TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 26 april 2013

Hur är läget?

Det drar ihop sig till absolut slutstrid. Ifrån Premier League och ner till Blue Square Premier. Vissa serier är redan avgjorda där vinnare finns att kröna. Manchester United tog sin 20:e ligatitel i veckan, Cardiff gjorde det som de själva inte mäktat med de senaste säsongerna, att ta sig upp ifrån Championship och i Blue Square Premier är Mansfield seriesegrarna som till nästa säsong spelar i Football League för första gången sedan säsongen 07/08. 

Annars då? Hur ser det ut? Vi börjar med Premier League. Vinnaren är redan klar och nu är snackisen om vilka som stannar kvar. Fyra omgångar kvar, Wigan, QPR och Reading under strecket. Att jumbon Reading och nästjumbon QPR skall klara sig kvar blir isåfall mirakel. Tack och hej. För Wigan däremot lever hoppet i allra högsta grad. Undertecknad har svårt för klubben från staden där rugby är nummer ett. Latics är dock svåra och gör sitt jobb bra med små resurser. För deras del så måste Aston Villa förlora. I huvudsak Villa. Newcastle, Sunderland, Stoke och Norwich också för den delen. Vad talar för Wigan? En match mindre spelad än nämnda lag. Vad talar emot? En cupfinal mot City framöver som kommer ta kraft plus att man inte riktigt har samma starka organisation som de andra nedflyttningshotade lagen. Wigan åker ur.
Championship då? Två omgångar kvar och ett walesiskt mästarlag.
Vem följer med Cardiff direkt upp? Blir det tabelltvåan Hull City på 78 poäng eller blir det tabelltrean Watford med fyra poäng mindre? Två bra lag. Starka trupper. Hull avslutar i sista matchen mot redan klara Cardiff som inte har något att spela för. Watford spelar ikväll borta mot ett play-off sökande Leicester. Tuff uppgift.Avslutar säsongen hemma mot Leeds. Tjecken Vydra är i kalasform med 20 mål
Oj, tuff som sagt. Hull håller fortet. Man spelar sitt spel och rutinerade managern Steve Bruce kan med is i magen redan idag hälla upp en uppflyttnings-whisky.
Watford, Brighton, Crystal Palace och Bolton ligger idag på play-off plats. Leicester, Nottingham och Charlton jagar. Det kommer att gå vilt till. Det blir stenhårt ända in i slutet.
Vilka åker ut? Bristol City är redan klara. Barnsley och Wolves just nu under strecket. Samma poäng. Peterborough har också samma poäng (51) men bättre målskillnad och ligger ovanför strecket. The Posh har krigat hela säsongen. Slår vilka som helst. Ytterligare sju klubbar till som slåss för att undvika nedflyttning. Stenhårt var ordet. Wolves imponerar inte. Inte Barnsley heller. Bägge lär lämna Championship.

En omgång kvar att spela i League One. Serieledarna Bournemouth är redan klara för spel i Championship nästa säsong men man är inte klara seriesegrare. Tabelltvåan Doncaster ligger hack i häl, en poäng ifrån. Morgondagens match för Doncaster kan komma att bli den värsta/största i klubbens historia. Man möter då tabelltrean Brentford hemma. Londonklubben är de enda som kan utmana Doncaster om direktuppflyttningen. Upplagt för nervdrama. Hemmaplan avgör. Doncaster går direkt upp.
Kvallagen är redan klara då. Brentford, Yeovil, Sheffield United och Swindon. Alla utan Sheffield United kan gå lugnt in i kvalet. Deras säsonger har varit över förväntan. Blades är lite av en besvikelse. Media, klubben och supportrarna krävde i stort sett direktuppflyttning. Man har enorm press. Det kan komma att straffa sig.
Bury, Hartlepool och Portsmouth är redan klara för nedflyttning. Scunthorpe (under strecket) måste vinna stort för att ta Colchesters plats ovanför strecket. Man gör inte det. Scunthorpe tar steget ner. 

I League Two är Gillingham redan klara seriesegrare. Tabelltvåan Port Vale är med sin målskillnad redan klara för spel i League One nästa säsong. Sista omgången imorgon blir därför mest nervös för Rotherham och Cheltenham. Det skiljer två poäng mellan de bägge med fördel Rotherham. Rotherham avslutar hemma mot tabelljumbon Aldershot. En fördel? Absolut inte. The Shot kämpar om nytt kontrakt och om Barnet faller stort mot kvalklara Northampton medan Shot skrällar mot Rotherham så är kontraktet räddat. 
Cheltenham hemmaspelar mot redan kvalklara Bradford. En fördel. 
En gastkramande lördag väntar.
Rotherham fixar detta. Kvallagen blir därmed så som det ser ut i tabellen i dagsläget; Cheltenham, Burton Albions, Northampton och Bradford.
Ut åker nykomlingen Wimbledon och nyss nämnda Aldershot.

I femtedivisionen Blue Square Premier, Conference National som den heter i folkmun är som sagt Mansfield Town redan klara seriesegrare i en serie som är slutspelad. Anfallaren Matt Greens 25 mål på 46 matcher gjorde till slut att Town tog sig tillbaka till Football League för första gången sedan säsongen 07/08. Två poängs serieseger före tabelltvåan Kidderminster Harriers som nu får kvala tillsammans med Newport, Grimsby och Wrexham. Klassiska klubbar och två utav dem är walesiska. Vem tar klivet upp i Football League? Kidderminster är 13 poäng bättre denna säsong men Wrexham och Grimsby är starkare som organisationer. Wrexham eller Grimsby. TLC tror och hoppas på Wrexham.  Årets stora fiasko i serien står forna storklubben Luton Town för. En sjundeplats  i serien för laget som tidigare säsonger kvalat. 
Nedflyttade till Conference South och North blir Stockport, Barrow, Ebbsfleet och Telford.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ah, tragiskt ifall Wolves åker ur. Snacka om att ta hissen ner...

#20

Anonym sa...

Det är väl ändå Brentford som har hemmaplan mot Doncaster, vilket isåf betyder att det är Bees som går upp och Doncaster som får kvala :).