TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 15 januari 2012

Från supertalang via Non-League till Huddersfield



Vad hände egentligen med Everton-talangen Danny Cadamarteri? I slutet av maj 2001 spelade han match för det engelska U21-landslaget, fem år senare med Non-League-klubben Grays Athletic. 17 år gammal gjorde han debut för Everton i Premier League och året efter imponerade han stort som startman på Goodison Park. Fansen i den blåa delen av staden älskade sin nye gunstling, som gått genom Evertons akademi och nu var ordinarie i A-laget. Bland annat slog Cadamarteri till med ett mål i Merseyside-derbyt, och vägen mot stjärnorna låg öppen för ynglingen.

En av anledningarna till att Cadamarteri aldrig blev någon stjärna kan vara de problem han haft utanför planen. Han har bland annat dömts för misshandel, och varit avstängd efter ett positivt drogtest. 2002 hamnade engelsmannen i Bradford, först som ett lån och sedan permanent. Det blev bara fem ligamål totalt för Bradford och han släpptes på fri transfer efter två år i klubben. Leeds tog då chansen och knöt till sig den före detta supertalangen, men där fick han inte alls chansen. Nästa flytt gick till Sheffield, och Sheffield United. Här fick han i alla fall chansen, men misslyckades med att att göra något djupare avtryck i klubben. Inte nog med det han fick dessutom avsluta säsongen i förtid då en skada stoppade honom från att fullfölja den. Ett mål blev det för The Blades innan flyttlasset gick tillbaka till Bradford.

Ytterligare några klubbar avhandlades innan Cadamarteri 2007 skrev på för Huddersfield, nu 28 år gammal och knappast någon talang längre. Fotbollskarriären hade inte riktigt blivit som han ville och kanske trodde den skulle bli. Skador störde honom under tiden i Huddersfield och två år senare var det återigen dags för något nytt. Kvar på öarna, men till en annan liga. Dundee United blev nästa klubbadress för Cadamarteri. Det såg ut att bli den nystart han behövde och två mål i debuten följdes upp med ett i matchen efter. Månadens spelare i ligan och kanske hade han nu äntligen hittat rätt i fotbollslivet. Glädjen blev dock kortvarig, bara ett mål till under sin tid i Skottland och i januarifönstret 2011 återvände han till Huddersfield för ytterligare en sejour i klubben. Han gjorde några fina inhopp och skrev på ett kontrakt över säsongen 2011/2012.

Inget ont om att agera inhoppare i League One eller spela sporadiskt i den skotska ligan, men vi är nog många som undrar vad det kunde blivit av en spelare som Danny Cadamarteri. Inte minst han själv. För alltid förknippad med det där målet i derbyt mot Liverpool som 18-åring, och som talangen som aldrig riktigt blommade ut.

Inga kommentarer: