TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 20 maj 2011

Sunday's funday. For some.

På söndag klockan 17 svensk tid, skall hela klabbet avgöras. Ja, det vill säga 3 positioner som är speciellt intressanta. Premier Leagues sista omgång går av stapeln, och alla matcher spelas, förstås, samtidigt.

Manchester United är redan klara mästare, och Chelsea i princip lika klara som tvåor (stooooor målskillnadsfördel samt 3 poängs försprång). I toppen i övrigt handlar det om vilket lag som skall komma trea, och på så sätt slippa kvala till Champions League. Man City sitter i förarsätet, men Arsenal är bara en poäng bakom.
Men den stora striden, som jag ser, utspelar sig i botten av tabellen. Hela 5 lag riskerar att ramla ur Premier League, och därmed förlora jätteinkomster. Det är en strid som ingen spelare eller, får vi anta, klubbledare vill vara inblandad i. Kniven på strupen-klyschan har sällan känts mer passande.

Vi tar en titt på matcherna som betyder något, och hur läget är i lagen.

Bolton-Manchester City. City spelar, som sagt, för att slippa kvala in till Champions League. Bolton spelar för... Ja, möjligen för att avsluta snyggt inför hemmapubliken. Och kanske vill Elmander säga farväl med ett mål eller två, innan karriären spinner vidare i turkiska Galatasaray? Tevez verkar vara på väg bort, med tanke på hans senaste tidnings-uttalanden. Men det skall inte behöva betyda något. City-seger.

Fulham-Arsenal. Arsenal jagar alltså City och tredjeplatsen. Man behöver inte gå över ån efter vatten. Men bra nära. Bortaderby mot Fulham, på Craven Cottage vid Themsen. Jag tror på kryss, och att Gunners då får kvala sig in till CL.

Manchester United-Blackpool. Sir Alex "lovade" att själv spela ifall seriesegern var klar, inför sista omgången. Plats på scen, alltså! Hur som helst så kan vi ana att Man Utd vilar en och annan tung pjäs, med tanke på stundande final i CL. Det kan vara Blackpools chans, i kampen för nytt kontrakt. Och vi vet att Blackpool har bjudit på motstånd, sväng, och mål tidigare under säsongen. Jag anar United-vinst, men känner mig nyfiken på vad Ian Holloway och hans Blackpool kan åstadkomma. Å andra sidan kan vi tänka oss att den här killen vill säga adjö med stil.

Tottenham-Birmingham. Birmingham ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket, tack vare målskillnad. Veteranen Kevin Phillips pratar om att Birmingham måste göra sitt livs match på söndag, borta på White Hart Lane.
Spurs å sin sida spelar för Europa-plats, men viss osäkerhet hur truppen kommer att se ut nästa säsong, kan oroa en del. Van der Vaart har i alla fall sagt att han vill vara kvar. Återstår att se vad de orden är värda, samt ifall man lyckas behålla Modric och Bale. Och om man kan få ihop en mittback som håller en hel säsong, någon gång...

Wolverhampton-Blackburn. Jag vet inte ifall hemmaplan spelar så himla stor roll i en sådan här match. Men det är väl det som gör att jag tippar Wolves. Ett riktigt avgörande möte. Och så blir det väl oavgjort samtidigt som bottenkonkurrenterna vinner... Vilket antiklimax detta möte kan komma att bli. Spelar vi £10 på 2-2? Värt att nämna är att Wolverhampton har hotat med aktion, ifall Manchester United inte ställer upp med starkaste laget mot Blackpool. Blackpool som ju i högsta grad är konkurrenter om PL-plats.

Stoke-Wigan. Det är dags att kliva ner ett steg nu, Wigan. Det har jag nämnt tidigare, och det känns som om Stoke är starkare och ett nummer för stort för Wigan. Visst, man spelar för överlevnad. Men Stoke och Tony Pulis är säkert angelägna om att avsluta en fin säsong på fint sätt, inför hemmapubliken.

Vad innebär då detta? Ja, mitt tips är att det slutar som det ser ut nu. Alltså att Blackpool, Wigan och West Ham tar ett kliv ner i The Championship. Blackburn, Wolverhampton och Birmingham kvar i Premier League. Men tippandet är inte min starka sida. Där gör ni nog bättre i att ta rygg på Huckerby. Det är ju inte för inte som han har hand om de inläggen, på TLC.

Inga kommentarer: