TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 15 januari 2012

Rangers vippar på gränsen


Skotska ligan riskerar i framtiden att bli ännu mer förutsägbar, efter att storklubben Rangers verkar dras längre och längre ner i ett träsk av finansiella problem. 

De forna glansdagarna, då klubben kunde köpa prestigespelare från La Liga och Serie A för att säkra segrar i SPL och nationella cuper, är förbi. Spenderbyxorna bidrog inte bara till titlar, utan även en rekordskuld på över 80 miljoner pund. 
Nu erkänner klubbens nya ägare, Craig Whyte, att klubben riskerar konkurs och administration, om man förlorar pågående tvist, där skatteverket hävdar att klubben fifflat med skatteinbetalningar mellan 2000-2010. Förlorar klubben målet tvingas man att betala in 49 miljoner pund i uteblivna skatteintäkter, och därefter diverse böter och avgifter.

I måndags stoppades all handel med Rangers aktier på PLUS-börsen, sedan klubben inte tillhandahållit siffror från revisorer, eller hållit årsmöte i tid. Att som aktiebolag stoppas från aktiehandel är ett bakslag som heter duga, det behöver man knappast vara Nobelpristagare för att räkna ut, och ordförande Whyte bekräftade redan i oktober att klubben lider av finansiella trovärdighetsproblem, "hur kan någon vilja gå in i, låt säga, ett femårsavtal med Rangers när klubben befinner sig mitt i alla dessa osäkerheter". 
Redan nu finns det ett stort antal externa parter som inte vill ge klubben några krediter alls, på grund av rådande ekonomiska situation. Efter måndagens aktiestopp lär knappast detta antal minska, utan öka.

Klubben har nya spelare på ingång, och har lämnat kontraktsförslag till bl.a. Sverigebekante Mervan Celic. Finansiering av dessa spelare skall vara säkrad, men på frågan om man måste sälja för att ha råd att plocka in svarar klubbens tränare att det "inte är en nödvändighet, men antagligen hjälper".

Som grädde på moset har Rangers på sju veckor tappat sin 15-poängsledning till ärkerivalerna i Celtic, och ligger nu på en andra plats och två poäng efter…


Skatteverket väntas komma med besked gällande skattefrågan i mars/april. Tills dess får Glasgow Rangers FC och dess supportrar fortsätta leva i ovisshet.

Inga kommentarer: