TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 29 juni 2013

Trevor Fords avslöjande

När anfallaren och stjärnan Trevor Ford 1950 såldes från Aston Villa till Sunderland så blev det rubriker i tidningarna. 30,000 pund kostade övergången vilket i dagens penningavärde är i runda slängar lite över åtta miljoner kronor. En hiskelig summa åren efter Andra Världskriget där England höll på att byggas upp efter Blitzen, där tusentals familjer var splittrade efter år av krig och där fattigdom och svält var vardag. Just därför  fick Sunderland kritik; "-Hade ni skänkt samma summa till alla lidande familjer som inte ens har råd med mat för dagen?" frågade sig den lokala Sunderlandtidningens chefredaktör.

Fotbollen är en egen värld och det skulle Trevor Ford snart visa. Den 27-årige anfallaren från Swansea skulle snart få krigsskadade unga män på andra tankar. Trevor Ford var en enastående fotbollsspelare och gjorde de tre kommande säsongerna 67 mål på 108 matcher. Ekonomin i Sunderland på denna tiden var det inget fel på. Klubbens ägare gödslade med punden, värvade och byggde fina anläggningar. 


Snart skulle det dock framkomma att det var ekonomisk brottslighet bakom den fina fasaden. Svarta löner, pengatvätt och fiffel. Trevor Ford var en av de i klubben som kände till saken. Ifall det var därför han tvingades lämna Sunderland 1953 förtäljer inte historien men Sunderland sålde av honom för 29,500 pund till Cardiff, samma klubb som han sedan barndomen i Swansea alltid föraktat. Ett straff? Inte för Cardiff. Ford fortsatte sitt målgörande även i Wales där han skulle komma att göra 39 mål på 96 matcher fram till 1956. I hans själbiografi som skrevs under åren i Cardiff tog han upp den mörka sidan av åren i Sunderland med ekobrott. Sunderland stämde Ford för förtal. FA satte ned foten, stämningsansökan lades ned och Ford blev istället avstängd. För att ha sagt sanningen? En sanning som FA kände till men ville tysta ned? Över 60 år sedan men fotbollen är lika korrupt än idag. Den moderna fotbollen och den gamla hederliga är i mångt och mycket samma skrot och korn då det kommer till de styrande i sporten.

Inga kommentarer: