TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 29 juni 2013

Skador lade fällben på en ljus framtid

Andrew James O´Brien fyller 34 år idag. Vem? Jo, den irländske 22-faldige landslagsmittbacken född och uppvuxen i västra Yorkshire i staden Harrogate. O´Brien med 449 matcher spelade i engelsk ligafotboll mellan 1996 till 2012 spelar idag i kanadensiska Vancouver Whitecaps. Den framgångsrikaste perioden i karriären var då han 2001 lämnade Bradford City och skrev på för Newcastle United. Fyra säsonger, 120 matcher och sex mål för St James Park-klubben skulle göra O´Brien till en av Newcastles populäraste och bästa försvarare. Då Portsmouth 2005 lade upp två miljoner pund så var Newcastle-äventyret slut.  32 matcher för Pompey skulle det bli innan Bolton värvade mittbacken 2007. 

2010 blev O´Brien utlånad till barndomsklubben Leeds, samma klubb som han spelat i som junior och 2011 slöts cirkeln då Elland Road-klubben värvade spelaren som för första gången på 17 år satte sina fötter inne i Elland Roads katakomber. Manager Simon Grayson var överlycklig över sitt nyförvärv och konstaterade för Leeds hemsida; "-O´Brien har en fantastisk karriär i ryggen och är en stor ledarfigur med mängder av rutin och erfarenhet i ryggen. Jag är mycket nöjd över att ha fått skriva kontrakt med honom. Hade inte skador påverkat hans karriär hade han kunnat gå hur långt som helst." Just så var det. Skador satte fällben för O´Brien under många år. En frisk och kry O`Brien hade förmodligen spelat i någon av de största klubbarna i England än idag. 

Blekinge har bästa klubben


Frank Worthington hoppar högsta i mötet mot Blackpool 1970. Anfallaren som inledde karriären i Huddersfield 1966 skulle komma att göra sex säsonger i Town, 171 matcher och 41 mål innan han flyttade vidare till Leicester. Även där skulle det bli många matcher och mål (210/72). Den åttafaldige engelska landslagsmannen från Halifax var dock rastlös. Han hann att avverka 24 klubbar under sin 26 år långa karriär med bland annat spel i nordamerikanska ligan NASL och i svenska Mjällby AIF 1980.
På en fråga efter karriärens slut om vilken klubb i karriären som var bäst svarade han; "Hanöhus Night Club in Hällevik" 
Spola kröken var en populärslogan under denna era. En moralkaka som aldrig fäste på Worthington.

En match ödelade hela VM

Det är idag dagen för 63 år sedan som England och USA för första gången möttes i en landskamp. Platsen var Horizonte i Brasilien och VM 1950 pågick. England, som vanligt högt uppsatta på sina hästar av det egna folket och media, skrattade åt motståndet. "Ett land som vi koloniserat och vars huvudsport är baseball och en variant av rugby (amerikansk fotboll) skall inte vara något annat än ett lätt hinder på vägen mot guldet.", sa head-coach Walter Winterbottom innan turneringen startade. Han skulle få äta upp sin arrogans.

England såg sig på förhand som gruppsegrare före nämnda USA, Spanien och Chile. Det skulle bli ett fiasko.  Three Lions föll chockartat mot USA med 1-0. Man förlorade även mot gruppsegraren Spanien men kunde vinna mot Chile. Något guld blev det inte för England detta VM. Uruguay tog det. Brasilien kom tvåa och Sverige tog brons.  Besvikelsen var stor i England. "En katastrof" skrev de engelska tidningarna dagen efter förlusten mot USA. 63 år efter så minns man idag mer förlusten mot USA än hela VM-fiaskot 1950. 

Trevor Fords avslöjande

När anfallaren och stjärnan Trevor Ford 1950 såldes från Aston Villa till Sunderland så blev det rubriker i tidningarna. 30,000 pund kostade övergången vilket i dagens penningavärde är i runda slängar lite över åtta miljoner kronor. En hiskelig summa åren efter Andra Världskriget där England höll på att byggas upp efter Blitzen, där tusentals familjer var splittrade efter år av krig och där fattigdom och svält var vardag. Just därför  fick Sunderland kritik; "-Hade ni skänkt samma summa till alla lidande familjer som inte ens har råd med mat för dagen?" frågade sig den lokala Sunderlandtidningens chefredaktör.

Fotbollen är en egen värld och det skulle Trevor Ford snart visa. Den 27-årige anfallaren från Swansea skulle snart få krigsskadade unga män på andra tankar. Trevor Ford var en enastående fotbollsspelare och gjorde de tre kommande säsongerna 67 mål på 108 matcher. Ekonomin i Sunderland på denna tiden var det inget fel på. Klubbens ägare gödslade med punden, värvade och byggde fina anläggningar. 


Snart skulle det dock framkomma att det var ekonomisk brottslighet bakom den fina fasaden. Svarta löner, pengatvätt och fiffel. Trevor Ford var en av de i klubben som kände till saken. Ifall det var därför han tvingades lämna Sunderland 1953 förtäljer inte historien men Sunderland sålde av honom för 29,500 pund till Cardiff, samma klubb som han sedan barndomen i Swansea alltid föraktat. Ett straff? Inte för Cardiff. Ford fortsatte sitt målgörande även i Wales där han skulle komma att göra 39 mål på 96 matcher fram till 1956. I hans själbiografi som skrevs under åren i Cardiff tog han upp den mörka sidan av åren i Sunderland med ekobrott. Sunderland stämde Ford för förtal. FA satte ned foten, stämningsansökan lades ned och Ford blev istället avstängd. För att ha sagt sanningen? En sanning som FA kände till men ville tysta ned? Över 60 år sedan men fotbollen är lika korrupt än idag. Den moderna fotbollen och den gamla hederliga är i mångt och mycket samma skrot och korn då det kommer till de styrande i sporten.

Övergångar 25-28 juni

Arshavin och Tevez lämnar England, Liverpool värvar dyr målvakt, Sheffield United förstärker stort och till Millwall kommer en skyttekung tillbaka. Mycket övergångar de senaste dagarna
***
28 juni 
Nathan Cameron [Coventry - Bury] Free Transfer 
Stephen Crainey [Blackpool - Wigan] Free Transfer 
Ahmed Elmohamady [Sunderland - Hull] £2m 
Ian Harte [Reading - Bournemouth] Free Transfer 
Danny Hattersley [Stockport - Southport] Okänd summa 
Chris Hussey [AFC Wimbledon - Burton Albion] Free Transfer 
Nick Liversedge [Whitby - Burnley] Free Transfer 
Greg McDermott [Klubblös - Bury 
Steve Morison (Leeds - Millwall] Lån
Lewis Montrose [Gillingham - York] Free Transfer 
John Sutton [Klubblös - Motherwell] 
Sanchez Watt [Arsenal - Colchester] Free Transfer 

27 juni 
Jordi Amat [Espanyol - Swansea] £2.5m 
Andrey Arshavin [Arsenal - Zenit St Petersburg] Free Transfer 
Ben Gordon [Klubblös - Ross County] 
Jack Compton [Colchester - Hartlepool] Free Transfer 
Antonio German [Brentford - Gillingham] Okänd summa 
Ashley Grimes [Rochdale - Bury] Free Transfer 
Alex Kenyon [Stockport - Morecambe] Okänd summa 
Dave Kitson [Sheffield United - Oxford] Free Transfer 
Jon-Paul Pittman [Oxford - Wycombe] Free Transfer 
Gareth Roberts [Derby - Bury] Free Transfer 
Chris Robertson [Preston - Port Vale] Free Transfer
Danny Simpson [Newcastle - QPR] Free Transfer 
Gavin Tomlin [Southend - Port Vale] Free Transfer 
John White [Colchester - Southend] Free Transfer 

26 juni 
Frank Fielding [Derby County - Bristol City] Okänd summa 
George Francomb [Norwich - AFC Wimbledon] Free Transfer 
Joel Grant [Wycombe - Yeovil] Free Transfer 
Sam Hoskins [Southampton - Yeovil] Free Transfer 
Joe Jones [Leicester - Yeovil] Free Transfer 
Jacques Maghoma [Burton - Sheffield Wednesday] Free Transfer 
Chris McCann [Burnley - Wigan] Free Transfer
Ian Morris [Torquay - Northampton] Free Transfer 
Jack Sampson [Bolton - Morecambe] Free Transfer 
Jed Steer [Norwich - Aston Villa] Okänd summa 
Carlos Tevez [Manchester City - Juventus] £12m 25 juni 
Jack Barthram [Tottenham - Swindon] Free Transfer 
Dominic Blizzard [Yeovil - Plymouth] Free Transfer
Fabien Brandy [Walsall - Sheffield United] Free Transfer 
Paris Cowan-Hall [Plymouth - Wycombe] Free Transfer 
Curtis Davies [Birmingham - Hull] £2.25m 
 Jasper Johns [Everton - Sheffield United] Free Transfer 
Todd Kane [Chelsea - Blackburn] Lån 
Stephen McGinn [Watford - Sheffield United] Free Transfer 
Sean McGinty [Manchester United - Sheffield United] Free Transfer 
Simon Mignolet [Sunderland - Liverpool] £9m 
Martin Paterson [Burnley - Huddersfield] Free Transfer 
Antoni Sarcevic [Chester - Fleetwood] Okänd summa 
Andre Schurrle [Bayer Leverkusen - Chelsea] £18m 
Alex Smith [Fulham - Swindon] Free Transfer 
Gregory Tade [St Johnstone - CFR Cluj] Free Transfer 
Josef Varga [Debrecen - Middlesbrough] Lån 
Danny Williams [Hoffenheim - Reading] Okänd summa

torsdag 27 juni 2013

Swansea satsar - på grund av rivalitet?

Swansea klarade sig kvar förra säsongen i klubbens första deltagande någonsin i Premier League. Nu vill man satsa. Manager Laudrup sträcker ut handen till förra Swansea managern och vill ha Liverpools Jonjo Shelvey. Det blir ingen billig affär om den går igenom. Inte heller då det handlar om Birminghams Nathan Redmond, mittfältare i det engelska U21-landslaget. Dyrare blir det ifall man får som man vill med budet på ivorianen Wilfried Bony. Den 24-årige anfallaren spelar till vardags i holländska Vitesse Arnhem och har gjort 44 mål på 61 matcher. Han kostar därefter. Swansea är beredda att slå sitt transferrekord och Laudrup har fått indirekt tillsagt sig; "Kom före Cardiff och etablera laget i serien." Frågan är vad som för ägaren är viktigast?

Nyckeln till framgång är ens historia

Staffordshirestaden Hednesford är mest känd för sin tidigare kolbrytning och att man under Första Världskriget hade militärutbildning för de 250,000 brittiska soldater som slussades till Västfronten. Ur historisk synvinkel en viktig stad. Fotbollsmässigt har man inte satt några vidare avtryck. Förrän den föregående säsongen. Hednesford Town, The Pitmens, tog då steget upp i Conference North via kval och managern Rob Smith hyllades för framgångarna. Då han på frågan ifrån den lokala tidningen skulle säga vem som var klubbens bästa spelare under säsongen så sade han; "Allihop har varit lika bra. Nyckelspelare hela bunten."
File:Hednesford.png
Just benämningen nyckelspelare har en betydande mening i Staffordshireklubben. Town är en av få klubbar i Storbritannien som har namnet på sin arena som symbol i emblemet. Två korslagda nycklar är symbolen för arenan Keys Park men även för ett mörkt förflutet. Det sägs nämligen att gruvarbetare som klagat eller arbetat dåligt under sina skift blev inlåsta i gruvorna under natten och att nycklarna lades demonstrativt i kors utanför gruvdörrens ingång, onåbara. Det fanns de som dog av kyla och hittades med händerna utsträckta efter nycklarna. Den idag 133-åriga klubben hade antagligen denna skrämseltaktik på agendan också då man drog igång verksamheten 1880. "Gnäll inte-gör ditt jobb-eller straffas".
Skall man tro på skrock så får man inte hoppas att manager Smith utövar samma metoder den kommande säsongen i Conference North. Nyckelspelare eller inte.

Ipswich ger bråkstake en andra chans

Paul Taylor, 25-årig anfallare i Ipswich, har gått skadad under föregående säsong. Han har skadat också. Två dörrvakter på en pub i centrala Ipswich i höstas fick känna på Taylors vrede. Han slog dem sönder och samman och ställdes inför rätta. 24 veckors fängelse och avstängning från fotbollen i 18 månader. Dessutom skall Taylor betala 7000 pund i skadestånd till vakterna. Där hade karriären kunnat vara slut för 25-åringen. Ipswich som klubb vill annat. Taylor får stanna i klubben men får göra samhällstjänst, efter avtjänat straff under de 18 månaderna, i klubben. Ipswich kastar ut ett skyddsnät och ger sina spelare en andra chans. Fin gest för en kille som är djupt ångerfull och som bara kan fotboll. Nu gäller det att ta till vara på den chansen. Den sista.

onsdag 26 juni 2013

Upp till bevis!

Macclesfield Town, som spelar i Blue Square Premier, erbjuder en plats i laget, och spel i en ligamatch eller cupmatch, för £ 20 000. Klubben är i ekonomisk knipa, och behöver få in 100 000 pund till augusti, och man hoppas att detta kan vara en del i den insamlingen.

Man kommer dock bara överväga att ta in herrar mellan 18 och 35, som dessutom skall ha en fysik som är bra. Undertecknad klarar alltså inte kraven, med sina 36 år...
Klubben har också varit ganska noggranna med att påpeka att det handlar om ett tio minuters inhopp, i ett läge av en match där det inte skall behöva påverka så mycket. Men visst håller man tummarna för att den som får (betala för) chansen, verkligen skall få påverkan?

En av klubbens ledare, Andy Scott, uttalar sig i frågan: "Vi har inte Manchester Uniteds bankbok. Vi har Macclesfield Towns bankbok. Och läget är minst sagt akut. Om det hade varit bättre hade vi antagligen inte ens övervägt det här alternativet. Men samtidigt är det en fantastisk chans för någon att få ta del av en historisk händelse, i engelsk fotboll. Vi kommer förstås inte att göra bytet ifall läget i matchen är tight, 1-1 med tio minuter kvar i en stor cup-match, eller liknande. Men säg att vi leder med 3-0 i samma läge, och managern känner att det funkar. Då kommer det att bli en fantastisk upplevelse för den som får göra det.".

Scott fortsätter: "Vi vill inte att det här skall bli någon parodi. Då hade vi aldrig gjort det. Men jag tror inte att detta kommer att hindra eller störa laget, tvärt om.".

Macclesfield åkte ur League 2 2012. Man slutade 11 i Blue Square Premier/Conference i våras. Man nådde dock fjärde rundan i FA-cupen, vilket var klubbens bästa resultat någon sin där, och som innebar välkomna pengar in i klubbkassan.

Nu får vi se ifall det går att ta betalt för att få in spelare. Och ifall tesen från läktaren "det där skulle ju min mormor ha gjort bättre", verkligen stämmer.

Supportrarna skall lyfta Lowestoft

Isthmian League-klubben Lowestoft Town hade säsongen 2012/13 ett publiksnitt på 721 åskådare. Som mest hade man hemma på Crown Meadow 2,490 åskådare, nästan fullsatt då arenan tar in som max 3000 åskådare. Publiken strömmade till under säsongen då spelet flöt på och man tog sig hela vägen till en andraplats. Andraplatsen innebar play-off där man i finalen mötte Essex-klubben Concord Rangers. En seger där och Suffolk-klubben hade varit ett Conference South-gäng till hösten. Så blev det aldrig. Concord Rangers vann platsen och Lowestoft deppade. Dess publik, bäst i serien under säsongen, gav dock sitt fulla stöd och skramlade ihop pengar till klubben som ett tack för säsongen och som en gåva för framtiden. Ett större supporterbidrag ledde till att klubben under sommaren tecknat kontrakt med nya spelare.
Suffolkstaden vid Nordjön är Englands östligaste stad och har 65,000 invånare. Ett par procent utav dessa har satsat sina sparade pengar på att få upp stadens fotbollslag i seriesystemet. Och på sikt kanske även bli grevskapets bästa klubb? "-Att ens mäta sina krafter med Ispwich och dess historia är svindlande men ingen kan ta ifrån oss att vi är nästbästa klubben i grevskapet och vi vill bli bättre", säger klubbens ordförande Gary Kayzor till klubbens hemsida. Med supportrarnas hjälp kan en sådan framtid bli sann.

One of the big Saints

Top scorer: Arthur Dominy
Southampton har sina målkungar i legendarerna Le Tissier och Channon. Albert Brown är också en i ligan. Ingen levande idag har dessvärre inte sett honom spela. Född i Tamworth 1879 och en av Englands bästa sprinters i början av 1900-talet så värvades anfallaren Brown till Saints från Aston Villa 1901. På en säsongs 26 matcher gjorde han 25 mål. Bättre målsnitt lär vi aldrig få se igen. Brown är spelaren som gjorde sju mål i en och samma match då Saints hemmaslog Northampton 1901. Första matchen efter en längre skada. Brown skall ha sagt efter matchen att; "-Hade jag varit 100% frisk så hade jag lätt kunnat göra ett dussin mål."
Sju mål i en och samma match är rekord i Southampton. Det lär aldrig hända igen vilket gör Albert Browns rekord oslagbart likaväl som legenden är odödlig.

Magpies till salu

267 miljoner pund. I runda slängar 2,7 miljarder kronor. Har du den summan så kan du idag köpa Newcastle United. Det rapporterar idag tidningen The Independent. Ägaren Mike Ashley som suttit bakom ratten i sex år har sedan han köpte klubben ofta kritiserats för sina kontroversiella metoder och ledaregenskaper. Han har stretat emot oppositionen. Tills idag;
"-Jag kan tänka mig att sälja ifall jag får tillbaka allt det jag satsat i klubben under mina år här", säger Ashley till tidningen. En förmögenhet som få människor äger. Ashley som är känd för sin envetenhet har alltså gett upp. Vad väntar härnäst? Oljeshejker eller oligarker från Ryssland? Det är en stor möjlighet men som även den kritiseras av fansen. Ingen blir aldrig nöjd i Newcastle. Det blåser hårt uppe i nordöstra England.

Ryan Lowe gör det för kärleken

Han kan ha engelsk fotbolls kanske coolaste och längsta namn, Ryan Thomas Ulysses Dutton-Lowe.
Ryan Lowe, som tilltalsnamn, har alltid haft en kärlek till fotbollen och till att göra mål. 34-åringen, född och uppvuxen i Liverpool, har gjort över 100 mål i Football League sedan han inledde sin karriär 1999. Som målspruta och publikfavorit blev han mest känd under sina år i Bury. Det är i Lancashire och i nordvästra England Lowe mestadels har spelat under sina år. Undantaget var mellan 2000-2005 i Shrewsbury och förra säsongen i MK Dons. Förra veckan bröt han kontraktet med MK Dons och skrev på för Tranmere. Varför? Enkelt val. Hemlängtan.
"-Det är saknaden till vänner och familj som gör att jag flyttar. Jag och dem vill ínte pendla mellan varandra. Jag har trivts i MK Dons, det är inte det. Men jag saknar mina hemtrakter och jag har en hemlängtan som brinner i mig." Tranmere tackar för det. I Lowe har Birkenhead-klubben en gammal erfaren och rutinerad anfallsräv med sinne för mål. En hemmakär sådan. Cirkeln är sluten för måltjuven från Merseyside med Englands coolaste namn.

TLC noterar...

... att Cardiff ställer in sin träningsturné i Malaysia. Anledningen är, enligt BBC Sport, "dålig luft i Kuala Lumpur orsakad utav smog." Både tränare och spelare lär ha opponerat sig mot klimatet. TLC ler ironiskt. Smog och dålig luft är något som Cardiff som stad är känt för. Nya rika ägare blir ny jargong i klubben. Arrogansen verkar vara en ny kostym på Cardiff. Den klär dem inte.

En pissig dag på jobbet...

...blev det för Fleetwood Towns mittfältare Gerard Kinsella, som den 5:e februari i år lämnade positivt urinprov för den anabola steroiden Nandrolon. 
Enligt 21-åringen fanns det dock en helt naturlig förklaring till det inträffade;
Hans kusin, taxichauffören Neil Kinsella, hade gett honom två sprutor med okänt innehåll, då Gerard hade problem med krämpor i ena skuldran.

Kusin Neal, i sin tur, förklarade för FA att han inte hade en aning att det "Durabolin" han använde som smärtstillande hemma var samma sak som det dopingklassade preparatet Nandrolon.



De två injektionerna, som togs två dagar i sträck i december förra året, resulterade i två års avstängning för unge Kinsella, som har ett förflutet i Evertons ungdomsakademi, och FA var noggranna med att klargöra att han är "synnerligen skyldig till överträdelsen" då han varken brytt sig om att kolla upp vad det var för substans han behandlades med, eller om den ens var tillåten.

Kinsella stängs av i två år från och med dagen då det positiva testresultatet lämnades in, och får därmed inte spela igen förrän februari 2015.
Fleetwood Town, som har kontrakt med Kinsella i ytterligare ett år, lovar att komma med ett uttalande men vill inte säga något om när det kommer.

tisdag 25 juni 2013

Made of Steele

Nämn Lee Steele i östra London och du får ett leende tillbaka. I synnerhet runt Brisbane Road. Anfallaren värvades till Orient 2004 ifrån Oxford United och han blev publikfavorit direkt. Steele gjorde 27 mål på 86 matcher för Londonklubben där flera utav dem var av stor betydelse. Det viktigaste kom då han säsongen 05/06 gjorde segermålet mot sin förra klubb Oxford. Segern innebar uppflyttning till League One medan Oxford åkte ur Football League. Säsongen innan skrev han Orient-historia, även då i en match mot Oxford, då han efter 12 sekunders spel gav Orient ledningen. Steele blev där och då alla tiders snabbaste målgörare för Orient och han skulle året efter bli en av de mest hatade i Oxford efter att han skrattat åt dess supportrar efter matchens slut. Kungen av Brisbane Road är inte välkommen till Oxford, han rankas som tidernas hatobjekt bland klubbens supportrar. I östra London är det tvärtom. Där är Steele för alltid frälsaren.

Arvet efter Di Canio

League One kommande säsong har många spännande lag på pappret. Ett av dem är Swindon. Ett lag som för två säsonger sedan spelade i League Two är denna säsongen redo för det stora klivet. Championship är ett mål och den drömmen lever i allra högsta grad. County Ground-klubben gjorde idag klart med Tottenhamförsvararen Jack Barthram och Fulhams mittfältare Alex Smith. Två unga och lovande spelare i ett ungt och hungrigt lag. Dessutom tecknade målvakten Wes Foderingham idag ett nytt kontrakt som gör att han stannar i klubben till 2015. 
Swindon Town crest
Det lag som Paulo Di Canio byggde upp från grunden är nu alltså redo för att ta nästa steg.  Manager Kevin MacDonald får därmed finna sig i att vara ledare i ett favorittippat gäng och ordförande Jed McCrory tvingas inse att det arbete som Di Canio gjorde gav frukt. En supporter ger den förre managern sitt stöd på klubbens supporterforum; "-Utan italienaren (Di Canio) hade vi inte varit där vi är idag. Styrelsen vet om detta men lär aldrig erkänna det. Målet då var att ta sig upp i serieystemet. Vi är på väg och det känns som att något stort är på gång." Vill det sig väl med den intuitionen så kan The Robins flyga högt, lika högt som för 20 år sedan då klubben för första och enda gången i historien spelade i högsta serien. 

Walsall nekar Coventry hjälp

Coventry har arenabekymmer. Framtiden på dess arena Ricoh ser oviss ut och man letar utanför stadsgränsen till närliggande städer. Man är inte välkomna till Banks Stadium i Walsall. Inte om Walsalls manager Dean Smith får säga sitt; "-Att dela arena med ett annat lag är ingen framtidsbild. Det ger konstiga signaler och blir slitage på arenan som i detta fallet är våran egna.", säger han till BBC West Midlands.
Walsall har de tidigare säsongerna varit värd för de engelska juniorlandslagen och dessa har bidragit med att slita på underlaget; "-Skall vi dessutom dela arena med Coventry så lär det inte bli bättre.", säger Smith som fortsätter; "-Personligen hade jag inte viljat dela kontor med någon annan." Var och en sköter sitt. På med skygglapparna och strunta i din nästa? Lite sådana signaler sänder Walsall ut. Tiderna kan förändras och Walsall kan en dag vara i behov av hjälp. Comes around goes around....
Walsall FC, Bescot

Yeovils dilemma

Transfermarknaden är het så här dags under året. Hetaste ryktena finns i Somerset. League Ones skyttekung Patrick Madden är flitigt uppvaktad. Uppemot 20 klubbar lär vara intresserade utav Yeovils 23-årige anfallare. Dessa kommer dock få betala därefter. Kontraktet går ut sommaren 2015 och i Madden har Yeovil ett framtidskapital som heter duga. Tre miljoner pund uppges Madden vara värd. Irländaren sköt med sina 25 mål Yeovil till Championship. Antingen kränger man av spelaren för några miljoner pund och stabiliserar laget på alla punkter eller så behåller man honom om förlitar sig på att han gör de mål som krävs för att stanna kvar i serien. Svårt beslut och oavsett hur man än gör så kommer alltid någon eller några att bli besvikna.

måndag 24 juni 2013

Storstädning i Wolves

"There are no excuses. We should never be relegated to League One with our players. The club as a whole needs to look at itself from top to bottom. It is inexcusable. It is an absolute outrage that we have been relegated to League One and that is no disrespect to League One"

Wolverhamptons lagkapten Karl Henry talade ut till BBC Sport dagarna efter att klubben åkte ur Championship om debaclet i och runt klubben. Idag fick den 30-årige mittfältaren med över 250 matcher spelade för klubben reda på att han tillsammans med tre andra tongivande spelare, Jamie O`Hara, Roger Johnson och Stephen Ward, inte längre är önskvärda i klubben. Kvartetten är uppsatta på transferlistan utav nya managern Kenny Jackett som istället vill bygga ett nytt lag. Överbetalda "stjärnor" säljs, pengar kommer in och Wolves kan börja om på nytt. Inget ont som inte för något gott med sig i West Midlands.

Dagens tatuering...

...kommer från Yorkshire och Leeds. 

Övergångar - 21-24 juni

Liverpool värvar dubbelt från Spanien, Rotherham storsatsar för sin League One-comeback, Doncaster värvar från Real Madrid, Millwall värvar målvaktsveteran och Brentford lånar från Chelsea. Det har hänt en del i England under Midsommarhelgen....
***
24 juni 
Tom Adeyemi [Norwich - Birmingham] Free Transfer 
Thierry Audel [Macclesfield - Crewe] Free Transfer 
Shaun Batt [Millwall - Leyton Orient] Free Transfer 
Stephen Bywater [Sheffield Wednesday - Millwall] Free Transfer 
Matt Duke [Bradford - Northampton] Free Transfer
Marc De Val Fernandez [Real Madrid - Doncaster] Free Transfer 
Danny Hylton [Aldershot - Rotherham] Free Transfer 
Alan McCormack [Swindon - Brentford] Free Transfer 
Rob Milsom [Aberdeen - Rotherham} Free Transfer
George Saville [Chelsea - Brentford] Lån 
Andy Welsh [Carlisle - Scunthorpe] Free Transfer 
Hayden White [Sheffield Wednesday - Bolton] Free Transfer 
Gregg Wylde [Klubblös- Aberdeen] 

23 juni 
Iago Aspas [Celta Vigo - Liverpool] £7m 

22 juni 
Luis Alberto [Sevilla - Liverpool] £6.8m 
Thibaut Courtois [Chelsea - Atletico Madrid] Lån 
Gary Roberts [Swindon - Chesterfield] Free Transfer 

21 juni 
Troy Brown [Aldershot - Cheltenham] Free Transfer 
Sam Clucas [Hereford - Mansfield] Okänd summa 
Royston Drenthe [Alania Vladikavkaz - Reading] Okänd summa 
Ricky Holmes [Barnet - Portsmouth] Free Transfeer 
Ryan Lowe [MK Dons - Tranmere] Free Transfer 
Matthew Lund [Stoke - Rochdale] Free Transfer 
Darren Maatsen [Excelsior - Ross County] Free Transfer 
Tamika Mkandawire [Millwall - Shrewsbury] Free Transfer 
Charlie Sheringham [AFC Bournemouth - AFC Wimbledon] Free Transfer
Virgil van Dijk [FC Groningen - Celtic] £2.6m 
Derrick Williams [Aston Villa - Bristol City] Free Transfer 
Harry Worley [Oxford - Newport] Free Transfer 
Ross Worner [Aldershot - AFC Wimbledon] Free Transfer

Själsfränder ställs emot varandra

Cliftonville.pngDå de europeiska cuplottningarna idag lottades i Schweiz fick man glädjefnatt i Belfast. Nykorade mästarna Cliftonville ställs emot Glasgow Celtic. The Reds ifrån norra Belfast fick en mardrömslottning rent sportsligt men en barndomsdröm för supportrarna. "-Detta är helt fantastiskt. För vår klubb och för alla våra supportrar", sade manager Tommy Breslin till BBC Sport. Irlands äldsta klubb, grundade 1879, är en katolsk klubb med starka band till Celtic och dess supportrar har i generationer haft en vänskapspakt med Celtics dito. TLC kan bara gissa hur nervösa de egna Cliftonville-produkterna kommer att bli då de i augusti kommer stå emot sin favoritklubb. Ränderna går aldrig ur. Ett psykologiskt övertag lär det nog allt bli ändå för de grönvita från Glasgow.

torsdag 20 juni 2013

Kevin Phillips - älskad och hatad

Kevin Phillips är en av Sunderlands populäraste och bästa anfallare genom tiderna. Under sex säsonger (1997-2003) gjorde han 130 mål på 235 matcher. Han blev dessutom bäst i Europa då han säsongen 1999/2000 gjorde 30 mål i Premier League. Målgladast i Europa och fick därmed priset "European Golden Shoe". Han blev också utnämnd till Premier Leagues bästa spelare samma säsong. Här och nu var han som bäst. Storklubbarna hade ögonen på anfallaren. Alla de stora ville köpa. Sunderland väntade bara på det rätta budet. Phillips var Gud på Stadium Of Light. Problemet; han levde på det.
Attityden blev därefter. Många varningar och utvisningar på grund av bristande disciplin gjorde att de stora klubbarna med tiden backade. Även skador hindrade Phillips.

Istället för Old Trafford, Stamford Bridge eller Anfield blev det istället Southampton som 2003 värvade Phillips. 3,25 miljoner pund. En summa som inte ens var i närheten av det värde som fanns på spelaren två säsonger tidigare. Vad hände där? Sunderland skapade sig en publikfavorit, en spelare som pekade fingret åt det mesta. Hatad av motståndarna och dess supportrar och älskad av sina egna. En underhållare. En man som har skapat rubriker. Spelaren som gav Sunderland färg. Phillips brydde sig inte. Han gjorde sitt. Det är priset man fick betala. Vad säger Phillips själv? "Jag ångrar ingenting. Min karriär har varit perfekt" har den idag 39-åriga anfallaren sagt i en intervju med Sunderland Echo. En underhållare har sagt sitt. 

Visste du att...

Manchester United är mesta mästare i England. 20 titlar. 11 utav dessa har vunnits under en managers era. Sir Alex Ferguson. Mer än hälften alltså. Klubben är dessutom bästa tvåan. 15 gånger har United kommit på andraplats i högstaserien.

Övergångar - 18-20 juni

Barnsley handlar från Champions League-mästarna, svenskt i Sunderland och Burton tappar sin stjärna. TLC har de senaste dagarnas övergångar här....
***
20 juni
Chris O'Grady [Sheffield Wednesday - Barnsley] Okänd summa

19 juni
Stephen Foster [Barnsley - Tranmere] Free Transfer
Evan Horwood [Hartlepool - Tranmere] Free Transfer
Andy Carroll [Liverpool - West Ham] £15m
Eric Lichaj [Aston Villa - Nottingham Forest] Free Transfer
David Moberg Karlsson [IFK Göteborg - Sunderland] ca 15 miljoner kronor

18 juni
Nicklas Helenius [Aalborg - Aston Villa] 2 miljoner pund
Danny Hylton [Aldershot - Rotherham] Free Transfer
Dale Jennings [Bayern Munich - Barnsley] £250,000
Declan Rudd [Norwich - Preston] Lån
Stevie Smith [Klubblös- Rangers]
Elliott Ward [Norwich - Bournemouth] Free Transfer
Calvin Zola [Burton - Aberdeen] Free Transfer

onsdag 19 juni 2013

Spelschema säsongen 2013/14

Det vi väntat på under en längre tid har äntligen kommit. Klockan 10:00 idag svensk tid släpptes spelschemat för den kommande säsongen. Dynamiskt direkt för Cardiff som reser till Upton Park i Premier League-premiären medan Palace premiärspelar i ett Londonderby mot Spurs.
Lancashirederby direkt i Championship mellan Burnley och Bolton medan QPR inleder hemma mot Sheffield Wednesday. I League One möts två nykomlingar direkt i mötet Bristol City Bradford. En annan tungviktare i premiären av League One är Preston mot Wolves. I League Two börjar säsongen med ett Devonshirederby då Exeter tar emot Bristol Rovers. Nedflyttade Portsmouth får ta sig an hårdsatsande Oxford. TLC har här hela spelschemat för den kommande säsongen, presenterad av BBC Sport....
**********

Premier League
http://www.bbc.co.uk/sport/football/premier-league/fixtures

Championship
http://www.bbc.co.uk/sport/football/championship/fixtures

League One
http://www.bbc.co.uk/sport/football/league-one/fixtures

League Two
http://www.bbc.co.uk/sport/football/league-two/fixtures

Skotska Premier League
http://www.bbc.co.uk/sport/football/scottish-premier/fixtures

Större scen - större pengar.

Capital One Cup. Vad är nu det, då? Jo, det är cupen som Exeter City hoppas skall rädda klubben och dess ekonomi. Capital One Cup är dessutom det som vi i svensk folkmun kallar för Ligacupen. Alltså en cup med vissa traditioner, om än inte alls lika starka som FA-cupen. Men allt handlar ju förstås om sponsorer. Ligacupen har genom åren hetat:

  • The Football League Cup (1960-1981)
  • Milk Cup (1981-1986)
  • Littlewoods Cup (1986-1990)
  • Rumbelows Cup (1990-1992)
  • Coca-Cola Cup (1992-1998)
  • Worthington Cup (1998-2003)
  • Carling Cup (2003-2012)

Och sedan 2012 alltså Capital One Cup. Regerande mästare är Swansea, som ju slog Bradford med 5-0 i våras.

Exeter City har lottats mot QPR i den första rundan av kommande säsongs cup. Manager Paul Tisdale har på grund av klubbens ansträngda ekonomi tidigare uttalat sig om att klubben inte har råd med mer än max ett nyförvärv, i sommar. Men med en match mot QPR hoppas alltså League Two-laget Exeter att få lite rätsida på siffrorna. "Det kommer inte att lösa alla våra problem, ekonomin är väldigt ansträngd. Men det kommer definitivt vara en bra hjälp för oss.", säger Julian Tagg som är en av klubbens ledare.
Han fortsätter: "Vi har kanske inte de bästa resultaten, när det kommer till cup-spel. Men vi har definitivt chans i den här matchen. Cupen är alltid cupen, och du vet aldrig vad som händer.".

Exeter hoppas dessutom att matchen mot QPR blir tv-sänd, då det skulle innebära ytterligare pengar in i kassan. Hur som helst så är det en viktig händelse. Och framtiden får utvisa ifall det blir 90 minuter i rampljuset, eller om klubben får ytterligare tid på den lite större scenen.

Readingkakan

Reading bär smeknamnet The Royals. Är det då en kunglig klubb med rojalistiska anor? Inte alls. Klubben har anammat smeknamnet efter grevskapet man ligger i, Royal County of Berkshire. Då man grundades 1871 så hade man dock ett annat smeknamn. The Biscuitmen. Kakorna från Reading. Detta på grund av klubbens nära samarbete med de lokala kaktillverkarna Huntley & Palmers. För att överleva de första åren sålde klubben kakor för Huntley & Palmers. Man lyckades överleva på grund av de pund som drogs in via försäljning av sötsakerna.

tisdag 18 juni 2013

Arenaeffekt gav toppkänning och bäst publiksnitt

Ingen hade för några år sedan kunnat tro att lilla Brighton skulle kunna ha lapp på luckan och ha fyllda hemmaläktare. I synnerhet inte då de spelade på friidrottsarenan Withdean Stadium, en av de absolut tråkigaste arenorna i hela fotbolls-England. Det var då. Sedan Falmer Stadium, eller AMEX Stadium som den heter officiellt efter ägarna med samma namn, byggdes 2008 så har det gått spikrakt uppåt.

Föregående säsong (2012/13) vann man publikligan i Championship. Detta före publikklubbar som Leeds, Cardiff, Birmingham, Sheffield Wednesday och Nottingham. Med ett snitt på 26,373 åskådare per match skapade Seagulls ett tryck på läktarplats och den tolfte spelaren var delaktig i klubbens resa till playoff-semifinal. Ordförande Tony Bloom säger till klubbens hemsida att "det är supportrarna som tagit oss hela vägen till toppen." Det värmer idag. I synnerhet då man för några år sedan spelade på en ogästvänlig arena med närmsta sörjande på läktarplats.