TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 18 juni 2013

Hjärtinfarkt i Hearts

Den moderna fotbollen fortsätter att skörda offer i Skottland.
Nästa klubb till rakning är anrika Edinburghklubben Hearts of Midlothian FC, som igår tvingades ansöka om att ingå administration. 

Klubben har länge balanserat på en smal tråd, med skatteskulder och fordringar från ägaren Romanovs kursade företag i Litauen. I förra veckan lade man i ett desperat försök att snabbt få in £500,000 hela truppen till försäljning. Det lyckades inte, och katastrofen är nu ett faktum. Brittiska skattemyndigheten knackar på dörren, sedan Hearts inte klarat av att täcka upp en skatteskuld på £100,000 - majoriteten av det beloppet är dock betalat nu. 

 Betydligt värre är det med skulderna till Romanovs litauiska kraschlandningar; Totalt 25 miljoner pund har man i skuld till två olika konkursbon.15 miljoner till banken Ukio Bankas som försatts i konkurs. I detta fall äger konkursförvaltaren 29,9% av aktierna i fotbollsklubben, och kan välja att sälja dessa till högstbjudande. I samma konkursbo ingår även äganderätten till klubbens arena, Tyneside Stadium, vilken även den alltså kan komma att säljas.  

Ytterligare tio miljoner i skuld finns därtill i bolaget UBIG, även det ett litauenbaserat bolag i Romanovs ägo. Det bolaget är ännu inte försatt i officiell konkurs, och en eventuell aktieförsäljning av Hearts-aktier kan inte företas innan bolaget försatts i en offentlig konkurs - något som dock förefaller troligt.

Ett flertal företag och konsortier har anmält intresse till att köpa Tynesidelaget, men flera av dessa har nu dragit öronen åt sig, och några har till och med dragit tillbaka sina bud, sedan det uppdagats hur komplicerat Romanovs ägandeskap i klubben är, med flera konkursdrabbade företag i olika positioner. Hearts är idag arbetsgivare åt 131 personer. Hur många av dessa som fortfarande kommer ha klubben som arbetsgivare efter sommaruppehållet är osäkert. Klart är dock att man kommer börja nästa säsong på -10 poäng, och nog lär ha en rejäl uppförsbacke framför sig.Fortsättning lär följa...

Inga kommentarer: