TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 22 oktober 2011

Del 4 - Från Ö till Ö

Första anhalten på vår resa var Guernsey. För er som missade landgång får ni en ny chans här. Efter Guernsey siktade vi inte land förrän vi nästan gick på grund utanför Scillyöarna. För er som inte tog del av vad världens minsta fotbollsliga har att erbjuda kan ni i efterhand göra så här. Isle of Man lämnade vi för lagom länge sedan. För er som inte pallrade er av skuten där läser ni om vad ni missade här.

Planeringen kunde, och med facit i hand, borde gjorts bättre. Hur kul det än är att vara till sjöss undviker även en van sjöman helst omvägar likt den vi nu får göra. Kapten skyller på romflaskan. Ständigt till hälften full. Rutten blir nu, från början till slut, Guernsey, Scillyöarna, Isle of Man och slutligen Isle of Wight. En klart nyktrare resväg hade klämt in Isle of Wight efter Guernsey. Färden hade då följt någon form av logik. Arbetat sig norrut. Nu blir det inte så. Kompassen visar söderut från Isle of Man. Ingen större skada skedd. Istället gläds vi åt resans sista anhalt. Välkommen till slutdestinationen Isle of Wight:

Isle of Wight utgör i sig ett county och är Englands största ö med sina 380 km2. Från Portsmouth på fastlandet till Ryde på Isle of Wight är avståndet bara 8 kilometer. Förutom en kort period som ett eget kungadöme under medeltiden är öns förhållande förbryllande okomplicerat i jämförelse övriga öar vi bekantat oss med. Innan man blev ett eget county tillhörde man Hampshire, 1890 blev man dock ett eget county och företräds i parlamentet av en MP (Member of Parliament). Med sina cirka 130,000 invånare är ön englands största valkrets vilket medfört en debatt om huruvida Isle of Wights platser i parlamentet borde utökas. Men det är alltså inte tal om något självstyre eller crown dependency som i Guernseys eller Isle of Mans fall. Inget sånt. Kanske ligger Isle of Wight helt enkelt för nära fastlandet. Det tyckte dock inte Vectis National Party som hävdade att försäljningen av Isle of Wight till den brittiska monarken år 1293 stred mot dåtidens konstitution. Förebilden var Isle of Man och man ville att Isle of Wight skulle uppnå samma självstryande status. Partiet rörde om lite i den politiska sfären på 1970- talet för att sedan förpassas till att utgöra en historisk parantes. Ingen ö utan nationalistparti tycks vara formeln.

Isle of Wight lyder under brittiska FA. Dock har ön ett representationslag bestående av spelare från såväl fotbollsklubbar på ön som från klubbar i det närbelägna fastlandsområdet. Laget deltar i Island Games, en turnering vilken man vann 1995 och 2011. En majoritet av spelarna tillhör Newport (IOW) FC. (IOW):et används ofta i officiella sammanhang för att inte förväxla klubben med sin namne i Wales. Newport är öns största stad med strax under 25,000 invånare. Stadens lag huserar i Wessex Football League Premier Divison. I och med den absoluta närheten till fastlandet dräneras ön på sina riktiga fotbollstalanger varpå öns till antalet många lag huserar i det engelska fotbollsystemets femte steg, nämnda Wessex Football Leauge. WFL består av två divisioner, varav Premier är den översta och Division 1 den andra. Främst i Division 1 härjar många av öns amatörlag. Ön är, likt Isle of Man, en trevlig upplevelse för groundhoppers som på ön kommer finna många fina idrottsplatser.
***
I och med besöket på Isle of Wight har kryssningen mellan några öar med olika anknytning till Storbritanninen och brittisk fotboll nått havs ände. Det finns fler öar knutna till Storbritannien där det spelas fotboll. Resan har på så sätt inte på något sätt varit heltäckande. Kanske styr vi med ny besättning mot dessa destinationer vad det ger sig. Eller inte. Allt beror på Kaptens humör. Han låter hälsa att han hoppas att ni trivts ombord och kanske till och med lärt er något på resan. Det har iallafall undertecknad.

Inga kommentarer: