TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 2 april 2013

David Forde - Millwall legend

Då Millwall igår spelade 0-0 hemma mot Ipswich betydde det femte raka matchen utan insläppt mål. Med den irländske landslagsmålvakten David Forde i kassen täpper The Lions igen där bak. Forde har med sin rutin bidragit till att stabilisera defensiven i Millwall och han gör det med pondus och attityd. Den 33-årige irländaren född och uppvuxen i Galway inledde karriären i den lokala klubben Galway United. Han blev snabbt en duktig målvakt och värvades walesiska Barry Town. Scouter från ett flertal Football League och Premier League-klubbar uppskattade Fordes färdigheter och West Ham drog det längsta strået. 

2002 flyttade Forde till London och Upton Park, mycket på grund av att Barrys manager Kenny Brown tipsat West Ham om Forde. Brown, som var föredetta Hammers-spelare, spådde en lysande framtid för Forde i Hammers. Det blev aldrig så bra. Forde var aldrig i närheten av att kunna peta David James och Raymond van der Gouw och dåvarande West Ham-managern Glenn Roeder såg ingen framtid i Forde. Irländaren blev istället utlånad till Derry City och till sist Barnet innan kontraktet gick ut 2004. Nu skulle det under de fyra kommande åren bli resor och arbetsplatser kors och tvärs på Irland, Wales och i England. Millwall värvade Forde 2008 på en free-transfer från Cardiff City. 

Där hade han inte imponerat speciellt. Forde var tänkt som back-up i Millwall. Det är fem år sedan. Resten är god historia, 193 matcher för Millwall och sex landskamper för Irland. Resan till landslaget har varit lång, jobbig och på gränsen till tröttsam. Hade det inte varit för Millwall så hade Forde lagt av med fotbollen innan fyllda 30. Han fortsatte bara på grund av Millwall; "-Jag älskar klubben och vill avsluta min karriär här", har han sagt till klubbens hemsida samtidigt som han passade på att inflika; "Mitt livs största misstag var att sätta fötterna på Upton Park. Det var förvisso en inledning på mitt proffsliv men samtidigt också den värsta tiden i min karriär. Jag gillade aldrig West Ham och kommer aldrig att göra det." Det är ord som värmer i Millwall-hjärtan. Ett sätt att bli ikon på allvar.

Inga kommentarer: