TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 31 maj 2011

Lirare vi minns - Steve Hodge

Han har undervisat iranska ungdomar i engelsk fotbollskunnande, skrivit och gett ut självbiografin "The Man With Maradonas Shirt" och har gjort den ovanliga transfern som att gå till Hong Kongs fotbollsliga. Steve Hodge är dock mannen som gärna håller låg profil. Både under och efter sin karriär.
Född i Nottingham 1962 och debuterade i stadens stolthet Forest som 18-åring. Mittfältaren Hodge fick smeknamnet "Harry" av publiken på City Ground och skulle snart komma att charma de flesta. Den lilla mittfältaren, endast 170 centimeter, var respektlös i sitt spel. Han gjorde mycket och snygga mål från sin position och var tongivande i det Forest som gjorde succé i UEFA Cupen 1984. Managern Brian Clough hyllade sin "Harry" i match efter match. Det skulle bli 123 sådana och 30 mål under fem säsonger innan han 1985 värvades till Aston Villa. Forest hade gång på gång tackat nej till anbuden men kunde till sist inte tacka nej till de 450,000 pund som Birminghamklubben lade upp.

Hodge kom till ett Villa på nedgång och fick snabbt supportrarna emot sig då dessa märkte av att Hodge var mer intresserad av att spela landslagsfotboll än engagera sig i Villa. Droppen blev då Hodge var med om en bakåtpass i en match mot Norwich som orsakade bakåtmål. Supportrarna buade ut Hodge och Villa sålde den 19 november 1986 Hodge till Spurs för 650,000 pund. Managern David Pleat placerade Hodge på vänsterkanten i ett lag fyllt med klasslirare. Waddle, Ardiles och Allen och Hodge blev ett fruktat mittfält. Hodge gjorde mål direkt i debuten i en period då han briljerade i landslaget.1988 tog Glenn Hoddle hand om laget. Hodge var då i en formsvacka, missade EM 1988 och fick ingert förnyat kontrakt i Spurs.

Istället tog Clough hem honom till Forest för en andra sejour i klubben. Clough ville ha rutin i Forest. Hodge såg förtroendet som något stort och blomstrade ut igen.  Den 15 april 1989 skulle bli en dag som förevigt satte sig på Hodge näthinna. På Hillsborough skulle FA Cup-semifinalen mot Liverpool spelas men bröts på grund av att supportrar klämdes ihjäl. Hodge skulle komma att stanna i Forest fram till 1991. Han hade då 83 matcher, 20 mål och ett VM i Italien på meritlistan. Nu bar det av till Leeds där det under de kommande tre åren skulle bli 54 matcher och 10 mål.
Karriären dalade nu för Hodge som redan varit med om det mesta.Derby County, QPR och Watford fick sig ett besök av mittfältaren innan han 1998 avrundade karriären i Leyton Orient. En match blev det för Orient. Då hade han veckorna innan prövat på ett mindre lyckat provspel i Walsall och en vända till Hong Kong. Nu var karriären över för Hodge. Han drog sig tillbaka från det offentliga rummet, ställde visserligen upp på en del tv-program men höll sig oftast i skymundan. 2002 gjorde han tillsammans med vännerna och tillika fotbollsspelarna Gary Mabbutt och Jason Dodd den udda resan till Iran där han undervisade ungdomar i fotboll. 2010 gav han ut boken  "The Man With Maradonas Shirt". En självbiografi om alla åren inom fotbollen och om då han 1986 mötte Maradona. En bok med tyngd och genuin fotbollsglädje.

Inga kommentarer: