt, om än lite tveksamt.
Väldigt tveksamt blir det förstås när det som igår blir bråk som slutar med att en storstjärna sparkar mot en bollkalle. Där borde Hazard kunna visa bättre omdöme. Låt vara att det i just detta fallet inte handlade om guds bästa bollkalle...

onsdag 23 januari 2013

Chesterfield spolar inte kröken

Sedan säsongen 2002/03 har Chesterfield FC sponsrats av Vodka Kick. Sprittillverkaren som specialiserat sig på alkoholläsk har tillverkningen baserad i Derbyshirestaden och högt uppsatta direktörer är supportrar till The Spireites. På den vägen har företaget pumpat in pengar i föreningen. Och alkohol? Officiellt; endast till baren under match. Inofficiellt; det är blött på Proact Stadium rätt ofta. En spelare i Oldham reagerade förra säsongen på att "flertalet anställda och funktionärer lullade runt i gångarna på arenan." En av anledningarna till att Chesterfield då ramlade ur League One? Klubbens supportrar tar ryktena som ren och skär humor och skriver på supporterklubbens forum; 
"-Ibland kan man faktiskt undra ifall det är annat än vatten i flaskorna som spelarna häller i sig vid avbytarbåset. Spelet har väl inte direkt klickat denna säsong." Ja, vad skall man säga och tro? Skål, säger TLC.

Tipstack till Linus

Overkligt stort Bradford

Bradford anno 2013 är unikt. League Two-klubben är klara för final på Wembley. Trots förlust igår så är The Bantams vidare på målskillnad. Senast Wembley var en verklighet i cupsammanhang var då man 1911 vann FA Cupen. 102 år senare har Phil Parkinson skrällat hela vägen och sparkat ut Premier League-lag ur turneringen; "-Det mina grabbar presterat denna säsong lär aldrig hända igen. Once in a lifetime." Parkinson har rätt. Hur stor är chansen? Senast ett lag ifrån fjärdedivisionen besökte Wembley för final var 1962. Då Rochdale. Idag Bradford. Det är stort. Förbannat stort. Overkligt stort. Det är Bradford. Gamla Bantams får uppleva lycka och framgång igen. Det var på tiden.

Övergångar 18-23 januari

Cardiff och Bristol Rovers värvar från Premier League, Liverpool lånar ut till Hearts och Djibril Cissé får inte längre plats i QPR. 
TLC har den senaste veckans samtliga 25 övergångar.
***
23 januari
Nicky Ajose [Peterborough - Bury] Lån 
Ryan Brunt [Stoke - Bristol Rovers] Okänd summa
Mustapha Dumbuya [Klubblös - Crawley] 
Connor Essam [Gillingham - Crawley] Free Transfer
Chris Lines [Sheffield Wednesday - MK Dons] Lån 

22 januari
Mapou Yanga-Mbiwa [Montpellier - Newcastle]  £6.7m 
Jabo Ibehre [MK Dons - Colchester] Free Transfer

21 januari
Lionel Ainsworth [Rotherham - Aldershot] Lån 
Fraizer Campbell [Sunderland - Cardiff City]  £650,000 
Claude Davis [Crawley - Rotherham] Free Transfer
Ashley Eastham [Blackpool - Bury] Lån 
Armand Gnanduillet [Klubblös - Chesterfield] 
Clayton McDonald [Port Vale - Bristol Rovers] Lån 
Elliot Omozusi [Klubblös - Leyton Orient] 
Steffen Wohlfarth [SV Wehen Wiesbaden - Ross County] Free Transfer

20 januari
Djibril Cisse [QPR - Al Gharafa] Lån 

18 januari
Ryan Allsop [Leyton Orient - Bournemouth] Free Transfer
Ade Azeez [Charlton - Leyton Orient] Lån
Vegard Forren [Molde - Southampton] Okänd summa
Ryan Fraser [Aberdeen - Bournemouth]  £400,000
Daniel Jones [Sheffield Wednesday - Port Vale] Free Transfer
Mark Molesley [Bournemouth - Exeter] Free Transfer
Ian Sharps [Rotherham - Burton] Lån
David Stockdale [Fulham - Hull] Lån
Danny Wilson [Liverpool - Hearts] Lån

tisdag 22 januari 2013

O'Kane och den gäckande visselpipan

Bournemouth stod med imponerande 15 raka matcher utan förlust inför helgens drabbning med Walsall, men tack vare mittfältaren O'Kane, eller kanske snarare dennes känsliga hörsel, är nu den sviten bruten.
Cherries låg under med 2-1, då 22-åringen plötsligt plockade upp bollen - i eget straffområde!
Domaren såg naturligtvis ingen annan utväg än att följa regelboken, och blåste straff.
Walsallspelaren Will Grigg satte straffen i mål, och spikade därmed segern.

O'Kanes försvar? Han tyckte sig höra domaren blåsa frispark efter oschysst spel, och plockade upp bollen för att man snabbare skulle kunna sätta igång spelet igen.
En version som får stöd av Bournemouths tränare Eddie Howe, som lägger hela skulden på domaren Andy Davies och säger:
"-Det är helt bisarrt. Han plockade upp bollen i nästan helt god tro! Det var den mest uppenbara frispark jag någonsin varit med om. Hela arenan väntade sig en frispark. Eunan (O'Kane) hörde en "fantom-signal" och tog upp bollen. Det är en läxa för livet, och jag tror knappast han kommer göra om det. Om han tvekar kommer han nog sparka bort den istället, men om han gör det kan han ju bli varnad... Jag tror domaren hade en svårdömd match, om vi skall uttrycka oss diplomatiskt".

O'Kane själv skrev efter matchen på sin twitter att "Jag kan bara be om ursäkt för det som hände idag. Tyckte jag hörde en visselpipa och plockade upp bollen för att dom skulle sätta igång snabbare."

Shaun Derry lever drömmen

35- årige mittfältsgiganten Shaun Derry gör just nu allt för att kriga sitt QPR kvar i Premier League. Han, om någon, vet värdet av att spela i den högsta serien. Han har nämligen spelat i alla de fyra högsta engelska divisionerna. I en intervju med The Telegraph berättar den sympatiske silverräven om en annorlunda karriär.

- Eftersom jag spelat i alla ligor så betyder det här allt för mig. Jag minns hur det i Notts County. Man gick upp halv 6 på morgonen, satte sig på bussen till Plymouth och käkade vita bönor på en toast. Man spelade 1-1 och åkte hem samma kväll. Det var de längsta dagarna i mitt liv.



Livet i de lägre divisionerna var tufft men hade också en och annan fin ingrediens. Till exempel gemenskapen.

-  Jag älskade gemenskapen bland grabbarna i League 1 och League 2. Den finns inte här - och då menar jag inte hara i QPR utan i Premier League.

Lönen är också en annan i den högsta serien. Många spelare köper lyxbilar eller dyra klockor. Shaun lyfter fram en annan aspekt.

- Vi är otroligt lyckligt lottade som tjänar så bra. Vi kan spendera 150 pund på en utekväll utan att det gör ont. I Notts County hade man 20 pund på fickan när man gick ut på krogen och det räckte gott till en kul kväll som rundades av med en påse chips i soffan.

Pengars värde lärde han sig förstå redan som barn. Familjen var inte förmögna - Shauns far var lastbilschaufför.

- Vi svalt inte, men jag minns hur mycket mina föräldrar fick offra för min fotboll. Vi åkte aldrig på utlandssemester utan åkte till Blackpool eller Wales om somrarna.

Shauns fru Jo är sångerska och paret har en son på 5 år. När det vankas familjesemester åker man till Comosjön. Den problemfria uppväxt som sonen får är inte helt enkel att förhålla sig till för en klassresenär som Shaun Derry.

- Jag funderar mycket på hur jag ska få honom att arbeta hårt i livet, ha det där drivet som fattiga barn i Södra London har. Det är svårt att prata med en fem-åring om sådant men jag försöker förklara för honom att han måste förtjäna sin iPad, till exempel.

Många spelares karriärer är så gott som över vid 35 men i Derrys fall så har han snarare blommat upp på äldre dagar - särskilt nu sedan Harry Redknapp tog över som manager. Han har fått allt mer speltid på slutet.

- Ärligt talat så har jag aldrig känt mig i bättre form. Det finns en åldersrasism bland spelare som jag ogillar. Kolla bara på Ryan Giggs - han är 39!

QPR har onekligen en tuff resa framför sig om man ska klara kontraktet i Premier League. Och inte blir det bättre av att man är i färd med att sälja stjärnan Djibril Cissé. Något som dock inte bara är negativt i Shauns ögon. I så fall måste nämligen någon annan ta över ansvaret för musiken i omklädningsrummet.

- Djibril gillar R'n'B och det är en hög med skit. Jag gillar rockband som Stone Roses och Kings of Leon, skrattar han.

Visste du att...

Ligacupen har sedan den grundades 1960 haft många olika resultat. Den största segern är tvåsiffrig och så har två matcher slutat. Liverpool slog i den andra omgången 1986 Fulham med hela 10-0. Tre år tidigare hade West Ham pulveriserat Bury med samma siffror.

Kameran besegrar huliganen?

Ingen skall komma undan lagens långa arm. Det säger idag den skotska polischefen Neil McLeod och syftar på de fotbollskravaller mellan Hamilton och Falkirk som utspelade sig tidigare i år. Inför matchen mellan de bägge lagen i Division One den 5 januari så brakade det loss storartat tre kilometer ifrån arenan New Douglas Park. Över 40 personer där de yngsta var i 14-års åldern slogs med varandra och polisen kunde inte göra mycket för att förhindra bråket. Istället videofilmades allting och det är detta material som gjorde att polisen i Skottland under gårdagen knackade på hos de inblandade. "Gryningsräden fungerade. De vi inte fick under matchdagen fick vi idag. En mycket lyckad aktion där vi satte ner foten. Vi ger inte buset något spelrum alls.", säger McLeod till Daily Record och fortsätter; "-De såkallade fotbollssupportrar som lever detta livet och tror att de kan få ut något av det bör tänka om. Dom kommer ingen vart i framtiden."
En man greps i räden
McLeod hyllar också den nya utrustningen som polisen fått. HD-kameran är framtidens vapen mot huliganismen; "Vi är inte beroende av korniga CCTV-bilder längre. Dessas HD-kameror kan plocka ut ansikten på 200 meters avstånd."
McLeod inser dock att kameran inte till fullo kommer att stoppa huliganismen; "-Dessa grabbar vill ha och söker bråk med likasinnade. Där är de sociala medierna en stor portal för att få våldets låga till att leva."
Nu väntar TLC på att McLeod och hans team gör en gryningsräd och slår in dörren till Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs hem i San Francisco. Operation; stoppa sociala medier.

Frälsarens ankomst?

Southamptons 0-0 igår hemma mot Everton var sydkustklubbens första mållösa tillställning hemma på St Marys på två år. Senast det begav sig var den 15 januari 2011 mot Notts County. Då var Nigel Adkins manager för hemmalaget. Igår var han ersatt utav Mauricio Pochettino. Argentinaren var nöjd med poängen och passade på att tacka klubbens supportrar för det fina och varma mottagandet han fått. 

Den förre Espanyol-managern ses som en frälsare. En person som skall rädda Saints. En person som skall lyfta klubben i tabellen och axla Adkins tunga mantel. Klarar han det? Svårt att säga. Språket är A och O och där är TLC förvånade att inte Saints satsade på en brittisk manager. Adkins då? Är han hånad och bespottad? Inte alls. Med Adkins vid rodret har Saints klättrat upp två divisioner på två år. Det är krädd om något. Att Saints lagbygge inte håller i Premier League är mer växtvärk än Adkins fel. Men vill klubben få en omstart, nytt blod och nya tankesätt så kan Pochettino fungera. Tiden lär utvisa det.

måndag 21 januari 2013

Birminghams supportrar tar media till hjälp

Birminghams supportrar är oroliga. Man vill veta vad klubbens nya ordförande, Peter Pannu, har för syn på klubben, dess ekonomi och framtid. Supporterklubben Blues Trust har tidigare skickat brev till Pannu med frågor men har inte fått något svar. Idag tar de hjälp av den lokala tidningen Birmingham Mail som publicerar det andra brevet. Ett bra initiativ. Utan supportrarna så är Pannu och klubben ingenting. Med medias hjälp får han krypa till korset. Gör han inte detta så tappar han i trovärdighet och på sikt har han bränt sina broar. Att ta media till hjälp var en fråga som delade supportrarna; "-Man döljer sanningen." var en kommentar på klubbens forum. I detta fallet är brevet rakt upp och ner. Pluspoäng och krädd rakt upp i ansiktena på varenda Birmingham-supporter.

Insändaren: "Welcome to Trouble Town"

Dagens insändare berättar för oss om hur vilt det gick till på engelska fotbollsarenor under 1980-talet. Signaturen Manc Blue var på plats då Portmouth gästade Manchester City i en stökig tillställning säsongen 1988/89
***
Jag åkte med mina bröder kontinuerligt på engelska matcher under 1980-talet. Kryssningar till Harwich, flyg till London och ibland även buss hela vägen från Sverige ner genom Europa och från Calais till Dover. På denna tiden var ståplatsen levande, fulla läktare och ovårdat språk som hade fått dagens PK-expertis att tappa öronen. Våldsamt var det också. Den stökigaste matchen jag kan minnas var säsongen 88/89. Jag och min yngre broder lämnade storebror i London så att han kunde shoppa. Jag har alltid varit Manchester City och det är även min yngre bror. Vi tog tåg upp till matchen mellan City och Portsmouth och det började oroligt redan på tåget där ett gäng Pompey trakasserade samtliga medresenärer och vägrade visa biljett, något jag fortfarande inte tror att de hade. De hoppade av en station innan Manchester och vi andades ut.
Väl framme i textilstaden satte vi oss på första bästa pub. Hälften så billigt som i London och det blev mer än en Ale...
Då matchen sparkade igång hade vi fått bra platser inne på Maine Road. Vill minnas att vi betalade 8 pund för ståplats på långsidan och hade god sikt. Bra stämning under hela matchen  I halvtid gick stora delar av hemmaklacken. Det gjorde även Pompeys följe. Vi stod rätt nära Pompey-.sektionen och jag kände igen samma ansikten som var på tåget. Dessa var på väg ut. Brorsan var stensäker; "-Nu skall dom ut och puckla på varandra." Mycket riktigt. Ett stort vrål och rallarslagsmål utanför arenan. Gubben bredvid oss fattade att vi var turister, log och sa med ett ärrat ansikte; "Welcome to Manchester. Trouble town"
Ja, trouble fick Pompey erfara även på plan. Seger till The Citizens med 4-1 var en av många segrar den säsongen som gjorde att de himmelsblå kom tvåa och gick upp i First Division. På hemresan till London såg vi inga Pompey-grabbar på tåget. Däremot lyste kvällsmörkret upp av polissirenernas ljus. Det var en stökig afton i Trouble Town.
Hälsningar
Manc Blue