TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 31 maj 2011

Basingstoke Town - Ett Hampshire-alternativ

Burberry grundades här 1856 och ett av landets bästa ishockeyklubbar, Bisons, kommer härifrån. Basingstoke 77 km sydväst om London och 48 km norr om Southampton har satt sina spår i engelsk historia. Mest av allt under senare delen av 1900-talet då staden expanderade i full fart och befolkningen nästintill fördubblades. Här, i nordöstra Hampshire, bor utflyttade Londonbor som tröttnat på dyra avgifter och hyror i London. Här finns även fotbollslaget Basingstoke Town FC. The Dragons som man kallas i folkmun grundades 1896 genom en sammanslagning av Aldworth United och Basingstoke Albion. Framgångarna skulle dröja till så sent som 1966 då man vann den regionala cupen. Sedan dess har man vunnit Southern Premier League, Hampshire Senior Cup och kommit så långt som till andra omgången av både FA Trophy och FA Cupen.
Klubbens största vinst någonsin kom bland annat i en FA Cup-match. Det var 1976 då Chicester City besegrades med hela 10-0 i den första omgången. Tre år senare skulle den största förlusten komma då Aylesbury vann med 8-0 i Southern League.
Trots att klubbens arena The Camrose endast inhyser 4500 åskådare så var det mer än överfyllt då Wycombe kom på besök i FA Cupens första runda i november 1997. Imponerande 5,085 åskådare trängde sig in på arenan. I ligan har det varit färre men matchen mot Aldershot Boxing Day 1998 inhyste ändå respektabla 2,810 åskådare.
Klubben spelar i Conference South (BSS) och slutade denna säsong på en 13:e plats i serien.
Klubben kan stoltsera med att ha en landslagsman. Anfallaren Greg Draper har representerat Nya Zeeland i olika sammanhang, både senior och ungdom. Basingstoke Town och dess supportrar har länge varit den klubben som ingen av de andra klubbarna i distriktet ens haft någon åsikt om. Man är i skymundan av de stora Hampshireklubbarna Southampton och Portsmouth. Det vill man nu dra nytta av. De bägge Championshipklubbarna tillsammans med seriekollegan Brighton har spelare i junior och utvecklingslag som med lätthet kan platsa i Blue Square South istället för att nöta bänk. Med ett Hamsphire-samarbete kan Basingstoke växa och då är det bara en tidsfråga innan man på allvar kan prata om triumfer som lätt överskuggar cuptitlar från 1960-talet.

Inga kommentarer: