TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 15 oktober 2011

Del 3 - Från Ö till Ö

Första anhalten på vår resa var Guernsey. För er som missade landgång får ni en ny chans här. Efter Guernsey siktade vi inte land förrän vi nästan gick på grund utanför Scillyöarna. För er som inte tog del av vad världens minsta fotbollsliga har att erbjuda kan ni i efterhand göra så här.
 
Med lastutrymmet åter till bredden fyllt med mat och dryckesvaror var mannarna på strålande humör när vi tackade för oss och såg Scillyöarna försvinna i horisonten. Borta var de tankar på myteri och andra otrevligheter som det surrats om efter att vi lämnade Guernsey. Att seglatsen fortsatte norrut mot Isle of Man, den avsevärt största och mest befolkade ön hittills på resan, gjorde inte humöret sämre. Sjöbusarna hade tröttnat på varandras sällskap och såg fram emot att få stifta bekantskap med Isle of Mans mer tveksamma kvarter. Så det är med ett glatt humör vi hälsar er välkommna till Isle of Man:

Isle of Man ligger mitt i irländska sjön inklädd bara 50 kilometer ifrån Irland på sin västra sida och Storbritannien på sin östra. På öns 572 km² bor det strax under 90,000 invånare varav hälften är födda på ön. Ungefär 30,000 invånare lever sina liv i huvudstaden Douglas. Öns relation till Storbritannien har likheter med Guernseys och Scillyöarnas. Isle of Man är ett brittiskt så kallat Crown Dependency. Olika Crown Dependencys har olika former, eller nivåer, av autonomi till den brittiska monarken. I Isle of Man: s fall gestaltar det sig på så sätt att ön är självstyrande med undantaget att försvar och öns utrikespolitik axlas av Storbritannien. Praxis är att ön råder över sin egen inrikespolitik utan att Storbritannien lägger sig i deras göromål. Men riktigt så enkelt är det inte. Enligt begreppet ”good government” kan Isle of Mans inrikespolitik övertas av Storbritannien vid katastrofsituationer. Enligt Storbritanniens konstitution trader ”good government” in under omständigheter likt " […] fundamental breakdown in public order or endemic corruption in the government, legislature or judiciary”. Vi får väl hoppas att Isle of Mans parlament, Tynwald, håller med om definitionen. Annars är risken för inbördes(?)krig uppenbar…

För övrigt hävdar Tynwald att man är världens äldsta rättsorgan med anor från 979 e.kr. Vidare utfärdar Isle of Man, som inte är en del av EU, passhandlingar till sina medborgare, dock har Storbritannien hand om de rättsliga aspekterna av utfärdandet. Likt det politiska klimatet på många mer eller mindre självstyrande öar finns det politiska krafter som strävar efter än mer autonomi. Liberal Vannin Party går till val i Tynwald med ett program för mer självständighet och större inflytande mot Storbritannien medan Mec Vannin representerar ett mer militant alternativ med målsättningen att Isle of Man ska bli en självständig republik. Ellan Vannin betyder Isle of Mann i den gaeliska form, Manx, som traditionellt talats på ön men nu anses vara utrotningshotat.

Isle of Man Football League består av 26 amatörlag som är indelade i en första division och en andra division. Båda divisionerna har sålt sina namnrättigheter till sponsorer. Ligasystemet startade 1896 och drivs av Isle of Man Football Association (IoMFA) som är, öns självstyre till trots, medlemmar i det brittiska fotbollsförbundet, men inte i UEFA eller FIFA. Årets upplaga av fotbollsligan vanns av St Georges. St Johns United blev med sina 72 poäng direktuppflyttade från andra divisionen precis som Ramsey United vilka slutade på 52 poäng. På ön finns även en damfotbollsliga som även den består av två divisioner men med något färre, sex lag, i varje. Det faktum att ön har så pass många fotbollslag där de flesta förfogar över egna, ofta väldigt naturskönt belägna, idrottsplatser gör ön till ett litet mecka för groundhoppers. IoMFA kontrollerar också öns landslag. Smeknamnet The Yellows har de fått från sina gulröda landslagsdräkter. Då IoMFA som nämnt inte är medlemmar i varken UEFA eller FIFA är utrymmet minst sagt begränsat för vilka turneringar och matcher som The Yellows får delta i. Precis som Guernsey är fotbollen under The Island Games den mest prestigefyllda turneringen för Isle of Mans landslag. I turneringen har man rönt vissa framgångar; 1993, 1999 och 2003 tog man silvret hem till ön.

Inga kommentarer: