TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 8 juli 2013

Ta ditt ansvar och stå på egna ben

När Stockport County 2011 åkte ur League Two så var det första gången sedan 1905 man lämnade Football League. 106 års konstant spel i ligan var därmed över. Ekonomin blödde, klubben skakade i grundbjälkarna och supportrarna grät öppet då det stod klart att nedflyttningen var ett faktum. En utav dem, Henry Jones var Stockport sedan barnsben. Förmodligen den idag som sett klubben flest gånger. Den då 96-årige Jones föddes i staden bara ett stenkast ifrån arenan 1915. Fadern var saknad i strid under Första Världskriget och modern fick själv uppfostra fem barn. Det gällde att tidigt ta vara på sig själv, ta ansvar och ta för sig. "Ingenting i denna världen är gratis". brukade hans mamma säga och barnen i familjen fick i tidig ålder göra vuxenarbete. På gott och ont. 

Henry Jones tog lärdom av sina tidiga år och hade den moralen i kroppen som vuxen. Stå på egna ben, gör ditt jobb och klaga inte. Det var just detta som Jones tänkte på då det stod klart att nedflyttningen var klar efter förlust borta mot Crewe Alexandra under våren 2011. Då supportrarna och klubben gnydde över att man blivit orättvist behandlade av FA och kronofogden så kunde inte Jones hålla tyst. Han bad sitt barnbarn skriva ett brev som postades till klubbens styrelse, manager och till stadens tidning. Hans text var kortfattad men ändå så logisk; 

"Hänger man på någon annans axlar hela tiden så vet man inte hur man skall använda fötterna då man släpps ner. Hade ni (klubben) tagit tag i problemet då det uppstod första gången så hade vi inte behövt vara där vi är idag. Att hela tiden förlita sig på andra får inte en människa att gå framåt. Skulderna som vuxit har inte växt till sig för inte. Hade det funnits ansvar från första början så hade det inte behövt att ske. Släpp alla ursäkter och sluta bortförklara er. Detta är styrelsens fel. Ingen annans."

Den gamla skolan hade sagt sitt. Gammal moral, sunt förnuft och strikt uppfostran gav en skriftlig örfil rakt upp till de styrande i hierarkin. Henry Jones fick aldrig uppleva något spel utanför Football League. Han dog under sommaren 2011 men hans ord lever kvar med en stor portion logiskt och moraliskt tänkande som borde bli en väckarklocka för många klubbar idag.

Tipstack till Jocke

Inga kommentarer: