TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 25 november 2012

Rafa Benitez i Chelsea, bra eller dåligt?

Man kan ju lätt tycka att en manager som för bara sex månader sedan fixade hem både FA-cupen och Romans hett efterlängtade Champions League buckla byggt upp ett visst förtroendekapital. Att det helt enkelt finns ett visst utrymme för lite sämre resultat. Så funkar det dock inte i Chelsea.....
Jag tycker att Roberto di Matteo och Chelsea gjort en bra höst, man hänger med Manchesterlagen i Premier Leaguetoppen och avancerat till i kvartsfinal i ligacupen.

I Romans favoritturnering Champions League har det dock gått tyngre, det krävs storseger i sista gruppmatchen mot avsågade Nordsjälland och att resultatet i andra matchen inte blir kryss för att man ska gå vidare.
Jag tycker dock att man kan acceptera det eftersom Chelsea spelat i en svår grupp med Shakhtar Donetsk och italienska giganterna Juventus.
Det tyckte inte Roman, efter 0-3 i den svåra bortamatchen mot Juventus fick di Matteo sparken. Di Matteo blev därmed den sjunde managern som sparkats av Roman under hans 9 1/2 år som ägare av Chelsea FC.

Helt galet beslut tycker jag och frågan är om det inte kommer att slå tillbaka mot Chelsea? Vem av de stora kända tränarna vill ta jobbet när man riskerar sparken om inte allt funkar som det ska direkt?

Enligt media vill Roman ha Pep Guardiola eller José Mourinho som ny manager. Ingen av dem var dock tillgängliga just nu, Pep är mitt uppe i sitt "sabbatsår" och Mourinho har kontrakt med Real Madrid. Vi får vänta till sommaren 2013 innan vi vet om någon av dem blir Chelseas nästa "långsiktiga" manager.

Direkt efter att Roberto di Matteo sparkats skrivs det om att Harry Redknapp eller Rafa Benitez skulle ta över resten av säsongen. Enligt mediauppgifter har Roman träffat Benitez redan innan förlusten i Turin. Redknapp var nog aldrig intressant, manager i nära 30 år men bara en enda trofé, FA-cupen med Portsmouth 2008. Han hade helt enkelt inte den "vinnarprofil" som en Chelsea manager ska ha.

Benitez utsågs till manager i Chelsea dagen efter förlusten i Turin och direkt visade engagerade Chelseasupportrar sitt missnöje med utnämningen bl.a genom en demostration utanför Stamford Bridge. Benitez är inte populär i västra London efter diverse nedlåtande uttalanden om klubbens supportrar under sin tid som manager i Liverpool.

Jag tror dock att detta kommer blåsa förbi rätt snabbt. Alla runt klubben vill ju samma sak, största möjliga framgång för Chelsea.

Den stora frågan är dock, kommer Benitez lyckas i västra London?

Att Benitez är en oerhört skicklig taktiker råder det inga tvivel om. Under sin tid i Liverpool manövrerade han ut nästan samtliga av Europas storklubbar och Liverpool gick oftast långt i Champions League, seger 2005, final 2007 och semifinal 2008.
I ligaspelet funkade det inte riktigt lika bra, spela taktiskt och försiktigt borta mot Hull och Wigan ger inga ligaguld och det var poängtapp i såna matcher som kostade Liverpool ligaguldet våren 2009.

I Chelsea tror jag det blir det viktigast att kvalificera laget för Champions League 2013/2014. Gör han det och kanske fixar hem Ligacupen eller FA cupen så tror jag att Roman blir nöjd och samtidigt får hans egen karriär ett välbehövligt lyft.

Kan han få supportrarna på sin sida, styra upp försvaret samt få lite bättre fart på Fernando Torres så jag tror jag han löser uppgiften på ett bra sätt och kan lämna över till Guardiola eller Mourinho sommaren 2013 med huvudet högt.

Vad tror ni om Rafa Benitez som manager i Chelsea?

1 kommentar:

CBS sa...

Benitez är fel. Roman är fel. Sänder ut helt galna signaler. Hade ryssen haft lika mycket tålamod och förstånd som pengar så hade Chelsea varit en världsledande fotbollsklubb.