TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 14 juni 2009

Mark McGhee sluter cirkeln

Ifall det hade med sitt förflutna i Celtic att göra vet endast Mark McGhee, men då han 1991 skrev på för Borlängeklubben Brage så kunde han åter en gång dra på sig den grönvita tröjan.

Glasgowfödde Mark McGhee började karriären på skotska västkusten i Greenock Morton innan han flyttade sydost till England och Newcastle. En säsong blev det hos The Magpies innan Aberdeen visade intresse. Den nytillträdde managern Alex Ferguson ville ha Mc Ghee och parterna kom överens om ett kontrakt. Sex år senare, 1984, var Mark McGhee ett aktat namn på Pittodrie. Aberdeenfansen älskade sin målspruta som under sin tid i klubben gjort 63 mål på 164 matcher.
Ett år tidigare var han dessutom delaktig i finalsegern över Real Madrid i Europacupen då Aberdeen överraskande vunnit med 2-1. Inte nog med detta så skrev han sig också in i klubbens historieböcker då han, samma år, gjorde ett av målen i 2-0 segern hemma mot Hamburg SV i UEFA Super Cup.

Mark McGhee stod nu på toppen av sin karriär. De sex åren i Aberdeen hade innehållit mycket. Men han ville nu vidare. Tyska Hamburg som fått smörj i Supercup-finalen ville ha sin baneman i laget och turen gick vidare till Europa och spel med HSV i Bundesliga.
En säsong blev det i nordtyskland innan Celtic hörde av sig. Uppväxten i en fattig familj från Glasgow gjorde valet enkelt. Celtic fick det bli. Fyra säsonger hos The Bhoys innan han återigen flyttade ner till Newcastle. 24 mål blev det på de
Därför får det anses vara en smula märkligt att han valde att värvas till kalla Sverige, Borlänge och Dalarna. In the middle of nowhere. Det blev dock endast tre matcher och två mål för dalmasarna och arbetet på Domnarsvallen blev en kort vistelse för skotten som istället gick till Reading. Två säsonger blev det i ”Silicon Valley” innan han 1993 lade skorna på hyllan.
Den nu 36 åriga McGhee, som under tiden i Reading hade varit spelande-tränare, tog sig an klubben på riktigt. Året därpå gick färden till Filbert Street i Leicester för att 1995 ta sig an Wolves. Tre år på Molineux blev sedan tre år The New Den som manager åt Millwall där han var med och vann andra divisionen med klubben.
I Brighton Hove Albions blev det även där tre år innan han flyttade hem till Skottland igen 2007. Motherwell blev klubben som fick ta del av hans tjänster och McGhee gjorde ett revolutionerande arbete i klubben. Bottenkandidaten Motherwell förvandlades till ett topplag.
Detta fick storklubbarna att rikta blickarna åt McGhee.
Celtic, Rangers, Hearts och Aberdeen har det snackats om.
Det har spekulerats på senare tid ifall McGhee skulle varit mannen som skulle axla Strachans mantel i Celtic. Cirkeln hade på ett sätt kunnat slutits då. Nu blev det aldrig så.
Aberdeen är istället den lyckligt lottade klubben som får äran att ha McGhee som manager.
Cirkeln slöts ändå till slut.
Återstår endast att se ifall McGhee med sina kunskaper och rutin kan bräcka Celtic och Rangers eviga guldkamp?

Inga kommentarer: