TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 12 augusti 2009

Robert Earnshaw är på riktigt

Championship Manager var mitt favoritspel då det begav sig. Det bästa alternativet att få tiden att gå hur fort som helst. Timtals framför datorn så att ögonen nästintill blödde satt man och ögnade igenom matcher, statistik, motståndare och givetvis spelare. Det bästa av allt var ju såklart att det var ett verklighetstroget spel. Spelarnas namn var riktiga och deras bakgrund fanns med. Det enda som saknades var utseendet på dem.
Svenska talanger och stjärnskott fanns det ett dussin av om inte kostade mer än Beckhams högerdoja. Patrik Antonen, Örebro, Tobias Hysén, Häcken, Niklas Nordgren, Kristianstad och Tommy Jönsson från Halmstad var spelare som vid varje nytt spel snabbt som ögat värvades över till mitt lag.
Spelade man med bra engelska lag så gick det alltid åt skogen. Det kvittade hur man gjorde.
Då jag spelade Chelsea hemma mot Nottingham så slutade det oftast med en vinst till gästerna och där en debutant gjorde målet strax innan slutsignalen.
Galen av ilska gick jag så långt att jag fuskade. Ett derby mot Tottenham kunde därför sluta 12-0, Tor André Flo var sexmålsskytt och styrelsen var helnöjda.
Farligt spel som var mer än beroendeframkallande.
I den engelska ligan fanns det en hel del unga spelare av klass som vid en övergång till storklubbar kunde blomma ut till fullfjädrade världsspelare.
Shane Tolley. Petersborough, Justin Georcelin, Northampton och Robet Earnshaw från Cardiff var målvakternas skräck. De kunde göra hur många mål som helst på en säsong, blev värvade till de absoluta toppklubbarna och spelade i landslaget.
Med CM i bakhuvudet har jag idag stora kunskaper om spelare i Europa. Det blev en beroendeframkallande skada helt enkelt. En givande sådan.

Alla nämnda namn har ju inte direkt levt upp till de förväntningar och prestationer i det verkliga livet. Tobias Hysén och Robert Earnshaw skulle väl i så fall vara närmast.
Hysén vet vi ju vad han huserar idag, men Earnshaw då, vad gör han?

Född i Zambia 1981 och flyttade som ung till Wales. Debuterade 1997 i Cardiff där han vräkte in mål fram tills 2004. Det var nu som Swansea supportrarna utnämnde honom som en av de fulaste fotbollsspelarna. Earnshaw var inte direkt någon skönhet utseendemässigt, detta kompenserade han på fotbollsplanen så det hette duga. De kommande två åren skulle spenderas i West Bromwich tills han 2006 hamnade i Norwich. Earnshaw hade tidigare varit en riktig pain-in-the-ass för målvakterna. Han blev värre hos The Canaries. Målsnittet var inte att leka med då han under en säsongs 45 matcher gjorde hela 27 mål. Året därefter flyttade han superhypad till Derby men floppade totalt. Ett mål på 22 matcher gjorde att han efter säsongen flyttade till Nottingham. I Forest har Earnshaw spelat sedan 2008. Målformen har hittat tillbaka men lika bra som han var på CM-spelen lär han aldrig bli.

Shane Tolley då? Jo, efter att ha googlat på namnet så fann jag inte ett dugg om spelaren. Måhända ett påhittat namn eller så var namnet felstavat på spelet?
Samma sak händer då jag söker efter Justin Georcelin. Han finns inte. Trots detta får jag träffar på honom som alla förklarar att just han var en legend på den tiden då CM fanns i varje ung mans hem. Legenden som aldrig har funnits. En fotbollens Fantomen.

Att pendla mellan fabler, fantasi och vardagens verklighet är inget nytt. Som tur är för min egen skull så hittade jag Robert Earnshaw,
Så en del verklighetsuppfattning har man trots allt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fact: Robert Earnshaw is the only player to score a hat-trick in the Premier League, Championship, League One, League Two, the League Cup, the FA Cup and for his country. Amazing !

Jörgen K.