TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 17 november 2009

The Latics from Boundary Park

League One-klubben Oldham spelar sina hemmamatcher på Boundary Park i Royton, tillhörande Greater Manchester-distriktet. Klubben grundades som Pine Villa FC 1895 och så hette den till 1899 då man bytte namn till Oldham Athletic AFC. Största framgångarna var då man säsongen 1990/91 vann andra divisonen och gick upp till det som vi idag kallar Premier League. För första gången på 68 år hade man lyckats ta sig upp i högsta ligan igen. Säsongen innan var man i semifinal i FA och lyckades ta sig till final i Ligacupen.
Trots förluster i bägge matcherna så får den tiden ändå räknas som den mest ärorika i klubbens 114-åriga historia.
Det var nu som spelare vid namn Dennis Irwin, Mike Milligan och Earl Barrett slog igenom.
I takt med klubbens framgångar så såldes hela trion till större klubbar såsom Manchester United, Everton och Aston Villa.
Klubbens manager under denna perioden var ingen mindre än Joe Royle som tillbringade 17 säsonger i klubben som manager mellan 1982 och 1994. Hans efterträdare skulle komma att bli Everton legendaren Graeme Sharp. Den irländska backklippan handlades in första säongen i Premier League och skulle komma att bli mycket värdefull.Tre säsonger blev det för Oldham i Premier League innan man säsongen 93/94 åkte ur. Degraderingen kom i sista omgången då man inte lyckades ta poäng av Norwich. Oldham kom näst sist i tabellen 10 poäng före jumbon Swindon. Då Royle sade upp sig 1994 var valet av manager givet. Sharpe hade alla ledaregenskaper man kunde tänka sig. Sharp lyckades dock aldrig göra om samma bedrift som Royle gjorde säsongerna tidigare utan klubben hämtade sig aldrig från degraderingen.
Sharpe kunde inte förhindra att klubben tre säsonger senare ramlade ner i League One.
Nu var det kris i klubben och värst var det på den finansiella sidan.
Det skulle dröja till 2003, efter några månader ställda under administration, som klubben köptes upp av en engelske affärsmannen Simon Blitz. Blitz som byggt upp ett affärsimperium i USA köpte klubben och gjorde om den till ett aktiebolag för att på så sätt hålla liv i den då 108-åriga klubben.
Med affärsmannen Blitz miljoner och manager Dave Penneys coachning så skall förhoppningsvis Oldham en dag komma tillbaka dit de en gång var de tidiga åren på 1990-talet. En tid då stjärnglansen spred sig över Boundary Park.

Inga kommentarer: