TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 18 oktober 2012

Let the pound times roll.

Pengar rullar ut som de skall, nu. Ja, så är det tydligen. I alla fall om man gillar att gå och se fotboll live, på arenan. En undersökning visar att det för 12 månader sedan kostade, i genomsnitt, 19,01 pund, att gå på fotboll i England/Storbritannien. Nu har det ökat till 21,24 pund. 
Inflationen, påpekar någon. Jovisst, men prisökningen på fotbollsbiljetter är i jämförelse 5 gånger så hög, under samma tidsperiod. Så visst försöker klubbarna dra in lite extra stålar. Eller, för den delen, visst är deras kostnader för höga i jämförelse med intäkterna?

Undersökningen, genomförd och beställd av BBC, har tittat på 166 klubbar i 10 olika divisioner. De har kollat på säsongskort, lösa matchbiljetter, en kopp te, paj samt matchprogram. På så sätt har de kunnat ta fram vad en matchdag kostar, för en genomsnittsbesökare (här kan undertecknad konstatera att de kanske borde slängt med en plastmugg öl eller två, också). Bland annat får vi då veta att:

  • Bara engelska 3 klubbar kan erbjuda ett paket enligt ovan för under 20 pund. Förra året var det 12 klubbar.
  • I Skottland erbjuder hälften av klubbarna i de fyra högsta divisionerna en matchdag för under 20 pund.
  • Dyraste klubben att gå på match hos är Arsenal, 126 pund. Billigast kommer du undan hos Montrose, 6 pund.
  • Leeds har dyraste matchprogrammet. Du får punda (förlåt en göteborgare) 4.

Football supporters' Federation är chockade att t.ex. den billigaste varianten av årskort hos Arsenal bara är 15 pund från att kosta ettusen. Och man är bekymrad över de höjda priserna generellt: "Vi har sett att priserna ökar överallt. Det är i sammanhanget inte bara en fotbollsfråga. Vi vet ju att det finns mängder av människor som vill se topp-fotboll, men som tycker att priserna är för höga, eller ett problem. Det måste vi vara uppmärksamma på.", säger Malcolm Clarke, som är ordförande i Football supporters' Federation.

FAs förre ordförande, Lord Triesman, är också bekymrad: "Vi har kommande generationer som väldigt sällan kommer att få uppleva (topp)fotboll live, på arenan. Annat än när de lyckas komma över gratisbiljetter. Det mesta av de höga priserna kan vi relatera till de löner som spelarna har. Vi kommer att hamna i den situationen (vi är väl där redan, reds. anmärkning) där  bara välbärgade människor kommer vara de som har råd. Det är en tragisk tillbakagång.", sade Triesman.

Det är förstås ingen nyhet för dig och mig. Vi vet att det kostar på, och påminns varje gång vi går på fotboll i Storbritannien. Men det är likväl trist. Samtidigt är det bra att både folk och BBC reagerar och undersöker. Den svåraste nöten att knäcka är väl hur fasen man löser det.

Många, inklusive TLCs redaktion, har insett charmen i lower leagues. Premier League i all ära. Men passionen, det äkta, det vi växte upp med. Det hittar vi numer i serierna under.

Inga kommentarer: