TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 3 april 2010

Sir Les-dag i dag

I den svenska almanackan står det idag att Nanna och Ferdinand har namnsdag.
Det sista namnet får mig att minnas en gammal skyttekung. Efternamnet på en sådan.
Leslie ”Les” Ferdinand. En banbrytande anfallare.
Kusinerna Rio och Anton håller fanan högt idag, För 20 år sedan var det dock annorlunda. Då hette den största av Ferdinand-familjen, Leslie Ferdinand. Sir Les, även kallad. Född i Paddington, London 1966. En målspruta av rang som skänkte lycka under flera säsonger till i synnerhet Queens Park Rangers och Newcastle. En stenhård ångvält och fruktad spjutspets.
Tio klubbar avverkades under karriären som varade mellan 1986 till 2006. En 20 år lång karriär med imponerande 184 mål på 447 klubbmatcher detta plus en med beröm godkänd insats för det engelska landslaget.
Les Ferdinand mottog 2005 MBE, Member of the British Empire, av drottningen för sina lysande insatser för den engelska fotbollen. Så stor var nämligen Leslie. En av få svarta engelsmän som lyckats göra avtryck i det annars så konservativa England.
Idag arbetar Les som anfallstränare i Tottenham. En av klubbarna han spelade i under karriären och även en del av sina uppväxtkvarter.

1 kommentar:

Hammers HBG sa...

Les var ju lika duktig i Spurs som i QPR och Newcastle.Dock upseendeväckande.Kaxig och nochig. Bröt rasbarriären på många fronter.