TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 25 september 2008

Vad kan du om England?

Tusentals är de svenskar som har rest till landets huvudstad för att kolla fotboll,shoppa och festa loss på otaliga genuina pubar. Efter ett par resor är man inbiten. Man har lärt sig gatunamnen, lärt sig hitta i tunnelbanesystemet, lägger till med en bit Cockneyaccent och tror man är en Londoner. Men England är mer än bara London. Förutom London är landet indelat i 8 regioner:

Sydvästra England
Sydöstra England
Västra Midlands
Östra Midlands
Nordvästra England
Nordöstra England
Östra England
Yorkshire & Humber

Sydvästra England kallas för Englands kornbod. Milt klimat och bördig jord. Härifrån kommer Bristolklubbarna City och Rovers, Swindon och Plymouth. Även de mindre städerna Bournemouth, Torquay och Exeter har mindre bra fotbollslag ifrån en landsända som är mest berömd för grevskapet Cornwall.Cornwalls befolkning, kornerna, härstammar ifrån kelterna, har ett eget språk, korniskan, som liknar walesiskan och strider för eget självstyre.

Sydöstra England däremot har lite mer att erbjuda. Med städer som Portsmouth och Southampton är man inte bara satta på den engelska fotbollskartan,man är även historiskt stora bland folket då städerna fungerade som utposter för den brittiska flottan under Andra Världskriget. Även kuststaden Brighton som bland svenskar är känd som en språkkursstad har ett lag i ligasystemet. Lite mer än 8 miljoner människor bor i sydöstra England.

Med Birmingham som administrativt säte och med 5,2 miljoner invånare så är West Midlands ett tätbevuxet distrikt. I många avseenden. I fotbollssammanhang återfinns förutom de tre Birminghamklubbarna FC,Villa och WBA, även Wolverhamton, Walsall, Coventry, Shrewsbury, Port Vale och Stoke. Den sistnämnda staden har ett strategiskt läge i landet.
Stoke ligger nästan mittemellan alla större städer i mellersta och norra England, såsom Manchester, Birmingham, Leicester, Nottingham, Liverpool och Sheffield.

Nottingham är den största staden i East Midlands. Antagonisterna Forest och Notts County är tillsammans med Derby, Leicester, Lincoln, Oxford, Boston, Chesterfield och Northampton med dess antagonister Peterborough de städer som har klubbar i seriesystemet.
Nottingham är den största staden med sina 290.000 invånare. Man har en tättrafikerad flygplats, East Midland Airport, med tusentals passagerare varje dag.
Inom en radie av 50 km från flygplatsen ligger Leicester och Derby.

Nordvästra England är en krutdurk. En mängd rivaliserande lag i städer som anses som fattiga jämfört med andra städer i landet. Manchester och Liverpool delar posten som administrativt centrum. Bägge städerna har ett flertal lag i ligorna.
Manchester är centralt belägen i ett av Storbritanniens mest tätbefolkade regioner, med flera stora städer inom några fåtal mils avstånd, bland annat Leeds, Liverpool och Sheffield. Inom åtta mils radie bor över 10 miljoner invånare.
I Stor-Manchester finns förutom United och City även Bury, Rochdale, Bolton, Stockport, Wigan och Oldham.
På senare tid kom Manchester att spela roll även för musikindustrin, med band som The Smiths,
Oasis, Stone Roses, Happy Mondays och Joy Division (som senare blev New Order).

I Liverpool finns som bekant rivalerna Liverpool och Everton. Men en mindre klubb huserar även i stadens utkanter. Tranmere Rovers kommer från stadsdelen Merseyside som ligger på halvön Birkenhead mitt i floden Mersey. En stor andel utav Liverpools befolkning har rötter ifrån Irland och Wales. Det sägs att IRA aldrig har sprängt bomber eller kommer att göra det där just på grund utav detta faktum.
En person från Liverpool kallas liverpudlian, men går även under benämningen scouser, vilket syftar på en lokal maträtt - scouse, en slags stuvning. Ordet scouse används också om den lokala dialekten. En dialekt som är en blandning av engelska,iriska och gaeliska.
Scousers kallas man i folkmun och anses utav övrig engelsk befolkning vara tjuvaktiga. Det mesta av dessa fördomar bottnar i hög arbetslöshet och fattigdom. Precis som i Manchester är man kända för sin musik. Beatles.
Liverpool FC spelar sina hemmamatcher på den anrika arenan Anfield.
Det finns dock långt framskridna planer i Liverpool FC på att bygga en ny arena, belägen i Stanley Park. Går allt som klubben önskar kommer spelpremiär ske säsongen 2010/11.

Blackpool och Preston ligger några mil nordväst om Manchester. De bägge städerna hatar varandra som pesten, vilket har historisk anknytning. Självfallet går det därför hett till då de bägge lagen Preston Norh End och Blackpool FC möts.
I grevskapet Lancashire som även detta ligger i nordväst är Burnley huvudsäte.
Dess fotbollslag ligger långt nere i seriesystemet men dess största hatobjekt är inga mindre än Premier Leagueklubben Blackburn Rovers. Derbyn lagena emellan sker inte så ofta på grund av avstånden i seriesystemet. Då de har mötts i cuperna har det dock gått hett till.
Macclesfield och Crewe Alexandra samt det nordligaste Carlisle vid skotska gränsen är tre andra lag i regionen.

Knappt 5 mil från Manchester ligger staden Leeds. De bägge städerna är sedan urminnestider rivaler. Det började innan Anglosaxarna kom dit och har sträckt sig ända in i modern tid till heta strider på Old Trafford och Elland Road.
Är man i Leeds befinner man sig också i regionen Yorkshire & Humber.
Med sina 715.000 invånare är Stor-Leeds den administrativa staden i regionen.
Barnsley, Bradford och Doncaster ligger några tåghållplatser bort och till Sheffield,Grimsby och Huddersfield är det inte långt. Andra orter med fotbollsanknytning i regionen Hull, Middlesbrough (som ligger intill gränsen till North East), Scunthorphe, Rotherham och York.
Sheffield är den näst största staden i regionen med sina 641.000 invånare och ledande i Storbrittanien inom stål och kolindustrin. United och Wednesday är bittra rivaler i staden som även har en flygplats med det smått lustiga namnet Robin Hood Airport Doncaster Sheffield.

Cambridge är största stad i östra England, även kallat East Anglia. Jordbruk präglar denna region och har städerna Ipswich, Norwich och Colchester som respekterade fotbollslag.

Nordöstra England är den region som är mest glesbefolkad. Med Newcastle som största stad bor det 2,5 miljoner människor i regionen. Skeppsnäring och kolexport är det som Newcastle förknippas med. Geordies som befolkningen kallas är gästvänliga men hyser ett stort förakt för grannen Sunderland strax sydost om staden. De bägge städerna har varit rivaler sedan det engelska inbördeskrigets dagar då man valde motsatta sidor. Några mil söder om Sunderland ligger Hartlepool. En stad som anses vara lite finare i regionen.
Även Darlington ligger i regionen. Ett lag vars supportrar buade ut Sven-Göran Eriksson då denne coachade City i sin första match just mot Darlington.

Värt att notera är att den nordöstra staden Berwick, som ligger intill gränsen till Skottland, har ett fotbollslag vid namn Berwick Rangers som spelar sina matcher just i den skotska ligan,

Inga kommentarer: