TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 13 juli 2013

Gordon Lee satte kollektivet i fokus

Elva säsonger och 120 matcher som högerback i Aston Villa. Gordon Lee var en trotjänare på Villa Park. En medelmåttig sådan. För snittar man knappt 11 matcher per säsong så är man ingen lysande spelare. Däremot kan man vara en god lagkamrat, en stämningshöjare och en ledargestalt för de unga spelarna. Just sådan var Gordon Lee. Född och uppvuxen i West Midlands-samhället Cannock 1934 kom Lee att inleda sin fotbollskarriär i Hednesford Town innan han 1955 blev seniorspelande proffs i Aston Villa. Elva säsonger som sagt i Villa för att avsluta karriären som spelare i Shrewsbury. Nu tog istället en större karriär vid. Som manager. Ett arbete Lee behärskade noggrant och som han skulle komma att bli känd och ihågkommen för.
Lee gillade inte glamour. Ville aldrig ha på sig kostym på matcherna, hade träningsoverall istället och förespråkade gruppens betydelse framför individens.

Från 1968 till 1991, under 23 års tid, skulle Lee arbeta som manager i sju olika klubbar. Det började i Port Vale som ersättare till legendaren Stanley Matthews och fortsatte i Blackburn, Newcastle och Everton, två säsonger i Preston innan han flyttade utomlands till Island och KR Reykjavik.
Överallt blev Lee ihågkommen som den noggranna, fingerfärdiga och smarta människan som hade koll på alla smådetaljer. Om precis allting.

Då Lee 1991 beslutade sig för att lägga av med fotbollen så var han 57 år gammal och hade räddat kontraktet för Leicester i Second Division. 23 år som manager var nu över. Vad hade han uträttat då? Han hade sålt av Newcastle-ikonen Malcolm "Supermac" Macdonald till Arsenal för den udda summan 333,333, 33 pund. Supportrarna rasade. Varför gjorde Lee så? Han ville inte att någon skulle vara större än laget. "I mina lag skall det inte finnas stjärnor. Hela laget skall arbeta." Fick han kritik för den försäljningen så gjorde Lee framsteg ändå;
Uppflyttning till Division 3 med Port Vale 1969/70, Division 3-mästare med Blackburn 1974/75 och finalspel i Ligacupen med både Newcastle (1976) och Everton (1977).
Gordon Lee  fyller idag 79 år. En profil i engelsk fotboll? Kanske mer en i mängden. "En i gruppen", som han själv hade kunnat uttrycka sig. En sådan profil han helst av allt själv hade vilja vara.

Inga kommentarer: