TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 17 april 2012

Against modern football!


Surrey County Cricket Club kommer att agera värd för ett returmöte av den första FA Cupfinalen som någonsin utkämpades, i arenan The Oval, Kennington, 1872.

Matchen, som spelades mellan The Wanderers och Royal Engineers, kommer att spelas i november och fungera som en inledning till FA Cupens första runda. 

The Oval, som nuförtiden heter Kia Oval tack vare sponsoravtal, har en central roll i världens äldsta fotbollstunering; inte mindre än 19 av de 21 första FA Cup-finalerna spelades på den berömda Cricketarenan. 

Surrey CCC hoppas att man kommer kunna skänka eventuellt överskott till både civila och militära välgörande ändamål, och att det blir en årligen återkommande händelse.


The Oval var under sent 1800-tal Englands nationella arena; bland annat spelades världens första internationella rugbymatch just här - 1872 mellan England och Skottland, och ett antal landslagsmatcher i fotboll spelades på stadion under samma period. Arenan har även stått som arrangör för Aussie rules football, baseball och amerikansk fotboll.

Den ursprungliga FA Cupfinalen spelades 16 mars. The Wanderers slog då Royal Engineers med 1-0, efter mål av legendaren Morton Betts, som i finalen spelade under pseudonymen A. H. Chequer - detta då han brukade spela för Harrow Chequers, Harrow Schools skollag. Målet beskrivs som en relativt enkel bredsida, efter att Robert Vidal lyckosamt dribblat sig genom Royal Engineers försvar.
Betts position var som regel som back, men hans enda framträdande i Englands landslag, mot Skottland, 1877, var som målvakt! 

Bägge klubbarna existerar fortfarande.
The Wanderers spelar i Surrey South Eastern Combination, efter att ha återskapats 2009. 
Royal Engineers, som företräder förbandet med samma namn i armén, spelar i arméns interna Army Cup-tävlingar.
Till årets match har man bjudit in gästspelare, både aktiva proffs och gamla cupvinnare, och matchen kommer även att spelas i anslutning till Remembrance Day. 

Surrey CCC nöjer sig dock inte med denna minst sagt historiska händelse, utan arbetar även med idéer som innefattar att skapa ett museum för The Oval, där arenan får den uppmärksamhet den förtjänar som en av Englands viktigaste idrottsanläggningar.

Inga kommentarer: