TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 23 juni 2011

Super Leeds - De gyllene åren

Insändaren och signaturen Yorkshire Lad ville dela med sig av sitt stolta lags historia. TLC publicerar här historien om ett av Englands mest folkkära storklubbar.
Har du också texter du vill dela med dig av? Tveka isåfall inte. Maila; the.langham.court@hotmail.com.

Leeds förde en ganska anonym tillvaro under större delen av sin existens och fram till återinträdet i högsta division säsongen 1964/65. Under 1950-talet kretsade det mesta runt lagets fix-stjärna John Charles som av många ansågs vara en av världens bästa på sin position, centerforward eller centerhalv. Första säsongen tillbaks i högsta divisionen (1964/65) överraskade de fotbollsengland genom att utmana de etablerade klubbarna och kämpa om både ligaseger (tvåa) samt FA-cupen (finalist). Leeds hade vid den tiden ett ungt lag där lagkaptenen Bobby Collins, centerhalven Jack Charlton samt mittfältduon Billy Bremner och Johnny Giles var de tongivande spelarna. Leeds vann snabbt respekt och var med och kämpade om titlarna säsongerna därefter, laget vann sina första titlar säsongen 1967/68 och sin första ligatitel året därpå. Laget var en dominerande faktor inom engelska liga och cup samt rönte framgång i Europa och ganska snabbt myntades begreppet Super Leeds av laget supportrar. Managerna Don Revie hade skapat en lagmaskin där stommen i laget var densamma år efter år, med Billy Bremner som den pådrivande lagkapten i centrum och där de flesta av spelarna spelat tillsammans sedan ungdomsfotbollen.
Klubbens andra storhetsperiod inträffade i början av 1990-talet och kröntes med en ligavinst där de mest framträdande spelarna var Gordon Strachan, Gary Mcallister och Eric Cantona.

Inga kommentarer: