TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 26 december 2008

Boxing Day

Boxing Day är en helgdag som firas inom det brittiska samväldet i länder med mestadels kristen befolkning. Från början firades det med att ge gåvor till folk som inte hade det så bra men nuförtiden är det mer av en shopping helgdag. Ofta startar det vi i Sverige kallar ”mellandagsrea” denna dag.
Historiskt sett är detta Englands namn för S:t Stephen´s day. S:t Stephen var en av de första kristna martyrerna, stenad till döds i Jerusalem för en jäkla massa år sedan.

Inom proffsfotbollen är det tradition att spela full omgång och det gäller från Premier League ända ner till League Two. Många som flyttat från sina födelsestäder kommer ”hem”, träffar gamla polare, går på puben och kollar på fotboll, antingen live eller på puben.
En hel del intressanta matcher spelas i dag och jag tänkte kommentera ett par av dem:

Liverpool-Bolton
Liverpool leder ligan med en poäng trots att spelet periodvis vart väldigt långsamt och chansfattigt. Tidigare år har man haft väldigt svårt mot de övriga topplagen men denna säsong har man besegrat både Man U och Chelsea samt att oavgjort borta mot Arsenal så sent som i söndags. Som jag ser det finns det mer att få ut av laget när Torres kommer tillbaka (missat 16 matcher hittills) och kanske kan det vara dags för något som inte hänt sedan 1990…….
Till dagens match kommer Mascherano tillbaka efter sjukdom, Skrtel efter knäskada och kanske sitter Torres på bänken. Bolton har inlett säsongen precis som förväntat och har tagit 17 av sina 23 poäng mot lag från undre halvan och ligger just nu nia.

Stoke-Manchester U
Stoke har inte vunnit på fyra matcher och sjunker allt djupare i tabellen, just nu bara två poäng ovanför nedflyttning. Precis som nästan alla nykomlingar har man start bra men på senare tid har det gått tyngre och jag skulle inte bli förvånad om laget återfinns på någon av de tre sista platserna när säsongen är slut. Man U är numera ”världsmästare” och det är just den turen till Japan som är det ända som hindrar United från tre poäng i dag. Evra, Brown och Hargreaves saknas. Är man inte allt för slitna efter turen till asien vinner man lätt, låt säga med 3-0 efter mål av Rooney, Berbatov och Ferdinand.

Tottenham-Fulham
Spurs vill ha revansch efter 1-2 förlust på Craven Cottage tidigare på säsongen. Uppryckningen i samband med managerbytet har kommit av sig och nu är ett par spelare osäkra bl.a Woodgate och Bent. Fulham är riktigt stabila och ytterst svåra att göra mål på. De har spelat 0-0 i sina tre senaste bortamatcher och även i dag lär prioritera defensiven. Målsnålt blir det, 0-0, 1-0 eller 1-1.

Manchester C-Hull
Vinner inte City i dag är jag 100 % säker på att manager Mark Hughes får sparken. Laget har underpresterat ordentligt och ligger just nu på nedflyttningsplats. Stor press på laget i dag och det är hög tid att Robinho, Wright-Phillips och de övriga presterar. Jag tror man tar tag i matchen från start och vinner övertygande med 2-0.

Charlton-Queens PR
Charlton saknar fortfarande en manager och har inte vunnit på 13 matcher. Massa spelare har lånats in utan att tillföra något och paniken sprider sig hos ledningen. Publiken kommer dock fortfarande och till dagens match räknar man med 26000 åskådare. QPR har ett på pappret bättre lag men de har förbaskat svårt på bortaplan. Förra omgången vann an över Preston med 3-2 efter att inlånade Heidar Helgusson gjort två mål. Blir nog en försiktig start på matchen och målsnålt. QPR vinner med 1-0 efter mål med kvarten kvar av matchen.

Peterborough-Millwall
Peterborough har av tradition svårt på boxing day och har bara lyckats ta en poäng på de 11 senaste säsongerna. I lördags blev man rejält överkörda av serieledarna Leicester och förlustsiffrorna skrevs till hela 4-0. I dagens match krävs betydligt bättre takter mot ett revansch suget Millwall som bara fick 0-0 hemma mot jumbon Crewe senast. Målrikt och jämnt varför inte 2-2 och mål 112 av Neil Harris ?
Tidig matchstart gäller, 12:00 brittisk tid

Inga kommentarer: