TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 14 augusti 2013

Rättar mun efter matsäck?

En stor del av klubbägarna i Championship och League one ser om sina hus. Så många som en tredjedel av dem sägs nu överväga att sälja sina klubbar. Det säger en del om fotbollen, dess finanser och hur tufft det är. Dessutom inser man att Uefas Financial fair play, som träder i kraft i år, sätter press på dem. Det innebär bland annat att alla klubbar måste gå minst plus/minus noll inom tre år.

"Jakten på uppflyttning har givit röda siffror hos majoriteten av klubbarna i League one och Championship.", säger Trevor Birch, som varit en av de som genomfört undersökningen hos BDO LLP (en revsions- och redovisningsfirma). BDO LLP har givit ut en sammanställning av finanserna hos dessa klubbar, med titeln A new dawn for fair play?. Frågetecknet i titeln säger en hel del om osäkerheten hos fotbollsklubbarna (i England och, skulle jag säga, resten av världen). 
Ära, berömmelse, uppflyttning och framgångar betyder extremt mycket för supportrarna. Och för klubbarnas ägare. Men på olika sätt. Och i slutändan räknas allt samman i en resultatrapport. Så trist är verkligheten. Och röda siffror är dåliga siffror. Röda siffror är verkligheten hos majoriteten.

Fotbollsklubbar är till stor del som vilket företag som helst. Men arbetarna (spelarna) har fått alldeles för bra betalt. Supportrarna har fått betala priset. Eller, för den delen, har tvingats bort från sin ståplats, sina årskort, sin uppväxt. Och i slutändan går det inte ihop sig.

Jag kan inte Financial fair play i detalj. Eller ens särskilt övergripande. Men jag är glad att fotbollen tittar sig själv i spegeln, undersöker en sjuk verklighet och tar tag i den.
Vad det innebär för den vanlige supportern vet jag inte än. Men det bör i alla fall göra att kanske några fler av våra favoritlag överhuvud taget finns kvar, om tio, tjugo, femtio år.

En bra och informativ text i ämnet finns att läsa hos BBC. För att inte riskera att mixa ihop siffror, procent och ord så är det bättre att ni läser den själva här >>>

Vill man vara väldigt ingående, och ta sig igenom BDO LLPs rapport, så kan man göra det här >>>

Inga kommentarer: