TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 15 juli 2013

Burnden Park

Ibrox, Bradford och Hillsborough är arenor där folk fått sätta livet till. Läktarkatastrofer som fått klubbarna och samhället att tänka på säkerheten och göra om standarden. Få idag känner till en av de absolut största tragedierna i brittisk fotboll. Läktarkatastrofen för 67 år sedan som bragte 33 människor om livet och fick över 400 skadade. Burnden Park, Bolton Wanderers gamla arena blev den 9 mars 1946 platsen för en av tidernas största tragedier. FA Cup-mötet mellan Bolton och Stoke fick många intresserade åskådare att hitta till arenan. För många för att det hela skulle hålla. Arenan som då. med enbart ståplatsläktare svalde 70,000 var denna dag överfull. Polisen räknade med att i efterhand över 85,000 åskådare hittat dit. Trycket blev för stort. Panik utbröt och folk trampades ihjäl.

Tiden efter katastrofen så skyllde alla på alla. I den stora kaotiska sorg som rådde ville ingen ta på sig ansvaret för den tragiska händelsen. 
En änka till en av de omkomna sade i pressen; "-Min man överlevde slagfälten i Europa och Asien under fyra år för att komma hem och dö på en fotbollsarena. Det måste bli en ändring."

Politikern Moelwyn Hughes gjorde saken till en politisk fråga och frågade de styrande hur många människor som skulle behöva sätta livet till i fortsättningen för att det inte fanns några regler inne på arenorna. Hughes fick igenom sin rapport där det lagstadgades att alla arenor skulle ha vändkors med besökareräknare. Det skulle dessutom finnas en maxkapacitet som under inga omständigheter fick överträdas
Så blev det också. Burnden Park skulle stå som värd för fotboll till 1997 innan den revs 1999. Då hade den använts för fotboll under 102 års tid men även varit platsen för en av Storbritanniens största katastrofer. 

Inga kommentarer: