TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 13 november 2009

Bilderna berättar...

Under 111 år stod Filbert Street som hemvist för Leicester City FC. En ointaglig borg där The Foxes satte skräck i sina motståndare. En underbar fotbollsarena med ståplatser, härlig akustik och nära till planen. Den moderna fotbollen ville annorlunda.
Sista matchen på Filbert Street spelades säsongen 2001/2002. Motståndarna på planen hette Tottenham och dessa besegrades med 2-1. De riktiga motståndarna var oövervinneliga. Ägaren Milan Mandaric vek inte ned sig. Med 12,500 mer platser skulle pengarna rulla in i klubben. Mandaric brydde sig om kapitalet före traditioner och kultur.
Leicester vann som sagt matchen mot Tottenham och det var med vemod och frustration som supportrarna stormade planen efter slutsignalen. Poliserna gick hårt åt och gjorde som man brukar då man inte har kontroll på situationen. Man brukade övervåld och skickade ett hundratal supportrar till sjukhus med diverse olika blessyrer. Man kunde dock inte stoppa den stora massan fullt ut som gick bärsärk på den arena som ändå skulle rivas. Många var de supportrar som slet med sig stolsryggar, rev upp gräsmattan i bitar och klippte av målnätet. Allt för att ha en souvenir från sin gamla älskade arena.
Hädanefter skulle man få spela på det nya skrytbygget Walkers Stadium, som i den moderna fotbollens anda döptes efter klubbens sponsor.
Bort med det gamla och in med nytt. Trots protester så tvingades stadens invånare med sorg se sin arena och andra hem gå förlorat. Ett kulturarv rivdes 2003 och upp byggdes på samma plats studentbostäder.

Inga kommentarer: