TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 17 november 2012

Skotska ligasystemet står inför förändringar?

Den skotska fotbollsligan är näppe en av världens största. Tvärtom är det en av europas minsta ligor, sett till antal klubbar som ingår i ligasystemet.
För att gjuta nytt blod i systemet har David Longmuir, ordförande för Scottish Football League, börjat skissa på ett nytt ligasystem, vilket skall presenteras för styrelsen i Scottish Premier League samt Skotska FA.
Longmuir har sett hur det fungerar i andra länder i europa, bl.a. Spanien och Tyskland, där klubbarnas andra- och tredjelag deltar i seriespel i lägre divisioner. Dessa lag är dock förbjudna att avancera till samma division som klubbens eget A-lag.
Förslaget innebär även att dagens fyra ligasystem kommer att skrotas, och bytas ut mot tre nya ligor på 16, 10 och 18 lag - något som medför att Premier League går i graven.

Tanken är att det nya systemet skall gälla från säsongen 2015-2016, men än så länge rapporteras inte en enda av Skottlands större klubbar vara villiga att rösta ja till förslaget.
Alla förändringar som skall göras i Premier League måste röstas igenom med en majoritet på 11-1, och enligt rykten till BBC kommer det inte att ske.

Men något behöver göras i den skotska fotbollen, om inte skeppet skall kapsejsa helt.
Tidigare i år gick, som alla vet, Rangers FC i konkurs och man tvingades ner i lägsta division. Nu verkar det även som om Hearts, i skottland kallade Rangers Jr., kan stå inför samma öde efter att man, vad det verkar, anlitat lite för kreativa revisorer.

Den tidigare mittfältsgiganten Paul Hartley, nu tränare för Alloa Athletic i andradivisionen säger till BBC:
"-Jag tror vi har minst antal lag i Europa i vår högsta division, och jag tror något måste förändras. Men vi pratar 2015-2016... Fler klubbar kan ha gått i graven tills dess. Jag tror vi måste få till stånd förändringar förr, snarare än senare. Vi måste sätta oss ned runt bordet och prata, för sportens skull, och komma fram till förbättringar."

Rangers nye ägare, Charles Green, säger till Talksport:
"-Det har kommit mig till känna att SFL ska ha ett medlemsmöte på onsdag, och där skall organisationens ledning avslöja hur man tänkt sig att strukturera om skotsk fotboll. Jag kommer tyvärr inte kunna närvara, men en av våra ledare samt klubbens sekreterare kommer dit så vi får veta hur planerna ser ut." Han fortsätter: "Hearts har råkat ut för finansiella svårigheter liknande våra egna, och det har ryktats i tidningarna om ett par Premier League-klubbar som sitter i klistret, så det är dags för förändring. Jag är tveksam till att divisionen skulle överleva över huvud taget om två klubbar gick i konkurs"
Green är dock noga med att påpeka att problemet just nu inte är hans:
"-Vi fokuserar bara på att vinna tredjedivisionen och avancemang. Vi är en fotbollsklubb. Vi vinner matcher, och om du fortsätter vinna matcher kommer du förr eller senare att vara på toppen. Vad toppen heter om tre år är ju omöjligt att sia om... Om Premier League går i graven på grund av omstrukturering eller på grund av att klubbar går i konkurs är ju tråkigt, men vi blev tvungna att kämpa vidare och andra klubbar kommer få göra samma sak."

Inga kommentarer: