TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 13 juli 2013

Femte gången gillt?

Wigan Athletic är en av de yngsta klubbarna i Football League. Man grundades 1932 men Greater Manchester-staden hade haft fotboll på schemat under flera årtionden innan dess. Athletic byggdes upp av det som fanns kvar av Wigan Borough som 1931 upplöstes efter att ha gått i konkurs. Innan dess hette föregångarna Wigan County, Wigan United och Wigan Town. Olika namn men samma öde; dålig ekonomi och spelarflykt.
Dagens upplaga av Wigan har dock ingen dålig ekonomi. Med ägaren och livslånga supportern Dave Whelans miljoner av pund genom åren har den lilla klubben från Manchesters förorter vuxit till sig. För hur länge? 76-årige Whelan har och har haft ett glödhett engagemang för klubben och varit beredd att satsa hela sitt sparkapital för att få det att gå runt. 

Den dagen Whelan inte längre kan vara delaktig, är det dagen då spiken i Wigan-kistan slås i med full kraft? Förmodligen. Fritt fall genom divisionerna. Whelans drivkraft genom åren har påverkat Wigan till den klubb som tagit sig från gärdsgårdsserierna till Premier League. En man och hans vision. Eller som en supporter till klubben själv säger; "Wigan lever och dör med Dave Whelan. Det finns ingen annan som skulle kunna ta sig an uppgiften såsom honom. Den dagen han inte är med oss längre så börjar fallet." Hård fakta? Kanske men förmodligen också sant. Wigans öde kommer återigen isåfall att bli ekonomisk. Precis som föregångarna.

Inga kommentarer: