TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 1 oktober 2011

Del 1 - Från Ö till Ö

I denna följetong kommer undertecknad skriva om Engelsk fotboll. På öar. På vår kryssning kommer vi stifta närmre bekantskap med Guernsey, Scillyöarna, Isle of Man, samt Isle of Wight. En sak, förutom att det förhoppningsvis kommer visa sig att det spelas fotboll på öarna, har de gemensamt. De har ytterst komplexa förhållande till England. På vilket sätt kommer jag utreda, och delge er läsare. Men nu är det hög tid att lätta ankar och sätta segel! Vi ger oss ut på ett äventyr där undertecknad bryter ny och tidigare outforskad mark. Förhoppningsvis blir det lika spännande för er som för mig. Håll till godo. Här kommer den första delen av följetongen. Vi slår ankar vid Guernsey:

Guernsey tillhör Kanalöarna som geografiskt sätt ligger närmre Frankrike än England. Ön är den näst största i ögruppen, vilket säger väldigt lite då samtliga öar är väldigt små, på Guernsey bor det endast 70 000 invånare. Kanalöarnas, och därmed Guernseys förhållande till England är komplicerat och jag gör inte anspråk på att redogöra för alla ”up´s and down´s” i relationen. Ön utgör ett självständigt så kallat Bailiwick, men lyder under den brittiska monarken, men ingår inte i Storbritannien. Komplicerat nog? Anledningen till att jag tråkar ut er med denna historiska utläggning är att den är av avgörande betydelse för den fotboll som spelas på ön. Guernsey har ett eget fotbollsförbund, föga förvånande kallat Guernsey Football Association. GFA är varken medlem i UEFA eller FIFA men har status i engelska Football Association som ett eget county. GFA bedriver också Guernseys fotbollslandslag (!) som två gånger, 2001 och 2003, vunnit fotbollsmästerskapet på The Island Games som gästas av allehanda öriken, från Åland och Färöarna till Berumda. Guernseys landslag kan även stoltsera med inte mindre än 43 Muratti Vase titlar. Muratti Vase är en turnering mellan Kanalöarna Guernsey, Jersey och Alderney. Den första turneringen spelades 1905 och i första upplagans final besegrades Jersey med 1-0 av Guernsey.

GFA ligger även bakom grundandet av Guernsey Football Club som är en självständig förening vilken grundades 2011 och som nu i engelska Combined Counties Football League Division One. Ett faktum som gör laget till det första från Kanalöarna att spela fotboll i en division på engelskt fastland. Kuriosa är att laget kommer bekosta såväl sina egna som sina gästers reskostnader till och från ön. Efter tio spelade matcher är Guernsey F.C. obesegrade och leder divisionen med sex poäng före Bedfont Sports.
***
Alle man ombord! Vi inväntar vind i seglen, sedan styr vi vidare mot nya äventyr.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ser fram mot den fortsatta seglatsen/VS