TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 20 november 2012

Fotbollens pris: kampen för överlevnad

På toppen av Premier League vältrar sig spelare i mer överflöd än man kan tänka sig. Man reser i lyx, bor överdådigt och äter det absolut bästa som bjuds - allt för att säkra bästa möjliga prestanda på planen.
Det är rätt höga odds på att en enda spelare i Englands högsta liga på matchdag skulle ta tåget i två timmar och därefter en rask promenad till arenan.
I de lägre divisionerna, däremot, ser livet helt annorlunda ut.

Tillåt oss att presentera Steve Thompson, verkställande direktör för Dagenham & Redbridge.
En av många slitvargar i League Two. Hur han får det att gå ihop?
"-Vi tittar konstant på våra resekostnader. På lördag, t.ex., möter vi York. Tåget dit från Kings Cross tar två timmar, och sen är det ungefär en kilometer att gå från stationen. Vi skickar upp matchställ och utrustning med minibuss kvällen innan, vår fystränare kör, och sen tar laget tåget på lördag morgon. I andra ändan av organisationen ligger vi inte på sofflocket. Tränaren säger att laget kan promenera till arenan. Det gör dom bara gott att få sträcka lite på benen. Efter match tar vi tåget hem igen, vi är bokade på 18:30-tåget hem. Totalt sparar vi ca. 15000 kr. på att inte stanna i York över natten. Uppdraget slutfört!"

För livet i League Two är en konstant kamp med kniven mot The Daggers ekonomiska strupe.
Förra säsongen hade man ett publiksnitt på 2090 hemma på Victoria Road i östra London, och i år har den siffran, efter sex hemmamatcher, dalat till 1755.
Man tycker själva att man med biljettpriser på mellan 200-250 kr. på matchdag borde vara konkurrenskraftiga, och sanningen är att man ligger ganska i mitten. Varken mycket dyrare eller billigare än någon annan i samma division, om man slår ut det på ett medel. 


Föregående års säsong drog man in i runda slängar fem miljoner kronor på biljettintäkter - en summa som en del spelare i Premier League antagligen drog in på under en månad. För Daggers uppgår detta till en ungefärlig tredjedel av klubbens totala inkomster.
Ett alternativ till att få fler på matcherna hade varit att skära i biljettpriserna, men då en del av matcherna spelas med lag som drar lika många bortafans som man har hemmasupportrar måste klubben försöka få in så mycket som möjligt på andra lags besökare. Football Leagues regler säger klart och tydligt att man inte får ta mer betalt av bortafans än hemmaditon, så därmed faller tanken på sänkta inträden.


Så, hur gör man då, för att kunna utmana lag som Bradford, Rotherham och Oxford som drar tusen, ibland tusentals, mer supportrar per match?

Svaret, enligt Thompson, ligger i hårt arbete och anpassningsförmåga. Han må vara VD, men det är även han som löser ut alla löneutbetalningar, sköter all fakturering och ser till att matchprogrammen skrivs ut.
"-Utmaningarna är enorma! En av anledningarna till att vi kan överleva är att vi har en extremt liten liten personalstyrka. Vi tittar kontinuerligt på olika möjliga besparingar, och alla våra anställda gör mer en ett jobb.
Sköter klubben gör jag, tillsammans med en sekreterare och en säljchef. Sen har vi två stycken studenter från Bournemouths universitet som är här som en del i sin utbildning. En av dom fungerar som biljettkontor och souvenirbutik, den andre sköter vår websida och skriver matchprogram. Det är det hela. Vi drar hela stället på tre fulltider och två studenter."


Trots att klubben lever på existensminimum, där en majoritet av alla spelare går på en lön på runt 10000 kronor i månaden, lyckas Thompson nå break even.
En stor del i detta har varit förmågan man haft att hitta unga talanger från non-league klubbar, som man sedan sålt vidare med vinst.
På senare år har man lyckats locka till sig Craig Mackail-Smith, Paul Benson och Solomon Taiwo från klubbar som Arlesey Town och White Ensign FC - en trio man sedermera lyckats kränga vidare för nästan nio miljoner kronor.


Trots detta ser det ut som att Dagenham måste sälja av en spelare den här säsongen med för att undvika de röda siffrornas förbannelse.
"-Vår prognos för i år pekar på minusresultat, det pekar utför", säger Thompson. "-Vi behöver ta oss vidare i cupen om vi ska slippa släppa spelare. Det finns ett par stycken som vi nog kan sälja, men vi hoppas fortfarande på den där tredje omgången i cupen mot Manchester United".

Inga kommentarer: