TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 25 maj 2008

Inför EM 2008

Efter GAIS så ligger landslaget tätt om hjärtat. Detta får man förstås försvara varenda gång folk påpekar att landslaget är tråkigt, fyllt av ex-blåvittare, har en möglig förbundskapten eller har tokhattar från byar runt om i Sverige.
Ärligt talat så skiter jag i det. Man är uppvuxen med landslaget lika mycket som man är uppvuxen med GAIS och tipsextra. Det är en del av fotbollsintresset. Att säga att man inte gillar landslaget är som att indirekt hävda att man inte är fotbollsintresserad. Så ser jag på saken.

Jag har aldrig gillat Lasse Lagerbäck. Han var den gråa gestalten i bakgrunden av flummaren Tommy Söderberg fram till att den sistnämnde slutade efter EM 04.
Han är rädd för förändringar och för ungdomligt nytänkande.
Trots detta har han varit med att föra Sverige till fem raka mästerskap - EM 00, VM 02, EM 04, VM 06 och EM 08. De två sista mästerskapen gjordes tillsammans med Roland Andersson. Det är stort.

Lika stort är det att se Sverige springa in på Råsunda inför fulla läktare. Säga vad man vill om Stockholm, men landslaget hör hemma på Råsunda framför att spela på den urtråkiga betongbunkern Nya Ullevi.

Jag tror att Sverige har goda chanser att avancera till kvartsfinal. Grekland är inget hot. Man spelar en tråkig defensiv fotboll och trots att man lyckades med bedriften att tjonga sig till guld förra EM så skall det nog inte vara några problem att avfärda dessa. Spanien är inte heller något särskilt. I mästerskap floppar man. Den eviga fejden mellan katalaner, aragoner och galicier gör att landslaget ej tas på allvar. Man ger inte 100%. Att möta Spanien i Madrid eller Valencia är en mardröm. Men då de har bortaplan är man sårbara. Jag tror Sverige fixar det mot dem. Dessvärre ser jag Ryssland som ett hot. Känns som att den gamla björnen har vaknat. Starka inhemska lag och ett kollektiv på frammarsch.

Henke tillbaka. Vilken gång i ordningen? Mannen som gillar att man krusar för honom besitter än dock så mycket rutin att det känns tryggt. Hade alla dagar i veckan sett Ajax talangen Rasmus Lindgren före flickfejset Daniel Andersson. Lagerbäck gillar rutinen. Sebastian Larsson kommer att blomstra i sommar. Likaså Elmander. Isaksson har inget självförtroende och därför kommer Shaaban bli första valet.

Framtiden får utvisa hur det går. 13 dagar kvar till kalaset drar igång.
Jag väntar.

Inga kommentarer: