TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 3 oktober 2010

Dion Dublin - Mannen som tystade Savage

Han föddes i Leicester 1969 och debuterade som försvarare men skulle snart bli målglad anfallare för Cambridge United som 19-åring. 10 år och över 50 mål senare senare skulle Dion Dublin komma att vinna skytteligan för Coventry och även i högstadivisionen. Detta till trots blev han inte uttagen i VM-truppen 1998. En stor personlig besvikelse. Lika besviken skulle han komma att göra Coventry och dess supportrar då han meddelade att han skulle gå till klubbens rival Aston Villa. Övergången blev av hösten 1998 till ett pris av 5,75 miljoner pund. Dublin imponerade stort under sina första matcher med Birmingham-klubben. Sju mål på tre matcher varav ett hattrick mot Southampton.
I december 1999 i en match motSheffield Wednesday råkade han ut för en livshotande skada då han bröt nacken. Dublin återhämtade sig mirakulöst men fick en titanplatta inopererad för att komplettera tre skadade nackkotor.

Vem som helst hade slutat efter en sådan händelse. Inte Dublin. Han var ett par månader senare åter spelklar. Dublin hjälpte då sitt Villa till att nå klubbens första FA Cup-final på 43 år .
Då Villa värvade Juan Pablo Angel och Peter Crouch så fick Dublin snällt finna sig tillrätta på avbytarbänken. Ett tag ivarjefall. Då Millwall 2002 frågade om ett lån tackade Dublin snabbt ja. Det skulle bli fem matcher och två mål för Bermondsey-klubben innan han återvände till Birmingham. Nu fick han förnyat förtroende och blev ordinarie bredvid anfallskollegan Darius Vassell. De två sista åren i Villa skulle han främst bli ihågkommen för att ha startat kalabalik på planen i ett derby mot Birmingham som smittade av sig till läktarna. Bakgrunden till detta var då han råkade ut för handgemäng med Birminghams hårdföre vilde Robbie Savage. Dublin gav Savage en dansk skalle och blev därefter utvisad. Med den händelsen på sitt CV beskrevs Dublin i många år framöver som en sann "Birmingham-hatare" och en man som skjöt under derbyrivaliteten i staden. 10 klubbar på meritlistan inkluderat Manchester United, Barnet, Leicester, Celtic och Norwich avslutades 2008 just i den sistnämnda.

Inga kommentarer: