TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 28 december 2012

Hasselbaink - En av Leeds största

När Leeds sommaren 1997 presenterade Jimmy Floyd Hasseilbank som ny spelare så var det många supportrar som trodde på ett flopp och fiaskoköp. För två miljoner pund hade man fått en spelare som gjort 20 mål på 29 matcher i Boavista. Det sade inte särskilt mycket. Portugisiska ligan klingade inte högt i öronen hos folk som hellre såg ett stort namn från någon av de större europeiska klubbarna. Holländaren skulle dock inte göra någon besviken. Han gjorde mål i debuten hemma mot Arsenal och skulle under samma säsong göra 16 ligamål. Nu tvivlade ingen. Hasselbaink avgudades. Säsongen därpå blev det 18 mål på 36 matcher, en fjärdeplats i ligan för Leeds och Golden Boot-utmärkelse för holländaren. 

Managern George Graham som var känd för sin psykotiska stil smalt som smör då Hasselbaink kom på tal; "-Jag skulle kunnat ge dubbelt för Jimmy Flloyd och ändå skratta.." Graham skrattade mindre gott då han ersattes av David O´Leary. 
Den nya managern var inte lika förtjust i sin anfallare. Personkemi? Ja, något var det ivarjefall då Hasselbaink vägrade förlänga kontraktet och gick på free-transfer till Atletico Madrid.
Två miljoner pund, 34 mål och en fjärdeplats. Leeds-supportrarna fick i holländaren en favorit. Trots att han endast spelade två säsonger i klubben så är Jimmy Flloyd Hasselbaink en av de största spelarna i Leeds historia.