TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 26 augusti 2008

League Two är på riktigt!

Ronaldo, Sir Alex, Deco och Emirates Stadium.
Dessa namn har man hört i två veckors tid med jämna mellanrum.
Premier League som anses vara världens bästa liga, berör på alla plan.
Befinner sig hela tiden i rampljuset och producerar det bästa.
Men hur ser det ut i de lägre serierna? Där ståplatserna fortfarande finns kvar, där inträdet ligger runt hundringen och där man fortfarande kan köpa en sliskig fish´n´ships i halvtid där flötet rinner från tidningspappret.
Tog mig en titt på lagen i fjärde ligan (League Two) och konstaterade följande:

* Shrewsbury leder serien efter tre omgångar. Laget från staden ett stenkast från den walesiska gränsen kan stoltsera med att ha fostrat Joe Hart,till vardags i Manchester City.
1886 grundades klubben som även har en skandinavisk supporterklubb.
Hemmamatcherna spelades tidigare på Gay Meadow (detta har fått motståndarfansen att göra narr av dem,Bögängen United) men då den var omodern samt att den blev årligen översvämmad av den närliggande floden Severn byggdes en ny arena, New Meadow,som stod klar till säsongen 2007/2008 och har en kapacitet på 10 000 platser. Inför säsongen 2008/2009 fick New Meadow namnet Prostar Statdium efter att man sålt arenanamnet.
Den moderna och komersiella fotbollen sträcker sig alltså ända till den lägsta divisionen.

* Fyra Londonklubbar huserar i denna liga. Brentford,Luton,Barnet och nykomlingen Dagenham & Redbridge. De sistnämnda är en mycket ung förening. 1992 grundades man och spelar sina matcher till vardags på Victoria Road i östra London. På samma arena spelar även West Ham sina reservlags matcher. Klubben Barnet är trots namnet en gammal förening. 1888 grundades man. Hemmamatcherna spelas på Underhill Stadium i Londonförorten Barnet.
Smeknamnet är ”The Bees”. Hemmastället påminner om Wolves, Black & Amber, med en svart och orange tröja. Brentford spelar sina matcher på Griffin Park. Arenan tar in 12,763 åskådare men gapar oftast halvfull under hemmatcherna.
Luton är en gammal Tipsextra-klubb. Laget spelade i den högsta ligan i början av 1990 talet och i laget fanns då den danska stjärnan Lars Elstrup. Inför denna säsong tvångsnedflyttades man och fick även poängavdrag för dåligt skött ekonomi. Man lär ligga sist hela säsongen på grund av detta och troligtvis ramla ur seriesystemet.

* I serien återfinns även gamla storklubbar som Bradford,Grimsby och Notts County.
Lag som spelade i högsta ligan i slutet av 1980-talet och i början av 1990.
Anrika klubbar med mer historia än de andra klubbarna i samma serie. Bradford exempelvis som ligger grannstad med Leeds,har skrivit in sig i historieböckerna genom en tragedi.
Den 11 maj 1985 inträffade en av de största olyckorna inom fotbollen då en läktare började brinna under säsongens sista match. 56 personer förlorade livet.
I det svartvitrandiga Grimsby, även kallat The Mariners på grund av närheten till havet, spelade en gång i tiden Gaisbekantingen Martin Pringle.
Notts County är av namnet att döma från Nottingham och tillika lillebror i staden där Forest är kungar på tronen. Klubben vann FA-cupen samma år som GAIS grundades och var även med och grundade "The Football League" 1888.

* En utav bandmedlemmarna i bandet New Order, Stephen Morris, är hängiven Macclesfield Town supporter. "The Silkmen" som laget kallas har aldrig spelat i högsta ligan trots att laget grundades 1874. Trots att världens största medicinföretag Astra Zeneca har sitt högsäte i staden och att en mängd textilindustri, pappersindustri, plastindustriföretag återfinns här, har man ändå de lägsta sponsorintäkterna i England. Klubben drivs mycket genom ideelt arbete och engagerade supportrar. Det är inte bara GAIS som är kända vid detta fenomen med andra ord.

* Andra lag i serien är Lincoln City, Wycombe,Bury och Port Vale. Samtliga klubbar kan stoltsera med att ha en hemmapublik av hög engelsk klass. Trogna högsjungande skaror som även representerar Englands landslag i stora skaror.
En känd Port Vale supporter och sponsor är ingen mindre än världsartisten Robbie Williams.
Han har pumpat in flera miljoner i klubbens kassa.

Inga kommentarer: