TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 20 mars 2011

There’s a first time for everything.

Men detta är inte första gången.

Snarare är det mitt tredje inlägg på denna blogg. Men den här gången blir jag kvar på mer permanent basis. Det blir PL-koll åtminstone en gång i veckan, och små instick och djupledslöpningar här och var. Redaktionen har alltså fått ett litet tillskott och det skall bli jäkligt roligt.

Manchester City och Liverpool har tagit farväl av Europaspelet, senaste veckan. Det stavas förstås F I A S K O. Inte minst för City, som har satsat mer stålar än nästan något annat lag sedan några år tillbaka. Och det är inte Champions League utan Europa League som man har åkt ur. Herrar Mancini och Dalglish lär inte sova så sött, dessa dagar. Även om King Kenny fortfarande har smekmånader, och är en evig hjälte i de röda delarna av Liverpool.

Tittar vi istället på den största cupen, Champions League, så ser det betydligt roligare ut för engelsmännen. Manchester United, Tottenham och Chelsea skall alla spela kvartsfinaler under våren. Vi kanske inte skall skriva succé ännu, men det är strongt gjort hittills.

Tittar vi mot kvartsfinalerna så ställs vitt mot vitt, när Tottenham möter Real Madrid. Spurs har överraskat, som nått så här långt. Tänk att man var väldigt illa ute mot Young Boys, redan i kvalmatcherna till CL. Skulle man rå på även Real, ja då har man överträffat alla förväntningar.

Chelsea tar sig an United, i slaget om England. Omöjligt att tippa, även om United ”alltid” krånglar sig långt i alla tävlingar.

Önskemål om en helengelsk final på Wembley får vi nog vara försiktiga med. För att det skall bli verklighet skall Spurs först slå ut Madrid. Därefter semifinal mot Barcelona eller Shakhtar Donetsk. Låter som en tuff labyrint… Men vilken grej. Tottenham – Chelsea i London. Nej, dags att vakna ur drömmen.

Premier League har ju startat om i helgen, efter förra veckans uppehåll för FA-cupen. WWW i botten av tabellen var på planen under lördagen. West Ham borta mot Tottenham, i ett derby som lite grann handlade om skilda världar. Hammers har ju för ett tag sedan vunnit kampen om Olympiastadion, och skall flytta dit efter OS, nästa sommar. Eller vunnit och vunnit. Jag är övertygad om att fansen tycker annorlunda, och vi vet med säkerhet att de liljevita från norra London andas ut, och gläds åt att bli kvar i sina kvarter.
Matchen? 0-0. Tottenham med de hetaste chanserna, med ramträffar flera gånger om. Men West Ham reste hem genom huvudstaden med poäng i bagaget. Något man måste vara nöjd med. I samma veva har Tottenham lyckats förlänga Gareth Bales kontrakt, till och med 2015. Det garanterar antingen en jäkla fart längs vänsterkanten, många år framöver. Alternativt en massa stålar till klubbkassan, ifall någon klubb vill lösa walesaren.

Wolverhampton spelade också ett slags derby, mot Aston Villa. Man har ju Birmingham på nära håll, och det har gått hett till städerna emellan, tidigare under säsongen. I lördags drog Wolves längsta strået. Välförtjänt? Tja, i alla fall om man skall tro manager McCarthy. Han uttryckte förresten inga större sympatier för Gerrard Houllier, som fick höra att han inte visste vad han gjorde, från läktarhåll. ”Rather him than me, so I don’t give a flying flute.”, som McCarthy uttryckte det…

Wigan hade otroligt viktig hemmamatch mot bottenkollegan Birmingham. Vikten av denna sexpoängsmatch gick liksom inte att överdriva. Och då blev det som det brukar; krampaktigt. Tur då för Wigan att man har Maynor Figueroa. Han firade sin hundrade start för klubben med att dra in segermålet på övertid. Poängen gav Wigan häng på fast mark, och drog samtidigt ner Birmingham under strecket. Ojojoj vilken bottenstrid vi har, nu i vår.

Om vi vänder blickarna uppåt och åt sidan kan vi konstatera att:

  • Newcastle åkte på storstryk mot Stoke. Fyra insläppta och noll gjorda mål. Med tanke på att det är så otroligt tajt i tabellen, skatorna har bara fyra poäng till nedflyttning, så skall nog manager Alan Pardew ta sig en titt över axeln.
  • Chelsea är sugna på Sergio Ramos från Real Madrid. För det skall man tydligen behöva skyffla iväg 35 miljoner euro. Låter dyrt.
  • Arsenal fick bara en poäng borta mot West Bromwich. Men skall nog vara rätt nöjda ändå, med tanke på att man hade underläge 0-2 ända till sjuttionde minuten. Wenger och hans lag har det tufft nu. Snart är man borta från alla typer av pokalchanser, den här säsongen.
  • Man United tog en rätt typisk seger på Old Trafford. Berbatov satte 1-0 sent i matchen. Jag har sagt det förr och lär få säga det igen: Sir Alex är helt makalös på att uppnå resultat. Och har varit det nu i tjugo år.
  • Elmander har svalnat efter årsskiftet. Från en av de vassaste och varmaste anfallarna i ligan till ett mål under 2011. Upp och ner, ner och upp. Det är många fotbollsspelares liv, det. Den svenske landslagsmannen lirade höger mittfält igår. Något som i och för sig kan passa hans snabbhet rätt bra. Men visst känns han mer som anfallare? Tror nog att han väljer det framför mittfält, alla dagar i veckan.
  • Houllier är sugen på att plocka Michael Owen till Villa Park. Tänk vilken värvning det hade varit för, säg, 7 år sedan. Idag känns den knappt alls. Det skall dock sägas att Owen oavsett har haft en finfin karriär, som ju kickade igång redan förra årtusendet.

Och du. Missa inte det stående tipset. The Guardians podcastar om, framförallt, engelsk fotboll. Dessa juveler till journalister är lika bra i ljudformat som de är när de skriver. Prenumerera på podcasten. Den kostar inte en spänn men är guld värd.

Det var det, det. Vi kör igen om en vecka, och sammanfattar PL så gott vi kan. Och självklart hörs vi innan dess, ifall och när det händer intressanta saker.

Nu skall jag ladda för en söndag i tv-soffan.

2 kommentarer:

Y3 sa...

Grymt kul med en till skribent under TLC. TLC har aldrig gjort mig besviken på varken kvantiteten eller kvaliteten på inläggen.

så med ytterligare en grabb i båten så känns det bara ännu mer positivt.

Anonym sa...

Gött jobb så D! :)
/ chance