TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 24 april 2012

Hårt straff för Rangers, och fler att vänta?


Historien Rangers (in administration) FC rullar vidare. Igår meddelade Skotska Fotbollförbundet (SFA) att man beslutat belägga klubben, och dess ägare Craig Whyte, med ett antal sanktioner.

Craig Whyte stängs på livstid av från all skotsk fotboll, och tilldelas även böter på £200.000 sedan han bland annat inte meddelat  att han belagts med ett sjuårigt direktörsförbud år 2000, dragit vanära över sporten, samt ignorerat direktiv från SFA.
"Detta berör inte mitt liv, men jag är besviken över hur det påverkar klubben. Det är fruktansvärt!", säger Whyte till BBC Sport.

Klubben drabbas mycket hårdare. Man får förvisso bara böter på £160.000 (att lägga till klubbens berg av skulder), detta för att man, likt Whyte, dragit vanära över sporten, men även mer administrativa bötesbelopp för att man hamnat i administration och att man inte ombesörjt att kontrollera huruvida Whyte handlat enligt gällande regler.
Långt värre än böterna är det 12 månaders transferembargo klubben försätts i. Rent krasst innebär det att klubben under det kommande året inte får kontraktera nya spelare som är äldre än 18.

Detta embargo har, fullt förståeligt, fått administratörerna Duff & Phelps att gå i taket. 
Man kommer att överklaga embargot, och hälsar i ett uttalande att man under de närmaste dagarna kommer arbeta outtröttligt med att försöka säkra nuvarande och framtida ställning och nivå på framtida sanktioner, för att därmed säkerställa att en budgivare kan lägga ett vinnande bud på Rangers FC utan vidare dröjsmål".

Då beslutet överklagats är SFA tvungna att skicka klubben en motivering av sina beslut inom 48 timmar. Klubben har därefter, som i vilket annat disciplinärt ärendet som helst, tre arbetsdagar på sig att skicka in sin överklagan.

Administratörerna hävdar att embargot kommer innebära att klubben kommer få det mycket svårt att ställa ett starkt lag på planen nästa säsong, vilket i sin tur kommer innebära lägre biljett- och sponsorintäkter. Det kommer även påverka lagets chanser att snabbt etablera sig i de europeiska cuperna, vilket i sin tur är något av ett måste med tanke på lagets ekonomiska situation.

Straffen som utdelats av SFA var ett svar på ett antal förseelser som begåtts av klubben, samt dess majoritetsägare, Craig Whyte, mestadels daterade till hans övertagande av klubben i maj 2011.

Än är dock de svåra tiderna inte över för administratörerna;
I slutet av månaden kommer skotska Premier League att meddela vilka straff man kommer utdela till klubben. Och därefter väntar utlåtandet från den skattetribunal som avgör huruvida klubben är skyldig brittiska skatteverket £75.000.000 eller ej...

Inga kommentarer: