TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 22 mars 2010

Evertonlegenden Dixie Dean

Många spelare har kommit och gått under Evertons 132-åriga existens men ingen har satt så djupa fotspår i klubbens historia som William Ralph Dean. Född 22 januari 1907 i Birkenhead så skulle unga Dean i ung ålder debutera för den lokala klubben Tranmere. Dean blev snabbt en fruktad och duktig centerforward och 1925 värvades han till Everton. Här fick han det namn han senare skulle komma att bli känd under. Dixie blev artist och tilltalsnamnet för resten av livet, ett smeknamn han kom att få på grund av sitt svartlockiga hårsvall.
Dixie Dean gjorde 32 mål under sin första Evertonsäsong och året efter, 1927/28, blev han den förste och hittills ende spelare att göra 60 ligamål under en säsong. Samma säsong blev Everton ligamästare, för att året efter, 1930, ramla ner i division två. Dean stannade dock kvar och laget kunde ta sig tillbaka till division ett redan efter en säsong. Dean var med om att vinna ytterligare ett ligamästerskap 1932 samt FA-cupen 1933. Vid det här laget hade Dean utsetts till lagkapten, men 1937 ställdes han utanför laget och fortsatte karriären i Notts County och senare Sligo Rovers på Irland där han avslutade karriären. Dean spelade även 16 landskamper för England och gjorde på dessa 18 mål. Det var ändå Everton som var klubben i hans hjärta. En klubb som på sätt och vis skulle bli hans död.
Dixie Dean avled i mars 1980 efter att ha drabbats av hjärtsvikt då han satt på Goodison Parks läktare under en match mellan Everton och Liverpool. År 2001 restes en staty av Dean utanför Goodison Park.
Med sina 383 mål på 433 matcher är han Evertons bäste målskytt genom tiderna.

Inga kommentarer: