TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 23 december 2010

Scarborough - Mer än bara en marknad

Tottenhams gamla succémanager Bill Nicholson och Fulhams Jonathan Greening är båda födda i staden. Fotboll är dock inget man i Scarborough rosar marknaden med. Däremot så är begreppet marknad ett vidare större begrepp. Det är just Scarborough Fair. En 45-dagars lång marknad med anor från Medeltiden. North Yorkshire-staden med sina 50,000 invånare grundades av vikingarna och har varit en kurort sedan 1600-talet. Ett England i miniatyr skulle många ha sagt men där ställer sig TLC frågande; varför isåfall inget fotbollsintresse? Fotbollsintresserade ifrån staden håller i regel mest på Leeds och Hull City. Annat var det för tre år sedan. Då hade staden ett fotbollslag som huserade i sjätte divisionen Conference North.
Scarborough FC grundades 1879 och gick i konkurs 2007. Hemmamatcherna spelade man på McCain Stadium som tar 6 400 åskådare.

En av Scarboroughs största bedrifter var mot Chelsea i ligacupen 1989. Den första matchen på Stamford Bridge slutade 1-1. I returen på McCain Stadium ledde storfavoriten Chelsea med 2-0 när en kvart återstod. Då lyckades Scarborough vända på matchen och vann med 3-2. Annars har det ändå sett relativt mörkt ut för klubben genom historien. Ekonomiska bekymmer blev klubben övermäktig och 2007 gick man i graven. Spillrorna av klubben räddades kvar i en ny klubb som grundades samma år, Scarborough Athletic. I den nionde divisionen, Northern Counties East Football League Premier Division, har Paul Olssons Seadogs ett lag för framtiden. Med tre utländska spelare, en walesare,en holländare och en fransos, så hoppas klubben att ett ny era inleds för fotbollen i Scarborough.
På Queensgate Stadium har man ett snitt på 501 åskådare per match och nu hoppas man höja den siffran efter att man värvat Hull Citys dynamiske kraftpaket Dean Windass. Windass svåger Darren France är assisterande manager i klubben och säger till den lokala tidningen att Windass ankomst i klubben lär sprida ringar på vattnet. Snart kanske till och med fotbollen i staden kan bli lika populär som marknaden. Bara nästan.

Inga kommentarer: