TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 4 september 2008

Pengarna styr fotbollen!

Ständigt kontroversiella Oasis-sångaren Noel Gallagher ger sig in i debatten om uppköpet av Manchester City. Som den trogna Citysupporter han är applåderar han högt över att thailändarenShinawatra sålt klubben till den arabisk multimiljardnären Doktor Sulaiman Al-Fahim och dennes grupp Abu Dhabi. Samma grupp värvade med en gång klubbköpet var klart Robinho från Real Madrid och skall även seriöst ha lagt ett bud på lokalkonkurrenten United Ronaldo.
Noel skojar till det; "-Det är skönt att veta att varje droppe bensin som Manchester United-fansen köper går direkt till vår transferbudget", säger Gallagher i en intervju och syftar på att Abu Dhabi kontrollerar stora oljereserver.

Med Al-Fahim och Abu Dhabi är Premier League överfullt av stenrika klubbägare.
Bland storklubbarna är det överfullt på bankkotona. Chelsea är klubben som styrs av Roman. Hur ser det ut i övriga klubbar?
Arsenal drivs av Arsenal Holdings PLC och som bland sina aktieägare räknar diamantmiljardären Danny Frizman och Nina Bracewell-Smith. De ägare som fått mest uppmärksamhet på senare tid är den amerikanske fastighetsmiljardären Stan Kroenke, som även äger Colorado Avalanche, och synnerhet holdingbolaget Red & White - som med 24% är näst största aktieägare efter Frizman. Bakom Red & White finns bl a den ryske oligarken Alisher Usmanov. Skvallret säger att det är en tidsfråga innan Ushmanov köper resten av aktierna i "The Gunners".
Den amerikanske riskkapitalisten Randy Learner fick blodad tand för Aston Villa efter studier i England medan Blackburn leds av en familjefond, The Jack Walker-Trust, efter stålmagnaten med samma namn som dog år 2000.
Eddie Davis heter en man som hela sitt liv har stöttat Bolton.
God för flera miljarder och med ett starkt vinstdrivande vitvaruföretag är han ägare till hjärtats klubb.
Liverpoolklubben Everton har två ägare som till vardags sysslar med showbusiness: teaterimpressarion Bill Kenwright respektive Robert Earl, ägare av kedjan Planet Hollywood.
Den andra klubben från staden med samma namn,Liverpool, ägs av amerikanarna Georg Gillett och Tom Hicks. Dessa två äger klubbar i olika idrotter,anläggningar och arenor över hela USA.
Ingen utav dem sägs bry sig märkvärt om fotboll.
Liknande situation råder i Manchester United. Klubben ägs också av amerikanare. Familjen Glazer med 76 åriga Malcolm i spetsen placerar om pengar i den anrika storklubben och vet heller inte han något om fotboll. Äger även han fotbollslag i USA.

Listan kan göras längre. Aftonbladet har idag en längre artikel som är både intressant och läsvärd. Hur ser det ut i Wigan,Hull och Stoke? Blir man Boro supporter pågrundav miljöfarliga kemikalier?
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/sportchansen/article3237230.ab

Inga kommentarer: