TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 27 september 2008

Y Ddraig Goch – Den Röda Draken

Y Draig Goch är walesiska för ”Den Röda Draken” och har mer eller mindre blivit en symbol för Wales då den också återfinns på den Walesiska flaggan. Myterna kring den röda draken är många, men en av de äldsta handlar om när den röda walesiska draken slåss mot den vita engelska draken och efter en lång och hård kamp lyckas vinna och på så sätt ge Wales den frihet de längtat efter.Det är även den kampen som bor i alla walesares hjärtan.Ett förakt mot England, parlamentet och unionen.

Med dryga 3 miljoner invånare och med Cardiff som huvudstad är Wales ett bergigt land.
Större delen av landet upptas av berg.Det engelska namnet Wales kommer från det germanska ordet walha, som betyder främling. På det egna språket,kymriska, heter landet Cymru och betyder ordagrant "landsmän".Den romerska provinsen Brittania, motsvarande Wales och England, var en av det Romerska rikets keltiska provinser. När Rom föll under 400-talet invaderade germanska stammar England, och de överlevande bland den keltiska befolkningen drog sig mot Wales. Det keltiska namnet för England är Lloegr, vilket betyder det förlorade landet, medan engelsmännens ord Welsh (walesare) betyder utlänning.Walesarna har alltid varit ett hårdhudat folk. Varit stolta över sitt ursprung och kända för sitt mod och humör.

Fotbollslandslaget har genom åren haft en del profiler som utmärkt sig på annat sätt än vad de borde. Vinnie Jones, John Hartson och Craig Bellamy har personifierat Wales med sina karismatiska drag.Ryan Giggs är alla tiders största stjärna i Wales fotbollshistoria. Tätt efter kommer Liverpoollegenden Ian Rush, Evertons gamla stormålvakt Neville Southall som spelade tills fyllda 43 år. Gjorde 578 engelska ligamatcher och 91 landskamper för Wales.Manchester Citys manager Mark Hughes var en gång i tiden en respekterad försvarare i Manchester United och i Chelsea. Han gjorde även 72 landskamper för hemlandet.Dean Saunders räknas även till skaran nationalhjältar. Började sin karriär i Swansea och hann med ett dussin klubbar bland annat Liverpool och Aston Villa där han firade stora triumfer.
Idag är han assisterande förbundskapten bakom John Toschak.En annan ikon i landslaget är Gary Speed. Leeds,Everton,Newcastle och Bolton har alla fått äran att ha denne spelare i laget. En spelare som var idol för många unga walesare under sin aktiva landslagskarriär.Ett landslag som chockat stora nationer men som vikt ner sig katastrofalt mot sämre.Ett labilt landslag som likt andra brittiska landslag spelar först och främst med stolthet,ära och hjärta. Bellamy och Koumas är spelare tillsammans med Davies och Earnshaw som anses ha stjärnstatus.Inför EM 2008 var man nära att ta en plats i mästerskapet. Denna knep Ryssland i den sista omgången. På Millenium Stadium i Cardiff spelas landskamperna inför en entusiastisk och patriotiskt fanatisk hemmapublik
Hur ser framtiden ut?
Aaron Ramsey,Arsenal och Gareth Bale,Tottenham är de framtida namnen i dagens landslag.Fulhams 29 åriga Simon Davies är spelaren som spelet skall byggas runt efter det att Giggs har tagit farväl. Wolverhamtons 19 åriga anfallare Sam Vokes spås bli en måltjuv av rang.Med 13 mål på 41 matcher är Robert Earnshaw dagens bästa målgörare. Earnshaw levde aldrig upp till de höga förväntningar han hade på sig som ung stjärna i Cardiff då han hade hela Premier Leagues ögon på sig. Han gjorde ändå 85 mål på 175 matcher. Idag håller han rätt låg profil i Nottingham Forest.VM 1958 räknas till de största ögonblicken i Wales fotbollshistoria. Laget gick så långt som till kvartsfinal där man åkte ut mot de kommande mästarna Brasilien med 1-0 på Nya Ullevi.Hur ser den nationell ligan ut?Wales Premier League håller i ngen hög standard. Trots detta har några utav dess lag chockat Allsvenska lag genom åren i cuperna.Smaka på dessa lagen:
Rhyl
TNS
Llanelli
Bangor City
Carmarthen
Aberystwyth
GAP Conn Q
Haverfordwest
Newtown
Port Talbot
CaerswsAirbus
UKPorthmadog
PrestatynTG
Welshpool
Caernarfon
Neath Athletic
NEWI C.D.

En del namn känner man igen. Andra definitivt inte alls.Saken är den att Wales inhemska liga är en amatörliga.Trots att Wales har sitt eget seriesystem spelar inte Cardiff, Swansea eller Wrexham där. Eftersom de deltar i det engelska seriesystemet spelar de även i de engelska liga- och FA-cuperna. Det har kostat dem många chanser att få spela ute i Europa.
Varför spelar de tre klubbarna inte i sin inhemska liga?
Då den walesiska ligan grundades 1992 var de "stora" walesiska lagen sedan länge med i den engelska ligan.Cardiff är den största utav de tre klubbarna med Swansea hack i häl.Swansea kan ju dock titulera sig Bäst I Wales nu efter senaste derbyvinsten, men det är ändå Cardiff som är det anrikaste och bästa laget.Klubben bildades 1899 som Riverside FC. Tre år senare ändrades namnet till Riverside Albion och 1908 fick klubben sitt nuvarande namn.1927 besegrades Arsenal med 1–0 i FA-Cupfinalen på Wembley. Cardiff är den enda walesiska klubb som har vunnit FA-cupen.Hemmamatcherna spelas på Ninian Park. Arenan tar 22.000 åskådare där laget brukar ha ett snitt på 18.500. En mardrömsarena för motståndarna då hemmapubliken ses som fanatiska.Den gamla ägaren Sam Hammam är även han en kontroversiell person.Han höll den ökända firman Soul Crew om ryggen under sin tid i klubben, finansierade deras resor (som han även följde med på) och uppmanade dem till hat mot de engelska klubbarna.

Swansea är lillebrodern i detta sammanhang. Den näst största staden med det näst bästa laget. Staden blev sönderbombad under Andra Världskriget men reste sig ur askan och kan idag ståta med en fin hamn, strand och en turisttillströmning utöver det vanliga.
Av stadens 226.400 invånare brukar i runda slängar 15000 besöka The Liberty Stadium varje match då The Swans, som man kallas i folkmun, spelar. Klubben grundades 1912 och är den klubben som har vunnit Welsh Cup flest gånger. En cup som man inte längre få delta i på grund av att man inte längre anses vara walesiska i den bemärkelsen att man inte är en amatörklubb.
Säsongen 07/08 vann man League One och tog steget upp till
The Championship. Den lokala firman Jack Army ”firade” detta med att totalförstöra ett Intercitytåg så pass allvarligt att man blev totalförbjudna att färdas med tåg till bortamatcherna.
Alan Tate heter en utav spelarna i laget. Han är utlånad ifrån Manchester United och har även varit i Antwerpen. Försvararen Tate hade efter en bortamatch och krogrunda varit så onykter att han inte hittade till hotellet. En taxichaufför och en anställd på hotellet fick leda honom upp till sitt rum där han fumlade med nycklar och kroppsdelar.
Då han väl kommer in på rummet skall han ha avslutat sin show med att urinera på sin rumskamrat, den sovande Trinidadiern Jason Scotland.
Denne hade vaknat upp och blivit flyförbannad. Tagit tag i Tate och gett honom några välbehövliga käftsmällar.
Vid frukosten morgonen därpå kommer Tate ner till restaurangen med solglasögon modell större och huvan på sin munkjacka uppdragen. Vad manager Roberto Martinez skall ha sagt förtäljer inte historien.

Inför denna säsongen är det två walesiska lag med i den näst högsta serien.

Wrexham är den tredje och sista klubben utav de professionella trots att man åkte ner inför denna säsongen i Non-League..
Staden är en typisk brittisk industristad med 42.576 invånare där förövrigt också den gamla GAIS-spelaren Simon Hunt såg dagens första ljus.
Inför 4901 åskådare besegrades Stevenage enkelt hemma i premiären på The Racecourse Ground. En mycket ansedd och fin multiarena i norra Wales.
Klubben är en utav de äldsta i brittisk fotboll och har anor ända tillbaka till 1872.
Denna säsongen spelar man i Conference National, även kallad
Blue Square Premier som är Non-League.
Det tog 87 år för Wrexham att åka ur ligasystemet.Inte sedan 1921 har man mött andra walesiska klubbar än Cardiff och Swansea.
Denna säsongen ställs man inför landsmännen I Newport County, Merthyr Tydfil och Colwyn Bay.
Ägaren Geoff Moss sägs ha tagit degraderingen personligt. Trots miljoner pund ur egen ficka in i klubben så klarade man ändå inte kontraktet och blev därför säsongen 07/08 utsedd Englands (trots att man är från Wales) sämsta lag.

Fotbollen är inte stor i Wales, men folket kämpar vidare och följer de sina med hjärta och själ.
Som man alltid har gjort i historien.

Inga kommentarer: