TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 2 juni 2013

Totalkontroll bakom Burtons framgångar

Burton Albion gjorde den gångna säsongen sitt bästa framträdande under klubbens 63-åriga historia. Staffordshireklubben gick som en ångvält hela vägen till kval. Där blev dock Bradford för starka. Sorg och depp efter den matchen förändrar ingenting; säsongen har varit över förväntan och det på grund av en man. Gary Rowett. Ingen hade trott förra sommaren att de senaste årens nedflyttningshotade Albion skulle kunna höja sig och bli bättre. Ingen förutom Gary Rowett. 39-årige Rowett med ett förflutet från spel i Premier League med Everton och Birmingham, spelade sina två sista säsonger i Burton innan skorna lades på hyllan. Hans defensiva egenskaper och taktiska ledarstil fick klubben att anställa honom 2009. Under tre säsonger var Rowett assisterande till Paul Peschisolido men då kanadensaren fick sparken förra året så fick Rowett chansen. Han tog den. 
Vid denna tiden för ett år sedan kallade ordförande Ben Robinson till möte. Hans agenda var tydlig; gör ett bra lag efter de resurser som finns. Rowett fick inte en lugn stund under sommarens semester. Han gick igenom allt. Löner, träningstider, personal, faciliteter, akademin och spelartrupp. Han fick snabbt koll på allt.
Totalkontrollen har lett till framgång. Ingen hade räknat med att lilla Albion ifrån Pirelli Stadium skulle skrälla som man gjorde säsongen 2012/13. Ingen. Förutom Rowett själv. "När mina idéer fungerar med verkligheten så är det ett vinnande koncept", säger Rowett till BBC Radio Derby. Han är deppig efter kvalförlusten men lovar att nästa säsong skall bli bättre; "-Då har vi lärt oss av de misstag vi gjorde i år." Om någon vet så är det Rowett.

Inga kommentarer: