TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 14 april 2010

Profiler vi minns - Peter Beardsley

En av min barndoms personliga favoriter var Peter Beardsley. En anfallare och mittfältare av rang. En legendar. Beardsley föddes den 18 januari 1961 i Newcastle och kom att inleda sin karriär i Carlisle United. Från 1979 till 1982 skulle det komma att bli 22 mål på 104 matcher innan färden gick vidare till den kanadensiska klubben Vancouver Whitecaps. Två år på andra sidan Atlanten fick det bli. Peter Beardsley hade nu hunnit med att fylla 22 år och utvecklat ett sinne för målgörande. Han var nu redo för det stora steget. Hans barndomskärlek, Newcastle United hade uppmärksammat målsprutan och erbjöd honom 1983 ett kontrakt.
Här kom genombrottet på engelsk mark. Fyra säsonger i klubben, 147 matcher och 61 mål.
Landslaget blev nästa succé. I VM i Mexico 1986 kom Beardsley att ingå radarpar med Gary Lineker och kom snabbt att bli en attraktion i landslaget. Beardsley var het. Rykande het. Det var därför som Liverpool 1987 betalade rekordsumman 1,1 miljoner pund för att få Beardsley till Anfield. Redan första säsongen vann han ligan med laget. Han var även med om att vinna FA-cupen 1989 och ligan igen 1990.När Graeme Souness tog över som manager 1991 petades Beardsley trots att han fortfarande spelade i landslaget och hade varit med i de senaste världs och Europamästerskapen. Beardsley blev bitter och full av hämnd. Den hämnden skulle komma att bli ljuv. Han valde istället att gå över till arvsfienden Everton, vilket normalt var otänkbart men Liverpoolfansen accepterade övergången eftersom de ansåg att han behandlats illa av klubben.
De två åren i Everton avtjänades med beröm. Beardsley var fläckfri med 25 mål på 81 matcher. Samtidigt var hemlängtan till nordväst stor. Då Newcastle för andra gången under karriären hörde av sig så lyssnade han gladeligen.
Han återvände till Newcastle 1993. Där hade han fyra mycket bra år och han var kapten i det lag som var mycket nära att vinna Premier League 1996.
Fyllda 36 år då kontraktet gick ut så var Beardsley på fotbollens höst. Nu kom istället ströjobben. Bolton, Fulham, Manchester City och Hartlepool. Ett års-kontrakt eller som på lån. Motivationen sinade. 1999 fick han nog. I en ålder av 38 år så skulle australiensiska Melbourne Knights komma att bli sista klubbadressen. Sedan åkte skorna upp på hyllan.
Beardsley kunde ändå inte hålla sig borta från fotbollen. Återigen kallade The Geordies hem sin son. Denna gången erbjöd man sin forne skyttekung ett arbete som tränare i akademin.
Och där är Peter Beardsley än idag. Cirkeln slöts tredje gången gillt.

Inga kommentarer: