TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 18 oktober 2011

"All systems are up and feeling jolly good"

Av okänd anledning försvann Spotify från min dator. Jag är norra europas mest otekniska fotbollsentusiast varpå jag inte gjorde något vidare försök att hitta programfilen utan helt enkelt laddade ner programmet på nytt. När jag så gjorde möttes jag av en statusskylt som indikerade att allt inom Spotifykoncernen var bra: "All systems are up and feeling jolly good" ackompanjerades av en ful grön gubbe med glad mun.
***
Med det brittiska fotbollssystmet är det tvärtom. Systemen må vara igång men ingenting är "jolly good". Den fula gröna gubens mungipor pekar nedåt.
***
Ibland känns det uttjatat att tala om den moderna fotbollens övergrepp på spelet. Begreppet, MDMF (Mot Den Moderna Fotbollen) känns uttjänt, som en tonårsrevolt utan klar antagonist och utan tydligt syfte. Lite som en förvirrad man som slåss mot väderkvarnar. Men så plötsligt läggs ett förslag i den moderna fotbollens tecken vilket så fullkomligt går emot vad som för undertecknad och många med mig är själva essänsen av fotbollen. Det sportsliga, det folkliga, det allomfattande och det dynamiska element som binder samman supportern med laget och emblemet.
***
Enligt Richard Bevan från Premier League Managers Association vill flertalet Premier League- klubbar med utländska ägare reformera seriesystemet så att Premier League blir en stängd liga utan nedflyttning- och uppflyttningssmoment. Bevan befarar att om fler klubbar får utländska ägare kan de få nog med röster i väsentliga organ för att få till stånd en förändring i den riktningen. Idag står cirka hälften av Premier Leagues 20 klubbar under utländskt förfogande. För att nya reformförslag ska antas krävs det att fjorton klubbar står bakom. Jag delar Bevans oro och inser samtidigt att det inte, enbart, är utländska ägare som är problemet. I vanlig ordning stavas dilemmat pengar. Som Bevan uttrycker det spelar det ingen roll om ägaren är från "Burma or Birmingham". Ägaren ser oavsett de ekonomiska fördelarna med en stängd liga. Tryggade inkomster under lång tid, en riskminimering då du i princip inte behöver prestera på det sportsliga planet för att dra in storkovan. Fotbollsklubben liknar i det scenariot alltmer ett företag. Att ekonomin skulle gynnas av en stängd liga är undertecknad dock långt ifrån säker på. Man ignorerar eller underskattar i sedvanlig ordning supportrarna och dess inflytande. Tomma stolar på miljonbyggen genererar inga pengar.
***
Premier League enligt en stängd modell blir fotbollens motsvarighet till NHL. Ett ekonomiskt jippo utan förankring hos de aktiva supportrarna. Föreställ dig fotbollsföreningarna i Championship vars spelare och supportrar som genom ett trollslag skulle bli berövde chansen att på lika villkor tävla om en plats i den brittiska fotbollens finrum. I den moderna fotbollen finns det inte heller plats för en aktiv supporterkultur. På med klapphatten och ät dina popcorn, uppmaningen är tydlig.
***
När den moderna fotbollen skär djupa sår i fotbollsjälen är det inte bara supportrar som sätter ner foten. Wigans ordförande Dave Whelan menar att en stängd liga skulle vara förödande för spelet och säger att om så blir fallet drar han Wigan ur Premier Leauge för att istället delta i de lägre divisionerna. "It's the most stupid suggestion I've ever heard in my life." säger Whelan till BBC Sports om förslaget till en stängd liga. Whelans ord är som balsam för själen. En stor man som inte skräder orden i en svår tid. Vi behöver fler som Whelan för att upprätthålla fotbollens status som "jolly good".

Inga kommentarer: