TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 16 november 2009

Det riktiga Boston

När du hör talas om staden Boston så tänker du naturligtvis på den nordamerikanska staden på USAs östkust. Men skall fakta fram så var det just puritanska nybyggare från engelska östkusten som 1630 grundade den idag amerikanska storstaden. Dessa nybyggare kom allihop ifrån Boston i Lincolnshire. Den lilla staden på den engelska östkusten har 35,000 invånare och ligger i skuggan av sin gamla dotterkoloni.
Stadens fotbollslag har tagit till vara på det arv man har med sig från pilgrimsfärderna till USA under 1600-talet. Boston United, grundade 1933, har just ”The Pilgrims” som sitt smeknamn.

Hade det inte varit för den forna managern Howard Wilkinson och för att Paul Gascoigne avslutade sin karriär i klubben så hade man inte lagt en klubb som Boston United på minnet.
För några vidare framgångar har det aldrig varit på Staffsmart Stadium i Boston. Arenan som ligger belägen på York Street i centrala Boston har en publikkapacitet på 6,200 åskådare men är i regel aldrig slutsåld. Klubbens största framgång kom säsongen 2001/02 då man vann The Conference. Innan dess är en final i FA Trophy final 1984/85 den största bedriften.

Supportrarna till klubben är luttrade. Det har sina anledningar. De senaste åren har varit en nervdans för de flesta kring klubben. År 2002 uppdagades det att klubbens dåvarande manager Steve Evans och förre ordförande Pat Malkinson registrerat spelare som inte var tillåtna av FA. Detta övertramp straffades med böter och fick även Conferenceklubben Dagenham & Redbridge att rasa som menade att man skulle få överta Bostons dåvarande League Two-plats. Sedan dess har klubben ständigt varit i blåsväder.
Värst av allt måste ändå säsongen 06/07 vara. I maj månad 2007 och i sista omgången förlorade Boston på bortaplan mot Wrexham. Förlusten innebar att klubben rasade ut tur League Two och ned i The Conference. Så enkelt hade det kunnat vara ifall klubben lagt alla finansiella korten på bordet rätt.
Klubbens ordförande Jim Rodwell hade inte koll på ett endaste öre i klubbkassan, klubben hade skulder upp över öronen och det spekulerades om fiffel i styrelsen. Straffet kom direkt ifrån FA. Tvångsnedflyttning till Conference North, motsvarande division 6. Rodwell fick lämna klubben omedelbart och ny ägare blev duon David Newton och Neil Kempster.
Att de båda fick börja arbeta i direkt uppförsbacke är ett lugnt konstaterande.
Managerduon Paul Hurst och Rob Scott skall i år tillsammans med ägarna få nytt liv i den 76 år unga klubben. Det är inte en dag för sent.

Inga kommentarer: